Het Nederlandse pensioenstelsel is het beste ter wereld, zo blijkt uit de jaarlijkse Global Pension Index van adviesbureau Mercer. Vorig jaar ging Denemarken er met deze titel vandoor, maar Nederland staat sinds zeven jaar weer op nummer één. 

Denemarken staat op de tweede plaats, Finland staat met een derde plek voor het eerst in de top drie.

In de Global Pension Index worden de pensioenstelsels van meer dan dertig landen vergeleken. Zij worden getoetst op toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit. Dit jaar scoort Nederland 80.3 punten, vorig jaar was dat 78.8. Nederland passeert Denemarken met 0.1 punt verschil. Beide landen krijgen daardoor de A-status.

In het onderzoek worden de pensioenstelsels van alle kanten belicht, ook de door de overheid gefinancierde en zelf gespaarde pensioenen. Daarnaast kijkt men naar economische groei, overheidsschulden, maar ook eigen spaargeld en woningbezit van deelnemers.

Bron: NU.nl

18 reacties op “Global Pension Index: ‘Nederland heeft weer het beste pensioenstelsel ter wereld’”

 1. Mark zegt op

  Allemaal leuk en aardig zo’n onderzoek van een adviesbureau. Toch wil ik best ruilen met het pensioen van mijn Noorse overbuurman. De man is lager opgeleid en z’n loonzakje was een stuk kariger gevuld dan het mijne, maar mijn pensioen wil ik best ruilen met het zijne … ook al is mijn pensioenstelsel volgens dat adviesbureau het beste ter wereld 🙂

  • Ger-Korat zegt op

   Als er een pensioenopbouw plaatsvindt gaat men er ook vanuit dat het pensioen wordt genoten in dat land. Noorwegen staat bekend als het duurste land ter wereld. Het is een land waar men geen inkomstenbelasting betaalt, en de overheid haalt toch dat gemiste geld binen door het heffen van hoge accijnzen en een hoge BTW. Het hoge BTW-tarief van Noorwegen is 25% en de accijnzen absurd hoog. Denk aan je biertje, je brandstof of sigaretten en meer.
   Voor pensioentrekkers in het buitenland heft de Noorse overheid een speciaal belastingtarief, dus wat de Noorse buurman uiteindelijk echt overhoudt nadat hij de jaarlijkse belastingaanslag over zijn pensioen in het buitenland heeft gekregen, dat zal een stuk lager zijn dan dat hij u eerst vertelt.

   • theoS zegt op

    Ger-Korat. ik weet niet waar jij deze beweringen vandaan haalt maar een Noor betaalt wel degelijk inkomstenbelasting en niet zo’n klein beetje ook. Ik heb 20 jr op Noorse schepen gevaren en als buitenlander betaalde ik 15% inkomstenbelasting en had geen pensioenrechten, dus niks pensioen. De Noren kwamen wel op tot 50% en meer belasting. Deze hoge pensioenen worden voor het meeste uit de olie inkomsten betaald.

  • Sir Charles zegt op

   Mijn Thaise overbuurman, daarentegen hóger opgeleid doch altijd wel een kariger loonzakje gehad hebbende dan het mijne wil zijn pensioen best ruilen met het mjne…omdat mijn pensioenstelsel volgens dat adviesbureau het beste ter wereld is. 😉

 2. RON zegt op

  Mare…..

  Nederland mag dan volgens de statistieken het beste pensioen hebben……

  Maar ik ben sinds 2014 gepensioneerd en ontvang nog steeds het zelfde bedrag als in 2014.
  Dus helemaal GEEN beste pensioen van de Wereld.

  Geïndexeerd; 0,0000000

 3. Marco zegt op

  Ik krijg nog geen pensioen betaal al wel 24 jaar als ik over 20 jaar mijn “pensioenleeftijd” behaal nog maar eens een onderzoekje doen.
  Kijken waar we dan staan! ben benieuwd.

 4. kees zegt op

  ook al is mijn pensioenstelsel volgens dat adviesbureau het beste ter wereld
  De laatste 7 of 8 jaar geen cent indexering gekregen. En daarin is ons stelsel nog beter.

 5. Ed & Noy zegt op

  adviesbureau’s worden dik betaald voor hun onderzoeken, vandaar dat ik die onderzoeken van hun ook nooit en te nimmer vertrouw, ben blij dat ik mijn pensioen royaal mag uitgeven in Thailand, in Nederland had ik het allang moeten doen met een oude deken, een kartonnen doos,’n jong hondje en een schaaltje met daarin mijn eigen kleingeld !

 6. Christina zegt op

  Ik weet wel het een en ander van pensioenen maar het pensioen van mijn man was bij een particuliere verzekeringsmaatschappij ondergebracht zijn hele leven gewerkt nu een pensioen van 240,00 euro.
  Er is niets aan te doen. Heb familie in Canada en Amerika en die hebben een heel goed pensioen het verschil daar bij is waar werkte hij/zij en hoeveel leg je in ik teken voor dat pensioen.

 7. ruud zegt op

  Een pensioenstelsel waarin de laagbetaalde hard werkende arbeider, door zijn kortere levensduur, het pensioen van de goed verdienende langerlevende arbeiders subsidieert, kan nooit een goed stelsel zijn.

  • erik zegt op

   En als die laagbetaalde hardwerkende arbeider 100 jaar wordt betalen alle goed verdienende andere arbeiders en medewerkers aan zijn pensioen mee. Noem het solidariteit maar die gaat wel twee kanten op!

  • Ger-Korat zegt op

   Laagbetaalden bouwen geen of weinig aanvullend pensioen op en hebben voornamelijk de AOW als pensioenuitkering. De rest is vaak beter opgeleid dus dan zal de gemiddelde levensverwachting van de meeste pensioenfondsdeelnemers niet veel van elkaar afwijken. Dus dan gaat je redenatie niet op.

   • erik zegt op

    Vreemd. Ruud acht laagbetaalden eerder te sterven, jij denkt dat ze even oud worden. Wat is het nu?

    Het stelsel van solidariteit werkt gelukkig door in de collectieve regelingen; heb je het pensioen in een eigen polis dat gaat het sterfterisico ten bate/laste van de winst van de verzekeraar. En dat is ongeacht de hoogte van de pensioenen.

    Overigens gaat dit voorbij aan de stelling dat NL het beste pensioenstelsel ter wereld heeft. Ik weet niet wat men ermee bedoelt: de premiehoogte, de fiscale voordelen, de controle van overheid, werknemers en werkgevers, of het beleggingsregime?

    • ruud zegt op

     Volgens een bericht in de Volkskrant van 2017 over pensioenen gaan laag opgeleide mensen (en daardoor meestal ook slechter betaald) gemiddeld 5 jaar eerder dood dan hoog opgeleide mensen.

 8. Tony zegt op

  Pensioenfondsen zijn de grote oplichters samen met de banken worden wij van oor naar oor genaaid.
  Indexeren doen ze al jaren niet meer en wordt steeds minder dus Global Index…..
  Ja nu kunnen wij op onze rug gaan liggen want de pensioen uitkeringen zullen nu dus ook niet hoger uitvallen want de fondsen denken dus dat het goed zit……
  Wanneer worden wij wakker met die stelletje boeven en witte boarden criminelen….
  TonyM

 9. Archie zegt op

  Ger Korat zegt dat men in Noorwegen geen inkomstbelasting betaald ????? Ik woon in Noorwegen en heb zoals iedereen hier natuurlijk inkomstenbelasting betaald, zou graag hebben gewild dat hij gelijk had.

  Ik weet niet welke plaats Noorwegen op deze lijst staat, maar bv overheidsschulden, zullen de meeste weten dat dit land het grootste oliefonds ter wereld heeft opgebouwd met een waarde (2018) van 8000.000.000.000 noorse kronen (8.000 miljard) of 800 miljard euro), dus zou aannemen dat Noorwegen hoog op deze lijst zou moeten staan.

  Wanneer ik mijn pensioen vergelijk met mijn in Holland wonende vrienden, ben ik blij in Noorwegen te wonen 🙂

 10. jacques zegt op

  Zolang de invloed op pensioenfondsen wordt geregeerd door het grote geld en dus externe partijen, zullen wij nooit een pensioen ontvangen die recht doet aan velen. De regeringen die door middel van hun belastinginstrumenten bepalende invloed kunnen uitoefenen op het netto besteedbare bedrag van mij en anderen is daar een sprekend voorbeeld van. Het ABP is een organisatie zonder ruggengraad die onvoldoende opkomt voor haar deelnemers. Ik wacht nog steeds, na diverse beloften, op antwoord op mijn ingezonden klachtbrief. Kennelijk weet men niet hoe hier mee om te gaan. Alle jaren beloftes gedaan maar nakomen ho maar. Altijd de schuld bij anderen leggen. Ik heb een opgelegd contract met het ABP en niet met onze regering. Niets is wat het lijkt en een bittere smaak blijft achter. Veel ingelegd geld is anders gebruikt en lekt nog steeds alle kanten op. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Appels met peren vergelijken zoals hoe men er in Thailand voor staat, of daar waar het nog slechter geregeld is, slaat nergens op, maar geeft wel aan dat er maar weinigen zich bekommeren om de mensheid en dat betrokkenen meer bezig zijn met de eigen portemonnee.

 11. Francois Nang Lae zegt op

  De kwaliteit van een pensioenstelsel wordt gelukkig niet afgemeten aan het aantal mensen dat het niet genoeg vindt, maar aan de kans dat mensen die nu aan het begin van hun loopbaan staan of er middenin zitten er over 20 of 30 of 40 jaar nog iets van terug zullen zien, zoals Marco die zich dat hierboven terecht afvraagt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website