Vraagsteller: Martin

De vraag zal waarschijnlijk wel al eerder zijn gesteld. Maar hoe zit het nu met de belasting die we als expats moeten betalen over onze AOW en pensioen?

Ik las ergens als je een jaarinkomen van tegen of over de miljoen baht hebt het belastingtarief 25 tot 30% is. Je zou dan hier bij de belasting moeten regelen dat de betaalde belasting in Nederland verrekend wordt. Vrees dat dat wel een opgave wordt en een poosje zal duren. Moet je je zelf aanmelden bij het plaatselijke belastingkantoor?

Verder las ik ergens dat er eerst afgewacht wordt hoe de besprekingen tussen Thailand en Nederland verlopen wat betreft het nieuwe tweezijdige belastingverdrag.
Ik word er wel een beetje nerveus van.

Hoop op je reactie en enige verduidelijking. Bedankt alvast.


Reactie Lammert de Haan

Dag Martin,

Thailand is een van de weinige remittance base landen voor wat betreft de heffing van inkomstenbelasting. D.w.z. dat Thailand enkel jouw inkomen belast voor zover dat inkomen ook daadwerkelijk in Thailand is ingebracht, e.e.a. blijkend uit de dagafschriften van de bank en dan ook nog voor zover Thailand bevoegd is om over dat inkomen te heffen. Mocht je pinbetalingen doen met je Nederlandse bankpas, ook dan is er sprake van het in Thailand inbrengen van inkomen.

Anders dan wat jij schrijft, verrekent de Thaise Belastingdienst niet de Nederlandse belasting met de Thaise Personal Income Tax (PIT). De in Nederland ingehouden, maar niet verschuldigde loonbelasting dien jezelf op aangifte weer terug te vragen (aangifte model-M voor het jaar van migratie en vervolgens aangifte model-C), tenzij je vrijstelling hebt verkregen van de Belastingdienst/Kantoor Buitenland v.w.b. de inhouding van loonbelasting.

Je moet je inderdaad zelf aanmelden bij je Belastingkantoor om aangifte te doen. Op het niet tijdig doen van aangifte staan boetes. Er zijn Belastingkantoren die je vervolgens uitnodigen om voor latere jaren aangifte te doen, maar dat is geen vaste prik.

Er is inderdaad een nieuw Verdrag met Thailand in aantocht. Dit Verdrag ligt momenteel ter ondertekening klaar op de Nederlandse ambassade te Bangkok. In dit nieuwe Verdrag heeft Nederland een bronstaatheffing bedongen.

Na inwerkingtreding van het nieuwe Verdrag heb je enkel te maken met de Nederlandse loon-/inkomstenbelasting. Daarbij heb je geen recht op heffingskortingen en aftrekposten t.z.v. persoonlijke verplichtingen, waardoor je aanmerkelijk meer belasting verschuldigd bent dan het geval zou zijn bij wonen in Nederland.

Voor wat betreft de over jouw AOW-uitkering verschuldigde PIT gelden bijzondere bepalingen. D.m.v. een tweetal artikelen in Thailandblog heb ik daar tekst en uitleg over gegeven. Zie daartoe:

Heffing van belasting over sociale zekerheidsuitkeringen

en

Heffing van belasting over sociale zekerheidsuitkeringen – het vervolg

 

Het tweede artikel bevat tevens een voorbeeldberekening van de door Thailand te verlenen vermindering t.z.v. een AOW-uitkering. Mocht het jou niet lukken om voor jezelf zo’n berekening te maken van de vermindering neem dan gerust contact met me op via: [email protected].

Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

– Heb je zelf een belastingvraag voor Lammert? Gebruik uitsluitend het contactformulier! –

3 reacties op “Thailand belasting vraag: Hoe zit het nu met de belasting die we als expats moeten betalen over onze AOW en pensioen?”

 1. Niek zegt op

  Ik maakte me ook nerveus over hoe en hoeveel belasting te betalen, maar dat was niet nodig gezien de relaxte en vriendelijke manier waarop ik nu tot twee maal 0 baht belasting hoef te betalen in het belastingkantoor Chiangmai aan de Ping rivier.
  Ik laat mijn AOW en twee pensioenen op mijn rekening in mijn bank in België toekomen en van wat ik nodig heb laat ik via Wise op mijn Thaise bankrekening zetten.
  Ik toon mijn internationale transfers in mijn bankbook van de Bangkok bank aan de belasting ambtenares waarop zij in haar computer allerlei gegevens invult en er een papier uitrolt waarmee ik naar de cassière moet, in verwachting dat ik ondanks mijn aftrekposten toch wel een bedrag zou moeten betalen.
  Beide keren geeft men mij een berekening uit de computer waaruit blijkt, dat ik 0 baht belasting moet betalen.
  Wel moet ik de dame bij een ander loket, die mijn papier van de aangifte heeft ingevuld, 35 baht administratie kosten betalen.
  Ik heb me laten uitleggen dat men niet geínteresseerd was in wat ik aan internationale transfers had binnen gebracht in het land omdat ik alleen belasting hoef te betalen over wat ik in Thailand heb verdiend.
  Nu moet dat een misverstand zijn dat ofwel ligt aan een communicatieprobleem ivm de vertaling van het Thais of aan de incompetentie van de ambtenares of aan beiden.
  Maar u zult begrijpen dat ik geen zin had om dat nu eens echt uit te gaan zoeken.
  Maar wat een.verschil met de omgang met ambtenaren van de Nederlandse belastingdienst en de directe afhandeling van aangifte en betaling van je belasting.
  Er werden nog koekjes uitgedeeld ivm een verjaardag van een van de dames, waarna ik samen op de foto moest en beneden was er een stalletje met vers fruit waar ik wat aardbeien en mango’s heb gekocht.
  Ik denk niet dat ik nog terug ga om weer verteld te worden dat ik geen belasting hoef te betalen en zeker als het nieuwe belastingverdrag in werking is getreden.
  En ik denk dat niemand mij dat kwalijk zal nemen, of wel?

  • Erik Kuijpers zegt op

   Niek, dat zijn dan zoete koekjes die ze voor je bakken op de Thaise belastingdienst.

   En hoe men het uitrekent zal jou een zorg zijn: de uitkomst is om een of andere reden nul en wees daar blij mee. Men kan jou niks meer maken want de ambtenaren hebben het zelf zo uitgerekend en van jou als farang wordt geen kennis op dit terrein verwacht. Nou ja, tenzij jij rommelt met de cijfers die je hebt aangegeven maar dat doe je niet. Koester die ambtenaren!

 2. Marnix zegt op

  Een dergelijke ervaring had ik op het belastingkantoor Korat. Met enkel AOW en pensioen zijn de aftrekkosten dermate dat er zo goed als geen belasting geheven gaat worden. Mij werd uitgelegd dat “men” een aangifte niet zou appreciëren want werk om niets. Om te kunnen aantonen dat ik me wel netjes bij de belastingen had gemeld werd mij weer wel een tin-nummer aangereikt. Met een mogelijk nieuw belastingverdrag tussen TH-NL is aangifte doen sowieso behorend tot het verleden. Wordt het leven in Thailand wat gemakkelijker.
  Dat NL belasting heft over AOW en pensioen is terecht. Per slot van rekening komt al dat geld uit NL en heeft TH er totaal niets mee van doen. Ik kocht met echtgenote grond en woning en betaalde overdrachtsbelasting aan Thailand. Ik kocht een auto en betaalde aanschaf- en wegenbelasting (dit laatste jaarlijks terugkerend), ik betaal op elke aankoop 7% BTW, gas-water-electra zijn ook belast, ga ik naar een gerenommeerder restaurant betaal ik idem VAT, mijn daagse en wekelijkse boodschappen zijn ook onderhevig aan BTW. Maw- mijn aandeel aan TH infrastructuur omdat ik er gebruik van maak want ik woon er is prima op orde. Alhoewel ik vaak verbaasd kijk naar de staat van onderhoud van alle infrastructuur.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website