Vassamon Anansukkasem / Shutterstock.com

Nog even en Songkran barst weer los. Op 13 april viert Thailand het nieuwe jaar. Het Songkran waterfeest, een van de bekendste en populairste festivals in Thailand, roept gemengde gevoelens op bij Thai en expats. Terwijl sommigen dol zijn op het feest en de festiviteiten, vinden anderen het verschrikkelijk en vermijden ze het liefst de drukte en het gesmijt met water.

Voorstanders van het Songkran waterfeest beschouwen het als een unieke en vrolijke manier om het Thaise Nieuwjaar te vieren. Ze genieten van de traditie om elkaar met water nat te gooien, wat symbool staat voor het reinigen van het lichaam en de geest, en het afspoelen van het ongeluk van het afgelopen jaar. Het feest biedt ook de gelegenheid om tijd door te brengen met familie en vrienden en om deel te nemen aan culturele activiteiten zoals het bezoeken van tempels, het geven van aalmoezen aan monniken en het eren van ouders en grootouders.

Haters

Aan de andere kant zijn er mensen die het Songkran waterfeest verschrikkelijk vinden. Zij zien de nadelen van de viering, zoals de enorme drukte, het lawaai en de overdaad aan water die verspild wordt tijdens het feest. Bovendien kan het feest soms uit de hand lopen, met roekeloos gedrag, openbare dronkenschap en verkeersongelukken als gevolg. Deze mensen geven er de voorkeur aan om tijdens Songkran binnen te blijven of zelfs het land te verlaten om de gekte te ontvluchten.

Kortom, het Songkran waterfeest is een evenement dat verdeeldheid zaait. Sommigen zien het als een levendige en vreugdevolle viering van de Thaise cultuur, terwijl anderen het als een overlast beschouwen en het liefst wegblijven van de festiviteiten.

Tot welk kamp behoor jij? Vind je het leuk of verschrikkelijk?

26 reacties op “Thais nieuwjaar Songkran: ‘You love it or you hate it!’”

 1. Roger_BKK zegt op

  Ik behoor tot het kamp van de haters. Het is niet het water gooien dat het me meest stoort, maar de bijhorende zuippartijen met alle miserie van dien.

  Ik laat me tijdens dit festival niet zien op de drukke plaatsen.

 2. Chris zegt op

  Songkran is niet overal hetzelfde zoals Carnaval in Nederland ook niet overal hetzelfde is.

  Het maakt het evenement er niet gemakkleijker op want verspilling van water is in sommige delen van het land wel en in andere niet het geval. Songkran heeft teveel uitwassen gekregen in de laatste 10 jaar; zaken die niks meer met Songkran te maken hebben maar met baldadigheid, stupiditeit, dronkenschap en het gebrek aan eigen verantwoordelijkheid en empathie. Naar mijn waarnemning geldt dat met name voor de grote steden en toeristengebieden en veel minder in de dorpen in het noord-oosten, westen en zuiden.

 3. GeertP zegt op

  Ik denk dat het liken of haten leeftijdsgebonden is,vroeger vond ik het prachtig en kon er geen genoeg van krijgen.
  Nu probeer ik het zoveel mogelijk te ontwijken, de stomdronken feestvierders zijn niet zo heel gezellig, wel doe ik nog traditioneel mijn schoonmoeder bedanken en de voetjes wassen.

 4. koos zegt op

  ik vind het een fantastisch feest
  heerlijk bij de hoge temperturen met water spelen
  en feesten die uit de hand lopen is niet iets typisch voor Songkran.
  kijk naar nederland bij braderieen en kermissen

 5. Patrick zegt op

  Ik ben vorig jaar in Pattaya geweest om voor het eerst songkran mee te maken….Dat was een tegenvaller. De eerste avond was er her en der wat feest maar de rest van de week was er niks meer te doen. (Naweeën van de covid)
  Ik ga nog wel een keertje terug om het echt mee te maken

  • André zegt op

   Een goede raad Patrick, bespaar je de moeite. Het is één grote braspartij.

 6. khun moo zegt op

  Wij vermijden het al jaren.
  Veel dronken mensen.en mafkezen.
  Soms worden er emmers water met ijsblokjes op rijdende brommers gegooid.
  In laos wordt het nog op de oude beschaafde manier gevierd.

  • Chris zegt op

   In mijn buurtje in Bangkok (vroeger) was ijskoud water meer regel dan uitzondering.
   Gegooid door Thais die vanaf het middaguur (dan komen ze uit hun bed) de hele dag dronken waren.
   Dat bedoel ik met stupiditeit.
   En vooral buitenlanders krijgen de volle laag.

   • khun moo zegt op

    Ook niet handig wanneer je dacht met paspoort even de deur uit te gaan.
    Vandaar ik mijn paspoort altijd in en afgesloten plastic zakje bewaar.
    Wij hebben altijd onze hele bagage in plastic zakken zitten.
    Ook handig wanneer er in het regenseizoen je in een tropische bui terecht komt.
    Ik heb ooit mijn rugzak achter in een pic up wagen gelegd , in een stortbui tercht gekomen en de rugzak dreef in de laadruimte

 7. Erik Kuijpers zegt op

  Khun Moo, men gooit bij voorkeur naar het gezicht van mensen op fiets en brommer. Dat is nu juist dé manier om zware ongelukken te veroorzaken. Gooi de benen nat! Dan blijft de concentratie op weg en weggebruikers gericht. Maar alcohol speelt helaas een grote rol bij Songkran en dan zit het verstand onder in de fles…
  .

 8. Ingrid zegt op

  Wij hebben tweemaal Songkran gevierd, een keer op Phuket en een keer in Pattaya.

  Op Phuket vond ik het een heel gezellig feest. Duurde één dag met de dag vooraf gaand wat kinderen met water pistolen. De dag zelf was het één groot water ballet en heel veel lol. Hier hebben wij echt van het feest en de “water gevechten” genoten. Mede door de gemoedelijke sfeer.

  In Pattaya echter duurt het “feest” een aantal dagen en dat vind ik helemaal niets.
  Dagenlang constant een nat pak oplopen. Geen airco gekoelde ruimtes kunnen betreden omdat je dan sterft van de kou. En ook nog eens heel veel bezopen farangs. Met Songkran vinden ze mij niet nog een keer in Pattayabb

  Dus wel of geen Songkran hangt erg sterk af waar je het viert…

 9. Michel zegt op

  Ik kom de 21e aan… zegt genoeg, denk ik. Zoals al meer gezegd, al die dronken mafkezen en nadat ik een paar keer een blok ijs vanuit de massa tegen mijn hoofd kreeg en een keer iemand van ongeveer 50 cm dichtbij met een zo’n super groot waterkanon in mijn oog spoot waarbij mijn netvlies beschadigd raakte, hou ik het voor gezien! Ik gun iedereen zijn plezier maar ik laat het voorbij gaan.

 10. BramSiam zegt op

  Ik hoor tot het kamp van de haters en toen ik jong was vond ik het leuk. Of dit met leeftijd te maken heeft is de vraag. Zo’n 40 jaar geleden zat ik in Bangkok in een hotel. Op de morgen van Songkran kwam de receptioniste naar me toe met een bakje water en bracht met haar vingers water aan op mijn voorhoofd en wenste me een happy pee mai. Ik zal, dat lijdt geen twijfel zeker veranderd zijn in die jaren, maar Songkran is meer veranderd dan ik. Waterkanonnen. Bakken met ijswater die totaal ongevraagd op je neerplenzen, dat lijkt me voor niemand een feest. Maar kennelijk vinden sommigen het geweldig.
  Ik heb het me telaat gerealiseerd en vlieg de 20e terug naar Nederland. Een weekje eerder was veel beter geweest natuurlijk. Hopelijk is het dan droog in Nederland.

 11. hennie zegt op

  Ik ben een fan maar dan ook echt ,ik zeur niet over wat andere mensen thais/fallang moeten en of willen het is een groot feest jong en oud doe er aan mee. sMorgens in de straat worden afdakjes opgezet om de oudje hun handen te overspoelen me geurig water met de nodige prevelementjes. Op de straat word een podium neergezet waar de mensen dansen rond draaiend. De straten zelf organiseren plekken met muziek en word er botje bij botje gelegt om samen vooral wat te drinken te eten en elkaar nat te maken. Echt super.De dagen erna word er Met langzaam rijdende pick ups en alles wat kan rollen in optocht stijl door de straten gereden om elkaar maar vooral nat te gooien of spuiten ik sta daar met mijn 66 jaar zeker tussen, van tijd tot tijd smeert iemand jou of jij hen in met talkpoeder en zie je alleen lachende gezichten.
  dat er gedronken word och bij welk feest ben jij altijd nuchter? leven en laten leven.Ik weet dat we meestal een dag zelf op de pick up stappen met 4 grote tonnen water in de hoeken vast gebonden en naar udon thani rijdenen mee rijden in de optocht .Het is in die weken super heet dus lekker afkoelen kan zeker geen kwaad. het is eigelijk net als carnaval love it or hate it
  van mij mogen ze ik doe in ieder geval mee

  • Frans Kouwenberg zegt op

   Hallo.
   Ik vind het een heerlijk feest in de buurt waar ik
   woon gewoon een gezellig feest.
   Ik woon 27 jaar hier en ik kijk er naar uit.
   Ook ik ben nu 80 jaar geworden maar ik l
   laat me nog maar een keer nat gooien.
   Zelf gooi ik niet . Veel plezier met Songkraan. Doei Frans

 12. Yan zegt op

  Ijskoud en soms vies water over je hoofd krijgen…en dan nog het witte poeder in je ogen…Een dronken bende die als gekken tekeer gaan om er weer de dodelijkste week op de weg van te maken…Ik zie de lol er echt niet van in.

 13. William-Korat zegt op

  Hier in Korat had men de route in het centrum stad met auto’s.
  Toeschouwers die graag een feest douche willen met water kunnen daar gaan kijken.
  In mijn regio [buitenwijk] staan soms nog wat verdwaalde kinderen.
  Kortom als je het niet zoekt, is het er ook minimaal.

  De drank is een veel groter probleem en daar wordt met vaak fake controle posten op transport van brommer en auto helaas weinig aan gedaan.
  Ik heb er geen hekel aan, maar zoek het ook zeker niet op.
  Het valt in hetzelfde vakje als vuurwerk en drank voor mij.

 14. Berry zegt op

  Ik begrijp de haatgevoelens tegenover Songkran niet.

  Ik veronderstel: we zijn allemaal volwassen mensen dewelke weten wat Songkran in combinatie met bijvoorbeeld Pattaya of Phuket is.

  De datums van de Songkran vieringen staan al jaren van te voren vast.

  Iedereen in Thailand zal wel weten: Songkran en Pattaya is een combinatie van wilde water gevechten en dronken mensen. Sommige dronken mensen zoeken graag ruzie en gebruiken dan vuile (water) trucs om je uit te dagen, waar anderen dronken mensen plezier in het leven hebben en je 20 keer hetzelfde verhaal vertellen. (En voor sommigen, het ideale moment om die onnozelaar wat je al dagen/weken irriteert eens goed onderhanden te nemen. Oeps, per ongeluk een een blok ijs tegen je hoofd gesmeten.)

  Songkran en hier op de buiten is gewoon wat je er zelf van wilt maken. Bij wijze van spreken, als ik wil, krijg ik geen druppel water over me heen. Wil je watergevechten hebben, de lokale overheden hebben de datums en routes waar watergevechten zijn toegestaan al lang op voorhand medegedeeld. Wil je meedoen, ga naar die route. Heb je geen goesting, blijf lekker thuis of trek erop uit, ver weg van die routes.

  En daarom begrijp ik dat haatgevoel tegenover Songkran niet. Er niet van houden, begrijpbaar, mijn vrouwelijke familie leden houden er ook niet van. De watergevechten vormen geen probleem, maar het aangeraakt worden door jongens/mannen dewelke je gezicht willen insmeren, dat vinden ze niet fijn. Maar haat, dat gaat te ver.

  Ikzelf ben als enig lid van de familie een liefhebber van (watergevechten) Songkran. Ik ga er speciaal voor naar Pattaya.

  Wil je niet meedoen, pas je planning aan zodat je hebt wat jij wenst.

  Naar Pattaya gaan en dan klagen over veel water en dronken mensen kan er bij mij niet in, Je weet toch wat er je te wachten staat?

  Zelfs in Pattaya tijdens Songkran hangt veel af van je hotel keuze. Kies je bijvoorbeeld een hotel midden in de zones van watergevechten, moet je niet verwonderd zijn dat je nat wordt.

  Maar haatgevoelens krijgen omdat je een weekje misschien je planning een beetje moet aanpassen, gosh, neen, dat begrijp ik niet.

  Maar tja, tegenwoordig zijn haatgevoelens krijgen/uiten of “ik voel me gekwetst” onderdeel van de moderne maatschappij.

  (Ik begrijp het eigenlijk wel. Ik was vroeger ook liefhebber van carnaval in Limburg, 1 week bijna constant dronken en verkleed. We gooiden niet met water maar met confetti. Maar je had ook altijd “toeristen” dewelke dan klaagden over nachtlawaai, confetti en dronken mensen. Wij keken er bijna een gans jaar naar uit. Eerste werkdag van het jaar werden al direct de vrije dagen voor carnaval gereserveerd.)

  • KhunTak zegt op

   Als je fan bent van Songkran of niet, wel zijn dit vaak de momenten dat men dingen doet die je in je normale dagelijkse leven nooit zou doen.
   Hoe moet je zoiets noemen: een uitlaatklep van een jaar waarin je hard hebt gewerkt?, veel stress en spanningen? of gewoon omdat je het leuk vind om een blok ijs tegen iemands hoofd te gooien?
   en dan het lef hebben om te zeggen, oops, sorry?
   Een hooligan mentaliteit noem ik dat. Excessen van de maatschappij.
   Ben benieuwd nu cannabis vrij gegeven is, wat de impact zal zijn op Songkran.
   Ik hou mijn hart vast.
   Ik heb het één keer meegemaakt en dat was voldoende.
   Ik weet niet hoe het nu is, maar jaren geleden verteld een vriend van mij, geboren in Valkenburg,dat heel veel mensen zoveel geld verbrasten tijdens carnaval dat men nadien zelfs delen van de inboedel moesten verkopen om nog een fatsoenlijke boterham op tafel te krijgen.

 15. Edwin zegt op

  De 1e keer dat ik het mee maakte was voor in 2006 toen ik voor de 2e keer in Thailand kwam om mijn huidige vriendin nogmaals te bezoeken. Toen erg leuk om een keer mee te maken en op Ko Sichang veel lol gehad met de Thaise ‘vrienden en vriendinnen’ en zelf in ‘gepaste dronkenschap’, (een paar biertjes maar) mee gedaan. Om vervolgens de jaren daarna de nadelige gevolgen te ondervinden en van dichtbij mee te maken. Nu is het afgezien de verspilling van water een uit de hand gelopen feest. Van feest is allang geen sprake meer als je de toename van ziekenhuis opnames ziet. De overheid & ouders zullen naar mijn bescheiden mening moeten optreden tegen deze doorgeslagen vorm van vertier. Ook zullen ouders hun kinderen moeten wijzen op de gevaren en oude normen en waarden weer meegeven in de opvoeding. Dit geldt trouwens voor de gehele wereldpopulatie. Door o.a. de superhandige smart telefoon zijn de meeste inmiddels tot het mensDOM te kwalificeren. Men raakt zelfs in paniek en stress als het aanbeden apparaat door waterschade niet meer werkt of als de batterij leeg raakt. Het is triest om te aanschouwen hoe dit onze samenleving in een maatschappij veranderd heeft. Ik ben mij bewust dat ik een dagje ouder wordt en wellicht daarom terug verlang naar de dagen voor de mobiele telefoon. Minder stress, minder geleefd worden, minder moeten en hierdoor meer levensvreugde. Dit is vaak niet eens meer af te lezen aan al die verwende kinderkoppies. Die amper normaal kunnen functioneren en overdreven reageren als hun favoriete speeltje afgepakt wordt. Jong geleerd = oud verpest is helaas het NIEUWE NORMAAL. Ik kan en wil er niet meer aan mee doen.

  • Pienok zegt op

   Wat jij toch allemaal niet schrijft over wat anderen allemaal niet moeten en niet mogen. En dan ook nog eens menen dat oude normen en waarden een update verdienen. Niets blijft, alles verandert, de wereld is dynamisch, mensen leven in hun eigen tijdgeest. Dat jij heil zoekt in een statisch wereldbeeld zodat jij je omgeving beter aan kunt? Wees bewust dat je een dagje ouder wordt en laat jouw oude normaal niet prevaleren, want voor je het weet sta je volledig achter in de rij en kun je de “wereld” niet meer bijbenen. En wie zegt dat die verwende kinderkoppies niet méér levensvreugde kennen dan jij?

 16. carlo zegt op

  Ik heb het voor het laatste keer meegemaakt in 2019, en ik vond het super!
  Als zestiger voelde ik mij terug een jongere die eens kinderachtig kon spelen met een waterpistool.
  En de ambiance in BKK en Pattaya vond ik fantastisch.
  Ook de afsluiting op de Beachroad Ptty met al die optredens en de massa volk…leuk.

 17. Sjaak S zegt op

  Ik zorg ervoor dat ik alles gedaan en gekocht heb vóór die dagen. Dan blijf ik die dagen wel thuis. Ik gun het de mensen, maar ik ben sowieso geen grote feester…. ik heb Songkran een paar keer aktief (overdag) meegemaakt en vind het wel goed zo. Voor mij niet voor herhaling vatbaar.

 18. Charles zegt op

  Ik vind het wel Fun, mijn verjaardag is op 13/04 , dat geeft wat extra aan “mijn” dag. Ik ga dan in ons klein dorp in de buurt van Pratchuap naar het strand en loop dat eens op en af en dompel mij onder in het feestgedruis.de dag nadien neem ik de scooter en rij de rustige straten door in de buurt van de grens met Myanmar, daar staan dan vaak kleine kinderen te wachten tot er iemand voorbij komt. Die zijn steeds verast als er “fallang” voorbij rijdt en vragen dan of ze je nat mogen maken. De blije gezichten krijg je er gratis bij. Meer moet dat niet zijn. Voor allen Sawadee pimai.

 19. Sjaak zegt op

  Songkran vind ik super want het is een feest van de mensen uit Thailand, welke wij moet leren begrijpen. Hetzelfde als carnaval. Dus wij moeten ons aanpassen aan onze wensen. Deze dagen zijn wij veel keren uitgenodigd voor eten, maar we hebben dat moeten afwijzen omdat we al genoeg eten hebben.
  Watergooien is het afspoelen van de problemen, dus een jaar heb ik gevraagd nog meer te gooien.
  Een probleem is het verkeer dan moet je zorgen dat je niet op de weg bent, dus een week niet op de drukke wegen.
  Voor ons zijn het feesten met familie dichtbij huis en gezellig, dus niet zeuren over de eventuele problemen.

  • Chris zegt op

   Nou ja, 300 verkeersdoden in een week ene een veelvoud aan gewonden. Heb ik nog nooit over gehoord tijdens Carnaval.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website