Hoe maak je zelf een Krathong (video)

Loy Krathong is een van de vele jaarlijkse festivals in Thailand en wellicht ook wel de mooiste. In deze video kan je zien hoe je een eigen traditionele krathong kunt maken.

Tijdens Loy Krathong verzamelen Thai zich bij meren, rivieren, kanalen om prachtige lotusvormige bootjes, versierd met kaarsen, wierook en bloemen in het water te laten. Loy Krathong wordt overal in Thailand gevierd. De exacte datum van het festival wordt bepaald door de Thaise maankalender, dus de datum verschilt elk jaar.

Loy Krathong valt in de nacht van de volle maan op de twaalfde maan maand (meestal in november) aan het einde van het regenseizoen, wanneer de volle maan de hemel verlicht.

De aanblik van duizenden Krathongs die wegdrijven met hun flikkerende kaarslicht is echt magisch. “Loy” betekent “drijven”, en een “krathong” is een een soort bloemstukje gemaakt van een plakje van een bananenboomstam, die vervolgens is versierd met gevouwen bananenbladeren en bloemen.

Je kan natuurlijk een krathong kopen, maar er zelf eentje maken is vanzelfsprekend veel leuker.

Video: Hoe maak je zelf een Krathong

Bekijk hier de video:

No votes yet.

1 gedachte op “Hoe maak je zelf een Krathong (video)

  1. Loy Krathong is inderdaad een prachtige traditie. Maar net als zovele tradities zeer vervuilend. De ´bootjes´met van alles er op en er aan o.a. stekken van waterplanten worden het water opgeduwd, niemand weet waar ze terechtkomen en hoe de planten zich ontwikkelen. Een voorbeeld. Ik wandel al jaren met plezier rond Map Prachan. De honden vonden het ook leuk er een stukje te zwemmen. Ik ook trouwens. Een paar jaar geleden werd er ook Loy Krathong gevierd. Prachtig. Maar de gevolgen waren desastreus. De `bootjes` waaiden alle walkanten op waar de wind ze wilde stallen. Het gevolg was dat binnen een paar maanden een groot deel zich nestelden en daar uitgroeiden tot een zee van waterplanten, met daartussen de rotzooi die de bootjes naast de kaarsen ook vervoerden. Mijn honden en ik konden het water niet meer in,jammer, maar vooral ook lokale vissers werd hun vis gebied ontnomen. Het was overwoekerd door de planden vervuild met de rotzooi dat ze vervoerden. Dat is zo een paar jaar doorgegaan. Sinds enkele maanden is men begonnen met het `opschonen` van een stuk bos en een deel van het meer. Ik kan niet volgen wat her plan is, want steeds veranderen er dingen. Dan weer een steiger met bootjes, die plots verdwenen is.
    Ik weet dus niet wat er te gebeuren staat. Het is mijn zaak ook niet, ik ben hier te gast. Maar wel jammer dat zo`n mooi waterreservoir en wandel en trim gebied op zo´n manier behandeld wordt. Maar misschien zit er wel een visie achter. Als iemand het weet hoor ik het graag.

Reacties zijn gesloten.