Sate op z’n Thais

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken, Thaise recepten
Tags:
12 oktober 2023

Het is niet te missen in Thailand: heerlijke saté volgens Thais recept. Te koop op iedere straathoek en op de lokale markten. Maar als je even niet in Thailand bent kan je het ook zelf maken. Al bij de eerste hap waan jij je weer in Thailand!

Thaise satay, vaak gewoon “saté” genoemd in Thailand, is een geliefd gerecht dat diep geworteld is in de culinaire cultuur van het land. Oorspronkelijk geïnspireerd door Indonesische keukeninvloeden, heeft Thailand zijn eigen draai gegeven aan dit gegrilde vleesgerecht. Thaise saté is een populair straatvoedsel in Thailand en heeft enkele unieke kenmerken die het onderscheiden van saté in andere landen.
  • Ingrediënten: Hoewel kip (gai saté) het meest voorkomend is, worden in Thailand ook varkensvlees, rundvlees en zelfs vis of tofu gebruikt voor saté.
  • Marinade: De Thaise marinade voor saté heeft vaak een basis van kurkuma, wat de spiesjes hun kenmerkende gele kleur geeft. Andere ingrediënten kunnen onder meer kokosmelk, vissaus, knoflook, koriander en citroengras omvatten.
  • Pindasaus: De bijbehorende saus is wellicht het grootste onderscheid tussen Thaise saté en saté uit andere landen. De Thaise pindasaus is vaak dunner en kan naast pinda’s ook tamarindepasta, kokosmelk, vissaus en een vleugje suiker bevatten. Het is minder dik en hartig dan bijvoorbeeld de Indonesische variant en heeft een zoetzure smaak.
  • Serveermethode: Thaise saté wordt vaak geserveerd met een bijgerecht van komkommersalade (ajat) dat verfrissend is. Dit bijgerecht bestaat uit komkommer, sjalotten, rode pepers, suiker en azijn.
  • Bereiding: Net als in veel andere landen wordt Thaise saté boven houtskool gegrild, wat het die speciale rokerige smaak geeft. Echter, vanwege de marinade en specifieke ingrediënten krijgt het een unieke Thaise twist.

In vergelijking met andere saté-varianten, zoals de Indonesische of Maleisische, kan de Thaise saté milder zijn in kruiden, maar rijker aan smaken door de combinatie van zoet, zuur, zout en umami uit de vissaus. De keuze van vlees, marinade, saus en bijgerechten zorgt voor een smaakervaring die specifiek is voor Thailand.

Hieronder het recept van Bianca:

  • 2 eetlepels palmsuiker (evt. te vervangen door bruine suiker).
  • 450 gram kipfilet in repen gesneden.
  • 4 eetlepels lichte sojasaus.
  • 4 eetlepels oestersaus.
  • 2 eetlepels koriander.
  • 2 teentjes knoflook.

Bereiding Thaise saté

Snijdt de kipfilet in lange repen. Pers de knoflook uit boven een grote glazen schaal, en voeg de overige ingrediënten toe. Meng alles en voeg de kipfilet toe. Meng goed en laat voor minimaal een uur marineren. Haal de filet uit de marinade en rijg aan de satéstokjes. (Tip: laat de stokjes een uur weken in water, dan verbranden ze niet). Grill de stokjes op de barbecue of grillplaat, ongeveer 3 minuten per kant. Lekker met (Thaise) pindasaus of chilisaus.

45 reacties op “Sate op z’n Thais”

  1. Jaap vd Pol zegt op

    Dit ga ik zeker een keer zelf maken.
    Maar heeft iemand ook het recept van de Thaise pindasaus?
    Ik haalde nog wel eens zakjes pindasaus voor de gado-gado (ook lekker), maar ik zou deze saus graag zelf eens willen maken.

    • rori zegt op

      er is maar 1 echte sateh of pinda saus en dat is de javaanse.

      De Sate
      500 gram varkensfricandeau of schoudercarbonade
      3 teentjes knoflook
      1 theelepel ketoembar gemalen koriander
      mespunt gemberpoeder of stukje verse gember of gemalen gember pasta
      1 theelepel djinten is gemalen komijn
      5 eetlepels zoete ketjap cq. ketjap manis
      citroensap
      peper, zout

      de satesaus
      2 teentjes knoflook
      mespunt trassi garnalen saus cq pasta
      2 eetlepels olie
      250 gram pindakaas of half om half met gevijzelde ongekookte pinda’s
      1/2 theelepel djinten gemalen komijn
      1/2 eetlepel suiker bij voorkeur rietsuiker
      vers gemalen peper sambal oelek ofwel gestampte chili
      3 theelepels azijn
      2,5 eetlepels ketjap benteng manis
      0.75 dl kokosmelk
      0.75 dl water

  2. Jo zegt op

    Ziet er heerlijk uit. Maar hoe maak je een lekkere thaise satesaus? Meestal is de saus ook koud in Thailand?

    • rori zegt op

      de satesaus
      2 teentjes knoflook
      mespunt trassi garnalen saus cq pasta
      2 eetlepels olie
      250 gram pindakaas of half om half met gevijzelde ongekookte pinda’s
      1/2 theelepel djinten gemalen komijn
      1/2 eetlepel suiker bij voorkeur rietsuiker
      vers gemalen peper sambal oelek ofwel gestampte chili
      3 theelepels azijn
      2,5 eetlepels ketjap benteng manis
      0.75 dl kokosmelk
      0.75 dl water

  3. robert48 zegt op

    200 gr pindakaas
    300 ml water
    1 teentje knoflook
    Scheutje ketjap manis

    Zo maak je het
    Breng de pindakaas met het water aan de kook.

    Rasp de knoflook boven de pindakaas en voeg een scheutje ketjap toe.

    Laat het mengsel al roerende inkoken, totdat het voor jou de gewenste dikte heeft.

    Serveer de satésaus meteen of bewaar het in de koelkast.

    Pindakaas volop te krijgen in Thailand in iedere Lotus

    • rori zegt op

      erg mager heb liever iets meer pit en zeker geen water maar kokosmelk

      de satesaus
      2 teentjes knoflook
      mespunt trassi garnalen saus cq pasta
      2 eetlepels olie
      250 gram pindakaas of half om half met gevijzelde ongekookte pinda’s
      1/2 theelepel djinten gemalen komijn
      1/2 eetlepel suiker bij voorkeur rietsuiker
      vers gemalen peper sambal oelek ofwel gestampte chili
      3 theelepels azijn
      2,5 eetlepels ketjap benteng manis
      0.75 dl kokosmelk
      0.75 dl water

  4. Harrie zegt op

    De sate is heerlijk in Thailand, alleen krijg je er geen satesaus bij, jammer

    • Sjaak S zegt op

      Hoe noem je dan de pindasaus die ik bij de Thaise saté krijg?

  5. robert48 zegt op

    Was even vergeten te melden dat het skippy pindakaas is.

    Skippy Pindakaas is heerlijke smeuïge pindakaas afkomstig uit Amerika. Skippy pindakaas is verkrijgbaar in 2 varianten; Skippy Creamy of Skippy Superchunk (met stukjes pinda).

    U kunt Skippy pindakaas bij iedere Lotus in Thailand!!!
    Ingrediënten Skippy pindakaas; geroosterde pinda’s, suiker, gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën (katoenzaad, soja, koolzaad), zout.

    • rori zegt op

      VERSCHRIKKELIJK. je kint het ook zelf maken hoor door pinda’s te vijzelen. Oeleken dus

  6. Han zegt op

    ik maak pinda saus als volgt,pinutbutter ,of pinda kaas,melk, schepje suiker,ketjap manis ,oestersauce,sambal,verse gember,en knoflook ,gefruiten uitjes fijn gehakt,
    Pinutbutter met melk en suiker aan de kook brengen ,blijven roeren ,en vuur laag zetten ,daarna alles toevoegen,wat je niet lekker vindt laat je er uit ,hoe meer melk je toevoegd hoe dunner de sauce,
    Eet ze ,we zijn in dec jan en feb in jomtien komen graag proeven,of het maken,
    Suk6 en Gr Han

    • bob zegt op

      en waar koop ik sambal in Pattaya?

      • jasper van Der Burgh zegt op

        Sambal is chillies, zout, water en azijn. Niet zo moeilijk maken dus.

  7. Jaap vd Pol zegt op

    Gelukkig is de Skippy ook in Nederland verkrijgbaar.
    Bij de Jumbo en bij AH.
    Snel uitproberen dus 🙂

  8. Karin zegt op

    Ik koop in nederland gewoon bij de toko de mix voor thaise sate bij de toko. De pakjes zijn van globo foods. Dezelfde als bij tesco lotus. Erin zit een kruidenmix voor de sate en een mix voor satesaus. Heerlijk.

  9. Rori zegt op

    Twee recepten voor pinda of satesaus.
    De eerste is wzt meer gebaseerd op zuid thais.
    Ga uit van Grove Pindakaas het liefst met stukjes noot. Of de Gado Gado uit te toko.
    Gebruik Volle melk als basis.

    •250 gram pindakaas
    •2 teentjes knoflook
    •1 mespuntje trassi
    •2 eetlepels olie
    •1/2 theelepel djinten
    •1/2 eetlepel suiker
    •vers gemalen peper of twee a 3 theelepels sambal oelek (thaise curry)
    •3 theelepels azijn
    •2,5 eetlepels ketjap
    •1,5 dl volle melk of kokosmelk
    • tabasco saus naar behoefte
    Voor te verdunnen kan water worden gebruikt.

    •Maak de knoflook schoon en snijd deze in fijne stukjes
    •Zet een pannetje met wat olie op het vuur en laat deze heet worden
    •Meng de knoflook met de trassi en bak dit in de olie
    •Voeg de melk toe en daarna beetje bij beetje de pindakaas, zodat deze goed oplost
    •Blijf goed roeren totdat alle pindakaas is gesmolten
    •Voeg water toe voor de juiste dikte.
    •Voeg de djinten, de suiker, de azijn, de ketjap en de peper (sambal of curry) toe
    •Laat de saus enkele minuten zachtjes doorkoken totdat de saus mooi glad is

    Tweede recept:
    • 375 gram grove pindakaas
    • 1 eetlepel plantaardige olie
    • 2 tenen knoflook, geperst
    • 4 Aziatische sjalotjes, fijngehakt
    • 1 stengel citroengras, alleen het witte, fijngehakt
    • 2 theelepels Thaise kerriepoeder
    • 1 eetlepels tamarindepuree
    • 1 eetlepel chilipeperpasta (curry pasta of sambal oelek)
    • 160 gram ongezouten, geroosterde pinda’s, grof gehakt
    • 375 milliliter kokosmelk
    • 2 theelepels palmsuiker

    Verhit de olie in een steelpan en bak de knoflook, sjalotjes en het citroengras 1 tot 2 minuten. Voeg het kerriepoeder toe en roerbak tot de geur vrij komt.

    Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng langzaam aan de kook. Voeg zo veel water toe dat er een vloeibare saus ontstaat en laat hem nog 2 minuten doorkoken.
    De saus kan eventueel met wat zout nog op smaak worden gemaakt

    • Rino zegt op

      Gebruik nooit melk in de satesaus, dat is culinair het zelfde als vloeken in de kerk.

      • rori zegt op

        Eh mijn eerste vriendin zo medio 1968 a 1969 was javaanse. Haar moeder gebruikte en melk en cocosmelk en gewoon water en melk tegen 50-50.. Daar zijn de recepten van.

        Later ook een molukse vriendin gehad. Die haar moeder had nog weer een ander recept. Maar voor mij te pittig.

        De opmerking geen melk kan ik alleen maar aanvullen met pak het tweede recept

  10. Fransamsterdam zegt op

    Wel grappig dat zowel in het artikel als in alle reacties het (deels) over satésaus gaat, die ik er inderdaad op geen enkele straathoek bij krijg. Daar staat dan wel weer de kruidenmix tegenover die de straatstalmeesters doorgaans in een oud frisdrankflesje hebben zitten en die op elke straathoek weer uniek is.

    • Davis zegt op

      Inderdaad Frans, de frisdrank flesjes zijn me ook opgevallen bij de streeftfood vendors.
      Dat is de marinade. Waarom in een frisdrank flesje?
      Wel je neemt de ingrediënten uit het artikel, en doet ze in zo’n flesje.
      Goed schudden, en klaar is Kees!

      Wat de pindasaus betreft, recepten genoeg. Ook in een fles te verkrijgen in elke supermarkt.
      Bij mijn weten eten niet verwesterde Thai dit hoegenaamd niet.
      Ze houden het bij hun klassieke sausjes, die op elke tafel in een mandje staan. Pikant, hartig, …

  11. Jack G. zegt op

    Je hebt altijd uitzonderingen op de regel. Ik eet toch geregeld sateetje pindasaus in Thailand. Keurig in een prachtig plastic zakje meegeleverd. Maar wat eten we morgen op Thailandblog?

  12. tonymarony zegt op

    Dan is hier nog een pindasaus zoals u alleen in Amsterdam kon krijgen helaas woon ik nu hier maar ik geef jullie graag het recept voor de saus :

    Een ui fijnsijden en lichtbruin fruiten in wat slaolie

    Hieraan voe

    gt men toe 1/2 of 1/3 pot pindakaas mag ook van calve zijn wat vetsin, ketjap , bruine suiker ,peper en zout naar smaak toe , blijven roeren op een laag gas en met lauw water of melk roeren
    tot er een gladde saus is.

    Goed door elkaar mengen en tenslotte er nog het sap van een halve citroen aan toevoegen.

    Nog even verklappen dat ik mijn sate vaak van varkens haas maak maar also van kip maar beide als blokjes op de stokjes doe met een warm half stok broodje er naast .

    • LUC zegt op

      Ui lekker bruinen in slaolie, zal lekker verbrand smaken,
      sla olie is voor koude gerechten mijn beste…

  13. tonymarony zegt op

    En als u ook het recept van de SATE wilt hebben hoor ik het graag op het blog dan kunt u uw familie en vrienden eens echt verwennen .

  14. jasper van Der Burgh zegt op

    Pindasaus zelf maken:

    Koop een zak pinda’s. Desgewenst nog even licht roosteren in een droge koekepan. Doe in blender, samen met 1-2 theelepels goede olie (pinda-olie, bran-olie, zonnebloemolie evt.) theelepel suiker, 1/2 theelepel zout. En blenden maar. Eerst lijkt het of er niets gebeurt, maar gewoon volhouden en plotseling begint het dan pindakaas te worden. Doorblenden tot gewenste fijnheid, en als basis gebruiken voor bovengenoemde toevoegingen.
    Dit is veul lekkerder dan Calve.
    De Skippy pindakaas is mierzoet en voor mij echt niet lekker.

    • rori zegt op

      BIJNA goed. De betere doe het zelver in deze PERFEKT maar.

      de satesaus
      2 teentjes knoflook
      mespunt trassi garnalen saus cq pasta
      2 eetlepels olie
      250 gram pindakaas of half om half met gevijzelde ongekookte pinda’s
      1/2 theelepel djinten gemalen komijn
      1/2 eetlepel suiker bij voorkeur rietsuiker
      vers gemalen peper sambal oelek ofwel gestampte chili
      3 theelepels azijn
      2,5 eetlepels ketjap benteng manis
      0.75 dl kokosmelk
      0.75 dl water

      • Sjaak S zegt op

        Jasper had het over pindakaas, de basis voor pindasaus… en jij beschrijft de pindasaus, dus hij had het wel juist.
        Ikzelf gebruik geen suiker meer en koop mijn pinda’s gebrand en klaar op de markt. Dat zijn kleine pinda’s, nog in hun vliesje, dat ik gewoon mee maal… de laatste keer hoefde ik nauwelijks olie toe te voegen. Wel voldoende zout.
        Gewoonweg heerlijk, eerlijk, puur natuur.

  15. TH.NL zegt op

    Leuk al die verhalen over pindasaus maar het artikel gaat over Sate op z’n Thais. Het zal er denk ik wel zijn maar zelf heb ik het nog nooit gezien en laat staan gegeten in Thailand. Mijn Thaise partner hier op bezoek in Nederland had het ook nog nooit gegeten. Het pindasaus verhaal is meer Chinees/Indisch en misschien wel zo langzamerhand Nederlands want hier “knoeit” men overal pindasaus over.

    • Kees zegt op

      Pindasaus, zoals Nederlanders die kennnen althans, is zeer zeker niet Chinees en ook de term Indisch komt wat vreemd over op mij aangezien het verwijst naar de voormalige kolonie Nederlands-Indie terwijl Indonesie alweer een dikke 70 jaar onafhankelijk is. Het is in het algemeen correcter en internationaal gezien zeker zo duidelijk (verwarring met Indiaas) om te verwijzen naar de Indonesische keuken. Neemt niet weg dat een goeie sate met pindasaus niet te versmaden is en ik geef dan toch wel de voorkeur aan de Indonesische variant.

      • rori zegt op

        dan wel de javaanse of mag ook de oost sumatraanse

    • pete zegt op

      sate kun je in ieder thaise stad of dorp tegenkomen ,meestal lands de hoofdweg.

  16. Chander zegt op

    Het lijkt me heerlijk. Je wordt zo lekker gemaakt.
    Onze 60-plussers zullen zich op hun tong bijten en vragen aan de mede bloggers of ze ook een recept van een heerlijke sate saus hebben voor de hartpatienten onder ons.

  17. dirk zegt op

    Ik wil nog even terugkomen op de opmerking van bij iedere Lotus etc. Kan je Skippy pindakaas kopen.
    Ja, dat kan zoveel je wilt.Kosten 187 thb per potje. Bij huidige koers een eurootje of zes.
    In Nederland nog geen euro. Dus pindaś kopen en blenden, dat is de manier om de kosten in de hand te houden. Ondanks dat we zijn allemaal liefhebbers, dus eet smakelijk.

    • l.lagemaat zegt op

      De kleine potjes Skippy pindakaas 83 baht

      • Sjaak S zegt op

        Een kilo geroosterde pinda’s kost rond de 50 baht op de markt. Een beetje olie en zout erbij, een paar minuten in een goede blender en je hebt pindakaas. 100% puur natuur en heerlijk. Daar krijg ik een hoeveelheid pindakaas voor, die je hier in de supermarkt met meer dan 187 baht moet berappen en daar zit dan nog suiker, smaakstoffen en wie weet wat allemaal in.

  18. Jan zegt op

    Ik maak pindakaas zelf door pindas te mixen/malen. Eventueel voeg ik wat olie toe voor de smeuigheid. Wat sambal helpt voor de ‘spirit’. Er saus meeaken stond reeds beschreven. Wel moet ik zeggen dat ik m.n. in frankrijk woon waar pindakaas redelijk duur is en de pinda’s droger en knapperiger als wat ik in thailand ken….

  19. Jacobus zegt op

    Haha… Echt grappig al die saté saus gerechten. Er is er geen een bij die Thaise pinda saus ook maar benadert. De Thaien gebruiken echt geen Skippy cement. Mijn vrouw maakt ook wel eens sateh saus en daar komt geen sambal en ketyap aan te pas. Dat is namelijk Indonesisch. De basis producten zijn echte pinda’s, scheutje olie, yellow curry paste en chili.

    • rori zegt op

      Chili of sambal kun je mij even uitleggen wat het verschil is?

      Kom de basis javaanse cq oost sumatraanse sateh saus. Komt voor in Laos, Cambodia, Vietanam. Maleisiem Sarawek. de Philippijen \\de satesaus
      2 teentjes knoflook
      mespunt trassi garnalen saus cq pasta
      2 eetlepels olie
      250 gram pindakaas of half om half met gevijzelde ongekookte pinda’s
      1/2 theelepel djinten gemalen komijn
      1/2 eetlepel suiker bij voorkeur rietsuiker
      vers gemalen peper sambal oelek ofwel gestampte chili
      3 theelepels azijn
      2,5 eetlepels ketjap benteng manis
      0.75 dl kokosmelk
      0.75 dl water

      • Sjaak S zegt op

        Sambal is een toevoegsel voor Indonesische gerechten, met als basis chili. Chili is gewoonweg gemaakt van de chiliboon. Wanneer mijn vrouw de chili in de pan gooit om er droge van te maken, ga je lopen. De lucht daarvan is zo sterk prikkelend dat ik begin te niezen en mijn ogen gaan tranen.

        https://nl.wikipedia.org/wiki/Sambal

  20. Jack zegt op

    Sorry als ik de meeste commentaren lees vergelijken jullie appels met peren.
    Thaise sate’s zijn nu eenmaal anders dan onze indische ( indonesische ) sate ‘s
    Sambal en ketjap manis dat maakt het verschil en in Thailand gebruiken ze deze ingrediënten niet, wel ineen andere smaak..

    Meestal worden
    deze sate’s zonder saus aangeboden.

    Maar toch geniet er van je bent in THAILAND

  21. Leo Eggebeen zegt op

    Tip: Als je sate met Moe ( varkensvlees) wilt maken, neem dan schouderkarbonade dungesneden. Is er ideaal geschikt voor.

  22. Wil zegt op

    Bij Thaise saté, hoort geen Indische maar Thai Satay Sauce Mix van Lobo, kant en klaar, met coconut milk aanlengen.
    To koop bij grote homo’s in Ned.
    Top. Succes

  23. Wil zegt op

    Het moet natuurlijk toko’s zijn ipv. H…….sorry

    • Sjaak S zegt op

      Hahaha… ik dacht al… iets nieuws in Nederland, grote homo’s verkopen pindasau?

  24. Lessram zegt op

    Sate is gewoon een stokje met vlees, niks meer, niks minder
    Sate-saus is de saus die daar overheen gaat, niks meer, niks minder

    En dat maakt pinda (sate) saus gewoon één van de vele soorten saus die over je sate gedaan kan worden. Gooi er Wiskey/Cocktail saus overheen…. ook een sate saus. “Saus over de sate”

    Qua pinda-satesaus op z’n thais; knoflook-chilipeper-pindakaas-sojasaus-vissaus-palmsuiker-kokosmelk, vind je voorkeur verhoudingen. Klaar…. 10x beter dan welke kant en klaar versie, en 100x beter dan (braak) Wyco derrie. (Die Lobo zakjes zijn inderdaad ook goed te doen met kokosmelk)
    En sambal en/of ketjap…. heerlijk in indische gerechten, maar heeft niks met Thaise sate sausen te maken.

    Maar vooral; sate-saus is niet altijd pindasaus…… Pindasaus is een van de vele sate-sausen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website