Omelet in Thaise stijl (Khai Jiao)

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken, Thaise recepten
Tags: ,
6 juni 2019

Hoe lekker kan een een simpele omelet zijn? Zeker een omelet in de Thaise stijl, krokant en smaakvol. Bestel in Thailand ‘Khai Jiao’ met een beetje rijst en je maag is snel en goedkoop gevuld.

Zelf maken kan natuurlijk ook. Het is erg eenvoudig en je kan eindeloos variëren, bijvoorbeeld door stukjes vis of kip toe te voegen. Een uitje of tomaat kan natuurlijk ook.

Dit recept is voor 1 persoon.

Ingrediënten:

  • 2 grote eieren
  • 1/2 theelepel limoensap
  • 1 theelepel vissaus
  • 1 eetlepel water
  • 1 eetlepel vissausrijstmeel of maïszetmeel
  • 1 eetlepel plantaardige olie

Bereidingswijze:

Meng de eieren, limoensap (of azijn), vissaus, water en rijstmeel of maizena in een middelgrote kom. Klop het in kom met een vork tot het schuimt. Klontjes fijndrukken.

Verwarm de plantaardige olie in een kleine pan of een wok met ronde bodem op middelhoog vuur tot het lichtjes begint te roken (de olie moet goed heet zijn). Giet het eimengsel in één keer in de olie. Het geheel zwelt op. Wacht 20 seconden.

Draai de omelet na 20 seconden om. Bak de andere kant ook nog eens 20 seconden koken. Haal de omelet uit de pan en serveer onmiddellijk met rijst, plakje komkommer en chili saus.

Bereidingstijd: 5 minuten.

Heb jij nog variaties of recept tips voor de Thaise omelet? Deel ze dan met de lezers.


» Laat een reactie achter


9 reacties op “Omelet in Thaise stijl (Khai Jiao)”

  1. Jasper zegt op

    Mijn vrouw maakt dit een paar keer per week met nam pla en spring onions, zonder rijstemeel.

    Inderdaad een iets afwijkend smaakje van de voor mij gebruikelijke roerei op toast, waarmee je maag overigens ook snel en goedkoop is gevuld.
    Neemt niet weg dat ik uitendelijk toch het liefst een stevige boerenomelet met spek, groenten en kaas eet. En dan bij voorkeur met een paar volwassen volkoren boterhammen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  2. timker zegt op

    Mijn vrouw maakte dit voor mij 1 of 2 keer per week maar dan met “groenten”, lente ui en knoflook plakjes als een soort boeren omelet (zonder rijstmeel). Ook wel thod khai genoemd… Ik was in NL al gewend om af en toe brood met ei te eten (soms met tauge) maar eet dit nu met kleefrijst – heerlijk !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  3. nicole zegt op

    Nu we het toch over eieren hebben, wil ik een vraagje stellen aan de lezers
    Toen wij in `97 voor de eerste keer naar Thailand kwamen, kregen wij enkele malen een gevulde omelet voorgeschoteld.
    Dan bedoel ik niet de gewone omelet. Deze was net als een gevulde waterballon. Dus helemaal dicht en gevuld met een tomatensaus met allerlei vulsel er nog in. Je moest hem dus letterlijk lek prikken. Wij hebben het daarna , ondanks vele pogingen dit uit te leggen aan Thaise vrienden, ook nooit meer gevonden.
    Ik weet ook geen benaming van dit gerecht, dus vragen in een restaurant is ook niet mogelijk.(ga het maar eens uitleggen)
    Dus als iemand van de lezers de oplossing weet???

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Charly zegt op

      Hi Nicole misschien moet je even naar onderstaande link op YouTube. Ze noemen het ook Thai stuff omelet of te wel “Kai Yad Sai” soms van boven open, soms van boven dicht. Je kan het zelf ook maken, zie het filmpje,

      succes Charly

      https://youtu.be/IopFZPepoE4

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • Erwin Fleur zegt op

      Beste Nicole,

      Ik zal dit aan mijn vrouw vragen, zij werkt als kok in een Nedelands restaurant.
      Als ik dit weet, zal ik dit zeker op het blog plaatsen(een echte kok geeft nooit zijn recept).
      Zij kan dan wel iets los laten hoe te doen.
      Ik heb hier meer over gehoort maar nooit gezien.
      Met vriendelijke groet,

      Erwin

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  4. Teun zegt op

    Mijn variatie bestaat uit het toevoegen aan het eiermengsel van 1 el gedroogde garnaaltjes (toko, 15 minuten weken in heet water) en 1 a 2 tl “sweet condensded milk” (Friesche Vlag, blikje, gewoon bij de appie te koop), dit geeft de omelet een lekkere “fluffy” samenstelling. De ruime olie ( 1 el vind ik echt te weinig) moet inderdaad goed heet zijn (‘you must see smoke’ las ik ergens) en een el maismeel apart in wat water opgelost zodat je geen klontjes krijgt geeft het een lekker bruin resultaat. Aroy Maak…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  5. Teun zegt op

    O ja…. en het eimengsel echt goed schuimig kloppen met een vork.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  6. rene23 zegt op

    Zijn er ook Bio- of Scharrel eieren te koop?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • timker zegt op

      Niet in de supermarkt (Tesco Lotus), maar wel in lokale dorpswinkels. Onze nabij gelegen dorpswinkel verkoopt ook eieren van eigen kippen die overdag vrij in de achtertuin lopen.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website