Geheimen van de Thaise keuken: Tam som-o nam pu (pomelosalade met krabextract)

Foto: Wikimedia – Takeaway

De Thaise keuken kent een variëteit aan exotische gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Sommige van deze heerlijkheden zijn in de regio’s te vinden. Vandaag een streetfoodgerecht uit Noord-Thailand: Tam som-o nam pu (ตำส้ม โอ น้ำ ปู).

Tam Som-O of Tam-Baa-O is een mix van pomelo en pittige ingrediënten in noordelijke stijl. Er wordt krabextract gebruikt als smaakmaker. Deze zwarte saus wordt verkregen door pu na (“rijstveldkrabben”, Somanniathelphusa) tot pulp te stampenen, vervolgens de sappen te persen, die daarna worden gekookt tot de saus die net zo dik wordt als melasse.

Het is salade die je ook zelf kan maken of ander kan je het in Noord-Thailand op straat kopen.

Ingrediënten:

  • 200 gram spomelo of grapefruit
  • 5 gram bird’s eye chili
  • 5 gram Thaise knoflook, gepeld
  • 40 gram aubergine, in dunne plakjes gesneden
  • 2 eetlepels citroengras, in dunne plakjes gesneden
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 2 eetlepels gekookte gefermenteerde vis (namplaraa)
  • ½ theelepel krabsaus of nampu

Wanneer je Googled op ‘Tam som o’ kan je lezen hoe je het gerecht moet bereiden.

Rating: 4.75/5. From 4 votes.