Suea rong hai (huilende tijger)

Suea rong hai (huilende tijger)

Natuurlijk kennen wij allemaal wel Tom Yum Goong, Phat Kaphrao, Pad Thai en Som Tam, maar de Thaise keuken kent meer gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Veel van deze heerlijkheden zijn in de regio’s te vinden. Ditmaal een bijzonder gerecht uit de Isaan: Suea rong hai (huilende tijger), in het Thais: เสือ ร้องไห้ Een lekkernij met een prachtige legende over de naam.

Suea rong hai is een populair gerecht uit het Noordoosten van Thailand (Isaan). Het is gegrild rundvlees (de borst), op smaak gebracht met kruiden en geserveerd met kleefrijst en andere gerechten. De naam is gebaseerd op een lokale mythe, de “huilende tijger”. Waar komt die bijzondere naam vandaan? Wel, daar gaan twee verhalen over.

De oude Thaise cultuur leert dat het leven afhankelijk is van de bossen, de belangrijkste voedselbron voor de mensen. In het bos werden koeien opgegeten door tijgers. Thai kwamen de overblijfselen van koeien tegen die waren verslonden door tijgers. Ze personifiëren de tijgers als mensen met emoties en gevoelens. Ze dachten dat de tijgers verdriet hadden en huilden om hun gedode prooi en daarom het borststuk lieten rotten in plaats van het op te eten. De Thai gebruikten de gevonden resten van het borststuk van de koe om er een ​​heerlijk gerecht van te koken en noemden het “huilende tijger”.

Het tweede verhaal is wat minder spectaculair. De naam zou komen van het uiterlijk van het borststuk, dat zo gesneden wordt dat het lijkt  op de huid van een tijger en men het daarom “tijgervlees” noemt. Wanneer het vlees wordt gegrild, smelt door de hitte het vet dat zich heeft opgehoopt in de spiervezels, dit vet valt als een soort traan neer. Met wat verbeeldingskracht noemden ze het gerecht daarom “huilende tijger”.

Suea rong hai is redelijk eenvoudig om zelf te maken.

De ingrediënten

  • 500 gram gesneden rundvlees (borststuk), dikte van 1 cm.

Voor de marinade:

  • 1 eetlepel vissaus.
  • 1 eetlepel witte sojasaus.
  • ½ theelepel zout.
  • ½ theelepel gemalen peper.

Bereiding

  • Meng het rundvlees met de bereide kruidenmarinade en zet het 2 uur in de koelkast.
  • Gril het gemarineerde rundvlees op middelhoog vuur tot het rood wordt.
  • Snijd het gegrilde rundvlees in kleine stukjes en serveer op de schaal.
Namchim chaeo of Nam Jim Jaew แจ่ว

Namchim chaeo of Nam Jim Jaew (แจ่ว)

De dipsaus: Namchim chaeo of Nam Jim Jaew (แจ่ว)

De dipsaus bij dit gerecht heet ‘namchim chaeo’ bestaat uit een zure en pittige chili, gemaakt van groenten en kruiden. De verhouding tussen ingrediënten en de smaak is afhankelijk van het recept van de verkoper, zoals tamarindesaus in plaats van citroensap, rode ui en geroosterde chili. De standaardingrediënten van Namchim chaeo:

  • 2 eetlepels chilipoeder.
  • 1 eetlepel kokospalmsuiker.
  • 1 eetlepel geroosterde rijst.
  • 1 eetlepel citroensap.
  • 2 eetlepels vissaus.

Zie hier hoe je het kan bereiden: Spicy Isaan dipsaus

Het gerecht opdienen met kleefrijst en smullen maar.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.67/5. From 3 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website