Natuurlijk kennen wij allemaal wel Tom Yum Goong, Phat Kaphrao, Pad Thai en Som Tam, maar de Thaise keuken kent meer gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Veel van deze gerechten zijn te vinden in de regio’s. Een voorbeeld daarvan is het gerecht: Khao Mok Gai (rijst en kip Biryani) ข้าวหมก ไก่

Kip biryani is een gerecht met een fascinerende geschiedenis. Dit gerecht heette vroeger “Khao Buri” of “Khao Bucori”. Het gerecht is afkomstig van de Perzische kooplieden die naar de regio kwamen om te handelen en hun eigen bekende kookkunsten met zich meebrachten. Dit kipgerecht komt al voor in een Thaise literatuurklassieker uit de 18e eeuw.

Khao Mok Gai is dan ook bekend bij moslims en Arabieren. Vooral de moslims uit Zuid-Thailand zijn de echte specialisten, als het gaat om het bereiden van dit overheerlijke gerecht. Kruiden en specerijen zoals kaneel, kardemom, kruidnagel en saffraan of kurkuma worden gebruikt bij de bereiding en geven de rijst de aromatische geur en de gele kleur. De rijst wordt vooraf gekookt in een kippenbouillon en is daardoor wat vettig en erg vol van smaak.

De kip zelf moet zeker een nacht in de marinade staan. En juist die marinade is zo belangrijk om de perfecte smaakt te krijgen. Er worden wel 12 verschillende kruiden voor gebruikt.

Khao Mok Gai in Thailand wordt meestal met een groene saus (Nam Jim) geserveerd die zoet en zuur van smaak is. Er worden muntblaadjes en gember voor gebruikt.

In Thailand worden bij diverse straatstalletjes Khao Mok Gai aangeboden. Deze is helaas van wisselende kwaliteit. Je kan daarom beter een local vragen waar je de beste Khao Mok Gai kan bestellen.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

5 reacties op “Geheimen van de Thaise keuken: Khao Mok Gai (rijst met kip Biryani)”

  1. Marijke zegt op

    Dit vind ik zo’n leuke rubriek. Allerlei redelijk onbekende gerechten passeren. De toerist kent ze niet, maar als je in Thailand woont, kom je ze tegen.

  2. Johannes (2) zegt op

    En dat voor slechts 40 baht bij een eetstalletje, met een een best groot stuk kippenbout.
    Ik noem het gemakzuchtig altijd india rijst, maar dat is het natuurlijk niet.

  3. Jacobus zegt op

    In de provincie Chachoengsao bevindt zich een vrij grote Thaise moslimenclave. Vriendelijke mensen. Mijn vrouw komt voor haar werk vaak in die provincie. En als ik soms meega eten we altijd in een moslimretaurantje. Oa bovengenoemd gerecht is een van mijn favorieten.

  4. Mcmbakker zegt op

    Zo lekker. Vaak gegeten tijdens mijn verblijf in Thailand.

  5. Danzig zegt op

    In Narathiwat kost dit gerecht doorgaans slechts 20 baht en je hebt keuze uit héél veel verkopers.
    Vandaag toevallig nog gegeten en het is bijna altijd heerlijk. Ook populair hier is “khao man arab”, een licht-roodbruine variant, zonder de kurkumin, maar met vooral kruidnagel voor een karakteristieke smaak. Net als khao mok verkrijgbaar met gefrituurde of gegrilde kip, naar keuze.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website