De Thaise keuken kent een variëteit aan exotische gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Sommige van deze heerlijkheden zijn in de regio’s te vinden, zoals Kaeng hang le (แกง ฮังเล) een pittig Noordelijk currygerecht die oorspronkelijk uit buurland Birma komt.

Kaeng hang le komt oorspronkelijk uit Myanmar (Birma). De oorsprong ligt misschien dichter bij de noordelijke Thaise grens in Myanmar, waar een varkensvleescurry genaamd Nat tha hin tevens een zure component bevat en net zoals de Thaise versie ook tamarinde bevat. Hang le is afgeleid van de Birmese woorden hin lay, wat ‘zware curry’ betekent.

In Thailand wordt het gerecht meestal met varkensvlees bereid omdat dit goed mengt met kruiden. Het gerecht is enigszins pittig maar kent ook zoute en zure smaken. Kaeng hang le is erg populair in Noord-Thailand en staat daar bekend als een regionale Thaise specialiteit. Veel restaurants in Chiang Mai noemen dit gerecht ‘Birmese curry’.

De currypasta bevat onder andere gedroogde pepers, zout, citroengras, laos, sjalotjes, knoflook, verse kurkuma, garnalenpasta (kapi) en masala specerijen mix. Het gerecht bestaat verder uit buikspek, gember, Thaise sjalot en hele teentjes knoflook. Het wordt op smaak gebracht met donkere sojasaus, palmsuiker en vissaus. Je kan Santol-fruit gebruiken in plaats van tamarinde om het zuurder en aromatischer te maken.

Kaeng hang le wordt meestal bereid met varkensbuikspek, maar kan ook worden vervangen door kip, rundvlees of vis. Voor varkensvlees kan je het beste niet te dikke buikspek kiezen of varkensribbetjes.

Doe het buikspek in een hete pan tot het wat donkerder wordt en wat vet vrijgeeft. Voeg de currypasta toe en roerbak de pasta en het buikspek samen tot een geurig geheel. Voeg genoeg water toe om het buikspek te bedekken, voeg de kruiden toe, dek af en laat dit ongeveer 40 minuten sudderen tot het varkensvlees gaar is.

Eet kaeng hang le met kleefrijst.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.67/5. From 6 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website