Lezerstip: Alternatief voor sambal en ketjap manis in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Eten en drinken, Lezerstips
Tags: ,
3 oktober 2016

Op een van de vele “ontdekkingsreizen” die ik in Thaise winkels uitvoer, als het ware, om eetbare zaken te vinden die gebruikt kunnen worden als een vervanger voor de ons uit en in Nederland bekende producten, liep ik tegen iets aan dat me, op het eerste gezicht, sterk deed denken aan een potje sambal oelek.

Potje ter hand genomen, er zat chili-garlic saus in, volgens het label. Potje meegenomen, want echt, bij het maken en nuttigen van gebakken rijst, kao pad in het Thais, en gewoon nasi goreng in het Maleis, mis ik toch de sambal.

Kortom, de nasi was klaar, het bord stond voor me, de nasi werd opgeschept. ik draaide het potje open, snuffelde eens aan de inhoud die toch wel heel erg op sambal leek, proefde een likje, voorzichtig want je weet maar nooit met Thaise sauzen, en ja, het leek ook wat geur en smaak betreft op Sambal.

Door de nasi, en gelukkig, het smaakte ook, bijna, als sambal. Ben aan het experimenteren gegaan, beetje tomatensaus erdoor, eureka, sambal tomaat! Gebakken, beetje dan, jawel gebakken sambal. Enzovoorts.

Kortom, deze chili-knoflooksaus is wat mij betreft geschikt als vervanger van sambal, zij het dan dat er behoorlijk veel knoflook in zit.
Een aanrader dus.

  • Gekocht in Tesco, ook gezien in Big C.
  • Merk: Lee Kum Kee
  • Saus: Chili Garlic Sauce (op het etiket in het Engels en Thai)
  • Potje 226 gram.
  • 69 baht
  • Website www.lkk.com

Overigens, voor wie ketjap manis, de zoete ketjap mist, ook daar is een waardige vervanger voor in de Thaise winkels te vinden, “sweet soi sauce”. Ik gebruik zelf altijd de “healthy boy” variant, die vind ik hetzelfde smaken als de Nederlandse ketjap manis.

Eet ze!

Hans NL

20 reacties op “Lezerstip: Alternatief voor sambal en ketjap manis in Thailand”

  1. douwe zegt op

    Voor de ketjap prevaleren wij de “Dark Soy Sauce Formula 1”. Het Thai etiket heeft in het midden een stoomboot. De inhoud is 300 ml en kost 22 baht.

  2. gerrit jonker zegt op

    Dit is info waar ik iets aan heb. Mijn sambal trassi (voor mij meegebracht uit NL) is bijna
    op ! Op jacht dus/
    Ik kook het liefst Indisch. Ajam roedja/petis/kerrie etc
    En natuurlijk gado gado en diverse sate’s. En garnalen/vis natuurlijk
    De kipgerechten hebben hier in Thailand meestal niet zoveel smaak/
    In tegenstelling met de heerlijke soepen die ik hier vaak als lunch eet.

    Gerrit

    • HansNL zegt op

      En Gerrit, trassi, heb ik begrepen, is ook een van die artikelen die je in Thailand kunt vinden, als je genoegen neemt met een soms net iets afwijkende smaak.

      Ik koop altijd Shrimp Paste, Trachang Brand.
      Zit in witte plastic potten omwikkeld met een geel etiket met daarop een weegschaal in een rood veld.
      Toen ik voor de eerste keer dit bakte brak er een kleine opstand uit.
      En nu moet ik de pot achter slot en grendel zetten, het hele huisgezin grijpt naar die pot……

      Ik heb overigens de bovengenoemde “sambal” en de pot “trassi” klaarstaan, ga toch maar eens proberen.

      Er is trouwens een Nederlandse website met indo recepten : “www.indo-recipes.nl”.
      Een bezoekje waard.

      • Malee zegt op

        De Indonesische trassi wordt ook van garnalen gemaakt,de Thaise trassi is veer verser die Indo trassi is gedroogt laat de Thaise maar drogen, gewoon de pot open laten staan en wachten tot hij donkerder wordt dan is hij gewoon het zelfde…

    • aad zegt op

      kijk eens goed rond bij de topmarkt in de robinson

  3. Joop zegt op

    Sambal oelek is eenvoudig zelf te maken in Thailand en wel 14 dagen houdbaar…hier het basisrecept dat je zelf kunt verrijken.

    Zelf sambal maken
    Voor sambal oelek
    Ingrediënten
    10 verse Spaanse pepers
    1 theelepel zout
    zonnebloemolie

    Bereiding
    1.Snijd de pepers open
    2.Wie niet zulke hete sambal wil, moet de pitjes verwijderen
    3.Maal de pepers
    4.Doe er een scheutje olie bij en het zout
    5.Vijzel dan net zolang tot er een pasta ontstaat (kan ook in de keukenmachine trouwens)

    Groetjes

    • Foodlover zegt op

      Je kunt de sambal invriezen in kleinere porties. Ik gebruik hier plastic bakjes van 4 x 4 cm met dekseltje voor.

    • rene23 zegt op

      Doe er nog het sap van 1 of 2 limoentjes bij en je hebt sambal djeroek, nog lekkerder !

  4. piet zegt op

    Probeer de ketjap zelf te mixen die met de boot en een andere soort ;neem kleine flesjes en eventueel ook oestersaus resutaat kan je verbazen mix kleine beetjes tot je er een lekkere tussen vind.

    Sambal maak je ook zelf naar eigen smaak zelf bak ik de verse pepers in wat olie en voeg bruine suiker,zout en iets azijn toe maar dat is naar wens van de kok.

    Pindasaus ook makkelijk te maken kun je gelijk de sambal en ketjap gebruiken eventueel wat ketchup toevoegen voor chineese smaakje lekker voor bij de gebakken rijst met kip of varkensvlees

  5. Hans van mourik zegt op

    Hans van mourik zegt
    Om de sambal goed te bewaren maakt je sambal badjak
    Grote lomboks en kleinere lomboks zijn niet zo heet beetje (tjabe rawit dit is heet) kan jealles overal kopen
    Trasie (is basis recept) goed met een jobe fijn maken kan ook met een miixer eventueel kan je er tomaat, peteh, taotjo of wel beans,uien, garanalen er bij doen. Dan daarna goed bakken in olie goed aflaten koelen eerst.
    Dan heb je sambal badjak. Ik doe het daarna in jampot bij gebruik wel een schone lepel gebruiken anders gaat het bederven
    Succes Hans van Mourik

  6. jasmijn zegt op

    Op een ander forum las ik dat je dus in de Makro (Thailand) Chilies Paste: Chua Hah Seng kunt kopen in een stalen bus, voor ongeveer 90 Baht 900 gram. Je hebt ook bussen van 2kg.
    Deze lijkt veel op sambal badjak…
    Je kan hem dus gebruiken als basis om zelf andere smaken en kruiden eraan toe te voegen en deze dan weer even op te bakken.
    Desnoods voeg je nog wat olie eraan toe….
    Ja ja op andere forums staan ook soms nuttige recepten…..

  7. Foodlover zegt op

    Zelf ketjap manis maken.
    100ml donkere soja
    50 gram palmsuiker
    2 schijfjes gember
    1 teen knoflook
    1/2 rode peper
    1 steranijs
    Fijn maken in de vijzel
    10 minuten koken, zeven en in koelkast bewaren. enkele dagen houdbaar er zitten geen conserveringsmiddelen in zoals kant en klaar gekochte.

    Lekker om Indisch te koken,voor b.v. sateh saus.

  8. Guido zegt op

    Sambal en zoete sojasaus (ketjap) van onoff spices! zijn nu ook in Thailand te koop. In Bangkok bij The Green Parrot, op Phuket bij Eddy’s Restaurant en in Hua Hin bij Say Cheese.

    Er zijn vier soorten sambal verkrijgbaar: Sambal Oelek, Sambal Manis, Sambal Badjak en Sambal Vega-Trassi. Alle producten zijn biologisch en vegetarisch.

    Voor online bestellingen kijk op http://www.martienfoods.com.

  9. Leon1 zegt op

    LEE KUM KEE, ontdekt enkele jaren geleden in Udon Thani in een kleine Chinese winkel.
    Bij verder zoeken op internet zijn er nog meer varianten.
    Smakelijk,
    Leon 1.

  10. Nico zegt op

    Op deze website is in Thailand sambal te bestellen:

    http://www.martienfoods.com/Home/

    En om commentaar voor te zijn: ik heb geen enkel belang bij deze website, ik ken de eigenaar/eigenaren niet en ontvang geen commissie. Ik heb ook geen aandelen!
    Ik kwam deze website bij toeval een keer tegen.

    Groeten,

    Nico

  11. Nico zegt op

    Excuses voor mijn voorgaande bericht over sambal in Thailand.
    Ik kijk zojuist op de betreffende website en lees dat de verkoop gestaakt is!

    Groeten,

    Nico

  12. George Sindram zegt op

    Met hartelijke dank voor het artikel en de vele reacties daarop. Mijn liefde voor de Indische keuken is groot en vaak ben ik op zoek naar de juiste alternatieven om een lekker Indisch maaltje te bereiden.
    Het internet biet vele mogelijkheden en met deze aanvullende informatie ben ik weer een stukje verder.

    • George Sindram zegt op

      En biet dient uit de aard der zaak biedt te zijn,

  13. Henny zegt op

    Het woord sambal komt voort uit de Indonesische taal. In het Engels heet dat chili sauce. Het verschil zit meer in de bereidingswijze. Lee Kum Kee is chinees(Hong Kong) en de sambal in Nederland is meer op Indonesische wijze bereid.

  14. ju zegt op

    Bedankt voor de tips betreffende de Sambal en Ketjap. Nu zou ik alleen nog graag weten hoe Nasi te maken met wat hier in Thailand te koop is, liefst zo klant en klaar mogelijk. Ik las eens over nasi-goreng paste maar heb dat helaas niet kunnen vinden. Iemand?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website