TB Immigration Info Brief 102/19 – Non-immigrant “O-A” visum – up-date

Melding: Eddy
Betreft: Non-immigrant “O-A”

Hallo Ronny,

Dank voor je moeite ons allemaal te woord te staan. Zou je voor iedereen een apart bericht in het visumdossier willen plaatsen, met beknopte en volledige informatie, zodat voor ieder makkelijk te lezen en te volgen is, ipv hele lappen tekst zoals hierboven te moeten lezen.

Thanks, Eddy

Ik denk aan zo een formaat met de volgende vragen: en situaties. Mijn vragen aan jou zijn ook met een vraagteken gezet hieronder.
WAT WETEN WE ZEKER?
Verplicht medische verzekering:

 • geldt ALLEEN voor toeristen die binnen komen met O-A visum, of deze steeds verlengd hebben in Thailand. Deze situatie goldt al voor toeristen met een O-X visum.
 • geldt NIET voor toeristen met overige visa types.
 • Twijfelgeval? O visum is voor 31-10 in TH steeds verlengd met een jaar. Wat is de status van deze visum voor TH immigration?

Wat is de ingangsdatum dat het wordt gecontroleerd en moet je de verzekering op zak hebben:

 • vanaf 31 okt 2019
 • bij binnenkomst op de ports of entry in Thailand, dus ook als je TH met een re-entry visum hebt verlaten?
 • bij verlenging van je verblijf
 • bij 90-day report?

Aan welke eisen moet de verzekering voldoen?
– inpatient dekking van 400K baht, outpatient dekking van min 40K baht
– duur vd verzekering = op zijn minst gewenste verblijfsduur in TH
– als de visum buiten TH verkregen is, hoeft deze niet in TH zijn verkregen?
– als je verblijf verlengd is in TH, moet je de verzekering in TH kopen en voldoen aan de lijst op de website ,…

Wat weten we NIET zeker of is afhankelijk van interpretatie van de lokale immigratie kantoor?
– je hebt een O visum verkregen buiten TH en deze voor 31-okt in TH omgezet voor jaarlijkse verlenging. Is deze visum volgens IMO O-A, en dus ben je verzekeringsplichtig?


Reactie RonnyLatYa

Ik zal, op vraag van Eddy, hier al een kleine up-date geven van wat geweten is, of hoe het waarschijnlijk zal verlopen. Zoals je weet zijn er de voorschriften. De praktijk zullen we moeten afwachten. Als het in voege is zal er meer duidelijkheid komen. Hoop ik.
De vragen/opmerkingen van Eddy zijn vetgedrukt. Mijn reactie in Cursief

WAT WETEN WE ZEKER?
Wat hier staat:

https://www.immigration.go.th/read?content_id=5d9c3b074d8a8f318362a8aa&fbclid=IwAR39UI_zBxVLedZKgZeAeYnvb0yyyIsr6SHPhnq64ohzACO7VsLUU_LlGn0

En wat ik hier ook al geschreven heb.

TB Immigration Info Brief 096/19 – Non-immigrant O-A Multiple entry – Ziektekostenverzekering

https://www.thailandblog.nl/dossier/visum-thailand/immigratie-infobrief/tb-immigration-info-brief-096-19-non-immigrant-o-a-multiple-entry-ziektekostenverzekering/

Verplicht medische verzekering
– geldt ALLEEN voor toeristen die binnen komen met O-A visum, of deze steeds verlengd hebben in Thailand. Deze situatie goldt al voor toeristen met een O-X visum
– geldt NIET voor toeristen met overige visa types
Geldt niet voor toeristen, maar voor Non-immigrants met een O-A of O-X visum.

– Twijfelgeval? O visum is voor 31-10 in TH steeds verlengd met een jaar. Wat is de status van deze visum voor TH immigration?
Nog steeds O. Het is niet omdat je een verlenging vraagt van een verblijfsperiode, bekomen met een Non-O, dat dit plotseling een O-A wordt.

Wat is de ingangsdatum dat het wordt gecontroleerd en moet je de verzekering op zak hebben
– vanaf 31 okt 2019.
Dat is de startdatum dat de eis effectief wordt.
– bij binnenkomst op de ports of entry in Thailand, dus ook als je TH met een re-entry visum hebt verlaten?
Een Non-immigrant “O-A” heeft Multiple entries. Bij elke binnenkomst tijdens die geldigheidsperiode kan je gecontroleerd worden. Je zal geen verblijfsduur meer bekomen die langer is dan de looptijd van je ziekteverzekering. De maximum periode per binnenkomst is een jaar.
Het doel van een “Re-entry” is het behouden van een eerder bekomen verblijfsperiode. Dat wil zeggen dat die verblijfsperiode eerder al werd toegestaan. Er is dan ook geen reden om iemand te controleren die met een “Re-entry” terug binnenkomt.
– bij verlenging van je verblijf
Daar mag je vanuit gaan, toch voor zover dit een verlenging is van een verblijfsperiode bekomen met een O-A
– bij 90-day report?
Heeft hier helemaal niks mee te maken. Een 90 dagen melding is een bevestiging van een verblijfplaats. Geeft geen enkel verblijfsrecht.

Aan welke eisen moet de verzekering voldoen?
– inpatient dekking van 400K baht, outpatient dekking van min 40K baht
Ja dat zijn de minimum basiseisen.
– duur vd verzekering = op zijn minst gewenste verblijfsduur in TH
Wil je een jaar in Thailand verblijven, dan zal je verzekering ook minstens een jaar moeten bedragen. In het andere geval zal je maar een verblijfsperiode bekomen die overeenkomt met de duur van je verzekering. Een verzekering die langer loopt dan een jaar, geeft dan weer niet het recht om een verblijfsperiode te bekomen die langer dan een jaar is. Een jaar per aanvraag is het maximum als verblijfsperiode.
– als de visum buiten TH verkregen is, hoeft deze niet in TH zijn verkregen?
Een visum bekom je altijd buiten Thailand. Maar ik denk dat je verzekering bedoelt.
Enkel bij de aanvraag van het visum worden andere verzekeringen aanvaard, voor zover ze voldoen aan de eisen. Verlenging in Thailand moeten gedekt zijn door een verzekeringmaatschappij die op de lijst voorkomt.
– als je verblijf verlengd is in TH, moet je de verzekering in TH kopen en voldoen aan de lijst op de website ,…
Ja, zoals ik hierboven al zei moet dit dan een verzekering zijn die op de lijst voorkomt

Wat weten we NIET zeker of is afhankelijk van interpretatie van de lokale immigratie kantoor?
– je hebt een O visum verkregen buiten TH en deze voor 31-okt in TH omgezet voor jaarlijkse verlenging. Is deze visum volgens IMO O-A, en dus ben je verzekeringsplichtig?
Je zet geen visum om in een jaarlijkse verlenging. Je bekomt enkel een verblijfsperiode met een visum. Die verblijfsperiode kan je dan in Thailand verlengen
Maar zoals ik ook al eerder zei, wordt een Non-O niet plotseling een O-A omdat je een verlenging vraagt. Er staat in de regels dat enkel iemand die zijn verblijfsperiode verlengd op basis van een verblijfsperiode, bekomen met een O-A visum, verplicht ook een verzekering moet tonen..
“6. Only for an alien, who has been granted Non-Immigrant Visa Class O-A, must buy a Thai health insurance online, which covers the length of stay in the Kingdom with no less than 40,000 baht coverage for outpatient treatment and no less than 400,000 baht for inpatient, via the website longstay.tgia.org
https://www.immigration.go.th/read?content_id=5d9c3b074d8a8f318362a8aa&fbclid=IwAR39UI_zBxVLedZKgZeAeYnvb0yyyIsr6SHPhnq64ohzACO7VsLUU_LlGn0

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie.
Gebruik hiervoor enkel https://www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.

40 gedachten over “TB Immigration Info Brief 102/19 – Non-immigrant “O-A” visum – up-date

 1. Hallo,

  Zou je bovenstaande tekst nog eens willen plaatsen. De linkerzijde ligt onder de linkse kolom zodat de hele linker zijde van de geplaatste bericht en de reakties niet te lezen zijn.
  Bij voorbaat dank,

  Mike48nl

 2. Beste Ronny,
  Allereerst bedankt voor al het werk dat je verzet ivm visum perikelen.
  Toch geraak ik enigzins verward als ik bovenstaand artikel lees. Ik ben in het bezit van een non-imm (zo staat het op mijn visum) ‘O’ visum. Met verlenging van de verblijfsperiode tot 16 juli 2020.
  Ik ben geregistreerd in Nederland en heb zodoende een Nederlandse ziektekostenverzekering met buitenland dekking. Ik kom al meer dan 10 jaar Thailand binnen zonder aparte verzekering.
  Momenteel ben ik in Nederland, maar op 7 november reis ik weer af naar Bangkok. Zou je mij kunnen informeren of er in mijn geval iets is veranderd mbt verzekeringen?
  Bij voorbaat dank.

  • Ik begrijp zulke vragen niet. Het antwoord staat toch glashelder hierboven in de tekst, onder het kopregeltje ‘Verplichte medische verzekering’?

  • Beste Jacobus,

   Je schrijft ” Ik ben in het bezit van een non-imm (zo staat het op mijn visum) ‘O’ visum. “.
   Dan is het toch opgelost. Een verplichte ziekteverzekering is enkel een eis bij Non-immigrant O-A visums.

 3. Beste,

  Alweer sloeg me de koude rillingen rondom het hart, bij alweer een vraag en antwoord in verband met die verplichte hospitalisatieverzekering. Alweer begon ik te twijfelen wat nu wel of niet voor mij specifiek geldig is. Dus deze keer opnieuw alles aandachtig doorgenomen en er zelfs het oude (uitgeprinte) Visa-dossier van Thailand-blog erbij genomen.
  Conclusie : Veel storm met weinig schade. Want dit geld enkel voor degene die met een Non-Immigrant O-A visum Thailand betreden of betreden hebben en/of op basis daarvan een verlenging van één jaar willen aanvragen.
  Voor al de anderen (en volgens mij de grootste groep) die Thailand binnengekomen zijn met een Non-Immigrant O visa(single of multi entry) van 90 dagen, voor deze geld dit allemaal niet. ( althans voorlopig nog niet). En dat is toch de grootste groep , want daar het binnenkomen met een Non-Immigrant O visa veel makkelijker te krijgen was (weliswaar maar voor 90 dagen) dan een Non-Immigrant O-A hebben de meesten daar voor gekozen. Na die 90 dagen een verlenging aangevraagt voor 1 jaar onder Retirement of onder Thai Marriage en dit zijn blijven doen onder 1 van die twee visa’s !! Voor al deze mensen is er geen hospitalisatieverzekering vereist bij de eerstvolgende verlenging. Is toch heel simpel !!

  Jammer voor degene die toen de eerste keer dachten slim te zijn en dadelijk 1 jaar hebben aangevraagd en daarop verder zijn gaan verlengen, voor deze geldt deze wetgeving dus wel.

  Enerzijds toch een zeer scheef getrokken situatie want beiden groepen hebben tot doel hier te wonen , maar ze worden niet gelijkmatig behandeld. Typisch een Thaise situatie. Gelukkig behoor ik tot de stressloze groep.

  Anderzijds toch even meegeven met de woorden van Ronny op het einde van een mail naar mij toe : het is natuurlijk niet slecht één of andere hospitalisatieverzekering te hebben voor als er iets ergs gebeurd, want de kosten kunnen makkelijk hoog oplopen en voor degene die ze dan niet zelf kunnen opvangen …..

  Vriendelijke groeten,
  André

  PS : Ronny, indien er ergens iets staat wat niet correct is …. you know what to do 😉

 4. Verblijfsperiode bekomen op O-A (visa afgelopen 27/12/18) loopt op 13 december af; verlenging verblijfsperiode mogelijk vanaf ca 15 nov. Om problemen met verzekering te voorkomen probeer ik om nu in nederland een nieuw O visum obv kind in Amsterdam aan te vragen. Echter re-entry permit loopt tot 13 dec 2019.
  Vandaag telefonisch te horen gekregen dat er geen nieuw O-visum afgegeven kan worden voordat re-entry permit verlopen is (2 dagen geleden met Ronnie overlegd).

  • Pech. Maar goed. Er zijn nog mogelijkheden.

   – Misschien eisen ze geen ziekteverzekering bij je volgende verlenging omdat je visum van voor 31 oktober dateert. Hangt van je immigratiekantoor af.
   – En ander proberen te verlengen op basis van je kind.
   – En anders opnieuw beginnen na afloop van je verblijfsperiode.
   Ofwel ga je dan een visum halen in een ambassade/consulaat, of wel doe je een “borderrun” en laat jet het in Thailand omzetten naar een Non-immigrant.
   Er zijn dus nog wel oplossing.

   • Hallo Ronnie, Consulaat Adam zei dat een nieuw O visum niet kon voor aflopen re entry datum. Ambassade Den Haag vroeg om kopieen visa O-A en re entry permit en zei daarna dat ik bij hun een Non O single of multiple kon halen. Als je met de Non O multiple een borderrun maakt krijg je dan nog 2 weken ipv 3 maanden? Dan is een single beter en na 2 maanden jaarverlenging op basis kind denk ik. Dan is het hele (onzekere) O-A verhaal van de baan..

    • Het verbaasde me eigenlijk dat men dat niet kon, maar misschien heeft Amsterdam minder rechten, of wilde men het gewoonweg niet doen. Ik weet het niet. Wie zal het zeggen.

     Maar goed, je kan toch dat Non-immigrant O visum bekomen.
     Als je met een Multiple entry een borderrun maakt dan zal je bij elke binnenkomst, binnen de geldigheidsperiode van je visum, een verblijfsperiode van 90 dagen bekomen.
     Maar als je toch van plan bent om een jaarverlenging aan te vragen volstaat een Single entry eigenlijk. Maar dat moet je zelf beslissen. Elk van 90 dagen, als je voor de Multiple entry gaat, geeft ook de mogelijkheid om een verlenging te vragen, dus aan u de keuze.

     60 dagen na binnenkomst kan je de aanvraag tot verlenging indienen. Afhankelijk van je immigratiekantoor en of er al dan niet een “under consideration” periode wordt ingelast (mogelijkheid is groot omdat je die verlenging op basis van je kind vraagt) kan dat misschien even duren voor je die verlenging hebt. Zorg dat je alvast dan nog in Thailand bent en vergeet dan niet weer een re-enrty als je Thailand wil verlaten.
     Succes.

 5. In alle berichten over al of niet verplichte verzekering bij verlenging van Retirement visum ontbreekt m.i. de situatie dat geen enkele Thai verzekering een polis aanbiedt voor mensen ouder dan 75 jaar. Dat was al zo en voor zover ik kan nagaan is daar niets aan veranderd.
  Ik heb nu een Ned. zorgverzekering met buitenland module en reisverzekering met werelddekking,. beiden met looptijd van een jaar.
  Bij vraag om een engelstalige verklaring werd de vraag gesteld wanneer bent u vertrokken en wanneer komt u weer terug. Als je aangeeft dat het om een jaarvisum gaat zijn ze niet thuis. Dit betekent dus dat iedereen boven 75 jaar moet opkrassen. Dus toch naar Cambodia, Vietnam of Philippines met medenemen van Thaise partner en kinderen?
  Welkom in Thailand waar ik al 10 jaar meer dan een miljoen THB per jaar binnenbreng afgezien van investeringen in huizen, autos etc.
  Farang zijn gewoon melkkoeien voor Thaise overheid maar wacht tot de prive-ziekenhuizen geen klanten meer hebben en de tent moeten sluiten en de graaiers hun commissariaten kwijtraken.

  • Soortgelijk antwoord kreeg ik bij mijn Ned zorgverzekeraar (Menzis) toen ik zei dat het om een jaarvisum ging. Raar, omdat je volledige buitenlanddekking hebt voor een jaar zouden ze daar een verklaring voor kunnen geven…

   • Het probleem voor de Nederlandse zorgverzekeraars zit ‘m natuurlijk in het feit dat, wanneer je het visum daadwerkelijk benut om een heel jaar in Thailand te verblijven, je geen recht meer op die verzekering hebt omdat je dan behoort te zijn uitgeschreven in Nederland (de bekende 8 maanden-grens).

    • De maximale verzekeringsduur in het buitenland is bij Menzis 1 jaar volgens de polisvoorwaarden. Daarnaast is er een clausule dat je wel in een ned gemeente ingeschreven dient te staan. Ze zouden dan een bewijs voor 1 jaar kunnen geven. Een ander probleem is dat de polisdata eigenlijk nooit synchroon met de visa data loopt.M.i best wel moeilijk (theoretisch alleen bij aanvraag nieuw O-A buiten Thailand), bij verlenging moet je immers al een verzekering bij een Thaise maatschappij hebben afhankelijk van afgiftedatum visa en immigratiekantoor…

 6. @Andre
  Precies Andre, bezoekers die naar Thailand komen, of dat nu voor korte of langere tijd is, moeten zorgen dat ze afdoende verzekerd zijn. En ik vermoed zo dat juist de mensen met een non-immigrant visum O-A wel degelijk goed verzekerd zijn. Wordt dus tijd dat Thailand dat gelijk gaat trekken en ook van de bezitters van een non-immigrant visum O een verplichte zorgverzekering gaat eisen.
  Helaas te veel mensen hier die zonder enige verzekering (en zonder een voldoende grote buffer) rondlopen.

  Overigens heb ik geen medelijden met de ziekenhuizen hier als ze worden geconfronteerd met iemand zonder verzekering en zonder voldoende liquide middelen. Die persoon wordt gewoon weggestuurd en niet behandeld.

 7. Beste, Ik heb een visum als gepensioneerde NON IMM categorie O-A Multiple en heb een jaarlijkse reisverzekering Allianz Global Assistance – World Gold Protection . Is dit voldoende en moet ik een bewijs hebben van de verzekering bij controle in de luchthaven? Ik vertrek op 01 november 2019.Vriendelijke groeten

  • Als je Non-immigrant “O-A” visum verkregen is voor 31 okt zou je nog onder de oude regeling moeten vallen. Normaal zal men dan niks vragen bij binnenkomst.

   Je kan aan je verzekering natuurlijk altijd vragen om dit “Insurence certificate” in te vullen. Zelfs als ze niet op de lijst staan
   http://longstay.tgia.org/document/overseas_insurance_certificate.pdf
   Ze hoeven enkel te bevestigen dat je gedekt bent voor volgende bedragen
   “Health insurance policy must have coverage not less than 400,000 Thai Baht per policy year for Inpatient, and not less than 40,000 Thai Baht per policy year for outpatient.”

   • Ik ben gisteren om mijn 3 de extensie gegaan in Pattaya . Ben 4 jaar geleden gestart met een O-A. Mijn extensie loopt vanaf 12 november.

    Er werd me niks gevraagd omtrent een verzekering noch over eventueel geld waar ik gedurende een paar maanden niet zou mogen aankomen. Zelf gebruikte in de combi methode (inkomstenverklaring Consul) en had een kleine 200.000 Baht te weinig inkomen. Op mijn bankboekje stond 400.000 Baht.

    Mijn in dezelfde situatie verkerende buurman stelde de vraag omtrent die verzekering en hem werd gezegd dat dit enkel geldt wanneer men verlengd op basis van een O-A en niet iemand zoals wij die in feite een al bestaande retirement extensie verlengen.

    Voor zover de situatie alhier.

    • Dan zou dat voor iedereen in de toekomst gelden die een tweede extension aanvraagt… zelfs met een O-A die na 31 oktober bekomen wordt, want die tweede is altijd aansluitend op een vreeds bestaande extension
     Nu ja, zoals al zei, bij sommige immigratiekantoren en medewerkers duurt het altijd wat langer voor het Bahtje valt en de regels begrepen worden. En soms gebeurt dat ook nooit.
     Doe er zolang je voordeel mee zou ik zeggen.

     • Zou kunnen maar Pattaya is volgens mij één der grootste immigratiekantoren van Thailand buiten Bangkok denk ik.Het zou me verwonderen dat de oversten de regels hier minder goed of snel begrijpen dat in één of ander stadje in de Isaan.
      Het is een feit dat ik de situatie op de voet zal volgen.Meer kan ik ook niet zeggen. Alleszins is men op Thai via nation ook heel duidelijk. De verplichting geldt niet voor de bestaande extensies.

 8. Beste Ronny,
  Ik heb geen vraag. Ik heb een O visum dus is voor mij nu niet van toepassing.
  Maar ik sta wel versteld van de hoeveelheid tijd en energie die jij hier op vrijwillige basis in stopt. Je geduld bewaren omdat sommige vragen al 10 keer gesteld zijn en elke keer weer to the point antwoorden.
  Ik draag geen hoed in thailand anders had ik hem nu voor je afgezet, Chapeau.

 9. Beste Ronny’

  Ik vindt dit nog steeds een onduidelijk en moeilijke materie.
  Hebben hier in Thailand in januari 2019 een verlenging van 1 jaar verkregen op Ons visum van 3 maand (aangevraagd in Berchem) kosten 47000 Bath/koppel cash betaald aan immigratie Phuket.
  Deze verlenging moet vernieuwd worden voorn13 Jan 2020.
  Wij zijn hier nu in Phuket van 15 okt tot 8 nov om dan terug te komen op 8 dec tot 5 maart 2020.
  Persoonlijk kom ik meerdere keren voor korte tijd naar Thailand (1 a 2 weken ) Als Belgisch koppel nooit langer dan 3 maand
  Mijn vragen

  Verlengen wij hier in Th vóór 13 Jan 2020 ons visum voor 1 jaar of doen we een border run ?
  Hebben hier een bankrekening met ongeveer 800000 bath op mijn naam. Hebben ook Geïnvesteerd in een leasehold project ten bedrage van 8 miljoen.

  Of – Aanvraag verlenging in Berchem nu in november bij thuiskomst met bewijs van voldoende fondsen op diverse rekeningen alsook een Belgische hospitalisatieverzekering CM en Belgische reisbijstandsverzekering bij Kbc.

  Met de beste groeten,
  Geert

  • Waarom zou je een “borderrun” maken ?
   Jullie zeggen dat de jaar verlenging gebeurde op een 3 maanden visum Dat is dan een Non-immigrant “O” en er is dan ook niks aan de hand voor jullie.

   Wel zou ik wat doen aan die 47000 Baht die jullie betaalde voor die jaarverlenging. Wie heeft jullie daar afgezet ? Kost normaal 2 x 1900 Baht voor jullie beide.

 10. Waarom de hele problematiek van verzekeren niet ontwijken als je in Thailand bent op basis van jaarlijkse verblijfsverlengingen van een Visa Non Immigrant O-A?
  1.Verlaat Thailand zonder Re-Entry te vragen en kom direct weer terug.
  2.Krijg je een Visum excempt, mag je 30 dagen mee in Thailand blijven.
  3.vraag bij je lokale Immigration Office zsm., maar niet later dan 15 dagen voor het einde van die 30 dagen, een Non Immigrant O Visum op basis van Retirement of Mariage, je krijgt dan een Visa voor 90 dagen; zorg dat je aan de voorwaarden voldoet.
  4.vraag 30 dagen voor het einde van die 90 dagen een jaarverlenging Non Immigrant O.
  5.Zo klaar dus.
  Of zal Immigration dit eenvoudige wisselen trachten tegen te gaan, dat was toch niet de bedoeling van een verzekering eisen bij mensen met Non O-A?
  Heb ik het zo juist? Vergeet ik iets? Is deze route aan te bevelen? Hoor graag van de specialisten.

  Wat gebeurd er als je een verzekering sluit? Stel:
  Die laat ik in gaan 1 januari 2020, voor 1 jaar dus t/m 31 december 2020.
  Dan komt er mijn verblijfsperiode verlenging, zeg 1 oktober 2019.
  De verlenging van de verzekering laat dan nog 3 maanden op zich wachten.
  Gevolg, de verlenging van de verblijvingsperiode zal niet langer zijn dan t/m 31 december 2020?
  Dan wordt de verzekering weer verlengd.
  Dan weer naar Immigration voor verlenging van de verblijfsperiode met 9 maanden?
  Lijkt me complex, Iemand een betere oplossing?

  • Aanvulling, dit kan misschien, dan weer naar Immigration voor een verlenging met 12 maanden ipv. 9 maanden zodat verzekering synchroom loopt met Visa data.

  • Sjaakie

   1. Je eerste voorstel is al een paar keren aan bod gekomen in vorige reacties. Meer zelfs. Het is volgens een lezer zelfs voorgesteld door Immigatie Bangkok aan hem.
   Zie o.a. hier.
   https://www.thailandblog.nl/visumvraag/thailand-visumvraag-mijn-jaarvisum-verloopt-binnenkort-wat-heb-ik-nodig-voor-mijn-nieuwe-jaarvisum/
   Zie Reactie Roland .
   Ik vrees echte ook wel als het massaal gaat gebeuren, dat men op die weg wel snel eens een slot zou gaan zetten.
   Maar het is momenteel nog een mogelijkheid die te overwegen is.

   2. Wat betreft verzekeringen begrijp ik niet zo goed waar je naartoe wil of wat het probleem is.
   Waarom zou je een verzekering drie maanden later laten ingaan dan de dag van je verlenging ? Je zal, als een verzekering een eis is, trouwens al geen geen verlenging krijgen voor die drie maand, net omdat je geen verzekering hebt.
   Laat gewoon die verzekering toch gelijk lopen met je verlenging. Nergens staat toch dat verzekeringen enkel op 1 januari mogen ingaan.

 11. Dank U Sjaakie, volgens mij is deze manier, voor alle problematiek te vermijden het beste voorstel dat ik hier op Thailandblog al gelezen heb.! Ik zou er voor punt 1, nog aan toevoegen dat het land verlaten naar Laos, Cambodia, of gelijk welk ander land voldoende is. Het hoeft niet terug naar Belgie of Nederland te zijn.!!

 12. Zet niet graag iemand op het verkeerde been, ben ik zo compleet in mijn reactie van 23-10 om 14.20 uur of nog te rekenen met voetangels?
  Winlouis, dank voor de aanvulling, klopt.
  Ronny, ik zal proberen je vraag te beantwoorden. Het synchoom plannen van verzekering en verlenging is in de praktijk wat weerbarstiger. Bijvoorbeeld, verlenging verblijfsperiode in augustus 2019 vroeg gedaan, verlenging tot september 2020. Het is nu oktober 2019, polis wordt een eis, sluit een jaarpolis ingaande 1 november 2019. Vanaf augustus 2020 kan verblijfsperiode weer verlengd worden. De polis loopt tot 1 november 2020, verlenging verblijfsperiode dan tot uiterlijk 1 november 2020?
  Is de conclusie juist dat er dan 1 november 2020 weer naar immigration gegaan moet worden voor verlenging verblijfsperiode?
  Hoop dat je iets aan mijn uitleg hebt.
  Ik kan ook wachten met sluiten van een polis tot augustus 2020, en dan proberen de nieuwe verblijfsperiode gelijk te krijgen aan de polisdatum. Dit zou betekenen dat ik mij nu dus nog niet kan verzekeren, terwijl dat ongewenst is, stel dat je medische historie uitgebreid wordt in die onverzekerde periode. Ook is er sprake van wachttijden in meerdere polissen.
  Weet iemand hoe het komt dat men voor de polisplicht specifiek de Non O-A visa op de korrel heeft genomen?
  Het valt mij op, dat er slechts geringe roering is van mensen die met het Non O-A polis verhaal in hun maag zitten.
  Hoe denk jij Ronny of anderen dit alles soepeler te laten verlopen?

  • Jouw voorbeeld
   – Aanvraag verlenging verblijfsperiode in augustus 2019 gedaan, verlenging tot 30 september 2020 toegestaan
   Niks aan de hand. Een verzekering, als die gevraagd wordt, zou pas vanaf 31 oktober 2019 een eis zijn. Mensen die verlengd hebben voor 31 oktober 2019 moeten pas bij de volgende verlenging, indien het zou gevraagd worden, die polis voorleggen. Je hoeft dus op 1 november 2019 geen nieuwe verlenging te gaan aanvragen. Dat is pas volgend jaar bij het aflopen van deze.

   Jouw verlenging loopt dan gewoon tot 1 oktober 2020 en zonder verplichte verzekering. Pas al je die periode gaat verlengen moet je een verzekering tonen. Volgens mij kan je dat ruim op voorhand plannen.

   – Is de conclusie juist dat er dan 1 november 2020 weer naar immigration gegaan moet worden voor verlenging verblijfsperiode
   Nee, je hebt met 1 november niks te maken. Jouw ziekteverzekering moet ingaan op 1 oktober 2020 en niet op 1 november 2019.
   Mensen die pakweg in maart een jaarverlenging hebben bekomen moeten ook niet op 1 november 2019 naar immigratie kopen, maar pas bij de volgende verlenging. Tot dan zijn zij alvast vrijgesteld van en verplichte verzekering.

   – Dit zou betekenen dat ik mij nu dus nog niet kan verzekeren, terwijl dat ongewenst is, stel dat je medische historie uitgebreid wordt in die onverzekerde periode. Ook is er sprake van wachttijden in meerdere polissen.
   Natuurlijk kan je laten verzekeren. Het is toch niet omdat die nu een eis wordt op 31 oktober dat je plotseling een probleem heb omdat je geen verzekering hebt. Hoe ben je dan nu verzekerd ? Niet ? Is dat tot nu dan geen probleem geweest?
   Je kan toch nu of volgend volgend jaar tijdig een maatschappij contacteren en zeggen dat je vanaf 01 oktober 2020 die verplichte verzekering nodig hebt.
   De verzekering moet ook maar lopen voor de duur van je jaarverlenging. Die is aansluitend op je jaarverlenging.

   – Weet iemand hoe het komt dat men voor de polisplicht specifiek de Non O-A visa op de korrel heeft genomen?
   Neen.

   – Het valt mij op, dat er slechts geringe roering is van mensen die met het Non O-A polis verhaal in hun maag zitten.
   Dat komt misschien nog wel…

   • De O-A op de korrel nemen is niet moeilijk. Het is geweten dat het net die mensen zijn die alles hebben gedaan volgens het boekje en van wie bewezen is dat ze wat geld hebben liggen of een degelijk inkomen.
    Wie alles doet volgens de regels is niet zelden de klos.

    Ik heb altijd moeten horen dat een O-A visum het gouden visum was. Sjoemelaars en ander schorremorrie pasten hier voor. Op zeker moment las ik zelfs dat iedere ambassade maar een beperkt aantal O-A visums per jaar mocht uitreiken. Maar goed die uitspraak laat ik maar voor wat hij waard zou zijn

    • Misschien is het goed om weten dat ik vroeger een Non-immigrant O-A bezat. De eerste in 2008 dacht ik.
     Trouwens hoelang heb je dat Non-immigrant O-A ? Was je daarvoor dan ?

     • Mijn eerste ook gehad rond 2010 denk ik . Dan eventjes te lang terug naar België geweest en een tweede keer 1 aangevraagd in 2015 waar ik nu de extensies op verkrijg.

    • Misschien moet je maar eens nadenken voor je mensen zo vergelijkt die niet voor het Non-immigrant O-A kiezen. Die moeten namelijk elk jaar hun financiën bewijzen en niet zoals jij met een O-A enkel bij de aanvraag en dan 2 jaar niks meer. Ook niet in Thailand En voor een Non-immigrant O kan er evengoed een gezondheidsattest, bewijs goed gedrag, etc gevraagd worden.

     Na 2 jaar maakte het echter geen verschil meer of je een O of O-A hebt, als je een verlenging van de verblijfsperiode wilde Die verlengingsvoorwaarden zijn net hetzelfde, m.a.w. zelfde dus als het schorremorie en sjoemelaars die eerder niet voor dat O-A kozen. Maar nu moet ook de O-A wel financiële bewijzen tonen in Thailand. Net zoals het schorremmorie al 2 jaar moest doen doet…. En wat denk je dat er dan gebeurt ?

     Nu gaat het veranderen natuurlijk. De twee jaar verblijf met dat O-A visum kan “normaal” niet meer. Voor de verlening van je verblijfsperiode moet je enkel blijven voldoen aan de voorwaarde aowaaraan ook het schorremorrie moet voldoen.
     Of het moet zijn dat Pattaya weer wat regeltjes gaat aanpassen, zoals het niet moeten bewijzen van de financiën na drie maand, regels dat dit jaar is ingevoerd… of is dat ook een uitvindsel van een stadje in de Isaan ? En natuurliijk vind jullie dat Pattaya de regels correct toepast. Ik zou dat ook vinden als het in mijn voordeel was.
     Daarom doe er je voordeel mee

    • Weet niet wie je dat heeft wijs gemaakt maar mensen met non o voldoen ook aan alle regels.
     Mijn reden destijds om voor het non o ipv het o a visum te gaan is dat de procedure veel eenvoudiger was. Allerlei verklaringen, bewijzen, doktersverklaring, bewijs van goed gedrag als ik me wel herinner, heel omslachtig. Moest bovendien naar den haag ipv amsterdam, enz.
     Dus als je genoeg geld of inkomen hebt was die non o veel minder arbeidsintensief.

    • Mr Fred,
     jij noemt mensen die, op basis van een Non Imm O visum, in Thailand verblijven ‘sjoemelaars en schorrremorrie’. Je schopt daarmee vele mensen tegen de benen, onder andere mijzelf daar ik reeds jaren op, basis van een Non Imm O visum in Thailand woon. Ik zou zelfs het tegenovergestelde kunnen beweren. Ieder jaar, bij het verlengen van mijn verblijfsperiode, moet en kan ik aantonen, met keiharde bewijzen, dat ik, ofwel over voldoende inkomen beschik of voldoende geld op een THAISE rekening heb. Ik mag zelfs, gedurende een bepaalde periode, bij voorlegging van de 800.000THB regeling, niet onder de 400.000THB gaan. En wat met een Non Imm O-A visum? Eenmaal bewijzen dat je voldoet aan de regelgeving en voor de rest??? 2 jaar, mits een borderrun, gerust. NIETS…. heb je morgen geen 65.000THB inkomen meer of geen geld meer op je binnenlandse rekening…. je hebt je O-A visum binnen en geen kat die er er verder nog om geeft. Denk even na voor je zo een soort reacties geeft want je zit er, weer eens, totaal naast.

     • Neen U maakt van mijn schrijven uw eigen versie. Ik heb geschreven dat mensen die iets te verbergen hebben eerder zullen opteren voor een NON-O dan voor een NON O-A; Wie geen blanco strafblad heeft kan niet gaan voor een NON O-A.

      Ik heb mijn 3de extensie die ingaat op 12 november 2019 net achter de rug. Basis is een O-A visum.Ik maakte gebruik van de combi methode. Er werd mij geen enkele eis gesteld wat ik moet op mijn bankboekje laten staan
      Er werd me ( en nog anderen) geen enkele eis gesteld aangaande een ziekteverzekering. Deze zou wel verplicht worden voor O-A visums afgegeven na 31.10.2019 en de eventuele extensies hierop.
      Als u vindt dat ik er weer eens totaal naast zit ……is dat dan maar uw goed recht.

    • Heer Fred,
     Ik ben – volgens jouw opvatting – dus een sjoemelaar of ander schorriemorrie. maar dan wel 1 met ruim voldoende
     * inkomen volgens vereiste maatstaf en
     * met voldoende geld (zoals jij dat omschrijft) en
     * met een ruim-dekkende ziektekostenverzekering en
     * belastingbetalend in Thailand.

     Ik wens mij dus door jou niet als sjoemelaar/schorriemorrie te laten wegzetten, nu de door jou zo geliefde non O-A club kennelijk problemen heeft omdat zij OOK een ziektekostenverzekering moeten organiseren. En daar nu al dagen in dit blog praten over allerlei (duistere) verzekeringen om maar aan de eisen van de Thaise overheid te voldoen.

     Ik zou het dus zeer waarderen als je dit soort niet terzake doende kwalificaties en schofferingen voortaan achterwege laat. Het zou je nog meer sieren als je expliciet je excuus maakt hier voor die wat mij betreft volstrekt misplaatste opmerking.

     • Ik heb nooit gezegd dat U een sjoemelaar bent dat maakt U er van. Ik weet alleen dat destijds ik voor een NON A geen attest van goed gedrag en zeden nodig had en voor een NON O-A wel. Het lijkt me dan niet vergezocht dat mensen die geen attest van goed gedrag en zeden konden voorleggen niet voor een NON O-A zouden gaan en wel voor een NON -O. Dat andere mensen andere redenen hadden dan dat attest om voor een NON -O te gaan i.p;v een NON O-A is nogal wiedes

      • Zelfs een attest van goed gedrag etc. had ik voor handen toen ik 10 jaar terug mijn visum aanvroeg.
       De betreffende ambtenaar veegde al de door mij overlegde docs van tafel. Ik ergerde me eraan, omdat het nogal wat tijd had gekost in Den Haag om langs diverse Ministeries en Thaise ambassade te gaan. Omdat ik niet wist van O resp O-A nam ik genoegen met een O visum. Ik maak geen borderruns, maar meld me elke 90 dagen en verleng 1 x per jaar.

       Ik zou uw posting nog maar eens nalezen, want u sluit zich aan bij de gedachte dat non O visumhouders vrnl uit schorriemorrie en sjoemelaars bestaat, die geen verklaring van goed gedrag en voldoende inkomen kunnen aantonen.

Reacties zijn gesloten.