Beste Ronny,

Ik woon al meer dan 7 jaar in Thailand, op hetzelfde adres. 5 jaar getrouwd voor de wet met een Thaise dame. Nog steeds begrijp ik niet wat non immigrant AO visum betekend, wat ben ik nu? Ik heb een married visum.

Mijn jaarvisum verloopt binnenkort, wat heb ik nu voor papieren nodig voor mijn nieuwe jaarvisum?

Sorry voor het vragen, maar voor mij erg onduidelijk, dat papieren-werk ieder jaar met al die wijzigingen.

Bij voorbaat mijn hartelijke dank en ik ben erg ingenomen met 10 jaar Thailandblog, maak er dankbaar gebruik van.

Groet,

Hans


Beste Hans,

Je zegt het toch zelf. Wat je een “married visum” noemt, is een jaarverlenging van een eerder bekomen verblijfsperiode en dit op basis van je Thaise huwelijk. Je hebt hetzelfde nodig als al de jaren voordien. Voor u is er niks veranderd. Of je nu gepensioneerd bent, ouder of jonger dan 50 maakt voor een jaarverlenging op basis van een Thais huwelijk niks uit. Daar telt alleen het huwelijk als hoofdreden.

Een Non-immigrant O-A visum is speciaal gericht naar zij die ouder dan 50 jaar zijn en/of gepensioneerd en voor langere tijd in Thailand wensen te verblijven. Ze kunnen dat visum, mits voorlegging van de nodige bewijsstukken, dan aanvragen in de Thaise ambassade. Bij binnenkomst in Thailand bekomen ze dan een verblijfsperiode van maximum een jaar. Ze hoeven dan ook niet elke 90 dagen Thailand te verlaten. Ook hoeven ze geen financiële bewijzen in Thailand te tonen zoals iemand die een jaarverlenging in Thailand aanvraagt. Die bewijzen hebben ze bij de aanvraag al geleverd in de ambassade. Vanaf dit jaar hebben ze, bovenop de andere bewijstukken, ook een bewijs nodig dat ze een ziekteverzekering hebben.

Willen ze op het einde hun verblijfsperiode verlengen dan kan dat natuurlijk. Ze zullen dan wel in Thailand de nodige (financiële) bewijstukken moeten voorleggen en ook een Thaise verzekering. Ze kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om geen verlenging aan te vragen in Thailand en een nieuw Non-immigrant “O-A” visum aan te vragen in de ambassade.

Als gehuwde met een Thai en indien je voldoet aan de leeftijdsgrens zou je dat visum ook kunnen aanvragen. Het is niet omdat je met een Thai getrouwd bent dat je dat niet zou mogen aanvragen. Maar wat zou de zin daarvan zijn, als je op een eenvoudiger manier en door je huwelijk een Non-immigrant “O “ kan aanvragen ?

http://www.thaiembassy.org/hague/th/services/76475-Non-Immigrant-Visa-O-A-(long-stay).html

https://www.thaiembassy.be/visa/?lang=en#Non-immigrant%20Visa%20long%20stay

Non-immigrant wil trouwens zeggen dat je hier verblijft om andere redenen dan “Toeristische”. Kan van alles zijn. Gepensioneerd, huwelijk, werken, studeren, sport, medische redenen, journalistiek, etc.

Maar je bent officieel geen immigrant voor Thailand.

Wil je de status van immigrant dan zal je een “Permanent Resident” moeten worden. Kan je ook aanvragen , maar daar zijn dan ook weer voorwaarden aan verbonden.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

13 reacties op “Thailand visumvraag: Mijn jaarvisum verloopt binnenkort, wat heb ik nodig voor mijn nieuwe jaarvisum?”

 1. fred zegt op

  Lees ik dat goed dat het nu wel zeker is dat ook voor de verlengingen een verzekering zal verplicht zijn ?

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik heb toch nooit bevestigd dat dit niet zal hoeven, enkel dat het van je immigratiekantoor afhangt hoe die de betreffende tekst zal lezen.
   Deze tekst dus voor die vraagt weer komt…
   “An alien, who has been granted Non-Immigrant Visa Class O-A (not exceeding 1 year) and has been permitted to stay in the Kingdom before this order is effective, will be able to continually stay in the Kingdom for a granted length ofstay.”

   Maar in dit geval heeft dit toch er helemaal niks mee te maken.
   In dit geval vraagt de lezer enkel uit te leggen wat het verschil is tussen een O en een O-A en welk visum hij heeft. Niet of iemand die eerder een O-A heeft vrijgesteld is van ziekteverzekering.

   • Peter zegt op

    Beste Hans & Ronny, ik woon 20 jaar in Thailand en ik heb een O Visa. enkele weken geleden opnieuw voor 1 jaar verlengd in Pattaya Ik heb een Thaise gezondheids verzekering maar daar werd niet om gevraagd.

    • RonnyLaTYa zegt op

     Tja, waarom zouden ze dat ook doen?

    • Alex Tielens zegt op

     Hoi Peter, U spreekt over een Thaise gezondheids verzekering, daar wil ik wel meer meer over weten, want ik ben op zoek naar zo iets dergelijks, want al de wereldwijde verzekeringen zijn onbetaalbaar,ben 60 jaar gehuwd één dochter en woon zes jaar hier, maar nog steeds gans het gezin ingeschreven in België, gr.Alex

 2. puckoosterbroek zegt op

  Hoe kan ik nou een ziektekosten verzekering overleggen als alle verzekerigs maatschappijen mij weigeren.(te oud 75} ?

  • Daniel VL zegt op

   Dat is mijn probleem ook te oud. Ik heb nu een verzkering van asubel maar die is hier enkel weken geleden als niet goed voorbij gekomen .
   Het staat mij ook niet aan dat ik niet meer over mijn eigen geld mag beschikken, de 400.000 Bt die gedurende de rest van mijn dagen op de rekening moet blijven staan. en dan krijgt je de opmerking dat ik dan maar moet trouwen.
   De volgende verlenging za niet meer voor mij zijn. Ik zal mij na 17 jaar tevreden houden met 2 x 2 naand 2 in het voorjaar en 2 in het najaar als de gezondheid het toelaat.
   Daniel
   Ik begin nu ook te geloven in de incarnatie, Vorige week is er een dame gestorven die reeds een drietal jaar geleden gestorven was.De vrouw die het mij zei dat er na de crematie een engel naar de hemel was, was heel vewonderd toen ik haar antwoorde dat de ziel het lichaam verlaat bij het overlijden.

 3. Roland zegt op

  Ben je met een O-visum dan verplicht om elke 90 dagen Thailand te verlaten?
  Ik was deze namiddag op immigration in Bangkok en vroeg hen uitleg over O-visum daar ik van plan ben mijn O-A visum stop te zetten en met een O-visum verder te gaan i. v. m. dat gedoe van een ziekteverzekering dat is gekoppeld wordt aan een O-visum.
  Men gaf me daar de raad om even de grens over te steken en terug Thailand binnen te komen met een simpel toeristenvisum (visa on arrival) geldig voor 30 dagen.
  Dan dien ik binnen die 30 dagen naar immigration te gaan voor een overzetting naar een 90 dagen visum. En op het einde van die 90 dagen het om te laten zetten in een verblijf van één jaar.
  Gedurende dat jaar moet ik dan elke 90 dagen mij bij immigration aanbieden net zoals het was met mijn O-A visum. Dus dien ik niet elke 90 dagen Thailand te verlaten!
  Dat is wat de ambtenaren me daar vandaag hebben gezegd…

  • RonnyLatYa zegt op

   Ja met een Non-immigrant “O” ben je verplicht om na 90 dagen Thailand te verlaten, tenzij je de 90 dagen gaat verlengen met een jaar of 30 dagen (enkel gehuwde met een Thai kunnen dit).
   Tijdens die verlenging van een jaar moet je bij elke periode van 90 dagen ononderbroken verblijf in Thailand een adresmelding maken bij immigratie.
   Op die manier verblijven er duizenden buitenlanders in Thailand.

   Om die initiele 90 dagen te bekomen heb je dus een Non-immigrant “O” visum nodig. Dat kan je halen in een Thaise ambassade, in principe waar ook ter wereld.
   Maar je kan ook binnen komen op “Visa exemption” (geen Visa on Arrival) of een Tourist Visa. Vie je lokaal immigratiekantoor kan je dan een aanvraag indien om van die Tourist status om te schakelen naar een Non-immigrant status. De eisen die gesteld worden zijn ongeveer dezelfde als voor een jaarverlenging of wat je op een amb

 4. RonnyLatYa zegt op

  Ja, op het einde van de verblijfsperiode van 90 dagen, bekomen met een Non-immigrant “O” visum, ben je verplicht Thailand te verlaten, tenzij je de 90 dagen gaat verlengen met een jaar (op basis van “Retirement” of “Thai marriage”) of 60 dagen (enkel gehuwde met een Thai kunnen dit laatste) ij immigratie..
  Tijdens die jaarverlenging moet je bij elke periode van 90 dagen ononderbroken verblijf in Thailand een adresmelding maken bij immigratie. Verder hoef je Thailand niet te verlaten, daarom is het ook een jaarverlenging.
  Op die manier verblijven er al jaren duizenden buitenlanders in Thailand.

  Om die initiële 90 dagen verblijf te bekomen heb je dus een Non-immigrant “O” visum nodig. Dat kan je halen in een Thaise ambassade, in principe waar ook ter wereld.
  Maar je kan ook binnen komen op “Visa exemption” (geen Visa on Arrival) of een Tourist Visa. Via je lokaal immigratiekantoor kan je dan een aanvraag indienen om van die Tourist status om te schakelen naar een Non-immigrant status. De eisen die gesteld worden zijn ongeveer dezelfde als voor een jaarverlenging of wat je op een ambassade zou moeten voorleggen. Moet je eens navragen in je immigratiekantoor, want die kunnen wat afwijken. Je moet wel zorgen dat bij de aanvraag er minstens 15 dagen verblijfsperiode rest. Dit omdat die omzetting niet meteen gebeurt. Duurt 7 tot 10 dagen. Misschien in Bangkok wat sneller. Heeft dus enkel een administratieve reden. Bij goed keuring zal je eerst 90 dagen verblijf bekomen, net alsof je een binnenkomst maakt met een Non-immigrant “O” visum en die 90 dagen kan je dan weer gaan verlengen met een jaar en dit jaarlijks herhalen. Verleng je die 90 dagen niet dan moet je ook hier buiten na die 90 dagen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Was een reactie op Roland.

 5. andre zegt op

  Ronny, ik moet mijn jaarvisum 25 november vernieuwen
  ,maar ik zie momenteel niet meer door het bos met al die bomen ,wat heb ik nu allemaal nodig om mijn jaarvisum te vernieuwen ???
  Ik ben getrouwd met een Thaise en heb al 2 jaar een jaarvisum ,in mijn reispas staat enkel RETIREMENT stempel en datum van visa vernieuwen ,welk soort visa is dat nu O of O -A visum ?
  Welk visa moet ik nu gaan aanvragen O of O-A wat is beste in mijn geval ???
  Ik lees nu ook dat je een verzekering nodig hebt telt dit voor beide visa ?? Ik heb momenteel een expat verzekering van Assudis Axa gedekt 12500 euro aangegaan in België !!!! telt die dan ??? en moet ik daar een betalingsbewijs samen naar mee ambassade sturen als bewijs ,als ik het bewijs van affidavit aanvraag ???
  En heb ik nu ook een gezondheids bewijs nodig ,dat ik momenteel gezond ben ,door een thaise dokter die dat vastgesteld heeft en het nodige bewijs formulier meegeeft ,en moet dit dan ook eerst naar ambassade ???
  En blijft het voor de rest het zelfde als de vorige jaren ,of word er nu nog meer bewijs stukken gevraagd ???

  • RonnyLatYa zegt op

   1. Als het gaat over het aanvragen van een nieuw visum bij een Thaise ambassade/Consulaat dan is het toch simpel.
   Je bent getrouwd en dan vraag je de volgende keer een Non-immigrant “O” visum aan op basis van je huwelijk. Heb je geen ziekteverzekering nodig.

   2. Heb je het over het verlengen van je verblijfsperiode, dan moet je kijken op basis van welk visum je die eerdere verblijfsperiode hebt bekomen. In je paspoort moet toch altijd een visum staan op welke manier je hier eerder in Thailand bent binnen gekomen. Daar staat dan op of dat een “O” of “O-A” visum was.
   – Is dat een “O” visum geweest dan is dat geen probleem en kan je gewoon terug een jaarverlenging vragen. Zelfs op basis van “Retirement” heb je dan geen verzekering nodig. Ik geef je de raad om misschien toch in de toekomst je verlengingen te vragen op basis van je huwelijk.
   – Is dat een “O-A”visum geweest, dan kan verlengen in de toekomst misschien wel een probleem zijn als je dat wil blijven doen op basis van “Retirement”. In dat geval kan men misschien een verzekering vragen. Best is dan over te schakelen op een verlenging op basis van je huwelijk. Kan dat niet omdat je oorspronkelijk visum een “O-A” was, dan eventueel opnieuw beginnen met een nieuw visum “O” dat dan best op basis van je huwelijk wordt gevraagd.

   3. Assudus AXA verzekering staat niet in de lijst en voldoet dan normaal niet.
   http://longstay.tgia.org/home/companiesoa

   Maar als je dit formulier laat invullen door AXA en ze bevestigen dat het minimum voor In en Out patient wordt gedekt wordt het misschien wel aanvaard door de ambassade of immigratie. Wie weet…
   http://longstay.tgia.org/document/overseas_insurance_certificate.pdf

   Echter, als je de verlenging vraagt op basis van je huwelijk hoef je geen verzekering te tonen. Toch simpel.

   4. Belgische Ambassade heeft met deze ziekteverzekering helemaal niks te maken en hoeven dus niks te tekenen, verklaren of legaliseren.

   5. Een gezondheidsverklaring is voor zover ik weet enkel op Koh Samui nodig.

   6. Enkel als je vanaf 31 oktober een Non-immigrant “O-A” visum gaat aanvragen zal er wat veranderen.
   Ga je verlengen en is je Non-immigrant “O-A” van voor 31 oktober kan het zijn dat je misschien vrijgesteld wordt. Anders zal je ook daar ook een verzekering voor nodig hebben, maar ik heb eens in mijn glazen bol gekeken en daar stond ook enkel een ? in. Zal dan van je immigratiekantoor afhangen wat ze lokaal beslissen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website