Er hangt een luchtje aan

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , ,
20 mei 2018

Velen zullen in Thailand wel eens een grote zucht hebben geslaakt gevolgd door de woorden: “Shit geen papier.” Hoe je ook om je heen keek de bekende rol ontbrak. Wat er wel stond was een ton gevuld met water met daarin een klein drijvend plastic bakje.

Als je de grote boodschap al had volbracht resteerde er niet veel anders dan met afgrijzen je toevlucht te nemen tot dat laatste hulpmiddel. Troost je maar met de gedachte dat het in India de gewoonste zaak van de wereld is dat je met water en -let wel- de linkerhand het achterste reinigt. Met de ‘reine’ rechterhand reik je immers anderen de hand en eet je. Mocht je het geluk aan je zijde hebben dan tref je naast het toilet veelal een kraantje met slang en kleine sproeier aan om het zaakje heel verfrissend van alle smetten te ontdoen.

Op veel plaatsen tref je tegenwoordig, gelukkig voor ons Westerlingen, de bekende toiletrol aan met daarbij het dwingend verzoek het gebruikte toiletpapier in de afvalbak te deponeren. De riolering is dan namelijk te smal en bij de bouw is destijds geen rekening gehouden met het fenomeen wc-rol.

Toilet dag

Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord maar 19 november staat jaarlijks te boek als Wereldtoiletdag. Het lijkt voor ons zo heel normaal maar volgens cijfers van de Verenigde Naties hebben 2 ½ miljard mensen op onze aardkloot geen hygiënische sanitaire voorziening. Daarbij ontbreekt ook schoon drinkwater en de mogelijkheid om de handen te wassen. Per jaar sterven 800 duizend kinderen aan de gevolgen van diarree.

Holy Shit

Om in stijl te blijven; ‘vers van de pers’ is deze maand (mei 2018) bij uitgeverij Prometheus een boekje verschenen van de journalist Jaffe Vink met als titel Holy Shit. De auteur beschrijft hierin alles wat je zoal kunt bedenken omtrent het onderwerp waar letterlijk een luchtje aan hangt. Onze verre voorouders kenden geen toiletpapier en laat je fantasie maar eens de vrije loop om te bedenken hoe die dat destijds oplosten. Hurkend in het bos met bladeren of bij een beek met een handje water. Het ‘kleine kamertje’ kwam pas vele decennia later in beeld. Aanvankelijk bestond het uit niet meer dan een houten plank met een rond gat en een deksel. Riolering? Nooit van gehoord. Alles verdween in de zogenaamde beerput die met een bepaalde regelmaat werd geleegd. De naam putjesschepper zal bij velen niet onbekend in de oren klinken.

De krant, pamfletten en tijdschriften brachten uitkomst en werden keurig versneden en met een touwtje samengevoegd tot hulp-attribuut voor het kleine kamertje.

De Amerikaan Joseph Gayetty vond al dat drukwerk maar niets en introduceerde in 1857 drukinktvrije losse vellen papier. Onder de merknaam Gayetty’s Medicated Paper prees hij het papier, waarin sap van het blad van de aloë vera was verwerkt, aan als geneeskrachtig ter voorkoming van aambeien. Toch werd het geen verkoopsucces en vertikten de Amerikanen het om 50 cent te besteden voor 500 vellen papier; de oude kranten waren immers gratis.

We belanden in het jaar 1891 als Seth Wheeler van de Albany Perforated Wrapping Paper Co. een patentaanvraag doet voor zijn geperforeerde rol waar je velletje na velletje kon afscheuren. Alras dient ook de firma Scott uit New York zich op de markt aan en legt in een advertentiecampagne de nadruk op hygiëne. Heel wat mensen van middelbare leeftijd lijden aan een rectale aandoening ten gevolge van ruw toiletpapier dat houtsplinters bevat zo luidde zijn boodschap. Toch duurt het tot 1935 als splintervrij toiletpapier op de markt verschijnt. Uiteindelijk komt in 1942 St. Andrew’s  Paper Mill uit Londen op de markt met het eerste dubbellaags toiletpapier waarbij wordt voorkomen dat de vingers dienst moeten doen, als u begrijpt wat men daarmee bedoelt.

Zo zie je maar dat aan de tegenwoordige tijd waarin we een ruime keuze hebben uit 2, 3 of 4-laags, zacht of extra zacht, wit of crème respectievelijk met of zonder kleurig motiefje, een hele geschiedenis aan vooraf is gegaan. In Thailand kun je zelfs dubbelop genieten van een koele straal uit het ‘spuitpistool’ en afdrogen met zacht papier zonder houtsplinters.

Mocht je, zoals de schrijver van dit vertelsel ooit deed, een dergelijk verfrissend ‘spuitpistool’ thuis in Nederland of België willen installeren, bedenk dan wel dat in tegenstelling tot Thailand het water in onze landen heel wat kouder is en in bepaalde perioden van het jaar zelfs ijskoud.

En dan sta je opeens stijf van de schrik.


» Laat een reactie achter


19 reacties op “Er hangt een luchtje aan”

 1. Simon zegt op

  Vroeger stond het ‘schijthuis’ achter de boerderijen gewoon boven de sloot.
  Alles verdween in het water.
  Als we dan ‘s winters lange schaatstochten maakten, zag je de bevroren hopen op het ijs liggen.
  Dit beeld komt door het leuke artikel van Joseph Jongen in eens weer bij me binnen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. Eddy Lampang zegt op

  De spuitpistooltjes die we uit Thailand meegebracht hadden, blijken niet bestand tegen de hogere drukken op ons waterleidingnet in België. Na vrij korte tijd begeven de afsluitlechanismen in de sproeikop het, met alle gevolgen van dien….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Rob zegt op

   Beste Eddy,
   Even een tip, ik heb er voor mijn vrouw ook een geïnstalleerd maar heb er voor de zekerheid wel een gewone kraan tussen gezet en dat voldoet prima.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • johannes zegt op

    Ja. Het is ook technisch “logisch”.
    Op die manier, de druk ‘n beetje af regelen, en het is al jaren O K.
    Als je vuile handen hebt maak je ze ook niet met droog papier schoon………toch ??

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • Henk zegt op

    Inderdaad een gewone kraan ertussen waarmee je tegelijk de druk kan reduceren en dus je geen probleem met het afsluitmechanisme hebt .Goedkoop en doeltreffend .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Eric zegt op

   Dag Eddy, ik heb dit heel slim opgelost met het Fibarosysteem.
   Zodra de bewegingssensor iemand waarneemt gaat de klep van het spuitpistooltje open.
   Er blijft dus geen druk opstaan. Als de slang kapot zou gaan heb je in jou geval een water ballet en mag je hopen dat je thuis bent….

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Paul zegt op

   Ik had ze ook in Nederland geïnstalleerd. Jouw probleem is heel eenvoudig op te lossen: afsluitkraantje ervoor plaatsen. Nog geen 5 euro in de bouwmarkt en klaar ben je! Werkt uitstekend.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Joseph zegt op

   Neem niet aan dat de waterdruk in België veel verschilt van die in Nederland. De afgebeelde foto met “tussen kraan” betreft mijn oplossing die al vele jaren prima functioneert. Heel simpel.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Jasper zegt op

   Het hangt er natuurlijk van af wat je wilt besteden. Ook in Thailand zijn uitstekende spuitpistolen te koop, van RVS en brons, maar die kosten zo’n 800 tot 1000 baht. Maar dan heb je wel wat. Bij mij thuis in Nederland iig al vele jaren naar behoren functionerend!!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • Paul schiphol zegt op

    Ook wij hebben on ons Nederlandse huis op het toilet beneden en in de badkamer vanuit de bouw gelijk deze toilet douche aansluitingen laten plaatsen. Uit Thailand goede (zware) metalen spuiten meegenomen (HomePro) en met Grohe slangen uit NL aangesloten. Functioneert nu al 8 jaar probleemloos zonder defecten.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • rori zegt op

   Toiletdouches zijn in vele maten en kleuren gewoon in elke bouwmarkt te vinden. De waterleiding naar de stortbak doorzagen een stukje inkorten een T-stuk met knelkoppelingen en een 3/4 of 1/2 inch rechte aansluiting een bijpassende 3/4 of 1/2 inch kogelkraantje er tussen met schroefdraad buiten en binnen draad.
   Kun je direct koppelen en hebt meteen een safety ingebouwd. Gewoon in de bouwmarkt het setje compleetmaken. Een luxhe Grohe WC douche kost 19.99. Een eenvoudige bij de P….s 9.99.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. Tino Kuis zegt op

  Ik heb zo’n ‘spuitpistool’ in mijn Nederlands huis laten installeren, ik kan niet meer zonder. Smerige gewoonte met die papiertjes. Ik ging naar een bedrijf en vroeg of ze een ‘kontspuit’ hadden. Hadden ze niet. Nu enig heen en weer gepraat, gebarentaal en uitleg zei hij ‘Oh, u bedoelt een handdouche!’ Goed bestand tegen hoge waterdruk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Rob V. zegt op

   Tino, dat komt door de Nederlandse cultuur, die vinden een kont onrein en daarom kiezen ze voor ‘handdouche’, omdat je je gat dan niet meer met de hand schoonmaakt. Jij als gast in dit mooie Nederland moet dat toch begrijpen?*

   Zo’n bum-gun , สายฉีดชำระ (/saai _tjiet tjamrá, “leiding spuiten wassen”) is inderdaad veel prettiger. Alleen in de winter zit je met samengeknepen billen. Zelf heb ik er geen een, teveel gedoe in mijn huurhuisje. Maar eigenlijk ben ik harstikke gek bezig met mijn WC papier.

   *moet ik hier nog een knipoog toevoegen? 😉

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Yuundai zegt op

  Vroeger, ik spreek van ongeveer 60 jaar geleden logeerde ik haast al mijn vakanties bij mijn oom en tante in de Lemmer, Friesland. Achter de huisjes liep een pad en daarnaast de ” Bleek ” waar de was werd opgehangen aan lange waslijnen die weldra de grond zouden raken. Maar nee een of twee enorme stokken werden onder de waslijn gezet en dus de hele handel omhoog getild. aan het eind van het pad stonden 2 huuskes, een hokje met een ton onder een plank, waar je je behoefte in kon doen. Omdat mijn oom vond dat hij en zijn familie niet allemaal op de gemeenschappelijke huuskes, waar je soms op je beurt moest wachten, hoefden te gaan werd er een prive huuske aangeschaft met een slot. Deze tonnen werden twee maal in de week geleegd door een speciale ophaaldienst. Als ik er nog aan terug denk, brrr met al die spinnen, afijn de huuskes bestaan daar niet meer, alleen de herinnering blijft!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. René Chiangmai zegt op

  Ik heb vorige week het benodigde materiaal gekocht en ben van plan morgen de knijpdouche te gaan aansluiten.
  Ik had al gelezen dat de Thaise douches niet geschikt zijn omdat de waterdruk hier veel hoger is.
  Ik heb er dus in Nederland eentje bij de bouwmarkt gekocht
  Maar ook hier wordt aangeraden om er een stopkraantje tussen te zetten.
  Dat ga ik dus ook doen.
  Kraantje opendraaien, naar het toilet, schoonspoelen en kraantje weer dicht. Dat zal het gaan worden.

  Ik ben wel benieuwd hoe het in de winter zal zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • rentenier zegt op

   Je kunt de druk ook regelen met het stopkraantje niet helemaal open te draaien maar slechts een kwartslag of ze ver je wilt. Dat doe ik ook in Thailand als de druk door de waterpomp die re bij mij tussen staat, toch te hoog is en slecht voor aambeien b.v.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. fred zegt op

  Ideaal zo’n kontspuit, ook in Nederland. Wel kraan ertussen. Koud water is ook geen probleem, want dat voel je gek genoeg niet op dat plekkie. Het is zelfs erg lekker als het water een beetje frisser is, vooral na zeer
  heftige prikmaaltijden. We hebben de spuit al heel veel jaren en verbazen ons, dat het de sanitairshop bijna niet standaard is. Nooit meer zonder. Veel spuitgenot.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. willlem m zegt op

  Wie ken hem niet? De Bidet, Ideal. Je gebruikt hem net als je keukenkraan. Geen gedoe met hard zacht of warm koud. Water en zeep en boenen maar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Paul schiphol zegt op

   Sorry, Willem maar het gemiddelde Nederlandse toilet biedt geen plaats aan een bidet. Evenals zelfs als de meeste badkamers die ruimte niet zullen hebben. Overigens, het koude water voelt bij het afspoelen ook in de Nederlandse winter echt niet onaangenaam aan. De anus is kennelijk minder temperatuur gevoelig.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website