De palmenfluisteraar

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Column
Tags:
4 september 2013

Terwijl mijn blogbroer Paul N. te H. zich op dit moment in de handen wrijft bij de gedachte aan de naderende, 11-maanden durende stervenskoude winter – niets behaagt deze poolvos meer dan temperaturen van dertig graden onder nul,  een weersomstandigheid door Paul geclassificeerd als ‘behaaglijk kil’ – en Nederlanders in mijn moederland over niet al te lange tijd het cassettebandje met ‘Tis Weer Voorbij Die Mooie Zomer’ uit de la zullen halen, kijk ik vanuit mijn ‘sala’ uit over de khlong naar de oever aan de overkant die begroeid is met palmen en ander tropisch loof…

Weet U, lieve lezer, ik heb mijn hele leven al iets met palmen. Ik kan mij de dag nog goed herinneren dat ik voor het eerst een dadelpalm zag die niet in een pot stond en dat was in Athene waar ik na een treinreis van vijftig uur was aangekomen. Ik was zestien, had een Interrailkaart en aanschouwde door het treinraampje een metershoge dadelpalm. Ik rilde van geluk.

In Thailand, waar ik woon, wemelt het van de palmen. Dat komt omdat er altijd warm is en palmen houden, net als ik, van warmte. Laten we een een paar palmsoorten onder la loupe nemen, zodat U, oh lezer, weet waar we het over hebben:

Laten we beginnen met de koningspalm. De stam van deze statige palm doet denken aan een lantaarnpaal, kaarsrecht, grijs en glad.

Dat doet een koningpalm goed, zo’n warme knuffel

En dan is er natuurlijk de onvolprezen kokospalm, de meest nuttige boom op de planeet. Kokospalmen worden door mensen die ploeteren op hogere breedtegraden terecht geassocieerd met het Paradijs. Een wereld zonder kokospalm zou een wereld zijn zonder Pina Colada’s. Daar moet je toch niet aan denken?

Voor mij geen kerstbomen of bladerloze beuken, voor minder dan een palm kom ik mijn bed niet uit…

6 reacties op “De palmenfluisteraar”

 1. Jacques zegt op

  Nou Cor, die ‘stervenskoude winter’ is nog ver weg in Nederland. Het wordt deze week weer bijna 30 graden. Subtropische temperaturen. Komt misschien door de klimaatverandering?

  ik denk erover in mijn tuin palmbomen te planten. Als ze dan een beetje gegroeid zijn nodig ik je uit voor een knuffel (van de boom uiteraard).

 2. joop zegt op

  hallo palmknuffellaar,

  eerst wil ik je vertellen dit is een gewonen Wodyetia bifucata of wel in de volkmond
  foxtail palm

  en koningspalmen bestaan niet
  wel Roystonia regia
  even meer leren over palmen
  kom dan maar een kijken in mijn kwekerij
  Joop

  • cor verhoef zegt op

   Beste Joop, ik heb zojuist even wat plaatjes van de Foxtail Palm bekeken en deze palmsoort lijk wel verdomd veel op haar tweelingzusje, de Royal Palm. Beide soorten zijn, wanneer ik het goed begrepen heb, endemisch in Cuba. Kunt U, als kweker, uw licht hierover laten schijnen?

 3. guyido goodheer zegt op

  Mijn beste Cor , is dit niet de Betelpalm?
  de vruchten worden gekauwd ,en als resultaat een rode mond en tanden en een lichte verdoving.
  volgens mij valt hij nog niet onder de opiumwet.

 4. Wim zegt op

  Beste meneer Cor,
  U noemt 3 verschillende palmensoorten en het verhaaltje is leuk, zoals altijd, maar dit keer is het wel wat kort. Zijn er niet meer soorten palmen te besnuffelen, is dit alles dat u al die jaren met uw geliefde palmen heeft beleefd? En de hond, deed ook niks? Kortom… Komt er nog meer van of is dit het voorlopig?

  • cor verhoef zegt op

   Helaas, beste mede-palmliefhebbers, meer zit er niet in. Ik moet tot mijn grote schande en schaamte bekennen, dat een taxonomisch hortensologisch betoog er niet in zit.
   Overigens, beste @Joop, de Koningspalm bestaat wel degelijk.

   http://palmvrienden.net/wiki/Roystonea_regia_(Koningspalm)

   Voor normale stervelingen zoals ik hebben planten en dieren naast een Latijnse benaming, ook een naam die iedereen kan onthouden.

   @Guido, nee, het is niet de betelpalm die ziet er zo uit:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Areca_catechu

   Wat de ijskoude winter betreft, mijn blogbroeder Paul woont in Zweeds Lapland en daar wordt het griezelig koud. Temperaturen van min dertig zijn daar normaal, al klaagt Paul dat de winters daar ook niet meer zijn wat ze waren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website