Het boek ‘Thaise schatjes’ van Charles Schwietert is de zoveelste in de reeks boeken die gaan over de relaties tussen farang en Thaise dames. Het boek is een weergave van ware gebeurtenissen en dat geeft altijd een extra dimensie aan het verhaal.

Charles, ook bekend als journalist, heeft zijn ervaringen van de zeven jaar die hij met zijn gezin in Thailand verbleef verwoord in een boek. Hij werkte in Thailand onder andere als directeur van de Nederlands-Thaise Kamer van Koophandel en als partner in een advocatenkantoor gespecialiseerd in internationale handel en belastingadvies.

De fascinatie voor Thaise vrouwen

De schrijver vraagt zich af hoe het toch kan dat steeds weer duizenden mannen als een blok vallen voor de charme van de lieftallige ‘Thaise schatjes’ die meestal werkzaam zijn in de seksindustrie. Maar de mannen die totaal verblind in het web van de manipulerende Thaise prostituees terechtkomen, voldoen niet aan het stereotype beeld die daarover heerst. In dit geval betreft het niet alleen dikke oude kalende mannen of getatoeëerde en laaggeschoolde hopeloze gevallen.

Nee, ook uiterst succesvolle bestuurders van multinationals, directeuren, advocaten, juristen en zakenmensen raken in de ban van de frêle popjes met glanzend zwarte haren en betoverend bruine ogen. De vrolijke charme, liefdevolle toewijding en ongecompliceerde seks lijken succesvolle ingrediënten om vrijwel iedere westerse man het hoofd op hol te brengen. De subtitel van het boek dekt prima de lading: ‘Handel in illusies in het Land van de Glimlach’.

Alles draait om money, money en money

Charles schept een beeld van berekenende Thaise schatjes die exact weten hoe ze een farang voor zich moeten winnen. Liefde, zorg en overgave worden heel geraffineerd ingezet om het ultieme doel te bereiken: geld. En het liefst veel geld. De Thaise schatjes in het boek komen naar voren als keiharde zakenvrouwen die nergens voor terugdeinzen om hun doel te bereiken. De naar aandacht, liefde en seks hunkerende mannen, worden door leugens, zwendel, geënsceneerde ongelukken en zelfs moord deskundig ontdaan van vele euro’s en dollars.

Wie is het slachtoffer van wie?

Swietert wil de lezer ook inzicht geven op de vraag of de Thaise schatjes werkelijk gehaaide prostituees zijn of toch ook slachtoffers van armoede en onderdrukking? Dat laatste is het beeld wat vrijwel altijd geschetst wordt door buitenstaanders, maar totaal niet van toepassing is op de situatie in Thailand. Veel jonge Thaise vrouwen uit Isaan zien de prostitutie als een prima alternatief om met minimale inspanningen redelijk wat geld te verdienen en vinden het werk daarentegen ook nog afwisselend en acceptabel.

Samenvatting van het boek ‘Thaise schatjes’

De eerste pagina’s van het boek zijn bedoeld als een waarschuwing, met als doel de lezer duidelijk te maken dat de cultuurverschillen in combinatie met het sekstoerisme vaak tot grote problemen leiden tussen farang en Thaise vrouwen. Mannen uit alle lagen en standen worden verliefd op een Thaise en komen berooid tot de conclusie dat ze wel erg naïef geweest zijn. De meest gehoorde verklaring is dan: “Ik dacht dat mijn vriendin anders was”.

Het boek kent een aantal verhaallijnen en meerdere hoofdpersonages. Een daarvan is Luc de Bruin, een directeur van de Thaise vestiging van een internationaal chemieconcern. Samen met zijn juridisch adviseur Harry Vogels gaat hij een avondje stappen in Patpong in Bangkok. In een Gogobar leert hij Fon kennen een betoverend mooi Thais meisje uit Isaan. Zijn gezin is nog In Nederland en komen na een aantal maanden over naar Thailand. Luc besluit voor dat het zover is, nog even de bloemetjes buiten te zetten en wordt verliefd op het barmeisje Fon.

De andere verhaallijnen gaan over Rob Bruning een big shot uit de Nederlandse reclamewereld, Dick van Vliet een Nederlandse freelance journalist die permanent in Bangkok woont en Fred Simons een topmanager uit de wereld van supermarkten.

Alle hoofdpersonen in het boek raken verstrikt in het web van mooie en sluwe Thaise vrouwen. In alle gevallen lijdt het tot persoonlijke drama’s, ontslag, ontwrichte gezinnen, echtscheidingen, faillissementen en het verlies van veel geld.

Wat vond Thailandblog van het boek ‘Thaise schatjes’?

De journalistieke achtergrond van de schrijver komen goed tot uiting in het boek. Het verhaal is goed opgebouwd en sommige achtergronden worden belicht. De verschillende verhaallijnen zorgen er voor dat het boek niet te voorspelbaar is. De schrijver is zelfs in staat gebleken om er een meestal boeiend en soms spannend verhaal van te maken.

Het beeld wat Charles neerzet van de Thaise vrouwen is niet erg positief. Alle hoofdpersonen in het boek worden, zonder uitzondering, slachtoffer van list en bedrog. Kennelijk is hij zo onder de indruk geraakt van het leed wat hij in zeven jaar Thailand heeft meegemaakt, dat het lijkt dat er geen nuance meer mogelijk is. Natuurlijk zijn er voldoende Thai – Farang relaties die wel geslaagd zijn. Maar door uitersten te beschrijven wordt het boek ook commercieel interessanter, het leed van een ander leest immers altijd zo lekker weg. Het neigt dan ook een beetje naar een sensatieverhaal.

Hoewel het een vrij eenzijdige beschrijving is van Thaise vrouwen en hun mannelijk slachtoffers, raakt hij wel de kern van een bekend fenomeen. Namelijk de mystiek die om Thaise vrouwen hangt en het gemak waarmee ze in staat zijn om westerse mannen te manipuleren.

Handel in illusie

Wie zich verdiept in de Thaise cultuur zal ook begrijpen waarom een farang met open ogen in de val trapt. De Thaise cultuur en gewoontes zijn vaak het tegenovergestelde van wat wij gewend zijn. Dit schept een dermate verwarrend beeld dat het voor een farang moeilijk te begrijpen valt. Zo kan een Thaise vrouw zich voor honderd procent geven en de indruk wekken dat ze echt van je houdt. Een belangrijke reden waarom Thaise bargirls zo populair zijn. Maar er is niet altijd sprake van onvoorwaardelijke liefde. Een bekende uitspraak is dan ook: “Een relatie met een Thaise bargirl is als kijken naar een show van Hans Klok. Je weet dat je bedonderd wordt, alleen niet hoe”.

Een relatie op basis van gelijkwaardigheid werkt vaak het best. Bij een Thai – Farang relatie is die gelijkwaardigheid er meestal niet. Voor een Thaise vrouw zijn status en geld meestal belangrijke motieven om een relatie met een farang aan te gaan.

Een farang is een prima investering met een hoog rendement. Ervaringen uit het verleden bieden in dit geval wel garantie……

Plus +

 • waargebeurde verhalen (althans, dat beweert de schrijver)
 • meerdere verhaallijnen en hoofdpersonen
 • een waarschuwing voor te naïeve farang
 • leuk en de moeite waard om te lezen

Min –

 • doet soms wat sensatieachtig aan
 • eenzijdig beeld van Thaise vrouwen
 • wat meer diepgang richting cultuur had niet mistaan

Bestel ‘Thaise schatjes’ bij Bol.com: www.bol.com/nl/p/thaise-schatjes/1001004002820947/ (alleen nog tweedehands).

21 reacties op “Boekrecensie: Thaise schatjes”

 1. chris zegt op

  Als het over liegen gaat weet ik niet wie daarin beter is: de eerste de beste go-go girl of Charles Swietert zelf?

  1982 – Charles Schwietert (VVD) liegt over opleiding
  Charles Schwietert is staatssecretaris van Defensie in het kabinet-Lubbers I. Schwietert moet drie dagen na zijn aantreden alweer aftreden, omdat hij op zijn cv stelt dat hij doctorandus is, terwijl hij nooit is afgestudeerd. Ook heeft hij zijn rang in het leger opgewaardeerd.

  • Kees zegt op

   Klopt, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij ongelijk heeft. Ik vind het een prima recensie van het boek.

   • chris zegt op

    Juist niet. Hij weet waar hij over schrijft.
    En een boek over succesvolle relaties tussen een buitenlander en een Thaise vrouw of man (en die zijn er duizenden) koopt geen hond natuurlijk. Ellende en sensatie verkoopt. Vrede en geluk niet.

 2. l.lagemaat zegt op

  Is liegen niet van alle tijden in alle culturen?

  Wie kent niet de klokkenluiders affaire in Amerika over de 40.000 zeer geheime documenten?
  Of in China in de plaats Wuhan waar arts Ai Fen als eerste het corona virus ontdekte ,maar moest zwijgen en zelf aan de gevolgen overleed?
  Of de niet bestaande bonnetjes affaire in Nederland, maar gelukkig hebben sommige prominente figuren daar geen herinnering aan!
  Triest dat er zoveel gelogen en bedrogen wordt, als dit maar niet lijdt tot moord zoals in 2007 op de Nederlander Odekerken door zijn Thaise vrouw Marissa!

 3. Gerard zegt op

  Het boek ‘Thaise Schatjes’ is bij Bol.com alleen te koop als 2e hands boek! Dus niet als nieuw boek en ook niet als Ebook. Dat maakt het lastig om dit boek te kopen als je in Thailand woont!

  Of weet iemans waar het wel als Ebook gekocht kan worden?

  • Rob zegt op

   https://allfind.online/qaa-mgbook/?q=Thaise+Schatjes

 4. Hans Bos zegt op

  Allemachtig! Hoe oud is dat boek eigenlijk? En Charles mag Thailand niet meer in onder meer vanwege een scheve financiële schaats. Het boek moet dus in feite beginnen waar Charles eindigt…

  • Hoe oud is de bijbel? Wordt ook nog steeds gelezen…

 5. Joe Argus zegt op

  Elke relatie is een avontuur, waarvan je tevoren nooit weet waar je uitkomt.
  Daarvoor hoef je niet beslist naar Thailand – beslist niet.
  Zelfs kwam ik er, na vele omzwervingen over de wereld, bij toeval terecht, heb er ook jarenlang gewoond, er ongelooflijk veel geleerd en er een prima relatie aan overgehouden, die al meer dan een kwart eeuw geleden begon. Een ontdekkingsfeest, elke dag weer.
  Zoals uw kundige recensent terecht opmerkt: de sleutel tot succes is gelijkwaardigheid, althans een permanent streven daar naar. Vertrouwen en onbaatzuchtigheid doen evengoed mee. Dat geldt niet alleen voor multiculturele relaties.
  Wat mogelijk ook kan helpen is het enigszins loslaten van de idee dat wij in het Westen de wijsheid in pacht hebben, overal beter in zijn. Mensen die niet veel meer van de wereld en z’n bewoners hebben meegekregen dan hetgeen zij aan ervaringen uitsluitend in de Nederlandse samenleving hebben opgedaan, denken dikwijls dat de ‘rest’ van de wereld identiek in elkaar steekt, dat in verre landen dezelfde normen, waarden en inzichten van toepassing zijn, zoals zij die nu eenmaal van huis uit kennen. Daar liepen in de zestiger jaren al heel wat NL-Spaanse, Italiaanse, Griekse relaties op stuk. Men laat de ander niet de vrijheid, de denkruimte in de breedste zin, om zichzelf te zijn, eigen identiteit te koesteren, eventueel wat inde schikken of zich misschien iets aan te passe en men is zelf ook nauwelijks inschikkelijk, soms niet eens nieuwsgierig: hoe ontwikkelt de ander zich in de relatie, vanuit diens culturele achtergrond?
  Gezond verstand, daar gaat het telkens weer om. Tenzij men in sprookjes gelooft. Zodra een twintigjarige mij, als zeventiger, komt vertellen dat ik toch wel de allermooiste ben, dan zakt mij de broek meteen af – zeker niet letterlijk, maar figuurlijk wel degelijk.
  Geld, seks, bedrog. Als die gevaarlijke mix de insteek vormt, dan weet iedereen met enig verstand toch de uitkomst al? Daar draagt dit boek van onze oud-staatssecretaris (!), het zoveelste op de Thaise boekenplank, weinig aan bij. In een variatie op Koot concludeer ik: professor Schwietert schrijft zich af!

  • Jan zegt op

   Wat een (h)eerlijke reactie…. Overal liggen roofdieren op de loer en natuurlijk kan je makkelijk verdrinken in mooie amandel ogen op een zonnig palmenstrand maar inderdaad gebruik je gezond verstand.
   Ik heb sinds 2015 een relatie met een Thaise en zijn in 2017 in Nederland getrouwd, wonen in Nederland, werken allebei en bouwen samen verder aan de toekomst al dan niet in Thailand, en ja, ze stuurt regelmatig wat centjes richting haar ouders maar we zien dat als een goed doel waarvan we zeker weten dat het ook in zijn geheel het doel bereikt.
   Voor de rest is het een relatie van gelijkwaardigheid vooral openstaan voor elkaars opvattingen, ik was niet uit op een relatie destijds omdat ik er net klaar mee was. Voor mij heeft het goed uitgepakt en wij leren nog iedere dag, en zo hoort het ook.

 6. Harry Romijn zegt op

  Ik heb een tijdje in Nong Prue gewerkt en in Naglua als Pattaya-Tai gewoond: alles gezien, van dames eerlijker als 24 karaat goud tot zo doortrapt als cyankali. Tsja, als er alleen met dat kleine kopje gedacht wordt… Zowel in Thailand zowel als in NL ken ik 2 dames, die ik mijn pinpas en bankrekening toevertrouw.

  Maar als je kunt kiezen tussen voro THB 1000 een hele maand op de rijstvelden te werken, of hetzelfde bedrag per dag onder het genot van een heerlijke hap en slok…( nee… niet die, dat komt erbij )

  • Johnny BG zegt op

   Het is voor de meerderheid in dat wereldje de weg van de minste weerstand en dat zegt veel over de mentaliteit en een eigen keuze.
   Wat betreft het boek laat het mooi zien dat hoogopgeleide jokers dommer zijn dan een serveermeisje in een reataurant.
   Vanuit ruimschootste ervaring ken ik deze situaties maar al te goed. Het leven hier kan een slangenkuil zijn zodra je de hoerenarena instapt.

 7. Linda zegt op

  Ben al een hele tijd op zoek naar dit boek maar nergens te vinden. Ook bij Bol.com niet.
  Mocht iemand dit boek hebben dan zou ik dit heel graag eens lenen of overkopen.
  Ben momenteel in België.

 8. john zegt op

  boel is overal uitverkocht/ out of stock. Een digitale versie is niet te vinden. Jammer

 9. mee farang zegt op

  Jos Gysen zaliger, de Vlaamse tegenhanger van Carmiggelt
  en radiomaker, zei altijd op het einde van zijn radioprogramma:
  ‘Hebben ze ons voor de gek gehouden,
  dan hebben we er toch ons plezier aan beleefd.’

  Ook van toepassing op al de ‘bedrogen’ falang in Thailand.
  Vele mannen die in Thailand naar ‘geluk’ komen zoeken,
  hebben toch ook maar een heel hoog Metoo-gehalte.
  De vraag is altijd wat zij onder geluk verstaan.
  Flink zijn ,jongen, en niet wenen,
  zei mijn moeder altijd.

 10. niek zegt op

  Ik vond het een leuk geschreven boek, waaruit bleek dat de schrijver een goed geïnformeerde verteller en ervaringsdeskundige is.

 11. Frank R zegt op

  waar is het boek te koop behalve bij bol.com?

  • khun moo zegt op

   https://www.marktplaats.nl/v/boeken/hobby-en-vrije-tijd/a1415086184-thaise-schatjes

 12. Cornelis2 zegt op

  Op https://www.boekwinkeltjes.nl/s/?q=Thaise+schatjes&t=1&n=1&from=header
  staan 3 exemplaren te koop.

 13. Dick Koger zegt op

  Lang geleden maakten we in Pattaya cabaretprogramma’s. Ik schreef daarvoor veel meer dan ooit uitgevoerd werd. onder het niet uitgevoerde werk vond ik in mijn archief de volgende ontboezeming:

  Mijn vrienden zei ik zonder blozen
  Dat ik voor Bangkok had gekozen.
  Verbaasd klonk er uit vele monden:
  Dat is het land van seks en zonden,
  Je raakt nog van het rechte pad
  Door al die hoeren in de stad,
  Ben jij nu echt besodemieterd
  Maak van jezelf geen Charles Schwietert.

  Ik vond het geen goed boek. het zit in mijn bibliotheek, maar zoek het niet op.

  Dick Koger

 14. Eric Donkaew zegt op

  Ik heb kort geleden een liedje (smartlap) gemaakt dat 100% over dit onderwerp gaat. Het is op de muziek van El Paso (1958) van Marty Robbins en heeft een nieuwe, Engelstalige tekst.

  Misschien aardig om te weten is dat ik ai (artificial intelligence) heb gebruikt voor de voice. In werkelijkheid heeft niemand het écht gezongen.

  Omdat Engels niet mijn mother tongue is, heb ik gebruik gemaakt van Google Translate, een Engelstalig rijmwoordenboek en een Engelse synoniemenlijst. En Google zelf om te kijken of bepaalde zinsconstructies in het echt wel vaak voorkomen.

  Het liedje El Paso heb ik als midi gedownload en geïmporteerd in het notenschrijfprogramma ScoreCloud, waardoor alle oorspronkelijke instrumenten gesepareerd op de notenbalken verschenen. Met de app EmVoice kon ik mijn tekst intikken en deze de gewenste toonhoogte en -lengte meegeven.
  In een DAW, dat is een digital audio workstation, heb ik de muziek en de stem samengevoegd.

  Vervolgens weggeschreven als mp3, plaatjes uitgezocht op Pixabay, deze in MovieMaker samengevoegd met ter verduidelijking getypte tekst en weggeschreven als mp4. Deze geüpload naar YouTube en toen was het klaar.

  Het heet ‘Peter TheTweeter’ en het gaat over een oudere man die in de ban raakte van een Thais schatje.

  De url op YouTube is https://www.youtube.com/watch?v=crdik0_GbXk. Hopelijk mag het blijven staan, anders merk ik het wel. Ik vind het liedje zelf erg leuk geworden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website