In Thailand vind je vaak Banyan bomen (een soort Ficus) op het erf van een tempel, aangezien Boeddha volgens zeggen verlichting had gevonden toen hij onder één van deze bomen zat.

Een andere verklaring zou kunnen zijn dat een Banyan reproduceert door het naar beneden droppen van ranken van haar takken, die vervolgens wortel schieten en een nieuwe boom vormen. Meestal zijn de nieuwe stammen verbonden gebleven met de ‘ouder’, hetgeen resulteert in één boom, één leven, met vele stammen, vele takken, vele levens, wat goed past bij de boeddhistische filosofie.

In Isaan, Noord-Oost Thailand, is een klein stadje genaamd Phi Mai beroemd om zijn grote Khmer Sanctuary met dezelfde naam en een enorme Banyan boom; Sai Ngam. In plaats van een grote enkele boom met een dikke stam beslaat deze bijzondere ‘boom’ een oppervlakte van ongeveer 1350 vierkante meter! Je kan dit ‘doolhof’ ingaan door te lopen op onverharde paden en stenen onder de bomen. Vlakbij de ingang zijn diverse waarzeggers die goede zaken doen dankzij de spirituele ‘aura’ ter plekke. Een paar spirit huizen zijn ook erg populair.

Al met al een zeer ongebruikelijke plek die zeker een bezoek waard is!

7 reacties op “Sai Ngam Banyan Trees: een opmerkelijke ficus”

 1. FreekB zegt op

  Heel vaak geweest en goed eten daar bij één van de vele verkopers die tegenover de Sai Ngam staan. Dat wij er vaak zijn geweest komt omdat ons huis daar dicht bij in de buurt is. Als je vanaf Phimai naar de Sai NGam gaat kom je ook nog een Massage school tegen. Kan je je heerlijk laten masseren voor een klein prijsje.
  Echt een aanrader 😉

  • FreekB zegt op

   Beste Koen,

   Het is trouwens Phimai en niet Phi Mai zoals jij schrijft. Ik weet dat er ergens in Phimai een bord staat met de naam Phi Mai maar dat is niet juist. Soms wordt het Thais “verkeerd” vertaald door locals.

 2. Tino Kuis zegt op

  Een mooi artikel maar het klopt niet helemaal. De Banyan boom is verschillend van de Bohdi boom waaronder naar de legenden zeggen de Boeddha Verlichting vond en die je alleen in of nabij tempels aantreft.
  Thais:
  ต้น โพธิ์ ’ton bodhi’, (meestal uitgesproken als ton phoo), Bodhi boom (Ficus religiosa), de Boeddha boom, staat alleen in of bij tempels.

  ต้น ไทร ’ton sai’, Sai boom (Ficus bengalensis), de Banyan boom, nationaal symbool van India. Deze boom, met al die wortels, vaak gegroeid rond een andere boom, staat overal.

  Ze lijken erg veel op elkaar, vandaar. Ook de Banyan boom wordt vaak aanbeden vanwege de aanwezige geesten. Zie onderstaande link:

  http://sdhammika.blogspot.com/2009/08/blog-post.html

  • Tino Kuis zegt op

   Nog een korte aanvulling. De bladeren van de Bodhi boom (wwaronder de Boeddha verlicht werd) en de Banyan boom lijken erg op elkaar maar het blad van de Bodhi boom loopt uit in een scherpe, naaldachtige, punt.

  • Tino Kuis zegt op

   Nog een korte aanvulling, en dan stop ik er mee 🙂

   Die grote boom in de Isaan heet dus Sai Ngam. Dat is dus de Sai boom zoals hierboven genoemd en ngaam งาม betekent natuurlijk ‘mooi, schitterend’.

 3. FrancoisNangLae zegt op

  Zowel de boom als de tempel in Phimai zijn een bezoek zeker waard. Je schrijft ‘boom’ tussen aanhalingstekens, maar dat had niet gehoeven. Het is wel degelijk één boom. De boom vormt luchtwortels die als ze de grond raken weer echter wortels maken. De luchtwortels ontwikkelen zich zo tot een soort stammen. Daardoor lijkt het een bos, maar het is nog steeds maar één boom. Je kunt als het ware door het bos de boom niet meer zien.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik kan het niet laten.

   Die Banyan boom of Sai boom of Ficus benghalensis wordt ook wel ‘wurgficus’ genoemd.

   Vogels eten de vrucht, poepen de zaden uit op de takken van een andere boom waaruit dan de wortels naar beneden groeien tot in de aarde en tot stammen uitgroeien. Ze omsingelen de steunboom en na jaren zie je dan de banyan met in het midden een dooie andere boom.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website