Meldpunt voor misbruikte boeddhisten

Door Redactie
Geplaatst in Boeddhisme
Tags: ,
2 november 2015

Vanaf vandaag is er een onafhankelijk meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de boeddhistische gemeenschap. Oprichter is de stichting die ook het Meldpunt Kinderporno op Internet beheert, waar jaarlijks 30.000 meldingen binnenkomen, zo laat de NOS weten.

Eén van de donateurs is de Thaise Buddharama Tempel in Waalwijk. Een andere is de Boeddhistische Unie, het aanspreekpunt van de overheid voor de 50.000 tot 65.000 boeddhisten in Nederland. Het gaat  om het eerste meldpunt wereldwijd voor boeddhisten die met misbruik te maken hebben gehad. Er zijn naast Nederland ook in onder meer de VS en Thailand veel schandalen geweest rond boeddhistische monniken.

Website

Volgens directeur Ada Gerkens van de stichting is het nieuwe digitale meldpunt een reactie op de berichten op het seksueel misbruik onder boeddhisten. “In de eerste plaats willen wij slachtoffers en hun omgeving een plek bieden om hun verhaal te doen. Aan de hand van de meldingen die binnenkomen, zullen wij de aard en de omvang van het probleem in kaart brengen. Als dat duidelijk is, hebben wij de ervaring en de expertise om goede adviezen te geven aan betrokkenen. Doel is uiteindelijk natuurlijk om verder misbruik zo veel mogelijk te voorkomen.”

Slachtoffers kunnen via de website van het meldpunt een telefonische afspraak maken of het misbruik melden via een webformulier. Gerkens: “Daarna zijn er diverse mogelijkheden. Wij kunnen doorverwijzen naar de juiste personen of instanties, maar ook informatie geven over het doen van aangifte bij de politie.”

NOS

Afgelopen mei publiceerde de NOS over seksueel misbruik in boeddhistische kring. Daarbij ging het onder anderen om de Thaise monnik Mettavihari, die zich vanuit de Waalwijkse tempel in de jaren 70 en 80 schuldig maakte aan misbruik van jonge mannelijke leerlingen. Verschillende slachtoffers waren minderjarig. Ook meldde zich een man bij de NOS die zegt in die periode als 12-jarige buurjongen door Mettavihari te zijn misbruikt.

Nadat de monnik uit de tempel was weggestuurd, ging hij tot zeker 1995 elders in het land door met het lastigvallen van zijn leerlingen. In totaal hebben zich inmiddels tussen de twintig en dertig slachtoffers op diverse plaatsen gemeld. Er blijven nieuwe gevallen opduiken. Zo kreeg Toine van Beek, de voorzitter van de tempel in Waalwijk, een melding van een man die ten tijde van het misbruik 14 of 15 was.

Trauma

Nadat het nieuws over het misbruik door Mettavihari naar buiten was gekomen, bood Van Beek namens de tempel excuses aan. Later organiseerde hij op verzoek van de betrokkenen een slachtofferbijeenkomst in de tempel, die door vijf mensen werd bezocht.

Het tempelbestuur heeft verschillende redenen om het meldpunt financieel te ondersteunen, zegt Van Beek. “Waarschijnlijk lopen er nog veel mensen rond die zijn misbruikt door Mettavihari of andere boeddhistische leiders. Die mensen moeten geholpen worden met het trauma dat ze hebben opgelopen.”

Bron: NOS.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Meldpunt voor misbruikte boeddhisten”

  1. theo hua hin zegt op

    De kop boven dit artikel had moeten luiden: Meldpunt Voor Sexueel Misbruik Door Boeddhistische Priesters; dat is helder.

  2. Jo zegt op

    Inderdaad de kop van het artikel is onjuist gekozen. Ik kwam in Waalwijk in die jaren als jongetje. Dat er iets loos was viel me toen ook al op. De betreffende Monnik was overigens ontzettend vriendelijk maar had uitschietende handjes. Ik kwam er vaak met mijn Judo leraar en was aktief in die sport. Pas veel heel veel later kwam ik erachter wat er daadwerkelijk speelde. Helaas weet ik zeker dat die aangiftes van nu de werkelijkheid niet goed weergeven. Ik hoop echt dat die misbruikte kinderen nu volwassenen goed opgevangen worden en hopelijk gezamenlijk dit kunnen verwerken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website