Ananta Samakhom Throne Hall

Een poosje geleden was ik in Bangkok om een vriend uit Nederland te ontmoeten. Hij logeerde in een hotel in een wijk waar ik nog nooit geweest was en ik liet mij er vanaf Siam Square met een motosai naar toe brengen. Na mijn bezoek besloot ik terug te wandelen. Ik kende de weg weliswaar niet maar ik wist wel welke richting ik op moest. Aldus ging ik op pad en bedacht, als ik lang genoeg gelopen heb en mijn doel nog niet bereikt dan neem ik weer een motosai, die mij ergens bij een BTS station kan afzetten.

Mijn tocht te voet begon in de buurt van Khao San Road, een leuke en drukke wijk met allerlei winkeltjes en restaurants, ik gunde mij geen tijd om er lang te blijven want ik moest verder. Ik liep door lange straten en zag links en rechts gebouwen, vaak in een soort tuin en omheind met hoge muren. Ik stelde er niet veel belangstelling in, want het waren maar gebouwen, nietwaar? Ik liep er aan voorbij zonder te beseffen welke achtergrond of geschiedenis die gebouwen bezaten.

Enigszins verrassend daarom las ik recent een artikel in The Nation, dat een wandeltocht beschrijft in de wijk Dusit langs paleizen en tempels en op de foto’s herkende ik een aantal van die gebouwen, ik was er op mijn tocht langs gelopen. Het blijkt historische erfgoed van de City of Angels te zijn en met een begeleide tour van de Thai Tourism Society komen die gebouwen als het ware tot leven.

Makkawan Bridge (Idealphotographer / Shutterstock.com)

Een journalist van de krant neemt aan deze wandeling deel, daartoe aangezet door een aankondiging van de Society op hun Facebook pagina. Ongeveer 50 personen, die elkaar dus niet kennen, vormen de groep voor de wandeltocht. Het is 9 uur ‘s morgens op een zondagochtend als de groep zich verzamelt bij de Makkawan Bridge. Deze gratis reis werd dus georganiseerd door de Thai Tourism Society en heeft als doel om de kennis van de bewoners van Bangkok van hun stad te verbeteren en door gebruik van sociale media belangstellenden samen te brengen.

Deze wandeltocht is een wandeling in de wijk Dusit, het eerste stedelijke district van Bangkok en de journalist Phoowadon Duangmee maakte een verslag dat hieronder beknopt wordt weergegeven.

Vimanmek – Dusit Palace

Inleiding

Voordat koning Chulalongkorn (koning Rama V) de troon besteeg vonden alle koninklijke aangelegenheden plaats in het Grand Palace. The Inner Court was de thuisbasis van de koninklijke familie, terwijl zakelijke kwestie’s van het land werden besproken in het Middle en Outer Courts. Uiteindelijk zou het Grand Palace te klein worden om aan alle wensen van leden van de koninklijke familie te voldoen.

Toen koning Chulalongkorn uit Europa terugkwam naar Siam in de late 19e eeuw begon hij zijn ideeën, geïnspireerd door wat hij in de grote hoofdsteden van het westen had gezien, in realiteit om te zetten. Eén van zijn eerste daden was de aankoop van boomgaarden en rijstvelden tussen Khlong Padung Krungkasem en Khlong Samsen kopen om daar bloemen te kweken. Hij noemde het gebied “Suan Dusit” of Dusit Garden. Hij bouwde vervolgens een nieuw paleis, Vimanmek, die diende als de nieuwe koninklijke residentie. De koning hield echt van zijn nieuwe paleis en hij heeft vaak gefietst tussen de Grand Palace en Vimanmek. Zijn fietsroute werd uiteindelijk Rajdamnoen Avenue.

Paruskavan Palace (Sompol / Shutterstock.com)

De tocht

“Van Makkawan Bridge gaan we naar het noorden langs Rajdamnoen Nok Avenue, dan rechtsaf naar Sri Ayutthaya Road,” begint Apivat Covintranon, een gepensioneerde docent die als vrijwilliger als gids optreedt: “we zullen hier en daar stoppen bij historische bezienswaardigheden.”

We gaan dus op weg naar de Ananta Samakhom Throne Hall langs Rajdamnoen Avenue. Een drukke verkeersader, omzoomd met lommerrijke tamarindebomen, die op dit vroege uur op zondagochtend verrassend rustig is.

We stoppen even bij het ministerie van Onderwijs, ooit het Chan Kasem Palace, dat koning Chulalongkorn liet bouwen voor kroonprins Vajiravudh. Met de Royal Thai Army Guard 1 aan onze rechterkant lopen we verder naar het noorden. Op de hoek van Sri Ayutthaya Road en Rajdamnoen Avenue, wijst onze gids Apivat op een mosterdkleurig hek en olijfgroene poort aan de andere kant van de straat.

“Paruskavan Palace”, zegt Apivat. “koning Chulalongkorn liet dit paleis bouwen voor zijn zoon, Prins Chakrabongse.

Het is een statig herenhuis in de Duitse barokstijl. Het werd beroemd gemaakt door de autobiografie van prins Chula Chakrabongse, (zoon van prins Chakrabongse en zijn Russische vrouw Catherine Desnitsky) getiteld “Kerd Wang Parus” oftewel “Born in Paruskavan Palace”, zoals het bekend is in het Engels. Het paleis is nu een Police Museum, voor het publiek geopend van woensdag tot en met zondag.

Wat Benchamabophit

We gaan rechtsaf de Sri Ayutthaya Road in naar het oosten en komen bij Wat Benchamabophit, ook bekend als de Marmeren Tempel. Gebouwd in 1899 wordt deze tempel beschouwd als één van de mooiste in de stad. Een hybride van Thaise en Europese architectuur, het heeft in Victoriaanse stijl gebrandschilderde ramen met scènes uit de Thaise mythologie.

Chitralada Palace

Chitralada Palace

Dusit district is nog steeds een koninklijke enclave, de thuisbasis van de Chitralada Palace, de residentie van de huidige koninklijke familie. Met de National Assemblee ten noorden van Ananta Samakhom Throne Hall en Government House, ten zuiden van Wat Benchamabophit, is het centrum van de politieke macht.

Vanaf de achterkant van Wat Benchamabophit lopen we terug naar Phitsanulok Road en dan door Nakhon Pathom Road tot aan het Panichyakan knooppunt, waar de Chamai Maruchet Bridge het Prem Prachakorn kanaal kruist. Ten oosten van dit kanaal is Rajamangala University of Technology Phra Nakhon, eens het paleis van één van de zonen van koning Chulalongkorn, Abhakara Kiartivongse, Prins van Chumphon. In het westen zie we dan het Government House.

Government House

“Het Government House was oorspronkelijk bedoeld om een gezinswoning te zijn en stond bekend als Baan Norasing”, zegt Apivat.”Vajiravudh, ook een zoon van koning Chulalongkorn, gaf een Italiaanse architect de opdracht om dit enorme landhuis in Neo Venetiaanse gotische stijl bouwen voor zijn favoriete generaal en rechterhand – Chao Phraya Ramrakhop.

“De prins van Chumphon was hier niet blij mee en sloot de hoofdingang van zijn paleis aan het kanaal en gebruikte de kleinere poort aan de zijkant van Khlong Padung Krungkasem,” voegt Apiva er aan toe.

Prins van Chumphon

We steken Phitsanulok Road over en stoppen bij het heiligdom van de Prins van Chumphon. Geboren uit een relatie van koning Chulalongkorn en een burgerlijke dame uit de Bunnag gamilie, is de prins van Chumphon de grondlegger (“vader”) van de moderne Thaise marine. Hij wordt zeer gerespecteerd door Thaise mensen voor zijn moed en edelmoedigheid evenals zijn gebruik van geneeskrachtige kruiden en liefde voor het paranormale.

“Mensen houden van hem en er zin vele heiligdommen voor hem gebouwd, maar dit heiligdom is wel mooist” zegt Apivat ten slotte, want de toch is hiermee beëindigd.

De groep loopt nog langs Khlong Padung Krungkasem en neemt afscheid van elkaar op de markt van Nang Loeng.

Khlong Padung Krungkasem

Ten slotte

Soortgelijke wandeltochten, onder begeleiding van een gids, worden vaker door de Society georganiseerd, die op haar Facebook pagina worden aangekondigd. Die Facebook pagina is echter alleen in het Thais en ik ben bang, dat de gids in boven omschreven wandeltocht ook alleen Thais sprak.

Geen nood voor u als buitenlander, Google “walking in Bangkok” en u heeft vele websites ter beschikking over al dan niet georganiseerde wandeltochten en –routes. Wandelen door Bangkok is, afgezien van de soms hoge temperatuur, leuk, verrassend en interessant.

Bron: The Nation

4 reacties op “Wandelen in Bangkok: terug in de tijd”

 1. Rob V. zegt op

  Het politiemuseum zit overigens niet in het Paruskawan Palace (ตำหนักจิตรดา วังปารุสกวัน) maar in een nieuw gebouw in de tuin van het paleis/villa. Ik ben er dit voorjaar geweest, ik werd ontvangen door een oudere meneer maar deze riep er een leuke studente geschiedenis bij die mij in goed Engels een rondleiding gaf door het paleis. Dit gebouw en enkele andere zoals het paleis waar het Museum Siam zijn ontworpen door een Italiaanse architect wiens naam ik ben vergeten. Hartstikke mooi om oude statige gebouwen te bezoeken.

 2. Tino Kuis zegt op

  Gringo,

  Even dit citaat als je het niet erg vindt:

  ‘Hij bouwde vervolgens een nieuw paleis, Vimanmek, die diende als de nieuwe koninklijke residentie. De koning hield echt van zijn nieuwe paleis en hij heeft vaak gefietst tussen de Grand Palace en Vimanmek. Zijn fietsroute werd uiteindelijk Rajdamnoen Avenue.’

  Dat teakhouten paleis Vimanmek (betekent ‘Paleis in de Wolken’) is al een paar jaar gesloten voor bezoek en ik hoorde dat het ondertussen is afgebroken. Is dat waar? Weet jij daar meer van?

  • TheoB zegt op

   Op satellietfoto’s (uit jan. 2021?) van Google Maps ziet het er naar uit dat het paleis weer is herbouwd. Alleen de omgeving van het paleis moet nog onderhanden genomen worden.

   Op Wikipedia staat dat in juli 2019 een ambtenaar van het paleis meldde dat het paleis is ontmanteld en herbouwd zou worden op een nieuwe fundering. Ook werd gezegd dat het permanent gesloten is voor het publiek. Dit gebouw moet dus helaas uit de wandelroute geschrapt worden.
   De werkzaamheden zouden zo’n ฿81 miljoen (€2,1 miljoen) kosten.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Vimanmek_Mansion

 3. Tino Kuis zegt op

  Citaat:
  ‘Dusit district is nog steeds een koninklijke enclave, de thuisbasis van de Chitralada Palace, de residentie van de huidige koninklijke familie. Met de National Assemblee ten noorden van Ananta Samakhom Throne Hall en Government House, ten zuiden van Wat Benchamabophit, is het centrum van de politieke macht.’

  Dusit in Thais schrift ดุสิต (doesit met twee lage tonen) betekent ‘De Vierde Hemel’ . Daar zetelt de macht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website