Wat Chedi Liam in Wiang Kum Kam

Verblijf je in Chiang Mai? Bezoek dan zeker de eeuwenoude ruïnes van Wiang Kum Kam. Ooit dacht men dat Wiang Kum meer dan 700 jaar geleden werd gebouwd onder leiding van koning Mengrai, die er de hoofdstad van het noordelijke koninkrijk Lanna van wilde maken. Archeologen geloven nu echter dat Wiang Kum Kam al langer bestaat, zelfs nog langer dan koning Mengrai zelf.

Wiang Kum Kam hoorde bij een groep versterkte satellietsteden rondom het Mon-koninkrijk Haripunjaya, met Lamphun als hoofdstad. In 1281 veroverde koning Mengrai, Lamphun en maakte van Noord-Thailand één koninkrijk: Lanna. Na zijn succesvolle verovering van Lamphun nam koning Mengrai zijn intrek in Kum Kam. Deze stad werd vervolgens het prototype voor de in 1296 gebouwde nieuwe hoofdstad van Lanna, die enkele kilometers verder ten noorden van Lamphun te vinden is.

Geheimen

Het is niet duidelijk wanneer en waarom de stad Wiang Kum Kam werd verlaten. Er bestaat een legende dat de stad is overstroomd door de rivier Maenam Ping, maar historici denken nu dat Birmezen Wiang Kum Kam rond 1750 plunderden. Het gebied wordt intussen nog steeds uitgekamd, want er zijn nog genoeg geheimen te ontdekken.

Wiang Kum Kam

Zelfs als deze geschiedenis je niet zo interesseert, kun je naar Wiang Kum Kam om te genieten van de rust en de stilte. Je zult er weinig buitenlandse toeristen vinden, eerder Thaise toeristen en groepen kinderen die de plaats vanuit school bezoeken.

Chedi Si Liam

Wiang Kum Kam bewonderen kan middels een privétoer van een halve dag. Vanuit hartje Chiang Mai ga je naar de rivier de Ping, om daar per boot naar het zuiden te varen. Na een rustige tocht doemen de contouren van Chedi Si Liam op. Een piramidevormige tempel die door koning Megrai is gebouwd ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw. Als je de tempel van dichtbij bekijkt, zie je dat er in elk van de bogen een Boeddha zit.

Je kunt per open koets of per fiets door Wiang Kum Kam trekken (veelgebruikte optie onder Thaise toeristen). Onder leiding van een gids kan je ook met paard-en-wagen langs de diverse bezienswaardigheden. Je trekt dan zeker de aandacht! Thaise toeristen willen graag met de paarden op de foto.

Koning Mengrai

Wat Kan Thom (ook wel bekend als Chang Kham) vormt het centrum van de oude stad. Hier, in een moderne tempel, heeft volgens de legende koning Mengrai zijn intrek genomen. De toer eindigd in Chedi Si Liam, waar je in een boerderij aan de rivier nog wat kunt drinken, alvorens je met de boot terug vaart naar Chaing Mai.

Wiang Kum Kam is misschien niet zo indrukwekkend als Ayutthaya of Sukhothai, maar je krijgt zeker waar voor je geld, namelijk kennismaken met de eeuwenoude Thaise cultuur in de rustige omgeving van noordelijk Thailand.

Informatie: Wiang Kum Kam ligt ten zuiden Oosten van Chiang Mai in het Saraphi District, ongeveer 8 km van de luchthaven.

11 reacties op “Wiang Kum Kam in Chiang Mai”

 1. Andre Breuer zegt op

  Inderdaad een prachtig gebied rijk aan cultuur en geschiedenis. RBB-Chiangmai Biking heeft een erg leuke recreationele fietstocht (Colors of Chiang Mai) door Wiang Kum Kam. Dagelijks vertrek om 08:00 & 13:00. Reserveren noodzakelijk. Neem een kijkje op http://www.chiangmaibiking.com

 2. Khun Peter zegt op

  Wiang Kum Kam ligt ten zuiden Oosten van Chiang Mai in het Saraphi District, ongeveer 8 km van de luchthaven.
  Zie hier de kaart

 3. Leoni van Leeuwen zegt op

  Kleine correctie: Ter nagedachtenis aan zijn 60 vrouwen elke buddha staat voor 1 vrouw (niet zijn vrouw) 😉

 4. Daniel zegt op

  Het gemakkelijks Is vanaf het luchthaven kruispunt de richting Lampang te nemen. Eens men over de Ping rivier is dez weg (ringroad) te verlaten,. Dan rechts onder de brug en de weg vervolgen vandaar komt men aanstonds in Wiang Kum Kam
  Best te doen met een fiets, ook terplaatse.
  Kom er regelmatig, Heb er vrienden van de zondagse fietsclub.

 5. Ronald zegt op

  Dit jaar bezocht. Was echt mooi en indrukwekkend om te zien. Als je tussen de restanten wandelt. Met paard en koets en gids die wel alleen maar aanduid op foldertje wat wat is.. Je mag van hem wel alle tijd nemen. Veel foto’s genomen. Was in april, wel verschroeiend heet maar zeker de moeite. Met tuk tuk van centrum ongeveer 25 min ?

 6. janbeute zegt op

  Het ligt ongeveer 10 a 15 km van af het centrum ten Oost / Zuiden van CM, aan de oude Saraphi road . Deze weg is zeker bekend bij de meeste taxi , en wat nog meer drivers en tourgidsen .
  De straat naar Lamphun met de hoge bomen , die ook op de wereld ranglijst van de VN staat .
  Niet ver van een plaats genaamd NongHoi aan deze weg ligt het Wiang Kum Kam .

  Jan Beute .

 7. Jos zegt op

  Deze trip als tip van het blog gehaald en naar tevredenheid gedaan. Wat ons betreft had de boottocht wat langer mogen duren echter, was nu erg aan de korte kant. Complex was mooi om te zien, wij kregen ieder een eigen paard en wagen (vanwege ons postuur denk ik hahahaha). Voor wie van oldtimers en classic cars houdt, is dit ook een leuke trip. Naast één van de ruines bevindt zich een garage met heel veel oud spul dat nog rijdt of voor onderdelen gebruikt wordt. De ruines halen het inderdaad niet bij die van bijvoorbeeld Ayuttayah, maar zijn interessant genoeg voor een bezoek.

 8. Joop zegt op

  Het ligt aan de oostkant van de mae Ping en ten noorden van de 2e ring road. Het is allemaal openbare weg en je kunt er met de auto doorheen. Eerst even naar het museum een plattegrond halen. Vanaf de Hang Dong Road bij de Big C naar links en over de brug na 200-300 meter aan de linkerkant.

 9. Marijke zegt op

  Ook wij fietsen hier regelmatig door een mooie rustige omgeving.Ik zie vaak de toeristen in de koetsjes en ik moet heel eerlijk zeggen zielig voor die kleine paardjes.Soms best stevige toeristen de wielen hebben harde of houten banden dat dier trekt zich rot.

 10. Ruud zegt op

  Ideaal om met de fiets te doen 1/2 of hele dag uit Chiang Mai centrum, via McKean Rehabilitation center terug naar Chiang Mai.

  • Rudy zegt op

   McKean Rehabilitation center is nu wel afgesloten en je kan er dus niet door fietsen ivm Covid-19.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website