De Sanctuary of Truth in Naklua blijft imponeren en fascineren. Geen hoekje blijft onbenut om deze te vullen met een beeldje of kopje, van groot tot klein. Bovendien is alles uit teakhout vervaardigd zoals dakgoten, ornamenten, doorgangen, vensterbogen en niet te vergeten alle soorten beelden en figuren. Het houtwerk is met speciale beschermingsmiddelen geconserveerd.

Geen spijker is er aan te pas gekomen. Echter de zoute zeelucht, het hoge vochtgehalte en de tijd eiste toch zijn tol. Zo moest een nieuw beeld van Bodhisattva, het “paard”op de hooste punt van het gebouw vervangen worden. Het gebouw is volgens de Thaise architectuur uit de 17e eeuw gebouwd en staat op een metersdikke betonnen fundament. Het gehele terrein is omringd door een drie meter hoge vestingmuur aan de Ratchawet-Kap zijde.

De Sanctuary of Truth is een eerbetoon aan religie en filosofie. De grondgedachte was dat menselijkheid en beschaving slechts door religieuze- en filosofische waarheid bereikt en gevoed kon worden. Volgens oosterse opvattingen voeren vier elementen tot de ideale wereld, uitgebeeld door de figuren op de spitsen van de vier “torens”. De lotusbloem verbeeldt hierin de religie,. Een boek de onsterfelijkheid van de filosofie en een duif de vrede. Helemaal boven op de middelste spits het nieuwe paard. Het is een symbool van Phra Sri Ariyametrai, de laatste Bodhisattva van de wereld die de verlichting wist te bereiken. Een Bodhisattva is naar boeddhistische opvattingen een toekomstige Boeddha, een mens, die de gelofte afgelegd heeft, om Boeddha te worden. Veel boeddhisten zijn er van overtuigd dat Phra Sri Ariyametrai als Boeddha terugkeren zal.

Het interieur van de Sanctuary of Truth is in vier zones ingedeeld. In de zijbeuken zijn verschillende kunst- en cultuurrichtingen te ontdekken van Cambodja, China, Indië en Thailand. Een diepe gedachte is afgebeeld dat de mens slechts stof is in het universum en tot slot één daarmee wordt. Als het menselijk lichaam door de tijd vergaan is, blijven alleen waarheid en zuiverheid over. Op een van de buitenmuren staat de Thaise versie van de Indische Rama sage afgebeeld uit de mythen wereld, waar de aap Hanuman als voorvechter van het goede wordt vereerd. Een strijd tussen apen en demonen, tussen het goede en het slechte.

Met de bouw van de Sanctuary of Truth wilde Lek Viriyahbhun de boodschap overbrengen dat materialistisch genot erg vergankelijk en oppervlakkig is. Het ware geluk komt van binnen uit. Hij overleed op 86-jarige leeftijd in het jaar 2000.

Sanctuary of Truth is in Soi 12 in Naklua te vinden.

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

10 reacties op “Sanctuary of Truth in Naklua (Pattaya)”

 1. Renato zegt op

  Bedankt voor dit verhaal over de Sanctuary of Truth , Ben er een paar geweest en het blijft imponerend . Voor mij een van de mooiste bezienswaardigheden van Pattaya . Het is die 600 bath best waard .

 2. Wielren zegt op

  Als ik met de familie bestaande uit 6 personen ga moet ik toch 6 maal 600 betalen. De “witte” tempel in Chiang Rai is vele malen mooier. Gratis entree voor Thai en 50 baht voor farangs. Ik vraag mij af hoe ze aan die prijsstelling komen in Pattaya.

 3. Wilma. zegt op

  Ook voor mij blijft de Sanctuary of Truth de tempel die de meeste indruk op me maakte.
  De witte tempel in Chiang Rai is ook mooi maar toch echt niet te vergelijken met de vakmanschap, materiaal en ligging van de Sanctuary.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Uit mijn aantekeningen van 2011:
  Het is hier de bedoeling om tot het bewustzijn te komen dat we slechts stof in het heelal zijn, dat materiele zaken slechts tijdelijk van aard zijn, maar de waarheid en het goede onsterfelijk. Het gaat om het verschil tussen uiterlijk materialistisch genot en innerlijk spiritueel geluk, zo legde Cat uit, en stond gelukkig ook in het Engels op een bordje.

 5. Roopsoongholland zegt op

  In 2008 gewandeld van Pattaya Thai naar deze mooie tempel. Ik was kapot bij aankomst en de foto genomen bij aankomst door de tempel gaf een natte falang weer die nog niet gewend was aan het weer en echt kapot was. Ben een aantal keren daarna terug geweest ….want het is een heel bijzondere tempel.. mooi…indrukwekkend…met flashback aan mijn India werkperiode in de 80/90. Deze tempel is prachtig en heel bijzonder. De witte tempel in changmai/changrai is mooi maar deze tempel maakt echt indruk.t

 6. Wim zegt op

  Dit vindt ik een van de mooiste bezienswaardigheden van Pattaya, ben hier al 5 keer geweest en elkekeer zijn er nieuwe stukken bij gemaakt. Groot respect voor de mannen en vrouwen ( meest uit Cambodja ) die dit handwerk maken. De moeite waard om te kijken.

 7. L de Vink zegt op

  Ik ben er meer malen geweest, in een woord prachtig, maar wat wij Mij op valt is dat u schrijft dat er teakhout word gebruikt, ik heb er toen ik er was naar gevraagd welk hout of er gebruikt word, mij is verteld (door de gids) dat er beslist geen teak hout word gebruikt, h ij noemde de naam van het hout wat er voor gebruikt word die ben ik kwijt maar een of ander amerikaans hout

 8. Paul Christiaans zegt op

  Inderdaad L de Vink, er is in dit prachtige gebouw ( monument ) wanr het is geen tempel, wel wat teakhout verwerkt, maar niet veel, het meeste hout komt net zoals de meeste houtbewerkers daar uit Myanmar, het is maai deng ,of te wel rood hout, ik denk dan aan rosewood of mahoney, dure en harde houtsoorten.
  Laat ons hopen dat binnenkort de buitenlandse toeristen weer mogen komen, en genieten van dit prachtige handgemaakte gebouw

 9. Math zegt op

  Midden jaren 1980 woonde ik er vlakbij toen ben ik regelmatig voorbij gelopen, een open gebied waar door enkele monniken aan het werk waren, de hoofd monnik zag dit als een levenswerk,,ik kreeg het idee dat toen deze goede man stierf er enkele handige zaken mannen er op in speelde en er een commercieele tempel van maakte,,ik betaal er geen 600 bath voor,,, zou graag vernemen of andere personen andere ervaringen hebben opgedaan in de jaren v,a 1970

 10. Leon zegt op

  Wil je de toegangsprijs besparen, en toch wat zien…?
  Dat kan. Met een verrekijker gaat dat het makkelijkst. Om toch wat dicherbij te komen ga de de stijger op noordelijk van deze tempel. Google dat maar eens. (Google maps) Dat is een flink eind lopen. Op het einde zie je de tempel aan de linkerkant. Dat is natuurlijk niet het zelfde als een bezoek aan de tempel zelf. Een bezoek dat je eigenlijk een keer moet doen.

  Heela, we moeten zuinig zijn in deze dure tijden!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website