Fotos593 / Shutterstock.com

In 2014 overleed de bekende Thaise kunstenaar Thawan Duchanee op 74-jarige leeftijd. Misschien zegt u dat niks maar als de foto van een markante oude man met een grote witte baard komt u wellicht bekend voor. Thawan was afkomstig uit Chiang Rai en het is dan ook niet zo verbazingwekkend dat er in Chiang Rai een museum is gewijd aan deze Thaise kunstenaar die ook buiten de landsgrenzen beroemd is.

Het museum, Baandam genoemd (wat ‘zwart huis’ betekent) is niet 1 gebouw maar een verzameling van 40 grotere en kleinere huizen in allerlei vormen en gebouwd van allerlei soorten materiaal (hout, glas, steen, terracotta). Deze huizen bevatten een groot aantal van zijn werken, te weten schilderijen, beeldhouwwerken, dierlijke beenderen en huiden, hoorns, zilver, goud en velerlei andere kunstvoorwerpen. Thawan werkte tot aan zijn dood aan dit museum. Het ligt in Nang-Lae, in Chiang Rai, zijn geboortegrond.

Valoga / Shutterstock.com

Thawan studeerde niet alleen in Thailand (hij was een student in de eerste lichting van de Kunstfaculteit van Silpakorn Universiteit, onder de leiding van de Italiaanse professor Silpa Bhilasri) maar hij studeerde in de jaren 60 ook aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.

In de meer dan 50 jaar kunstenaarschap bouwde Thawan een omvangrijke collectie op met een eigen, herkenbare stijl. Hij maakte de Thaise kunst wereldwijd bekend. Veel van zijn werken zijn te zien in musea voor moderne kunst in Europa, Azië en Noord-Amerika. Zijn stijl is een mengeling van Boeddhistische symboliek en spiritualiteit in een hedendaags jasje, gekenmerkt door veel energie (heel veel van zijn werk is in zwart-wit).

Zijn werk werd niet door iedereen op prijs gesteld. Het zou godslasterend zijn. Hij ging er ook prat op dat hij met zijn werk veel geld verdiende hetgeen voor kunstenaars in de regel niet zo gewoon is.

Voor meer informatie: www.thawan-duchanee.com


» Laat een reactie achter


Rating: 4.50/5. From 2 votes.
Please wait...

5 reacties op “Baandam museum in Chiang Rai”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ik zoek altijd naar betekenis van Thaise namen, erg leuk. Thawan Duchanee (นายถวัลย์ ดัชนี spreek uit: thàwǎn dàchánie:) Thawan betekent ‘machtig, groots, geweldig’ of als werkwoord ‘bevelen, heersen, regeren’ en Duchanee betekent ‘wijsvinger’, allemaal uit het Sanskriet. Mooie naam voor zo’n veelzijdige kunstenaar!

 2. Maarten Ruiter zegt op

  ja, een ware kunstenaar, dacht dat dit eerst een tempel was, vele chinese toeristen , en mooie houtbewerkte stoelen, met vele hoorns, lange slangen op de tafel,krokodillen, uiteraard geveld, en kunstzinnige gebouwen op het terrein, wat geweren, die mijn vrouw haar vader ook had, en nog vele mooie bezienswaardigheden, trouwens in de buurt ook een of nadere universiteitsstad, ook wel leuk om even te kijken, dichtbij het vliegveld van Chiangrai, ja in het noorden is veel te zien , vooral gaan kijken

  • chris de boer zegt op

   Die Universiteit is Mae Fah Luang University. Inderdaad een grote campus in een parkachtig landschap. Naast de faculteitsgebouwen is er overigens weinig te zien behalve dan het centrum voor Chinese taal dat met een donatie van 60 miljoen Baht van de Chinese regering tot stand is gekomen. Je waant je echt in China daar…..

 3. l.lagemaat zegt op

  Tawan werd in het begin van zijn kunstopleiding vreselijk op zijn ziel getrapt, doordat een docent hem slechts een kopiist noemde.
  Hij besloot daarop zijn eigen weg in te slaan en met succes.

  Twee van zijn werken zijn in het nieuwe museum in Pattaya te zien.

 4. niels zegt op

  we waren goed bevriend
  gebaseerd op het feit dat hij met mij nederlands kon spreken
  en die taal beheerste hij goed
  als nederlander wonend in chiangrai sinds 2001 en beeldend kunstenaar
  gingen onze gesprekken niet uitsluitend over de Kunst
  hij was veelzijdig creatief en een markante persoonlijkheid
  met een groot gevoel voor humor


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website