Het had iets weg van Zwaan kleef aan, de wandeltocht van Sasin Chalermsap van de provincie Nakhon Sawan naar Bangkok. Hij begon met enkele mensen en toen hij tien dagen later op 22 september in Bangkok arriveerde waren het er duizenden. Nu eens geen wegblokkade, brandstichting of bezetting van regeringsgebouwen als protestdaad, maar een vreedzaam protest dat veel media-aandacht genereerde.

Maar of het uiteindelijk succes zal hebben, moet natuurlijk nog blijken. Want waar gaat het om? De regering heeft een oud plan uit de kast gehaald om in nationaal park Mae Wong een dam te bouwen om zo een stuwmeer te creëren. Daardoor zouden bewoners benedenstrooms van de Mae Wong rivier voortaan gevrijwaard zijn van overstromingen. Ik schrijf met opzet ‘zouden’, want niet iedereen is daarvan overtuigd.

De habitat van tijgers wordt verkleind

Maar het belangrijkste bezwaar tegen de bouw is dat het ten koste van eeuwenoud bos gaat en dat de habitat van tijgers wordt verkleind. Wilde tijgers zijn er niet veel meer in Thailand. Ze zijn voornamelijk te vinden in wildreservaat Huai Kha Kaeng, een gebied dat de werelderfgoedstatus heeft, en tot verrassing van wetenschappers is een aantal weken geleden een tijgermoeder met haar welp gesignaleerd in nationaal park Mae Wong.

Dat weten ze omdat in het gebied cameravallen zijn geplaatst. Uit die vallen en observaties op de grond blijkt dat minstens elf en mogelijk twintig tijgers in Mae Wong en Khlong Lan leven. ‘Deze gegevens maken het moeilijk om het belang van beide gebieden te negeren’, zegt Petch Manopawitr, conservation programme manager bij het World Wildlife Fund for Nature Thailand.

De regering Yingluck stofte het plan uit 1982 af

De eerste keer dat de Mae Wong dam opdook was in 1982. Daarna werd geen enkele milieu-effectrapportage goedgekeurd, waardoor het plan langzaam in de vergetelheid raakte tot de regering Yingluck het na de overstromingen van 2011 weer afstofte. Het werd opgenomen in de watermanagementplannen, waarvoor de regering 350 miljard baht heeft uitgetrokken. Minister Plodprasop Suraswadi, voorzitter van het National Water and Flood Management Committee, is een warm pleitbezorger van de dam.

Petch zegt dat het hoogtijd wordt dat de regering haar beleid ten aanzien van oerbossen herziet. Slechts 17 procent van Thailands oppervlakte is nog bedekt met bos en veel van die bossen liggen verspreid. En slechts 7 procent is groot genoeg voor diersoorten als de tijger.

De Mae Wong dam is nog steeds een plan

Heeft wandelaar Sasin, secretaris-generaal van de Seub Nakhasatien stichting, iets bereikt met zijn wandeltocht? Sasin: ‘Op de eerste dag waren we met enkelen, maar geleidelijk kwamen er mensen bij, die begaan zijn met het milieu. Dat hebben we bereikt.

We hebben de kans gekregen met de samenleving te communiceren. We weten nu dat we medestanders hebben, netwerken van milieuactivisten, die het met ons eens zijn. Dat kan dienen als basis voor meer uitdagende taken alhoewel het niet onmiddellijk het plan om de Mae Wong dam te bouwen om zeep zal helpen. Maar het feit is dat de Mae Wong dam nog steeds een plan is.’

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 13 oktober 2013)

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website