Bosbranden in Noord Thailand

Krittai Thanasombatkul, een arts die bekend werd als auteur van een bestseller over het behoud van zijn levenslust ondanks zijn terminale longkankerdiagnose sinds oktober 2022, is op 5 december overleden. Voor zijn overlijden doneerde hij zijn lichaam aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Chiang Mai.

De Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Chiang Mai publiceerde op 6 december een bericht en foto’s van een eerbetoon aan Dr. Kritthai. Tijdens dit evenement prezen monniken zijn lichaamsdonatie en baden voor hem. De vader van Dr. Kritthai sprak zijn dank uit aan het medische personeel en benadrukte de voldoening van de familie over het beschikbaar stellen van het lichaam voor verder onderzoek.

Dr. Krittai Thanasombatkul, die werkzaam was als docent bij de afdeling Huisartsgeneeskunde en het Centrum voor Klinische Epidemiologie en Klinische Statistieken van de Universiteit van Chiang Mai, stond bekend om zijn Facebook-account ‘Su-Di-Wa’, wat ‘definitief vechten’ betekent. Hoewel hij niet rookte en regelmatig sportte, is het vermoeden dat zijn longkanker veroorzaakt kon zijn door PM2.5, fijne microstofdeeltjes.

Chiang Mai, waar Dr. Krittai woonde, heeft in de afgelopen jaren te maken gehad met ernstige PM2.5-problemen als gevolg van bosbranden, verkeersvervuiling en andere factoren. De stad is meermaals aangemerkt als de stad met de hoogste luchtvervuiling ter wereld volgens de Air Quality Index van de website IQAir.

Premier Srettha Thavisin en de minister van Financiën hebben hun condoleances uitgesproken aan de familie van Dr. Krittai. De premier benadrukte dat het verhaal van Dr. Krittai, die ondanks zijn ziekte anderen inspireerde, hem bewust heeft gemaakt van de ernst van PM2.5-vervuiling. Hij verklaarde zich in te zetten voor de ondersteuning van de Clean Air Act, omdat schone lucht een basisrecht is.

In Thailand wordt tijdens het winter- en droogseizoen vaak een overschrijding van de PM2.5-normen waargenomen, vooral in 17 noordelijke provincies, Bangkok en de grootstedelijke regio. Dit probleem wordt verergerd door natuurlijke factoren, weersomstandigheden en de topografie van het land.

Vicepremier Anutin Charnvirakul en het ministerie van Volksgezondheid hebben richtlijnen uitgevaardigd voor het voorkomen en beheersen van bosbranden, nevel en PM2.5 in 2023-2024. De operationele focus ligt op het verminderen van vervuiling bij de bron en strikte handhaving van wetten tegen onder meer open verbranding en verkeersvervuiling.

In gebieden waar bosbranden moeilijk te bereiken zijn, wordt de coördinatie met luchtvaartondersteunde instanties benadrukt. Daarnaast wordt aangemoedigd om landbouwafval te recyclen in plaats van te verbranden en worden er maatregelen getroffen om kwetsbare groepen te beschermen tegen de gevolgen van luchtvervuiling.

14 reacties op “Thaise arts die stierf aan longkanker zet strijd tegen PM2.5 in de schijnwerpers”

 1. Cornelis zegt op

  ‘Strikte handhaving van de wetten’ – daar ligt nu juist de grootste uitdaging in Thailand. Vrijwel niets wordt structureel ‘gehandhaafd’ en om dat te veranderen is een enorme inspanning nodig die uiteindelijk tot een mentaliteitswijziging zal moet leiden. Ik vrees echter dat er te veel mensen belang hebben bij de huidige situatie om een echte ommekeer te bewerkstelligen…….

  • Joost M zegt op

   Zo lang men er van overtuigd is en aangeleerd wordt dat verbranden voedsel (mest) voor de aarde is zien ze het een mooie en goedkope mest.

 2. Louis Tinner zegt op

  Het zou mooi zijn als ze de oude bussen in Bangkok worden vervangen door nieuwe bussen. Houd de prijzen wel normaal voor het normale volk, anders kunnen zij niet meer met de bus. Volgens mij een veel betere investering dan een onderzeeër, waar echt niemand wat aan heeft.

 3. Hans Bos zegt op

  Ik woon in een buitenwijk van Hua Hin. Dagelijks rijden kleine en grote vrachtwagen aan met (groen) afval. Dat wordt aan het eind van de doodlopende weg, op het terrein van een Thaise tempel, in brand gestoken. De monikken krijgen voor elke lading betaald. Klagen bij politie, brandweer en gemeente levert niets op, maar de wolken zijn tot in de verre omtrek te zien.

  • Guus van der Hoorn zegt op

   Ga eens met die monniken praten .
   Leer ze het maken van een composthoop. Bij Thaise temperatuur lukt dat uitstekend. Laat na een seizoen het weer over het land verspreiden. Een veel betere opbrengst. Vraag hulp bij universiteit.

 4. Sjaak zegt op

  Handhaving is het grootste probleem.
  Hervormingen in het politiesysteem is noodzakelijk.
  De politie wordt nu voor 90% gebruikt voor het begeleiden en afzetten van wegen om de hogere functionarissen maar vrijbaan te geven.
  Meer controles op deugdelijkheid van voertuigen zou ook goed helpen tegen de verkeersonveiligheid.

 5. Piet zegt op

  Ik ben altijd weer verbaasd te moeten lezen hoe wij, de farang in Thailand, steeds de slechte beleidsvoering in vraag stellen. We kennen voor alles wel ergens een oplossing en kennen van alle problemen de oorzaak.

  Wees blij dat we hier mogen verblijven. Thailand heeft zijn regering, wij hebben de onze. Denk nu echt niet dat ze daar hoog aan de top zullen luisteren wat wij, de buitenlanders van hen denken. Mopperen, klagen, zagen, het helpt toch niet.

  Die luchtvervuiling is er niet van vandaag en zal niet opeens verdwijnen. De enige oplossing is ergens verblijven waar het nog relatief gezond is. De rest is vechten tegen de bierkaai.

  • Cornelis zegt op

   ‘Wees blij dat we hier mogen blijven’ – oh, en daarom zou je nergens een mening over mogen hebben? Ik verwacht helemaal niet dat er naar mij geluisterd wordt, maar je mag dat wat iedereen zonder oogkleppen op – en niet alleen de buitenlanders – glashelder kan zien toch wel benoemen?

   • Albert zegt op

    Waar lees jij dat je geen eigen mening mag hebben of zie ik spoken?

    Ik begrijp de opmerking van Piet. Wanneer je de beslissing neemt om hier te komen wonen profiteer je van de voordelen, de nadelen horen er helaas ook bij.

    Ik heb geleerd om me aan te passen en niet om me te verzetten tegen alle Thaise regels, wetten en ingebakken gewoontes. Er is altijd wel ergens een reden om te klagen. Het verkeer is gevaarlijk, de luchtkwaliteit is slecht, iedereen is corrupt, de immigratie speelt met onze voeten, een farang is een wandelende ATM … en zo is er altijd wel iets.

    Ik ben ook blij dat ik hier mag wonen hoor. Als ik zie hoe het er in ons eigen land aan toe gaat, dan is het hier in Thailand nog zo slecht niet. Ik heb een aardig pensioen, een lieve echtgenote, een lekker klimaat, wat wens je nog meer. Maar ja, weer die roze bril zeker?

    • Cornelis zegt op

     Misvatting: ik klaag niet, ik benoem alleen de kern van dit – en vele andere – Thaise proble(e)m(en): te weten het gebrek aan handhaving. Dat is trouwens eerder een feit dan een mening……
     Ook ik ben blij in Thailand te zijn maar dat betekent voor mij niet dat ik niet nadenk over wat ik hier zie en ervaar.

  • Rob zegt op

   Beste Piet,
   Draai het eens om laat de regering eens blij zijn dat er zoveel mensen in Thailand willen wonen en daar geld uitgeven, of dat er zoveel mensen naar Thailand op vakantie gaan en daar een significante bijdrage leveren aan de Thaise economie.
   En waarom mag er geen commentaar geleverd worden als dit alles zeer ongezond ook voor de Thai.
   Zet je roze bril eens af.
   groet Rob

   • Piet zegt op

    Heeft allemaal niets met een roze bril te maken maar met de realiteit.

    Ik herhaal het nogmaals, die luchtvervuiling is er al vele jaren en zal morgen niet opgelost zijn. Trouwens, die vervuiling hebben we niet alleen aan Thailand maar ook aan de omliggende landen te danken.

    Ik denk dat de meesten wel verstandig genoeg zijn om te begrijpen dat dit enkel kan opgelost worden met een totale mentaliteitswijziging bij de bevolking, ook bij de modale Thai (dus niet enkel de boeren).

    Wees gerust, ik baal daar ook van hoor (gisteren had mijn vrouw net de was buiten gehangen toen de buur doodleuk zijn afval begon te verbranden …). Maar ik, de simpele farang zal daar NIETS aan veranderen, klagen en zagen helpt niet.

    En toon me nu maar eens waar ik die roze bril op heb!

    • Daisy zegt op

     Ik vind dit een uitermate vreemde opstelling. De redenering is: ik heb een goed pensioen, een fijne echtgenote, ik heb het goed- laat de Thai zijn eigen boontjes maar doppen. Enorm egoïstisch. Wie het Thaise nieuws bijhoudt merkt juist dat de jongeren hoop koesteren op veranderingen, vooral nu anno 2023 het militaire bewind het veld heeft geruimd. Er is een nieuwe politiek mogelijk. Thailand leeft niet onder een steen en via allerlei soorten van social media staat ook Thailand in contact met anderen. Lees maar eens over de vergelijkingen van Thailand’s onderwijssysteem met andere landen in het laatste PISA-onderzoek, hoeveel buitenlandse reizen heet de nieuwe PM afgelopen maanden wel niet afgelegd om Thailand in een nieuw daglicht te plaatsen, hoe groot is wel niet Thailand’s behoefte om de wereld binnen te halen? En dan mogen wij er wel van alles over denken en vinden, maar er niets over zeggen? Door juist wel onze gevoelens en zorgen te delen hebben we wel degelijk invloed. Er is niet voor niets zoveel aandacht de laatste tijd in Thailand over een thema in “soft power”. Ben je farang in Thailand en zoals je zegt “simpel”, hou het daar dan bij en laat het oordeel aan anderen over. Zie daar jouw roze bril waarmee je slechts naar je eigen kleine wereld kijkt. En kennelijk ook klein denkt.

     • Dominique zegt op

      Moderator: Een mening van een ander is nooit onzin. Het is slechts een mening. Een beetje respect voor elkaar graag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website