Thaise scholieren en studenten hebben al langere tijd geprotesteerd tegen verplicht opgelegde haardracht en uniformen. Hier het verhaal over Phloy.

Benjamaporn Nivas, met de roepnaam Phloy, wordt op de sociale media uitgescholden voor ‘slet’ en ‘hoer’. Wat is haar misdaad? Phloy, 15 jaar, zet zich in voor het opheffen van verplichte regels van haardracht op scholen en universiteiten. Ze zegt: ‘Haar is een deel van mijn lichaam. Niemand heeft het recht te beslissen wat ik er mee moet doen. Ik alleen mag daarover beslissen’.

Niet zo lang geleden heeft het ministerie van onderwijs besloten de regels te versoepelen maar zij gaf de scholen de vrijheid zelf bepaalde regels op te stellen en te handhaven, en dat gebeurt ook op grote schaal. De meest voorkomende regel zegt dat het haar van meisjes niet langer mag zijn dan de oorlellen en dat van jongens moet een militaire stijl zijn: kaal behalve kort haar op de kruin. Leerlingen die niet aan de regels voldoen worden vaak door leraren vernederd. Ze gebruiken een schaar om stukken haar weg te knippen. Onlangs kreeg een leerling een kruis op haar voorhoofd gemaakt met een ‘permanent marker’.

Phloy demonstreerde pasgeleden voor het BTS-station Siam. Ze zat op een stoel met de handen vastgebonden op haar rug en haar mond afgeplakt. Op haar schoot lag een schaar en een bord om haar nek zei: ‘Ik heb onbehoorlijk lang haar. Kom en straf me daarvoor’. Ze betoogde al vele maanden op deze manier op veel plaatsen in Bangkok.

Afgelopen 3 juli ging zij met een groep vrienden naar het ministerie van onderwijs om een verzoek te overhandigen alle regels rond haardracht op te heffen.

Een kort interview met haar op de hieronder genoemde website Thisrupt.

Hoe voel je je als je een hoer en een slet wordt genoemd?

Ik lees en zie alle commentaren en ik voel niets naar deze personen toe.  Ik hoef hun commentaren niet te beoordelen. Ik luister en neem alle feedback tot me, de positieve en de negatieve. Sommige zijn niet erg opbouwend en ik besteed er verder geen aandacht aan.

Waarom probeer je de regels rond de haardracht te bevechten?

Studenten worden gedwongen hun haar te knippen tegen hun wil. Het schendt onze rechten en het moet stoppen. Dat is waarom ik het doe: vechten voor mijn rechten. Haar is een deel van mijn lichaam, ik alleen mag erover beslissen.

Denk je dat haardracht iets te maken heeft met de capaciteit om te leren?

Absoluut niet. Je haardracht doet er niet toe, het heeft geen enkele invloed op mijn studie. Het gaat om bekwaamheden van de leraar te onderwijzen.

Hoe denken je familie en je vrienden over je activisme?

De mensen om me heen steunen me. Maar sommige leraren en familieleden waarschuwen me niet al te agressief op te treden.

Wat studeer je?

Ik studeer talen.

Wat wil je later worden?

Dat is een lastige vraag (ze lacht). Ik weet het nog niet zeker maar ik zou heel graag iets gaan doen om dit land vooruit te helpen.

thisrupt.co/current-affairs/fighting-the-haircut-rule/

Zie ook het verhaal van Netiwit, hier: www.thailandblog.nl/onderwijs/netiwit-lastpak-bevlogen-leerling/

En een artikel in de Bangkok Post: www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1946344/schools-need-reform-not-haircuts

14 reacties op “Protest van Thaise studenten tegen verplichte haardracht op scholen en universiteiten”

 1. Rob V. zegt op

  Tja dat sommige scholen nog de regelgeving ingevoerd door een militaire dictatuur 1972 hanteren en niet de gewijzigde regels uit 1975 (en herbevestiging daarvan twee maal deze eeuw) is ronduit bizar. Op sommige scholen geloven ze blijkbaar dat dictatoriale discipline regels noodzakelijk zijn om de leerlingen tot goede leerlingen en burgers te vormen..

  Knap van deze 15 jarige dame dat ze domme scheldpartijen naast zich neer kan leggen, dat sommige bloempot of gemillimeterd haar noodzakelijk achten is tot daar aan toe, maar zo’n mening moet je onderbouwen in plaats iemand die er anders over denkt uit de schelden voor van alles en nog wat. Ja je lopen brullen en schelden dan heb je wat mij betreft de discussie verloren. Aangenaam zal het echter niet zijn om aan de ontvangende zijde van scheldkanonnades te staan.

 2. Leen zegt op

  Is al lang afgeschaft, heeft zelfs een bericht hierover op deze site gestaan

  • Rob V. zegt op

   Het is inderdaad al lang afgeschaft, sinds 1975! Dat nog eens bevestigd is in 2013 en begin 2020. Toch houden sommige scholen nog steeds vast aan de regels uit 1972. Er zijn nog steeds gevallen waar docenten persoonlijk de schaar in het haar zetten van leerlingen met ’te lang’ haar (aldus de regels uit de periode 1972-1975), die leerlingen publiekelijk vernederen, teksten of een kruis op de leerlingen tekenen of op andere manieren leerlingen in en soort militair gelid te krijgen.

   Waarom denk je dat er al jaren leerlingen zijn die nog steeds melding maken van leraren die de leerlingen tot allerlei vernederingen dwingen of straffen? Zuigen ze niet uit de duim. Genoeg foto’s en filmpjes van te vinden. Zoals de Paritta Wangkiat in de Bangkok Post schrijft is het dezer dagen met social media makkelijker in de openbaarheid te brengen dan vroeger.

   Hier een willekeurig voorbeeld van vorig jaar van een docent die persoonlijk de schaar in het haar zet:
   https://www.youtube.com/watch?v=CLsiOVEXkR0

  • Francois Nang Lae zegt op

   Misschien de volgende keer goed lezen voordat je iets roept.

 3. Erik zegt op

  Wie zich de langeharenmode in NL herinnert en de protesten tegen het ‘langharig werkschuw tuig’ (ja, ook gij, Brutus! In NL hadden we die scheldpartijen ook….) herinnert zich vast een poster met daarop de foto van Einstein met de tekst ‘il a des cheveux longs’ ofwel ‘hij heeft lang haar…..’

  Het is nu duidelijk op welk vlak sommige Thaise scholen écht uitblinken……

 4. Tino Kuis zegt op

  Andere berichten die voorbij kwamen: een leraar die een leerling in het volle zicht voor de school vernedert door zijn haar af te knippen met de mededeling:”Als je meer van je haar houdt verlaat dan de school”. Een lerares plaatste een Facebookbericht. Je ziet hoe ze met zo’n apparaat op het voorhoofd de temperatuur opneemt van een meisje. Eronder schrijft ze: “Geen koorts en geen hersenen gevonden.”

  80% van de Nederlandse leerlingen gaat graag naar school, 80% van de Thaise leerlingen gaat liever niet naar school.

  Op veel Thaise scholen heerst vernedering en sadisme (als in het leger).

  • Johnny BG zegt op

   Deze week was het ook op Channel 3 op tv waarbij het haar bij een leerling door een lerares was afgeknipt. Zodra er aandacht wordt gegeven dan zal het wel een bedoeling hebben en sommige veranderingen gaan nu eenmaal langzaam hoe simplistisch ze ook mogen lijken.
   De een ziet het als verloedering van een samenleving want ze zitten en blijven in een gedachte van 50 jaar geleden vastgeroest ( wat zoals veel nationaliteiten vertonen) en een ander als vooruitgang om kritisch te zijn tegen ouderen cq zgn. hogeren in het Thaise kastensysteem.
   De cijfers van kinderen die wel of niet naar school willen zal afhangen van waar je op school moet en ook belangrijk hoe je je als ouder met het kind bemoeit met bv.huiswerk.
   Die van mij zit op een lagere school waar niet naar haar wordt gekeken maar waar hij wel dagelijks een berg huiswerk meekrijgt dat ik op zo’n leeftijd gedacht zou hebben van doe ff normaal. Vanwege de Covid zijn er aangepaste lessen en toch gaat hij liever naar school dan thuisles te hebben. De huislerares is blijkbaar toch strenger terwijl hij wel veel eerder klaar is met zijn lesstof 🙂

 5. Khunchai zegt op

  Ik heb de filmpjes gezien, het haar afknippen door een lerares is al absurd maar dan ook nog eens de vernedering ten overstaan van medeleerlingen. Als je zoiets in Nederland flikt ben je terecht voor het leven je baan kwijt als leraar/ lerares je krijgt bij een aanklacht minimaal een taakstraf. Dat er in Nederland misschien te weinig discipline is is een feit maar je haar afknippen op school kan echt niet.

 6. leo bossink zegt op

  Ik heb wel eens van een Thaise lerares begrepen dat het korthouden van de haardracht is ingegeven doordat nogal wat leerlingen last hadden van haarluis. Met kort geknipt haar zou dat minder aan de orde zijn.
  Ik heb geen idee of in deze redenering een waarheid schuil gaat, maar het zou kunnen.
  Het is zo gemakkelijk iets te veroordelen als je de achterliggende gedachte niet kent.

  • Tino Kuis zegt op

   Goed, leo, lees dit verhaal maar eens:

   https://thaiwomantalks.com/2013/01/15/whats-hair-got-to-do-with-child-rights-in-thailand/

   • Rob V. zegt op

    Lang geleden maar het herlezen waard. Deze alinea gaat over hoofdluis:

    “The hair rationale might actually be very simple. According to a noted historian Nithi Eiwsirwong, Thais originally got the school pupil hairstyles (along with school uniforms) from the Japanese during World War II when there was an epidemic of head lice. Given that Thai children’s heads have long been free of lice, it would appear that love for old rules is much harder to get rid of than the head lice.”

    Samengevat: het militaire kapsel is afgekeken van de Japanse bezetter/vrienden, toen was hoofdluis een probleem. Inmiddels al lang niet meer maar het kapsel bleef. De rest van het artikel gaat over dat dit meer een teken van obsessie met opleggen van eenheid en netheid is. Ordnung muss sein zou ik haast zeggen.

 7. Tino Kuis zegt op

  En nog een leraar die in Si Sa Ket het haar van een meisje in het zicht van andere leerlingen lelijk verknipte. Naar school gaan in Thailand is niet leuk.

  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1948900/teacher-apologises-over-ugly-haircut

  • Rob V. zegt op

   Ik heb onder een paar Thaise contacten gevraagd wat voor actie te ondernemen tegen docenten die het haar van leerlingen gedwongen afknippen. Een reactie was ‘geen idee’ , enkele waren ‘de leraar op het schoolplein ook gedwongen het haar (lelijk) kort knippen’.

   Dat klinkt verleidelijk: wraak en terugbetalen met gelijke munt. Als iemand fysieke straf als effectieve maatregel ziet om iemand een lesje te leren dan zal die leraar zelf er toch volkomen achter staan als men dezelfde straf op hem/haar toepast. Dus hup dat haar er af, een tik met een bamboe rietje, met een bord om je nek rondlopen hoe dom je bent etc. Maar als ik even rustig tot 10 tel dan geloof ik meer in een (kring)gesprek met de betrokken, dialoog en uitleggen hoe en waarom iets gedaan is, fout is etc. Daarna moeten de betrokken partijen dan maar beslissen of strafrechtelijke vervolging, onbetaald verlof, ontslag enzovoort gewenst zijn als vervolg op het gesprek.

   Zelf denk ik dat mensen die in lijfstraffen geloven niet voor hun vak geschikt zijn, die kunnen beter een dino pak aantrekken en in een pretpark de mensen van entertainment voorzien.

 8. Rob Tha Mai zegt op

  mijn kinderen laten op een middelbare christelijke school. Zij hadden niets met de overheid van doen betreffende haar. Later werd het nog erger mijn middelste dochter kreeg problemen, dat als ze haar weer verven zou, van school verweiderd zou worden.
  Echter zij was een dochter van een farang, dus haar haar had ook een andere gloed dan Thaise meiden.
  De enige oplossing was, dat ze haar haar ging ververfen op de middelbare school. Op de universiteit was het probeem over!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website