Afgelopen vrijdag was de laatste dag van het bezoek van Nederlandse waterexperts aan Thailand. De missie volgde op eerdere gesprekken tussen de Nederlandse ambassadeur Z.E. Karel Hartogh en de minister-president van het Koninkrijk Thailand, Z.E. Prayut Chan-o-cha, de gouverneur van Bangkok, de directeur-generaal van het Department of Water Resources en de minister van Landbouw en Coöperaties.

In aanwezigheid van Prof. Banasopit Mekvichai, vertegenwoordiger van de gouverneur van Bangkok, de heer Wiwat Sojoeiya, de adjunct-directeur-generaal van het Department of Water Resources en andere hooggeplaatste Thaise ambtenaren presenteerden de Nederlandse experts hun bevindingen. Deze bevindingen waren vooral gericht op mogelijke maatregelen om overstromingsrisico’s te verbeteren in Bangkok en omgeving.

Chargé d’Affaires van de Nederlandse ambassade, Guillaume Teerling, benadrukte in zijn toespraak dat de Nederlandse regering er rekening mee houdt, dat deze missie niet als eenmalige activiteit moet worden gezien, maar veeleer als een volgende stap naar een betere samenwerking tussen beide landen op het gebied van waterbeheer.

Als eindconclusie van de missie uitten beide partijen hun grote belangstelling voor nader onderzoek hoe de wederzijds vastgestelde maatregelen in praktijk kan worden gebracht.

Bron: Facebook pagina van de Nederlandse ambassade Bangkok 

Naschrift Gringo:

Zonder meer een goede zaak, dat deze missie heeft plaatsgevonden. Jammer wel, dat de berichtgeving over deze missie nogal vaag is. Er worden namen genoemd van hooggeplaatste Thaise ambtenaren, maar wie er van Nederlandse zijde aan de missie heeft deelgenomen wordt niet medegedeeld. “De bevindingen werden gepresenteerd” heet het, maar naar wat die bevindingen daadwerkelijk inhouden mag men raden.

Eerder deze week heb ik gevraagd om aan het eind van de missie een gesprek te hebben met de Nederlandse delegatieleider om wat meer concrete informatie te vernemen en te kunnen publiceren op dit blog. Dat was helaas onmogelijk.

Via de economische afdeling van de Ambassade kreeg ik te horen, dat de missie op initiatief van Thailand heeft plaatsgevonden en dat het niet aan de Nederlandse missieleden noch aan de Nederlandse ambassade is om publiekelijk concreet verslag te doen van de diverse gesprekken.

De eindconclusie, die hierboven genoemd wordt, duidt niet direct op mogelijke opdrachten en ook over een tijdlijn voor verdere gesprekken wordt geen mededeling gedaan.

Niettemin mag men toch enige hoop koesteren, nu Thailand meer dan gewone belangstelling heeft getoond voor de Nederlandse expertise op het gebied van waterbeheer.

Wij blijven het volgen!

Foto’s: Facebook Nederlandse Ambassade in Bangkok

13 reacties op “Missie Nederlandse waterexperts naar Thailand beëindigd”

 1. Steve zegt op

  Vandaag in De Telegraaf een artikel over deze missie, met alle informatie over de deelnemers en de plannen.
  Maar….heb ik dit niet al jaren eerder gelezen? Dat er adviezen, plannen enz gemaakt waren? Even zoeken en wellicht kan men de verborgen diepe Thaise buro-laden nog vinden.

  • henry zegt op

   Er liggen inderdaad al sinds de jaren 80 plannen stof te verzamelen in diepe vergeten lades

 2. erik zegt op

  Dat “verbeteren van overstromingsrisico’s” vind ik een heel aparte. Ik denk dat je dan nog steeds geen droge voeten houdt. Maar het is een stap vooruit want of Thailand het zelf aankan? Of het er van komt is een ander verhaal; we herinneren ons de afloop van het werk van J. H. Homan van der Heide.

 3. Wim zegt op

  Het valt ook niet mee hoor om een fatsoenlijk antwoordt te verkrijgen op een missie van schijnbaar belangrijke delegatie maar dit was natuurlijk niet bedoeld om een U dan ook nog een een antwoordt te geven. Was ws een geheime missie door de belastingbetaler betaald. Zitten trouwens nog steeds ook met z’n allen te wachten op een antwoord van een veeltal van vragen over die veranderde zaak van het legaliseren van papieren terwijl de tijd doorloopt naar 1 Januari maar ja dat maakt de Ambassade alwaar deze regel vandaan komt niet uit beter je tijd besteden aan een water delegatie dan je bekommeren om de NLers die door hun maatregel in de problemen komen.

  • theoS zegt op

   @ Wim, klagen over deze regel moet je doen bij het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze beslist over de regels waar de Ambassades zich aan moeten houden. De aAmbassade doet gewoon wat haar opgedragen wordt. Verontschuldiging aan de Ambassade is op zijn plaats.

 4. jan zegt op

  De Thai zullen nooit advies aanvaarden…want ze weten alles zoveel beter…daarom stellen we jaarlijks vast dat er niets verandert en alles onder water staat…Een vriendelijke “wai” kan je er aan over houden…

 5. Petervz zegt op

  Inderdaad vreemd dat ThailangBlog blijkbaar te publiekelijk wordt gezien en de telegraaf blijkbaar niet. Ambtenaren willen nog wel eens vergeten dat zij in dienst van het volk werken ipv een autoriteit met de macht van ja of nee. Thaise ambtenaren zijn meester in het laatste en zijn blijkbaar een goede leermeester. In de engelse taal heten ambtenaren wat ze zijn, te weten ‘civil servants’.

  Ook ik hoor graag meer dan slechts vernemen dat er een missie heeft plaatsgevonden met wat mooie foto’s.
  Wat zijn de eerste bevindingen, hoe is de missie tot stand gekomen, wie heeft de missie betaald en wat is het vervolg en wat zijn de kansen voor concrete samenwerking. Met name dat laatste is erg belangrijk. Anders wordt het weer 1 van de vele (uit Nederlandse potjes gefinancierde) watermissies die er de afgelopen decennia hebben plaatsgevonden, maar tot geen resulaten hebben geleid. Missies en subsidies zijn meestal alleen goed voor experts en consultants.

  • Tino Kuis zegt op

   In Thailand heten ambtenaren ข้าราชการ khârâachákaan, wat letterlijk ‘dienaren van de koning betekent’. Zij dienen de koning en niet het volk. Vandaar.

   • Petervz zegt op

    Wellicht een wens van de Nederlandse ambtenaar? de Thaise term dateert nog uit de tijd van absolute monarchie.

    • chris zegt op

     Erger is dat de mentaliteit, de houding van de ambtenaren nog steeds dezelfde is.

 6. Fransamsterdam zegt op

  Het team van zes internationaal ervaren experts was, zo lees ik in De Telegraaf, geselecteerd door de Nederlandse overheid.
  O, zit dat zo.

 7. Pedro zegt op

  Mission impossible,

  Zo,n 3 a 4 jaren geleden is het alweer dat Thailand voor onderhand 3/4 onder water stond.
  Resultaat; de Thaise regering had toen zo,n 3. miljard a 4 miljard euro,s gereserveerd om een soort van giga Delta werken te laten uitvoeren en betalen.
  Hiervoor werden toen Nederlndse samen met Franse gespecialiseerde bedrijven uitgenodigd.

  In principe alles akkoord voor de 3 a 4 miljard tot dat er ook met de lagere Thaise overheden om de tafel werd gezeten en besproken hoe het e.e.a. logistiek en praktisch uit te voeren.
  Deze lagere overheden wensten onder de tafel voor hun medewerking een giga deel v/d financiele koek op.

  Rap hierop trokken de Nederlandse en Franse bedrijven hun konklusie dat verder praten zinloos bleek.

  Waarop Chinese bedrijven aan de onderhandelingstafel verschenen met een duuidenlijke boodschap.
  Die zouden het allemaal wel ff fiksen voor een fraktie van het door Nederland en Frankrijk gevraagde bedrag.
  De Thai niet gek prikten hier rap doorheen, bliezen vervolgens deze Micky Mouse onderhandelingen af.

  Resultaat; sindsdien vrijwel niets gebeurd aan deze voor velen rampzalige situatie met vele verdrinkingen per jaar als resulaat!

 8. chris zegt op

  Naar mijn mening zijn er verschillende redenen waarom het echt moeilijk is voor het Nederlandse bedrijfsleven om een opdracht te krijgen in het kader van een verbetering van het watermanagement in Thailand.
  1. Er is in dit land nauwelijks sprake van een lange termijn planning op politiek gebied; niet als het gaat om watermanagement, niet in de landbouw of inkomenspolitiek of andere beleidssectoren waar dat van groot belang is;
  2. Het gaat bij het verlenen van grote opdrachten veel minder om kwaliteit en prijs dan om het ‘gunnen’. En dat ‘gunnen’ vergt veel en voortdurend netwerken (niet altijd door experts en misschien zelfs wel juist niet door de experts). Buitenlandse bedrijven die geen vestiging in Thailand hebben zijn daardoor sterk in het nadeel;
  3. Met een wisseling van de politieke macht wisselt ook het top-management van ministeries en de samenstelling van allerlei adviescolleges. Ministers hebben heel vaak geen inhoudelijke kennis van zaken maar zijn sterk afhankelijk van hun adviseurs. Daarom stellen zij onmiddellijk na hun aantreden bevriende adviseurs en top-ambtenaren aan. Een zorgvuldig opgebouwd netwerk op topniveau kan zomaar in duigen vallen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website