Kan jasmijnrijst de Thaise boer redden?

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
10 februari 2017

Thailand is nog altijd één van de grootste rijstexporteurs ter wereld en doet er veel aan om dat ook te blijven, omdat de bevolking in grote delen van het land afhankelijk is van de rijstproductie.

Als u de gebeurtenissen in Thailand een beetje volgt, weet u ook, dat de politiek in Thailand – zachtjes uitgedrukt – niet echt uitblinkt in een voortvarendheid om de goede naam van de Thaise rijst te bevorderen en de rijstboeren een goed inkomen te verschaffen.

Kentering

Er is echter een kleine kentering zichtbaar, omdat steeds meer rijstboeren in Thailand – en dan vooral in het noordoosten – biologische jasmijnrijst (pandanrijst) verbouwen en daarbij geholpen worden door coöperatieve organisaties. Volgens cijfers van de non-profit organisatie Greennet groeide de Thaise markt voor biologische rijst in 2016 met 28 procent.

Algemeen Dagblad

In het Algemeen Dagblad staat deze week een artikel van Steven Musch, dat wat dieper ingaat op de productie van jasmijnrijst in Thailand, zie: www.ad.nl/nieuws/biorijst-redt-thaise-boeren

Zeer lezenswaardig schrijft de journalist over een bepaalde coöperatie, maar er zijn meer organisaties, die zich door Fairtrade laten certificeren en daardoor een opening hebben naar buitenlandse markten.

Fairtrade

Fairtrade Original is een Nederlandse non-profit organisatie, die probeert een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van lokale boeren door de verkoop van door hen gecertificeerde producten in Nederlandse winkels. We schreven er in maart 2015 al een klein verhaaltje over, zie: www.thailandblog.nl/ondernemers-bedrijven/uitgelicht-3-fair-trade-original

Ook uit Thailand komen meerdere producten, waaronder dus de biologische jasmijnrijst. Op www.fairtrade.nl/waar-vandaan/azie/THRS vindt u een overzicht van de producten en hun herkomst in Thailand.

Fairtrade in Nederland

Volgens het artikel in het Algemeen Dagblad zijn veel supermarkten in Nederland de afgelopen jaren overgestapt op biologische Fairtrade rijst. Zo kun je Fair Trade pandanrijst kopen bij Deen, Deka, Emté, Hoogvliet, Jumbo, MCD, Spar en Vomar. Supermarkten PLUS, Lidl en Aldi verkopen de Fairtrade pandanrijst ook onder hun huismerk.

Tenslotte

Ik heb de titel van dit verhaal in vergelijking met het Algemeen Dagblad enigszins genuanceerd. Het is zeker een positieve ontwikkeling, waar helaas alleen nog maar een klein deel van de Thaise boeren profiteert. Wij, liefhebbers van Thailand, kunnen ons steentje bijdragen door, als u rijst gaat kopen, vanaf nu alleen nog de smakelijke Fairtrade jasmijnrijst in huis te halen.

12 reacties op “Kan jasmijnrijst de Thaise boer redden?”

 1. Gerrit bkk zegt op

  Hoi
  Hoe vaak per week eet U zelf jasmin rice?
  En hoe vaak weet u van die rijst of die organisch is gegroeit ?.
  Als Thailand zelf niet politiek allerlei verbeteringen agro dingen waarmaakt… dan is het na zoveel jaren terecht dat ze marketshare verliezen.

  Een vermoeden van mij dat dasr werkelijk niks aan gebeurt…..
  – haal uit die rice businesz wat je er uit kan halen en houd grote deel rice boeren dom en betaalze af met kleine subsisies
  – ter zijner tijd is er geen toekomst voor de rijst. Rijst land is danal verpacht… endan wordt dat arsenaal aan land ook makkelijk ingepikt door de top150 en t leger zoals t ging met eerst de grote bomen indit land wn daarna vanuit andere grenslanden … Daar nu ook bijna geen grote bomen meer. Dus komende 20 jaar tijd voor overname van internationaal onproduktief genoeg, goedkoop, rijst land
  Hmmm i love it
  I like the organic brown rice from their suported farmers on their flights
  Ciao
  Groet

  • Gringo zegt op

   Ik eet niet zo vaak rijst, Gerrit, maar kom wel boven het gemiddelde ui van wat er in Nederland gegeten wordt, volgens dat artikel in AD.

   De rijst, die ik eet, komt rechtstreeks van het land, want mijn vrouw komt uit een “rijstdorp” in de Isaan. Of het jasmijnrijst is? Geen idee. Of het biologisch geteeld wordt? Geen idee. Ik zou het kunnen vragen, maar weet nu al, dat er geen mens in het dorp het juiste antwoord zal kunnen geven. Zij hebben te eten, zoals zij dat al heel hun leven gedaan hebben,

   Als iedereen hier in Thailand denkt zoals jij in je verdere betoog zegt, dan komt er van de ontwikkeling van de rijstboeren in Thailand inderdaad niets terecht. Juist daarom is het zo goed, dat er cooperaties zijn, die zich inzetten voor een betere kwaliteit en een betere prijs.

 2. FrancoisThamChiangDao zegt op

  Goeie ontwikkeling die zeker kansen verdient. Als je ziet hoe hard die rijstboeren moeten zweten voor een paar bahtjes kan je daar alleen maar respect voor opbrengen.

 3. Harrybr zegt op

  Mijn vraag is altijd geweest, wat er echt bij Fairtrade producten meer bij de boerten komt, en niet bij Fairtrade zelf, de Europese retailers, de Thaise bedrijven van rijstopkoper tot exporteur blijven hangen.

  De naam “jasmine” of “jasmijn” is niet door de Thais geregistreerd, met gevolg, dat al hun reclame-activiteiten waardeloos geworden zijn, nu Cambodia, Vietnam en Laos exact dezelfde rijst op de markt brengen.
  Door schade & schade wijs geworden, heeft met de kreet: “Hom Mali” geregistreerd. Enkel met een amylose-onderzoek is aannemelijk te maken, dat iets Thaise Hom Mali is. Dit bijv. tov de Pathumthani, Chainat enz variëteiten.

  Overigens is de kreet “pandan” rijst een puur NL’s verzinsel..

  zie Internet, http://www.digikok.nl/gerechten/woordenlijst/woordenlijst-p.htm:
  Pandan rijst – is gewone witte rijst die gekookt is met de heldergroene, aromatische bladeren van de Pandan en qua smaak erg op jasmijnrijst lijkt (de Nederlandse naam voor de Pandan is schroefpalm, de bladeren worden vers veel gebruikt in de Zuid – Oost Aziatische keuken). Er wordt ook jasmijn rijst onder de naam Pandan rijst verkocht (om diverse redenen, zoals bijvoorbeeld – de jasmijnrijst komt niet uit Thailand, is soms gemengd met andere rijst of soms betreft het rijst van een minder hoge kwaliteit).

  Van: [email protected] [mailto:[email protected]]
  Verzonden: vrijdag 4 juni 2004 14:08
  Aan: Consumentenservice
  Onderwerp: Bericht aan Consumentenservice =====

  Geachte heer ,

  De benaming Pandan rijst is een puur Nederlandse en is zo’n 20 jaar geleden voortgekomen uit de omschrijving van de geur in een boek over rijstsoorten. Deze naam is een geheel eigen ( Nederlands) leven gaan leiden.
  Verhalen over het toevoegen van geurstoffen werpen wij ver van ons. Wij weten dat deze praktijken voorkomen en doen er alles aan, om zelf niet door onze leveranciers genept te worden, middels controle van partijen in de oorsprong door de leverancier en SGS en hier in Nederland door ons eigen laboratorium. Wij hopen uw opmerkingen hierbij te hebben beantwoord.

  Met vriendelijke groet
  Nelie Munten
  Silvo consumentenservice
  [email protected]

  Ofwel: ze zeggen NERGENS, dat de Silvo Pandan rijst WEL de Thaise HOM Mali rijst is. Ze laten totaal in het midden, wat het nu wel is of WAAR het vandaan komt.

  • Gringo zegt op

   Het is volgens mij vrij simpel, Harry, in het artikel staat, dat de minimum prijs voor de boer aangesloten bij die cooperatie 14, 4 Baht is en dus aanzienlijk hoger dan de marktprijs van 10 Baht. Ik heb het uiteraard niet gecontroleerd, maar als het juist is, dan is het toch alleen goed?

   Hoeveel Fairtrade en andere tussenschakels er aan verdienen is nooit te achterhalen en ook kan ik je niet zeggen of die 14,4 Baht een prijs is, die de boer een behoorlijk inkomen verschaft.

   Duidelijk is wel, dat er een kentering te zien is, die moet leiden naar een betere kwaliteit, een betere prijs en betere werkomstandigheden. Elke stap in die richting kunnen we alleen maar toejuiche, lijkt mij zo!

 4. Wim van Doorn zegt op

  De boeren zijn overal ter wereld de mensen die het minst verdienen aan de producten die zij telen. Voor dat hun product op uw bord ligt hebben allerlei handelaren tussen hen en u er maar aan verdiend dan zij. Zij hebben moreel gezien in ruil voor hun arbeid het recht op een beter dan maar een armoedig bestaan. Maar niet de moraal regeert doch de economie. En het massale eetgedrag (lees de domheid) van de consument.
  Overigens is nou net rijst een van de voedingsmiddelen die massaal gegeten worden, dat naast brood en aardappelen, maar dat zou uit voedingsoogpunt bezien beter ruim een beetje minder kunnen. Je koolhydraatrijke calorieën krijg je er wel mee naar binnen, maar niet een grote variatie aan wat-niet-al, hoewel dan weer juist de jasmijnrijst, voor zover ik weet, nog het beste scoort van alle rijst, maar het houdt niet over.

 5. ton zegt op

  Als Nederlander met een Thaise vrouw die rijstvelden heeft is mijn eerste vraag natuurlijk waar kan ik hier in Thailand terrecht. Er staat in het artikel rondom Ubon nu moet ik zeggen , wij wonen er een slordige 300 km vandaan maar hebben er nog nooit van gehoord
  Zijn er mensen in de provincie Buriram en Surin die weten waar je je voor deze cooperaties aan kunt melden ???
  Ik zie de reacties met heeeel veeeel interesse tegemoet. Er moet tenslotte brood op de plank komen en dan het liefst nog met beleg

 6. ton zegt op

  Er word namelijk verteld dat je per kilo jasmijn rijst 14,8 bath krijgt en voor de gewone rijst 8 bath.
  Dan word er beweerd dat je naast die 14,8 bath nog een extra bonus krijgt van 870 bath per ton
  als je snel rekend krijg je het 3 dubbele dan voor gewone rijst. Het is nauwelijk te geloven, dus km maar op met die cooperaties

 7. Rice Pro zegt op

  Ik zit zelf in de rijstbusiness en ik ga dit zeer zeker uitzoeken. Rijst uit Thailand mag alleen Jasmine Rice genoemd worden en niet Pandan rijst. Om te voldoen aan Jasmine Rice moet de rijst minimaal 92% puur zijn. Een grote rijst fabrikant heeft al gauw 3000 boeren nodig om te kunnen draaien en eerlijk gezegd denk ik niet dat die 3000 boeren allemaal Fairtrade/biologische zijn. In het artikel staat ook op een gewiekste manier dat Pandan rijst ofterterwijl Jasmine Rice allemaal Fairtrade is en biologisch. Is er dan een verschil tussen fairtrade en biologisch Jasmine Rice, Fairtrade Rice en normaal Jasmine Rice? Ik heb het idee dat de supermarkten dit doen om een veel hogere marge (samenspanning) te halen. Zij private labelen een merk van een Thaise rijst fabriek om er bakken geld mee te verdienen. Ik kan je vertellen dat een importeur zeker niet meer dan 1000 euro per 1000kg aan rijst betaald (waarschijnlijk zelfs 20% minder). Die importeur is dus de AH, Jumbo enz. En wat betaalt de consument in main stream supermarkten voor een doosje rijst van een 1kg rond 2,50-3 euro. Kortom, heb het idee dat het artikel is geschreven om de supermarkt meer
  Knaken te laten verdienen. Dan kan je je rijst beter in de Aziatische supermarkt of toko kopen.

 8. ruud zegt op

  Ik heb het nooit zo op die fairtrade producten gehad.
  Aan de ene kant roepen ze dat de koffiebonenplanters worden uitgeperst en de koffie multinationals goudgeld verdienen aan de koffie.
  Aan de andere kant geven ze misschien de koffieplanters wat meer geld, maar hun koffie is stukken duurder, dan die van de koffie multinationals.
  Mag ik daar dan de conclusie aan verbinden, dat die fairtrade koffieboer ook goudgeld verdient?
  Per kilo waarschijnlijk meer dan de multinational.
  Volgens mij is die hele fairtrade niets meer dan een uitstekend verdienmodel.

 9. brabantman zegt op

  Als je even googlet op Fairtrade dan kom je dingen tegen die zwakjes gezegd het daglicht niet kunnen verdragen. Organisaties als Max Havelaar hebben zeer goedbetaalde managers en de boeren kunnen in het meeste gevallen de pot op. Klinkt cynisch maar is helaas waar.

 10. Jack G. zegt op

  Wat nu waar is en niet waar? Dat is de grote vraag en die is niet vaak 1,2,3 te bepalen. Internet is een mooie infobron maar het zit ook vol met andere meningen en zelfs zeer negatieve meningen om andere belangen veilig te stellen. Nogal wat mensen hebben er baat bij als er niks veranderd. Die maken dan graag het fairtrade gebeuren dan graag zwart om hun eigen bankrekening te redden. Ik weet een beetje van landbouw af en ik zelf vindt biologische landbouw 1 van de moeilijkste taken binnen de landbouw. Die prijs is ook keihard nodig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website