Thailand, gelegen op een biogeografisch kruispunt tussen Indiase, Chinese en Maleise regio’s, staat bekend om zijn ongelooflijke biodiversiteit en verscheidenheid aan wilde dieren. De diversiteit aan ecosystemen, zoals tropische regenwouden, seizoensgebonden bossen, graslanden, bergen en kustgebieden, ondersteunt deze rijke biodiversiteit. Unieke flora en fauna gedijen in elk ecosysteem, van apen, vogels en reptielen in de regenwouden tot bedreigde diersoorten zoals zeekoeien en zeeschildpadden in kustgebieden.

De Thaise biodiversiteit speelt een belangrijke rol in het culturele en sociale leven van de bevolking, met veel planten- en diersoorten die traditioneel worden gebruikt voor voedsel, medicijnen, bouwmaterialen en religieuze doeleinden. Helaas bedreigen menselijke activiteiten, zoals ontbossing, overbevissing en klimaatverandering, deze biodiversiteit. Om deze rijkdom te beschermen, zijn er verschillende nationale parken en beschermde gebieden opgericht, en zijn er tal van conserveringsprojecten en initiatieven opgezet om habitats en diersoorten te behouden en te bevorderen. Het is van groot belang om de biodiversiteit van Thailand te behouden voor toekomstige generaties en de wereld.

De wilde dieren van het Thailand

Een van de meest iconische dieren die in Thailand voorkomen, is de majestueuze Aziatische olifant. Deze indrukwekkende zoogdieren zijn het grootste landdier in het land en spelen een belangrijke rol in de Thaise cultuur en geschiedenis. De olifanten zijn te vinden in nationale parken en wildreservaten, waar ze vaak in kuddes leven en door dichte jungle en rivieren trekken.

De bossen van Thailand zijn ook de thuisbasis van de zeldzame en bedreigde Indochinese tijgers. Hoewel het aantal tijgers in het wild sterk is afgenomen, zijn er nog steeds enkele individuen te vinden in de beschermde gebieden van het land. Deze prachtige katten zijn bekend om hun kracht, behendigheid en indrukwekkende camouflage, waardoor ze ongrijpbare jagers zijn.

Tijger in het wild in Thailand

Wie door de boomtoppen van de Thaise regenwouden kijkt, zal waarschijnlijk gibbons tegenkomen. Deze kleine, boomlevende apen staan bekend om hun acrobatische vaardigheden en luide roep. Gibbons vormen een integraal onderdeel van het ecosysteem, omdat ze helpen bij het verspreiden van zaden en het behoud van de diversiteit van het bos.

In de lucht zijn neushoornvogels een opvallende verschijning in Thailand. Deze grote vogels, gemakkelijk te herkennen aan hun enorme, kleurrijke snavels, spelen een belangrijke rol in het behoud van de bossen door het verspreiden van zaden en het in evenwicht houden van de insectenpopulaties. Hun unieke uiterlijk en gedrag hebben hen een speciale plaats in de Thaise folklore en mythologie gegeven.

Onder de vele zoogdieren die in Thailand voorkomen, zijn er ook de gaur en de Maleise tapir. De gaur is het grootste wilde rund ter wereld en bewoont de beboste heuvels en graslanden van het land. De Maleise tapir, met zijn kenmerkende zwart-witte vacht, is een zeldzaam en ongewoon zoogdier dat zich voedt met bladeren en vruchten in de dichte regenwouden van Zuid-Thailand.

Thaise wateren

Thailand’s wateren zijn ook rijk aan leven, variërend van zoetwater- en zeekrokodillen tot bedreigde schubdieren en een breed scala aan reptielen en amfibieën. Deze dieren zijn van onschatbare waarde voor het behoud van de gezondheid van de waterwegen en dragen bij aan de complexe voedselwebben die in de Thaise ecosystemen te vinden zijn.

Koraalriffen zijn de thuisbasis van talloze soorten kleurrijke vissen, zeeschildpadden, haaien en invertebraten. In de diepere wateren zwemmen walvishaaien, de grootste vissen ter wereld, die zich voeden met plankton en kleine visjes. Zeegrasvelden en mangroven bieden onmisbare habitats voor bedreigde zeekoeien, zeldzame zeevogels en veel andere mariene soorten.

Deze weelde aan wilde dieren is niet alleen een bron van verwondering voor natuurliefhebbers, maar speelt ook een belangrijke rol in de ecologische gezondheid en stabiliteit van het land. De dieren dragen bij aan de bestuiving van planten, het verspreiden van zaden, het in evenwicht houden van prooi- en roofdierpopulaties, en het ondersteunen van de voedselketen in hun respectievelijke ecosystemen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende wilde dieren die je in Thailand kunt tegenkomen:

 • Aziatische olifant: De Aziatische olifant is het grootste landzoogdier in Thailand en is een belangrijk symbool van de Thaise cultuur. Ze zijn te vinden in de nationale parken en wildreservaten.
 • Tijger: Hoewel zeldzaam en bedreigd, zijn er nog steeds enkele Indochinese tijgers te vinden in de dichte bossen van Thailand, voornamelijk in beschermde gebieden.
 • Gibbons: Deze kleine, boomlevende apen zijn te vinden in de regenwouden van Thailand en staan bekend om hun acrobatische vaardigheden en luide roep.
 • Neushoornvogels: Deze vogels, die gemakkelijk te herkennen zijn aan hun grote, kleurrijke snavels, komen voor in de bossen van Thailand. Er zijn verschillende soorten neushoornvogels in het land.
 • Gaur: De gaur is het grootste wilde rund ter wereld en komt voor in de beboste heuvels en graslanden van Thailand.
 • Maleise tapir: Deze ongewone zoogdieren, met hun kenmerkende zwart-witte vacht, zijn te vinden in de dichte regenwouden van Zuid-Thailand.
 • Aziatische zwarte beer en Maleise beer: Deze twee soorten beren komen voor in de bossen van Thailand. De Aziatische zwarte beer heeft een halvemaanvormige witte vlek op de borst, terwijl de Maleise beer een kortere vacht heeft en kleiner van formaat is.
 • Krokodillen: Zowel zoetwater- als zeekrokodillen komen voor in de wateren van Thailand. Ze zijn te vinden in moerassen, rivieren en kustgebieden.
 • Schubdieren: Deze schuchtere, nachtelijke dieren zijn bedekt met schubben en voeden zich met mieren en termieten. Schubdieren zijn zeldzaam en worden bedreigd door stroperij en verlies van leefgebied.
 • Diverse reptielen en amfibieën: Thailand herbergt een grote verscheidenheid aan slangen, hagedissen, schildpadden, kikkers en salamanders.

Helaas worden de dieren van Thailand geconfronteerd met een groot aantal bedreigingen, zoals ontbossing, habitatverlies, stroperij, vervuiling en klimaatverandering. Om de prachtige biodiversiteit van het land te beschermen, zijn er veel inspanningen gaande, zoals het oprichten van nationale parken en beschermde gebieden, het ondersteunen van natuurbeschermingsprojecten en het bevorderen van duurzaam ecotoerisme.

Het verhaal van de wilde dieren in Thailand is er een van schoonheid, diversiteit en complexiteit. Door het behoud van deze dieren en hun habitats te ondersteunen, kunnen we bijdragen aan het behoud van de natuurlijke schatten van het land en ervoor zorgen dat toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de verborgen juwelen van Thailand.

2 reacties op “De wonderbaarlijke biodiversiteit van Thailand: een schat aan wilde dieren en ecosystemen”

 1. Bert zegt op

  Wat een mooi en uitgebreid stuk.

  • Adri zegt op

   Wat n mooi verhaal over de biodiversiteit van Thailand, maar wel erg eenzijdig. Buiten die parken is t dramatisch… ik fiets al 10 jaar met mijn verrekijker door het landschap in de provincie Phayao. Armoede troef mbt biodiversiteit, nauwelijks wild, weinig vogels. Ik heb in die 10 jaar 2x n roofvogel gezien. Ieder gezin heeft n geweer of n katapult…en zeg er maar niks van! Tijdens mijn lessen op de plaatselijke basisschool besteed ik er wel eens een lesje aan.

   Adri


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website