De Empower Foundation in Chiang Mai hoopt 10.000 handtekeningen te verzamelen om een petitie aan de regering te overhandigen om prostitutie te legaliseren.

De belangengroep, die sekswerkers ondersteunt, dringt er bij de autoriteiten op aan om alle sancties op prostitutie uit de wet te schrappen. Deze wet stamt uit 1960. Door prostitutie illegaal te maken is er meer kans op corruptie en uitbuiting.

Hoewel we in legale uitgaansgelegenheden werken, worden wij beschouwd als overtreders van de wet door de Anti-Prostitutie Act,” aldus Coördinator Thanta Laowilawanyakul. “De wet is ontstaan om mensen in deze industrie te helpen hun leven te ontwikkelen, maar de politie gaat alleen achter de werknemers aan (niet de werkgevers) en helpt hen helemaal niet.”

Thanta beweerde dat 80 procent van de vrouwen die werkzaam zijn in de seksindustrie moeders zijn of kostwinner voor het hele gezin. Het is ook een tijdelijke business, waar de meeste vrouwen voor een korte tijd in werken, vaak als gevolg van een financiële crisis. Echter, als ze worden gearresteerd, zijn ze voor het leven gebrandmerkt met een strafblad. Als ze een “criminele” achtergrond hebben, is het moeilijk voor hen om te solliciteren naar een baan of om een nieuw leven te beginnen,” aldus Thanta. Volgens de Royal Thai Police Office, werden vorig jaar meer dan 24.000 mensen gearresteerd, vervolgd en beboet voor aan sekswerk-gerelateerde delicten in Thailand.

Empower verzamelde op 19 september 1.000 handtekeningen bij de massale anti-regering protesten, een evenement die eveneens pleitte voor meer rechten en betere bescherming van de LGBT-bevolking van Thailand. Maar zelfs als de groep de beoogde 10.000 handtekeningen weet te verzamelen om de wet uit 1960 te veranderen, die bovendien in 1996 werd gewijzigd en de politie meer bevoegdheden geeft om te vervolgen, zal het bijna onmogelijk zijn deze te veranderen. Het is al herhaaldelijk geprobeerd.

Onderzoeker Mataluk Orungrot aan de Thammasat University schreef in 2018 dat de wet niet werkt vanwege de chronische corruptie bij de Thaise politie. Bordelen in de vorm van massagesalons, karaokebars en herenclubs kunnen de politie omkopen en openblijven.

Jomdet Trimek expert op het gebied van de criminologie aan de Rangsit University heeft herhaaldelijk gezegd dat steekpenningen beginnen bij 200.000 baht per maand en kunnen oplopen tot maar liefst 400.000 voor locaties met handel in illegale migranten uit buurlanden.

De overheid weet al lang hoeveel het aan belastinginkomsten verliest. In 2003 hield het ministerie van Justitie een openbare hoorzitting over een regeringsvoorstel om prostitutie te legaliseren en sekswerkers te registreren. Vertegenwoordigers van de overheid, seksindustrie, niet-gouvernementele organisaties en academici gaven allemaal hun visie hoe legalisering mensenrechten, juridische, economische, culturele, sociale en morele problemen ten goede zouden kunnen komen.

In juni van dit jaar, deed Mongkolkit Suksintharanon, een nieuwe mislukte poging om een commissie te overtuigen om zowel prostitutie als seksspeeltjes te legaliseren, allemaal om verkrachtingen te bestrijden. Dat wil niet zeggen dat de regering geen kennis heeft genomen van Empower’s petitie. Een woordvoerder van het ministerie voor vrouwenzaken zei dat dit voor het publieke debat volgend jaar nuttig zou kunnen zijn.

Een belangrijk obstakel voor het veranderen van de wet is de massale corruptie die illegale prostitutie in stand houdt. De politie krijgt betaald door het aannemen van steekpenningen uit go-go bars, massagesalons en bordelen, zelfs het aanvaarden van contant geld om minderjarige prostitutie toe te staan. Tegelijkertijd innen ze boetes van de sekswerkers die in dienst zijn van degenen die de steekpenningen betalen.

Een rapport uit 2014 van een anti-aidsbureau van de Verenigde Naties schat dat Thailand 123.530 sekswerkers heeft, maar Empower en andere sociale-welzijn groepen geven aan dat het dichter bij de 300.000 ligt. Velen van hen zijn migranten uit buurlanden of zelfs minderjarigen.

“Sekswerkers zijn wettelijk geregistreerd in Duitsland, Nederland en Singapore. Waarom niet in Thailand?” vroeg Thanta. “Het antwoord is nee, omdat de regering denkt dat het de reputatie van het land zal ruïneren. Ondertussen heeft Duitsland meer dan 700.000 prostituees, maar het beroep wordt desondanks niet gestigmatiseerd.”

4 reacties op “De Empower Foundation wil einde aan het verbod op prostitutie in Thailand”

 1. Erik zegt op

  Ja, doen, legaliseren. Een vergunningstelsel en dat brengt wat op, de dames, heren en het derde geslacht doen netjes belastingaangifte en dat levert ook wat op, en met de extra opbrengst verhoog je de salarissen van de uniformen zodat die geen kontzakken meer hoeven te vullen. En dan ben je er eindelijk vanaf. Hoera!

  Maar de ondertoon in het artikel is duidelijk: er blijft dan nog zat te rommelen met de leeftijd van de sekswerkers en met vergunningen en met huurrechten dus het onderaardse circuit tiert welig door. Tel daarbij op de weerstand in de maatschappij: de Thais is preuts (tenzij het wat oplevert…), en ik denk dat legalisering er niet van komt. Dus we rommelen maar door…

 2. Jozef zegt op

  Ik dacht eerst dat het om een grap ging, toen ik las dat prostitutie illegaal is in Thaialnd. !!
  Zelfs op Sukhumvit road staan de ladies op klaarlichte dag klanten te ronselen terwijl de politie 5 meter verder onder een tent zit om eventuele overtreders een boete te geven om een papiertje of sigarettenpeuk op straatvte gooien.
  Uiteraard zal de wet niet aangepast worden als je weet dat elke politieagent een graantje meepikt van deze industrie.
  Het zal een utopie blijven, en de meisjes die als sekswerker hun geld verdienen om hun kids en familie te onderhouden zullen de dupe blijven.
  Triest maar waar.
  Groet, Jozef

 3. leppak zegt op

  De strekking van het artikel is duidelijk en geeft de politieke onmacht en vooral onwil weer: “de corruptie in het politieapparaat is dermate diep geworteld dat iedere poging hieraan een halt toe te roepen, in dit geval inzake prostitutie-legalisering, is gedoemd te mislukken. Over het ruïneren van de reputatie van Thailand zou derhalve een nuancering passen: corruptie of prostitutie, en de regering benoemt: PROSTITUTIE!!

 4. Francis zegt op

  De corruptie bij de Thaise politie is ergerder dan de illegale prostitutie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website