Onze ambassadeur Joan Boer noemde het al in zijn toespraak tijdens de receptie op 30 april op de Nederlandse Ambassade in Bangkok; de eeuwenoude vriendschap tussen Nederland en Thailand.

Inmiddels gaat deze al 409 jaar terug. In 2004 bestonden de betrekkingen tussen Nederland en Thailand 400 jaar. In januari van dat jaar bracht koningin Beatrix samen met kroonprins Willem-Alexander een staatsbezoek aan Thailand. In dit artikel geven wij je een beeld waaruit deze vriendschappelijke betrekkingen bestaan.

Politieke betrekkingen tussen Nederland en Thailand

Siam (het oude Thailand) kwam vanaf de 17e eeuw in aanraking met handeldrijvende Europese landen, zoals Portugal, Frankrijk en Nederland. In 1604 vonden de 1e contacten plaats tussen de Nederlandse VOC en het Siamese hof. In 1608 werd bij de toenmalige hoofdstad Ayutthaya een VOC-factorij gevestigd.

In 2012 vonden er verschillende bezoeken plaats in beide landen. Zo bezocht de Thaise minister van Wetenschap en Techniek de Deltawerken in Nederland. De Nederlandse staatssecretaris voor Infrastructuur en Milieu deed Thailand aan. Het doel van deze bezoeken was om ervaringen te delen en Nederlandse kennis en expertise op het gebied van watermanagement aan te bieden. Thailand wordt regelmatig getroffen door overstromingen.

Ook bracht de Thaise prinses een bezoek aan de Floriade in Venlo. Nederland en Thailand hebben een verdrag dat het mogelijk maakt voor Nederlandse gedetineerden in Thailand om onder bepaalde voorwaarden het laatste deel van hun straf uit te zitten in Nederland. Dit wordt het WOTS-verdrag (Wet Overbrenging Tenuitvoerlegging Strafvonnissen) genoemd. Nederland heeft tevens een ambassade in de Thaise hoofdstad Bangkok.

Economische betrekkingen tussen Nederland en Thailand

Nederland behoort tot de vijf grootste EU-investeerders in Thailand. Nederlandse bedrijven zijn actief in transport, technologie, energie, levensmiddelen en financiële dienstverlening. Voor Thailand is Nederland de belangrijkste afzetmarkt in Europa. De handel tussen de landen neemt toe. Nederland importeert onder meer kantoormachines, telecommunicatietoestellen en elektronica vanuit Thailand en exporteert voornamelijk elektronica naar het land. Rotterdam speelt een belangrijke rol als doorvoerhaven voor Thaise producten.

De Netherlands Thai Chamber of Commerce (NTCC) bevordert in Thailand handel en investeringen tussen de landen. Het Nederlands midden- en kleinbedrijf krijgt steeds meer voet aan de grond in Thailand. In 2013 is er een MKB Business Fair in Thailand. Voor actuele informatie over economische en handelsbetrekkingen met Thailand kan je terecht op de website van Agentschap NL. Daarnaast kan je de websites van de Nederlandse Ambassade in Bangkok, de Netherlands Thai Chamber of Commerce (NTCC) en de Dutch Chamber of Commerce MKB Thailand raadplegen.

Betrekkingen op het gebied van onderwijs en cultuur

Nederland en Thailand werken samen op het gebied van onderwijs en wetenschap. Zo stimuleert het Nuffic, dat een kantoor in Bangkok heeft, samenwerking tussen onderwijsinstellingen en universiteiten van beide landen en promoot het Nederlandse hoger onderwijs onder studenten in Thailand. Het Netherlands Fellowship programma staat open voor Thailand. Met dit programma helpt de Nederlandse overheid mensen uit Thailand die in Nederland willen studeren.

Thailand heeft geen prioriteit binnen het internationale cultuurbeleid van Nederland. Toch zijn de culturele betrekkingen de afgelopen jaren belangrijker geworden. Vooral Nederlandse podiumkunstenaars hebben interesse in Thailand. De Nederlandse ambassade in Bangkok geeft daaraan financiële ondersteuning.

Nederland heeft in Thailand een informatiecentrum opgezet over Nederland. Dit informatiecentrum, het Nederlands-Thai Informatie Centrum “Baan Hollanda”, heeft aandacht voor de gedeelde geschiedenis (VOC), maar snijdt ook actuele onderwerpen aan, zoals modern watermanagement in beide landen. Het centrum is aangeboden door koningin Beatrix tijdens haar staatsbezoek aan Thailand in 2004 en is geopend in april 2013.

Tussen Nederland en Thailand is veel uitwisseling van Jazz muziek, bijvoorbeeld diverse optredens tijdens de Jazz festivals in Koh Samui en Bangkok. Het dansgezelschap Blaze treedt op bij het jaarlijkse Bangkok International Festival of Dance and Music. Nederland doet ook mee aan het jaarlijkse EU-filmfestival in Thailand. In 2012 werd Nederland ruim vertegenwoordigd in het World Film festival door de vertoning van verschillende films van Nederlandse bodem. Er zijn culturele evenementen die steun krijgen van het Nederlandse bedrijfsleven, bijvoorbeeld de World Press Photo tentoonstelling. Deze tentoonstelling was al in verschillende steden in de wereld te zien, maar was begin 2012 ook in Bangkok. Voor meer informatie over culturele betrekkingen met Thailand kan je terecht op de website van SICA.

Ontwikkelingsrelatie

Nederland financiert humanitaire hulp aan Birmese vluchtelingen in Thailand. Tot voor kort steunde Nederland kleine projecten gericht op Zuid-Thailand met bijdragen uit het Mensenrechtenfonds.

Bron: www.rijksoverheid.nl/

Meer informatie:

1 reactie op “Al 409 jaar betrekkingen tussen Nederland en Thailand”

 1. theo zegt op

  Een schitterend verhaal waar iedereen trots op mag zijn.
  mischien kan dit leiden tot wat lagere prijzen voor een visum stempeltje
  bij het royal thai general consulate……………TOCH?
  verders nogmaals een mooi verhaal wat aanleiding zou kunnen geven om
  de nederlandse tourist als zeer belangrijke partner te beschouwen.
  kap kun krap.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website