Acute diarree in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
12 februari 2018

Onder normale hygiënische omstandigheden is acute diarree al een veel voorkomend probleem in Thailand.

Een voor de hand liggend advies is dan ook meteen uit te kijken voor besmet water of besmet voedsel, maar tegelijkertijd ook uitkijken om niet direct antibiotica in te nemen.

Thais zijn erg gemakkelijk met medicijnen, die vaak zonder recept te koop zijn. Ook met antibiotica is dat het geval, maar aangeraden wordt om alleen op doktersadvies antibiotica in te nemen.

Bij acute diarree gaat het om een aanzienlijke toename van de frequentie van de stoelgang en/of minder stevige ontlasting. (Dat is een nette verwoording van wat wij in Nederland de racekak noemen.) Virussen, bacteriën of parasieten komen het lichaam binnen en tasten het slijmvlies van de dunne darm aan, waardoor de uitscheiding van vocht verhoogd wordt. Een toxine (gifstof), geproduceerd door bacteriën, kan resulteren in een vergelijkbaar effect. De patiënt is vaak misselijk, moet braken, heeft koorts en buikkrampen. Als de diarree ernstig is en het duurt een paar dagen met aanhoudend braken, kan er ook sprake zijn van uitdroging.

Vele soorten micro-organismen kunnen acute diarree veroorzaken, die meestal gepaard gaat met virale gastro-enteritis (buikgriep). De ziekte, waarbij geen zich geen bloed of etter in de ontlasting bevindt, duurt hooguit een dag of drie. Bij diarree veroorzaakt door virussen is antibiotica niet nodig.

Bacteriën – meestal de campylobacter, shigella (verantwoordelijk voor dysenterie) en salmonella (sommige stammen hiervan veroorzaken tyfus) – kunnen ook leiden tot acute diarree door een invasie van de dunne darm en dikke darm, wat leidt tot bacteriële enterocolitis (darmontsteking). In deze gevallen begint de diarree plotseling en kan wel een dag of zeven dagen duren. In de meer ernstige gevallen zit er bloed of pus in de zeer losse of waterige ontlasting, hetgeen wijst op het agressieve karakter van de bacteriën. Koorts is dan vaak een bijverschijnsel en ook de mogelijkheid van uitdroging is aanwezig.

Andere bacteriën, zoals stammen van E Coli, die normaal in de darmen aanwezig zijn en geen kwaad doen, kunnen onverwacht leiden tot ernstige ziekte door de invasie van andere bacteriën, waardoor diarree-veroorzakende toxines worden geproduceerd. Toxines geproduceerd door bacteriën zijn vaak de oorzaak van voedselvergiftiging.

Hoewel minder vaak, kunnen ook parasieten verantwoordelijk zijn voor de acute diarree. De giardia lamblia veroorzaakt geen complicaties, maar de amoeben-dysenterie leidt vaak tot bloedige diarree met ernstige buikpijn. Parasitaire infecties dienen behandeld te worden met specifieke medicijnen en vereisen vaak de identificatie van de verantwoordelijke parasiet.

Acute diarree kan leiden tot twee soorten complicaties. De eerste is de infectie zelf, die zich kan uitbreiden buiten het slijmvlies van de darm en dan andere organen bereikt. Bloedinfectie (sepsis) en/of abcessen in sommige weefsels kunnen levensbedreigend zijn.

Het tweede is de uitdroging als direct gevolg van de diarree, waardoor veel verlies van water en minerale elektrolyten ontstaat. Patiënten met een lichte vorm van uitdroging ervaren dat alleen door dorst en een droge mond. Matige tot ernstige uitdroging kan leiden tot hypotensie (lage bloeddruk), met mogelijke gevolgen als flauwvallen, ernstige verzwakking, shocktoestand, nierproblemen, verwardheid en zelfs kan men in een coma geraken.

Ondanks de kans op tal van complicaties, zijn de meeste gevallen van acute diarree slechts van korte duur en vereisen geen antibiotica. Antibiotica kan echter noodzakelijk zijn in de meer ernstige gevallen of bij patiënten met reeds bestaande medische condities.

In situaties zoals wij hebben op dit moment hebben in Thailand, waarbij de medische zorg in sommige gebieden mogelijk tijdelijk beperkt is, dienen antibioticavoorschriften toch onder medisch toezicht te blijven en moet het “zelfgebruik” worden ontmoedigd.

Uit een studie van een Thaise medische faculteit bleek, dat Thailand lijdt aan een hoge mate van overmatig gebruik van antibiotica bij acute diarree. Met een verwachte grote aantal van de getroffen patiënten in de komende weken, is het essentieel om het gebruik van antibiotica te rationaliseren om het risico van de ontwikkeling van multi-resistente soorten bacteriën te vermijden.

Een artikel van Dr. Gerard Lalande, Managing Director van CEO-Health, in de Bangkok Post en (soms vrij) vertaald door Gringo.

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Acute diarree in Thailand”

 1. NicoB zegt op

  Tegen uitdroging door diarree ORS gebruiken, zelf maken kan:
  8 afgestreken theelepels suiker = 8 suikerklontjes; mag ook druivensuiker/dextrose zijn.
  1 afgestreken theelepel zout.
  1 liter water.
  Beste is regelmatig een flinke slok, verder naar behoefte en welbevinden.
  In Thailand zijn ook zakjes Electrolyte poeder te koop van het merk CERA, o.a.Orange smaak, bevat Sucrose, Sodium, Citrate en Potassium, zeer goed drinkbaar.
  NicoB

 2. Thallay zegt op

  Imodium is een effectief middel tegen acute diarree. Wel je goed houden aan de voorschriften.

  • Cornelis zegt op

   Imodium doets niets aan de diarree, maar werkt als een chemische kurk in je achterste. Sluit dus alleen de boel af.

 3. Chiel zegt op

  Het is inderdaad zo dat in Thailand alles zomaar te koop is en dat de middelen die ze aan je verkopen overdreven sterk zijn.
  Meestal is zware antibiotica niet echt nodig.

  Als je in Thailand diaree krijgt, haal je meteen een middel wat Noxi heet.
  Het zijn 4 kleine pilletjes en je neemt er 1.
  4 uur later neem je er nog 1 en wacht weer 4 uur. Meestal is het daarna over.
  Mocht je na deze 8 uur nog last hebben neem je er nog 1,
  Noxi is ongeveer hetzelfde middel als in NL Dia-cure en werkt altijd als je het meteen neemt…..Je moet dus geen dag wachten.
  Ik heb nog nooit het 4de pilletje hoeven te slikken, dus echt stoppen als het over is.
  De dag erna veel drinken en niet te veel eten, want je zit een klein beetje verstopt.

  • Fransamsterdam zegt op

   Dat kan natuurlijk niet, dat het altijd werkt als je het meteen neemt. Het middel zal niet èn virussen, èn bacteriën, èn parasieten om zeep helpen. Het kan hoogstens de symptomen verminderen.
   Verstandiger lijkt het mij om drie à vier dagen een expectatief beleid te voeren (=afwachten) met voorzorgsmaatregelen tegen uitdroging, en als het dan niet aanzienlijk beter gaat een arts te consulteren teneinde vast te stellen wie de vijand is en welke middelen daartegen moeten worden ingezet.

 4. Bertus zegt op

  Disento, gele pakjes van 4 tabletten, overal te koop. Ben je binnen een dag van de diarree af. Heb altijd,al jaren, een paar pakjes in huis, voor het geval dat. Na de eerst 2 tabletten al gelijk verlichting.

 5. Jack G. zegt op

  Is de natuur zijn werk laten doen niet de beste oplossing? Gewoon een dagje of wat slingerpoep en dan is het weer voorbij? Ik slik in Nederland ook geen pillen als ik aan de slingerpoep ben.

  • Fransamsterdam zegt op

   Lijkt mij ook. Alleen als je bijvoorbeeld een lange vlieg- of busreis voor de boeg hebt kun je zo’n paardenmiddel wat je darmen stillegt overwegen, maar dat neemt de oorzaak niet weg.

 6. Dirk zegt op

  Alles wat je darmen stillegt neemt de oorzaak niet weg. Erger nog de rotzooi blijft in je lijf zitten en kunnen voor gevaarlijke complicaties zorgen. Alleen nemen als je accuut moet reizen en verplaatsen.
  Daarna zoals in eerdere berichten de natuur zijn werk laten doen. Bij aanhoudende klachten na een dag of wat altijd een arts raadplegen. Tijdens het proces uitdroging voorkomen, dus vocht blijven innemen.
  Tot slot onderschat een ernstige darminfectie nooit…

 7. Cornelis zegt op

  Gebruik al jaren Po Chai helpt uitstekend het is een Chinees recept wat een Chinese vriend van mij voor mij meeneemt uit Hong kong ,het helpt trouwens ook prima tegen een kater .

 8. วิล zegt op

  Idd,Noxzy,maar dat stopt alleen maar,dus eerst de natuur 2 dgn. z’n werk laten doen,dan Noxzy nemen. Werkt minder ,,kurkerig” als Imodium. Maar je moet ook de oorzaak aanpakken….
  Dus samen met Noxzy een antibacterieel slikken,bv Erfuzide, dit is geen ,,kuur”!
  Dus 4 Noxzy/4 Erfuzide.
  Ook 2x daags Ors drinken,met lauw water.
  Succes.

 9. Johan zegt op

  Loperamide ,ook in NL gewoon te koop bij kruidvat ofzo,werkt heel goed


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website