Beste redactie,

Eind september heb ik tijdens mijn vakantie in Turkije een Thaise vrouw ontmoet, die daar meet een werkvergunning in het hotel werkzaam was. Ik ben daar 2 weken geweest en we konden het heel goed met elkaar vinden. Zo goed zelfs dat we een relatie zijn aangegaan.

Inmiddels is zij weer terug in Thailand en ik weer in Nederland. We hebben veel contact en hebben besloten dat ze naar mij toe komt voor een kortdurend verblijf (max 90 dagen). Inmiddels weet ik wat er nodig is aan documenten, gelegaliseerde uitnodiging, garantstelling, verzekering, voor haar een geldig paspoort, bewijs dat ze weer terug zal keren.

Zij is in contact gekomen met een bureau dat dit allemaal zou kunnen verzorgen, de visumaanvraag. Nu zegt dat bureau dat onze relatie te kort is om een toekenning te geven, echter, als ik ongeveer 50.000 baht betaal kunnen ze regelen dat het wel op korte termijn kan. Mijn vriendin heeft ook haar twijfels hierover.

Mijn vraag is: in hoeverre is het waar dat de ambassade een visum weigert omdat de relatie te kort zou zijn? En is het inschakelen van zo`n bureau in Bangkok verstandig? Of kan mijn vriendin zelf met alle benodigde documenten naar de ambassade in Bangkok gaan?

Met vriendelijke groet,

Lieuwe


Beste Lieuwe,

Allereerst gefeliciteerd, er is toch niets mooiers dan onverwachts een liefde op te doen! Om verder meteen maar met de deur in huis te vallen: als een visumburo zegt dat ze “wel iets kunnen regelen” moeten de alarmbellen afgaan. Het is volkomen onzin dat een bedrijfje iets kan regelen, zij hebben geen speciale connecties met de beslisambtenaren, laat staan dat er met geld geschoven kan worden om een visum te verkrijgen.

De visum regels, vastgelegd in de Schengen Visum Code, stellen geen enkele eis aan hoe lang een relatie moet zijn of wat de aard van de relatie is (vriendschappelijk, liefde, ….). Men zal wel toetsen of het totaalplaatje klopt: is het reisdoel aannemelijk? Lijkt de referent betrouwbaar? Lijkt de vreemdeling zelf betrouwbaar? Zijn de verklaringen consistent of zit er een luchtje aan? Is er een een risico dat de vreemdeling niet tijdig terug zal keren? Is financieel alles in orde?

Wel is het zo dat België in de praktijk om voor mij onbegrijpelijke redenen moeilijk doet bij een korte relatie tussen de referent en vreemdeling. Maar voor Nederland gaat die vlieg niet op, die wil gewoon zien dat de relatie oprecht is en mag nog best in een vroeg stadium zijn. Juist een ontmoeting samen in Nederland kan bijdragen in de verdere ontwikkeling van een relatie dus zou het van de zotte zijn hier eisen aan te stellen omtrent hoe lang de relatie al duurt of hoe vaak de referent (jij) al bij de vreemdeling (je vriendin) zou zijn geweest.

Alle informatie die nodig is, alle eisen, kun je vinden via de website van de ambassade. Ook op IND.nl zijn handige brochures te vinden in het Engels en Nederlands die informatie geven over het visum:
– ind.nl/Documents/4022.pdf
– ind.nl/EN/Documents/8022.pdf

Zo te lezen ben je al aardig goed op weg met de voorbereidingen. Een visumaanvraag kun je prima zelf doen, maar indien gewenst kan een buro wat taken uit handen nemen als jullie dat makkelijker lijkt. Maar een voorsprong geeft dat niet, zoals ik in het visumdossier hier op het blog schrijf:

Kan ik ook een aanvraag indienen via een visumbureau of visa service bedrijf?
Dat kan, al is een aanvraag met enige voorbereiding heel goed zelf te doen. Het gebruik van een visum facilitatie bureau heeft geen enkele invloed op het beslisproces. Een visumaanvraag kost €60, te betalen in Thai Baht tegen de koers op moment van het indienen van de aanvraag, plus –indien je er gebruik van maakt- de servicekosten van VFS voor een bedrag van 480 Baht (Nederland) of 275 Baht (België). Er zijn voorbeelden bekend waarbij honderden euro’s werd betaald aan dit soort bureau’s. Dit is NIET nodig.

Bron: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-dossier-januari-2015-volledig.pdf

Als jij en je vriendin alle benodigde papieren hebben verzameld kan je vriendin dit dus prima zelf een afspraak maken en dit inleveren op de ambassade of eventueel bij het VAC van VFS Global. Een afspraak via de ambassade kost niets extra’s, via VFS komen er service kosten bij.

Ik hoef je denk ik niet te vertellen dat je vriendin er verstandig aan doet een positieve reisgeschiedenis te tonen door bewijs (paspoort stempels) van haar tijdige terugkeer uit Turkije te tonen om zo vestigingsgevaar te ontkrachten. Met een goede voorbereiding aan de hand van het visum dossier hier op het blog en de meest actuele informatie van de ambassade zelf moet het visum vast in orde komen! Ik wens jullie alvast alle geluk en plezier toe.

Vriendelijke groet,

Rob V.

1 reactie op “Schengenvisum vraag: Kan een bureau tegen betaling een visum regelen?”

  1. Rob V. zegt op

    Ten overvloede: het citaat uit het Schengen dossier betreft de oude services kosten, voor Nederland bedragen die inmiddels niet langer 480,- THB maar bijna 1.000,-THB. Maar sinds die verhoging kun je wel bij het VAC (Visa Application Centre) terecht en hoef je niet persé langs de ambassade.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website