Drie jaar Thailandblog

Door Redactie
Geplaatst in Van de redactie
Tags:
29 juli 2014

Vandaag ben ik drie jaar verbonden aan Thailandblog. Laten we daar maar van uitgaan, want de allereerste keer dat khun Peter een bijdrage van me plaatste, kan eerder geweest zijn.

Peter (zo heet hij niet echt, maar ik mag zijn naam niet onthullen; daarvoor moet u het boek kopen dat in september verschijnt) ontdekte mij omdat ik op mijn eigen website het Thaise nieuws bijhield. Niet zo uitgebreid als tegenwoordig, maar ik lichtte er toen een of meer onderwerpen uit die me interessant voor Nederlanders leken.

Allengs ging ik meer doen voor Thailandblog. Ik zal er geen saai geschiedenislesje van maken, maar spring gelijk naar het heden. Elke dag om half zes begin ik aan de samenstelling van het ‘dagelijks overzicht van het belangrijkste nieuws uit Thailand’ onder de titel Nieuws uit Thailand. Om half zes ja, want dan wordt Bangkok Post bezorgd aan het (appartementen)hotel waar ik woon plus de Thaise krant Daily News.

Ik scan de krant, maak van de belangrijkste nieuwsonderwerpen (vaak de opening van de krant) een aparte posting (Uitgelicht) en schrijf Nieuws uit Thailand, een verzameling korte nieuwsberichtjes.

Dat betekent vertalen, samenvatten, soms het nieuws anders formuleren en soms eigen achtergrondinformatie toevoegen. Berichten die alleen relevant zijn voor Thaise lezers sla ik over. Onderwijl hap ik in een croissantje uit 7-Eleven, een bekende kruideniersketen in Thailand. Zo omstreeks 10 à 11 uur ben ik daarmee klaar (met het schrijven, niet het croissantje; dat gaat sneller).

De rest van de dag gaat op aan het redigeren van artikelen van anderen (onder andere in de serie Dagboek), email correspondentie en dezer dagen de eindredactie van ‘Exotisch, bizar en raadselachtig Thailand’, het nieuwe boekje van stichting Thailandblog Charity.

Het werk voor Thailandblog schenkt me veel genoegen. Het houdt me van de straat en (meestal) uit de kroeg. Maar belangrijker is dat het mijn kennis van Thailand vergroot, hoewel niet altijd mijn begrip voor wat er in het land gebeurt. Romans van Thaise schrijvers, vertaald in het Engels, mag ik daarom ook graag lezen. Het zijn er helaas niet veel.

Een saai leven? Nee hoor, ik zet zo nu en dan ook de bloemetjes buiten en dat zijn – dat mag u gerust weten – geen madeliefjes. Meer kan ik er niet over zeggen.

Ik dank de lezers van Nieuws uit Thailand. Dit jaar zijn het er elke dag een kleine duizend. En daar ben ik ‘best wel’ trots op. Dat mag toch wel?

Dick van der Lugt
Eindredacteur

Foto homepagina: Thailandblog, redactie Bangkok.


Ingezonden mededeling

‘Exotisch, bizar en raadselachtig Thailand’: zo heet het boek dat stg Thailandblog Charity dit jaar maakt. 44 bloggers schreven speciaal voor het boek een verhaal over het land van Glimlach. De opbrengst gaat naar een tehuis voor weeskinderen en kinderen uit probleemgezinnen in Lom Sak (Phetchabun). Het boek verschijnt in september.


No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Drie jaar Thailandblog”

 1. chris zegt op

  beste Dick
  Ook mijn dank voor het samenvatten van het nieuws is groot. We ontmoeten elkaar nog wel eens en dat is dan altijd in een kroeg, restaurant of koffieshop in de stad. Dus ik waag te betwijfelen of Thailandblog je van de straat houdt. Misschien ben je wel meer op de straat dan anders het geval zou zijn. (zie ook je impressies van de demonstraties/samenscholingen/straatfeestjes van de PDRC)
  Ik snap niet dat je die croissantjes van de 7-Eleven weg kunt krijgen. Ze smaken naar mijn mening naar niks. In tegenstelling tot je nieuwsberichten. Die smaken naar meer.

 2. Gerrie Q8 zegt op

  Die paar keer dat ik in Bangkok ben, koop ik ‘s-morgens een Bangkok Post. Een uur of zo later, kijk ik wat jij er van gemaakt hebt. Sta steeds verwonderd hoe je de ellenlange verhalen (BP eigen) kan comprimeren tot nuttig en informatief leesvoer. Je bent goed bezig manneke. Pluim voor al je werk en ook voor je werk voor Thailandblog Charity.

 3. Rob V. zegt op

  Niets dan lof, bedankt Dick! Door jouw werk blijf ik goed op de hoogte van het nieuws, en je redactie werk mag ook niet vergeten worden! 🙂

 4. Cornelis zegt op

  Dank voor het vele werk, Dick. Ik lees de resultaten daarvan met interesse en plezier!

 5. erik zegt op

  Is het pas 3 jaar ? Het voelt als langer aan. Goed werk en ga er vooral mee door !

 6. Daniel zegt op

  Ik sluit mij als Vlaming hier voor 95% bij aan. 95% Omdat ik hoop dat de waardering in het heden mag gebeuren. Ik veronderstel dat Dick er in het hiernamaals weinig zal aan hebben.
  Wat ik vooral waardeer is de tijd die er ingestoken word om alles eerst te beoordelen, te analyseren en nadien in keurig Nederlands in de website te typen. Zelf steek ik er tijd in om het te lezen.
  Een kleine opmerking bij de reacties. Soms moeilijk te interpreteren Omdat enige achtergrond ontbreekt wie er reageert. Woont hi/zij in Thailand. Is hij tijdelijk hier, Is hij verlofganger of leeft hij In Nederland of België. Ook de leeftijd. vermelden. Geeft beter het gevoel weer van de persoon die reageert.

 7. Rob Piers zegt op

  Ook van mijn kant: complimenten voor de onverzettelijke Dick. Bewondering ook dat hij bij het samenstellen van het nieuws soms (en dat kan wat mij betreft nog vaker) de humor niet vergeet. Kennelijk leest de redactie van BP dit weblog niet, anders had ze allang aan Dick gevraagd om een paar lessen in de journalistiek.
  Bij het lezen van de samenvattingen van Dick, vind ik het vooral leuk om tussen de regels door te lezen, want wat daar ‘staat’ zegt heel veel over Dick.
  Lekker doorgaan Dick.

 8. Leo zegt op

  Dick, ook mijn dank. In Nederland lees ik bijna dagelijks je huiswerk en word op deze manier steeds wijzer van het Land van de – ondoorgrondelijke – glimlach. Van mij mag je nog jaren door gaan.

 9. Henk b zegt op

  Dick lees graag wat jij schrijft, als ook je colums, er is meer een woord voor je bent een KANJER

 10. Jan Hoekstra zegt op

  Beste Dick,

  Dankjewel. Fantastisch werk lever je, ga zo door.

  Groetjes,

  Jan

 11. Andre van Leijen zegt op

  Bedankt Dick voor al je werk, voor het samenvatten de Bangkok Post, voor het overige nieuws, voor al je redactiewerk en vooral voor hoe je mijn stukjes elke weer weet voor te schotelen als iets apetijtelijks.

 12. Trienekens zegt op

  Beste Dick,

  Iedere dag opnieuw lees ik je stukken op Thailandblog. Hierdoor is mijn kennis van Thailand flink toegenomen en mede dankzij jouw stukken kan ik vaak mijn Thaise vrienden informatie doorspelen.

  kortom hartstikke bedankt voor jouw inzet!!!!

  Groetjes

  Will

 13. boonma somchan zegt op

  Proficiat met uw jubileum bedankt voor uw inzet thailandblog is favoriet bij thai adoptees worldwide, netherlands belgium branch

 14. François zegt op

  Dick, geweldig bedankt voor het vele werk dat je in Thailandblog steekt. Voorlopig wonen we nog in Nederland, maar mede dankzij jou krijgen we steeds meer inzicht in hoe het er aan toegaat in ons toekomstige woonland.

 15. Karel zegt op

  Inderdaad! Niets dan lof over de artikels in Thailandblog! Heb er al veel aan gehad.
  Beste groet

 16. Rene Martin zegt op

  Bedankt Dick. Elke dag kijk ik uit naar je artikelen en m.n. het nieuws. Ga zo door……

 17. Jan VC zegt op

  Dick, Van harte dank! Ik lees dagelijks met veel belangstelling Thailandblog.nl. Het is zeer actueel, nooit langdradig of vervelend en gevuld met een goede mix van ernst en humor! Hou vol want ik wil nog jaren op de hoogte blijven. Dank!
  Jan&Supana

 18. Hendrik zegt op

  Dick, Thailandblog kan en mag trots op je zijn. En voor de liefhebbers ik woon in Thailand.

 19. Jan van Velthoven zegt op

  Dick, dank. Je bericht doet me denken aan een uitspraak van de Engelse filosoof en staatsman Francis Bacon (1561-1626): “Wij zijn veel dank verschuldigd aan Machiavelli en anderen, die schrijven over wat mensen doen, en niet over wat zij zouden moeten doen.” Bien étonnés de se trouver ensemble?

 20. LOUISE zegt op

  Hi Dick,

  Van harte gefeliciteerd en we hopen nog heel lang jouw stukken te mogen lezen.

  Ik kan me voorstellen dat je af en toe helemaal in de stress geraakt, want in de krant kan men zichzelf ook riant tegenspreken en daar moet je dan een lees-vaardig verhaal van maken..
  En dan de boel in de vertaling, wat niet altijd even makkelijk zal zijn.
  Want sommige woorden die de thai gebruikt zijn een ramp om te vertalen, zodat deze ook nog een in die bepaalde regel past.

  Dank voor al je inzet en neem een croissantje van me.
  Biertje mag ook, maar dat lijkt me een beetje te heftig om 06.00 uur in de morgen.
  [Of je moet net thuis komen van die “bloementocht”

  LOUISE

 21. NicoB zegt op

  Dick met grote bewondering voor al je werk lees ik dagelijks met veel genoegen jouw nieuws.
  Je hebt een speurneus voor het juiste nieuws en hebt een bovengemiddelde kennis van Thailand.
  De persoonlijke noot in je werk ontbreekt niet, dat maakt je werk tot een bijzonder werk.

  Dick, veel dank van een zeer tevreden lezer.
  NicoB

 22. Chris van het dorpje zegt op

  Beste Dick

  Ook ik wil je bedanken voor al die info .
  Ik kijk ieder dag na Thailandblog en heb hier veel nieuwe dingen
  over Thailand ontdekt ( geleerd ) .
  Vooral je uitleg van de nieuws van Thailand zijn top !

  Respect en met vriendelijke groeten
  Chris van het dorpje ( Phaktongchai )

 23. dokter tim zegt op

  Bij al het werk dat je voor ons verzet is een zin uit de Nederlandse letteren van toepassing:
  “Oh gij die sneller typt dan God kan lezen.”

  Hartelijk dank.

 24. Walter zegt op

  Beste Dick.
  Ik hoop dat je 100 wordt en al die tijd door gaat met het Thailand.blog.
  Kijk er iedere dag naar uit…geweldig.

  bedankt en met vr. groet uit Nederland
  Walter

 25. paul peters zegt op

  Hallo Dick
  Geniet elke dag van je stukje

  Vriendelijk dank
  paul

 26. Mee Farang zegt op

  Beste Dick, felicitaties.
  Je reageert verbazend snel en je bent een verdomd goed lezer en schrijver.
  Wat is het geheim van de formule?

  • chris zegt op

   Het geheim van Dick is: hij heeft geen geheim.

 27. Hans Out zegt op

  Hallo Dick,
  In een woord fantastisch al dat werk , ga zo door.

 28. Wessel B zegt op

  Ik sta zelf ook iedere dag verbaasd over de hoeveelheid werk die hierin wordt gestoken. En het levert ook nog eens prettig leesbare stukken op. Ronduit geweldig!

 29. Dick van der Lugt zegt op

  Ik dank iedereen voor de aardige woorden. Ze vormen een stimulans om door te gaan. Mijn moeder zou gezegd hebben: Je kunt alleen maar je best doen. En dat probeer ik te doen.

 30. Dirk Haster zegt op

  Beste Dick van der Lugt
  Je bent een onmisbare schakel voor Thailandblog, degene die dit blad iedere dag laat verschijnen verdient een pluim, maar zeker het brave werkvolk dat elke dag weer de pagina’s vult.
  Dan is het bovenop de dagelijkse nieuwtjes zitten een bijzondere prestatie.
  Geniet nog iedere dag van jouw 7-Eleven croissantjes en laat ons genieten van jouw “Nieuws uit Thailand”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website