De ‘Tourist Court’ in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Toerisme
Tags: , ,
30 september 2013
De ‘Tourist Court’ in Pattaya

Om toeristen tijdens hun vakantie in Thailand te beschermen tegen criminele zaken als oplichting, beroving, mishandeling of een anderszins slechte behandeling, heeft Thailand een ‘Tourist Court’ in het leven geroepen.

Het initiatief voor een toeristische rechtbank is in eerste instantie een proefproject en is inmiddels gestart in Pattaya. Het plan is, dat ook in andere steden in Thailand, zoals Bangkok, Chiang Mai, Koh Samui, Krabi en Phuket een toeristische rechtbank zal gaan opereren.

De tourist court is speciaal opgericht om toeristische klachten direct te behandelen. Het hof zal vooral klantenservice geschillen en kleine criminele incidenten in behandeling nemen, te denken valt aan oplichting, fraude, diefstal waarbij toeristen betrokken zijn. Ernstige misdrijven zullen worden overgedragen aan de reguliere rechtbank. In feite is het dus ook geen rechtbank, waar recht gesproken wordt en de overtreders gestraft.

Het is een juridische adviesdienst voor burgerlijke en strafzaken. Als een buitenlander een klacht wil indienen, zal hij toch eerst aangifte moeten doen op een politiebureau. Met het politierapport en met bewijzen, foto’s, getuigen kan jij zich bij de rechtbank in Jomtien vervoegen. De tourist court neemt dan een bemiddelende rol aan in consumentenzaken om tot een schikking te komen. Denk daarbij aan de bekende jetski scams, het slecht functioneren van touroperators en reisbureau’s, aankoop van huizen of goederen, enz. De snelheid van die schikking is natuurlijk wel afhankelijk van de medewerking van beide partijen, klager en aangeklaagde. Als het probleem niet wordt opgelost voordat de buitenlander uit Thailand vertrekt, zal de rechter het resultaat later aan de klager laten weten. Indien er geen overeenstemming wordt bereikt, kan de zaak worden doorgegeven aan de reguliere rechtbank voor definitief oordeel. De nieuwe rechtbank is niet in staat om ernstige strafzaken te beoordelen, maar zal eventuele verklaringen van buitenlanders wel doorgeven aan de reguliere rechtbank.

In de praktijk zal blijken hoe deze service aan buitenlanders gaat werken. Vooralsnog is het een proefproject om een langdurige en kostbare rechtsgang voor eenvoudige zaken te vermijden. De Thaise overheid wil met het proefproject vooral aangeven de veiligheid en het welbevinden van buitenlandse toeristen heel serieus te nemen. De toeristenrechtbank is een initiatief van politie, gerechtshoven, officieren van justitie en ministerie van Toerisme.

De “toeristische rechtbank” is gevestigd in het Gerechtsgebouw in Jomtien, waar men van maandag tot en met vrijdag terecht kan van 8.30 – 4.30 uur. Men kan ook eerst bellen voor meer informatie 038-252 1302 ext. 184.

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “De ‘Tourist Court’ in Pattaya”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ook in het strikt Thaise rechtsysteem wordt altijd begonnen met bemiddeling, soms op het politiebureau, soms op de rechtbank. Het gaat dan vooral om familieaangelegenheden, als erfenis en echtscheiding, zakelijke conflicten en huiselijke problemen waaronder ook huiselijk geweld valt. De rechtbanken kennen speciale mensen, ‘bemiddelaars’ genoemd, en speciale kamers met een huiselijke atmosfeer waar schikkingen kunnen worden getroffen waarbij al of niet advocaten aanwezig kunnen zijn. Bemiddeing slaagt in rond 50 procent van de aanklachten heb ik me laten vertellen. Als bemiddeling niet slaagt gaat het door naar de rechter.

 2. Rob Piers zegt op

  Hoewel ik daar geen ervaring mee heb (en ik hoop het ook zo te houden), is deze ‘bemiddeling” ook gestart in Hua Hin t.g.v. de opening van het nieuwe Provinciale Court.

 3. LOUISE zegt op

  Hallo Gringo,

  Zijn er ook stappen ondernomen om dit aan de toerist duidelijk te maken waar zij hun recht kunnen halen?

  B.V. die jetski oplichter zal dit de toerist niet vertellen.
  De agent, die door de toerist er bij wordt gehaald, die zal dit ook niet doen, want dat kost extra inkomen.
  Dus het idee is goed, het is alleen nog niet afgewerkten kan naar mijn mening ook niet naar behoren functioneren.

  Louise

  • Gringo zegt op

   Ik weet het niet, Louise, hoe en of het gaat werken zal moeten blijken. Ik wil aannemen, dat men je op het politiebureau van de mogelijkheid op de hoogte stelt.

   Er komt nog bij, dat toen het initiatief bekendgemaakt werd, was de eerste kritiek, dat men de maatregelen achteraf niet alleen goed moet regelen, maar vooral aandacht moet schenken aan preventie.

   Ik heb het nieuws ook maar uit de verschillende media, maar misschien ga ik wel een keer naar Jomtien om te zien hoe een zaak wordt aangepakt. Als het tenminste openbaar is natuurlijk.

 4. Rob Piers zegt op

  Een kleine aanvulling die belangrijk kan zijn voor degenen die gebruik willen maken van deze ‘bemiddeling’. In een civiele zaak (bouwgarantie) in Hua Hin, is gebleken dat je in ieder geval gebruik moet maken van een advocaat.

 5. l.lagemaat zegt op

  Volgens politiechef Apichart en Mr.Somsak zullen deze z.g. “minor disputes” in
  1 dag afgehandeld worden,wat ik reeds eerder schreef op het Thailandblog en
  in het NVTP-magazine (24/9) van de Expatclub.

  groet,

  Lodewijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website