Het is niet veel maar het minimum dagloon in Thailand gaat na vier jaar in 60 provincies omhoog. De verhoging is per 1 januari 2017 een feit.

 In zeven provincies komt er 10 baht bij en gaat het loon van 300 naar 310 baht. In dertien provincies komt er 8 baht bij en in 49 provincies 5 baht. In acht provincies blijft het minimum dagloon gelijk. In deze provincies zijn veel fabrieken en die willen het salaris niet verhogen omwille van de concurrentiepositie.

Ondernemers mogen de loonsverhoging niet compenseren door de prijzen van hun producten te verhogen. Ambtenaren van het ministerie van handel gaan dat controleren en bestraffen. Op misbruik staat een maximum gevangenisstraf van zeven jaar en/of een boete van 140.000 baht.

Volgens het ministerie nemen de productiekosten door de salarisverhoging nauwelijk toe (0,01 tot 1,02 procent) dus prijsverhogingen zijn niet noodzakelijk. De productiekosten van drank en eten stijgen naar verwachting met 0,02 tot 0,3 procent en de productiekosten van dagelijkse levensbehoeften met 0,05 tot 0,44 procent.

De verhoging van het dagloon moet de koopkracht van arme Thai verbeteren.

Bron: Bangkok Post

18 reacties op “Minimum dagloon gaat in 69 provincies met 5, 8 of 10 baht omhoog”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Toch opmerkelijk dat dit per provincie wordt geregeld.
  Je zou toch denken dat zoiets als een minimumloon voor gans land wordt vastgelegd, en de verhoging dan overal even hoog is.

  • Khun Peter zegt op

   Ronny, wat ik begrepen heb uit Bangkok Post is dat er gekeken is naar waar de prijsstijgingen het grootst zijn. Zo is het leven in de provincie Bangkok duurder dan in een gemiddelde provincie in de Isaan.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Tja, en blijkbaar spelen de fabrieken ook een grote rol. Zelfs als in die provincies de levensduurte omhoog is gegaan kunnen ze ook daar hun verhoging vergeten.

    Spijtig dat in Thailand steeds maar uitgegaan wordt van het minimum loon ipv een eerlijk loon.

    • Rene zegt op

     In de buurlanden zouden ze zeer gelukkig worden van zo’n minimumloon. Vergeleken met het westen blijft het weinig.
     Waar ze iets aan moeten doen is de marges van de tussenhandel. Voordat de rijst hier in de winkel ligt is de prijs 10x wat de boer er voor krijgt.
     Die boeren zouden best wat meer mogen krijgen.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Vooral diegene die maar een minimumloon willen betalen worden daar gelukkig van, niet diegene die het ontvangen.

 2. tond zegt op

  De kosten van levensonderhoud stijgen overal in Thailand en inderdaad in verschillende mate. Als een land groot genoeg is is er natuurlijk helemaal niks mis me om prijscompensatie per onderdeel (provincie) in te voeren vooral als er grote geografische verschillen zijn in kosten van levensonderhoud. Thailand heeft 68 miljoen inwoners tegen Nederland ongeveer 16 miljoen. In Nederland is er ook verschil daarom is lang geleden gekozen voor procentuele compensatie van kosten van levensonderhoud. In Thailand houdt men hardnekkig vol aan absolute getallen ( in Bhts) Daarom valt dat op.
  Ook in Nederland wordt het minimum loon aangepast maar daarnaast is er (eigenlijk moet ik zeggen was er want bv mijn pensioen is al 6 jaar lang niet meer voor de kostenstijging gekompenseerd) een landelijke prijscompensatie voor alle lonen , uitkeringen en pensioenen.
  Dat in provincies met veel fabrieken het minimum loon niet wordt verhoogd is uit angst dat febrieken zouden sluiten, verdwijnen naar een goedkoper land. Ook dat gebeurt in Nederland alleen wat meer verborgen. (zo zou men in dit geval het minimum loon wel verhogen voor iedereen maar via bv belasting de fabrieken vrijwaren van het kosten effect daarvan. Lood om oud ijzer dus. Maar “ziet er wat netter uit”

 3. john zegt op

  inflatiepercentage in thailand, dus kosten levensonderhoud in thailand warenin 2012 + 4%, 2014 +2% en 2016 vrijwel 0%.

 4. henry zegt op

  Buiten de verhoging van de minimumlonen, is er ook een jaarlijkse loonsverhoging per bedrijfstak en de jaarlijkse bonussen, ook per bedrijfstak.
  De loonsverhoging dit jaar schommelt tussen de 2,7 en 5,2 % , de jaarbonussem tussen de 1,5 en 3 maandsalarissen.
  In april maken bedrijven hun bonussen bekent. Supalai de grootste bouwpromoter gaf in 2016 liefst een bonus van……. jawel 20 maanden.
  Voor vele Thai is de hoogte van de jaarbonus de reden om van werkgever te veranderen.
  Bron Bangkok Post

 5. Walter zegt op

  Ik maak maandelijks 30.000 Bath over aan mijn vrouw, ze vindt dat te veel en zet veel op haar spaarrekening. Als ik over 2 maanden voor goed naar Thailand ga gaan we samen op vakantie.

  • theoS zegt op

   @ Walter, dit is ook een waanzinnig hoog bedrag voor een Thai. Wees blij dat zij eerlijk is en het je zegt. Ik leef, maandelijks, van hetzelfde bedrag met vrouw en studerende zoon. 2 motorcycles plus auto die benzine nodig hebben. 2 air-cons thuis die elke nacht draaien. Zoon heeft elke dag schoolgeld nodig en ga zo maar door. Ik ga er van uit dat haar familie geen zieke buffalo hebben en de broer niet zijn motosai in de prak gereden heeft. Je vrouw is een juweeltje.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Leuk dat jullie samen op vakantie kunnen binnen 2 maanden en dat je ons laat weten dat je maandelijks 30 000 Baht over maakt, en ook dat je vrouw dit teveel vindt.

   Begrijp alleen niet wat je nu wil duidelijk wil maken en wat dit met dit artikel over het minimumloon te maken heeft.

   • Walter zegt op

    Ik was inderdaad niet duidelijk, mijn vrouw werkte voorheen in een textielfabriek in Bangkok en zag haar dochters nauwelijks. (6 lange dagen per week voor het minimumloon) Ik heb haar kunnen overtuigen dat ze terug moest naar Korat, toen net getrouwd, en haar afschepen met een bedrag gelijk aan het minimumloon is niet fair. Ze heeft van het gespaarde geld, op mijn advies, een industrieele naaimachine gekocht. Ze herstelt, ontwerpt en maakt kleding waarvan ze een groot deel van de opbrengst op onze gezamenlijke spaarrekening zet. In overleg samen gaan we van dat geld een huis kopen, ook hierbij heeft ze niet Thaise ideeen zoals 1 badkamer is genoeg en airco wil ze niet, daar komen we wel uit terzijnertijd. Zij realiseert zich dondersgoed dat ze geluk heeft vergeleken met de andere mensen uit de kampong die vaak 7 dagen per week werken. Als mensen geen geld hebben geeft ze wel eten maar leent geen geld uit, ze kent het gelazer dat vaak ontstaat.

 6. Hans Struijlaart zegt op

  Wauw van 300 naar 310 bath per dag. Kunnen de Thai een extra gevuld noodlesoepje eten. I.p.v. een 30 bath noodlesoep nu een 40 bath noodlesoep.
  Ik denk dat ik ook maar in Thailand ga werken. Wat een weelde daar.

  • Mr Bojangles zegt op

   ehhh, dat is een loonsverhoging van meer dan 3%. Ik ken geen CAO hier in NL die dat geeft. En als je AOW en pensioen hebt, kun je het helemaal schudden.

 7. Thallay zegt op

  altijd goed dat het minimumloon verhoogt wordt. Het blijft minimum, moeilijk om van rond te komen. Zeker als vele bedrijven m.n. in de horeca zich er niet aan houden. Ze betalen minder, voor jou duizend anderen, overuren worden niet uitbetaald, geen vrijde dag per week enz. Werkne(e)m(st)ers moeten zelf hun uniform betalen, worden gekort bij ziekte, of onbewezen misdaden als er een kastekort is, vaak omdat de uitbater zelf een greep in de kas heeft geaan. Ook worden van werkneemsters vaak andere diensten aan de uitbater geeist dan waarvoor ze aangenomen zijn. Deze toestanden doen zich vooral voor in zaken die gerund worden door farang, die denken snel een hoop geld te kunnen verdienen in korte tijd.
  Wie kan er rondkomen van 9000 nu 9300 Bath per maand ?

 8. chris zegt op

  Om het gat tussen rijk en arm, tussen werkgever/eigenaren en werknemers te verkleinen moet het minimumloon – naar mijn mening – in jaarlijkse stappen en drastisch worden verhoogd. Dat dit ten koste gaat van de concurrentiepositie van de bedrijven is geen geloofwaardig argument. De arbeidskosten zijn ontzettend laag en de winsten van sommige bedrijven torenhoog. Het gevolg is dat de eigenaren veel rijker worden en de arbeiders slechts in geringe mate delen in de financiele vooruitgang. Daarin is Thailand trouwens niet uniek. Het westen is niet veel beter.
  Het drastisch verhogen van het minimumloon zou ook goed zijn voor de Thaise economie omdat die nogal te kampen heeft met een geringe groei van de particuliere consumptie. De rijken besteden hun geld deels in het buitenland, zetten het om in ‘dood’ geld (zoals aandelen) of aan (luxe) produkten die worden geimporteerd en waarvan de Thaise economie maar gedeeltelijk profiteert.
  Het wordt hoog tijd dat de rijken gaan inzien dat het arm en dom houden van de massa op termijn hun eigen belangen (en die van hun kinderen en kleinkinderen) ernstig schaadt. Maar welke Thaise politicus gaat hen dat eens haarfijn uitleggen?

 9. harry zegt op

  Ach iedereen kan er lacherig over doen, het is toch in % ruim 3%.
  Tevens het praatje dat BKK zo duur is doe ik af met een lacher. Woon hier en merk dat het eten bij de straatstalletjes toch goedkoper en beter is dan op het platteland. Tja, duur maken kun je het overal.

 10. Frans Nico zegt op

  Het verschil tussen de provincies in de hoogte van het minimumloon en het verbod voor werkgevers dat in de prijzen door te berekenen lijkt verdacht veel op een centraal geleide economie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website