Les over Vincent van Gogh in het Thais

Door Redactie
Geplaatst in Thailand video's
Tags:
27 februari 2012

Vaak wordt er geklaagd dat het Thaise onderwijs in een deplorabele staat is. Universiteiten zouden op zijn best het niveau van de Nederlandse Hogescholen halen. En de Thai leren feitelijk alleen maar over Thailand. Kijken nauwelijks over de landsgrenzen heen. Laten we daar eens veranderingen in brengen.

Laten we de Thai eens een beetje de roemruchtige geschiedenis van ons land bijbrengen. Per slot van rekening hebben onze rijkdom voor een groot deel weggehaald uit Zuidoost-Azie. Daar kunnen we op zijn minst iets voor terugdoen, toch?.

Tegelijkertijd gaan er misschien meer Thai voor ons blog interesseren. Want het is toch wel een beetje een Nederlandse bedoeling hier. En vanuit die Hollandse nuchterheid vertellen de kenners dan hoe de Thai en de Thaise cultuur in elkaar steekt. Af en toe een Thai die minzaam glimlachend vertelt dat we het allemaal fout hebben, zou louterend kunnen werken.

Maar laten we beginnen met de les over de Nederlandse cultuur. Want wat weten de de Thai nu eenmaal over bijvoorbeeld onze schilders uit de Gouden Eeuw? Wie was Vincent van Gogh? Wat schilderde die. En waar was hij eigenlijk geboren. Weten ze vast niet. Gaan wij van Thailandblog verandering in brengen.

[youtube]http://youtu.be/O0Ykf4Rxzbo[/youtube]

14 reacties op “Les over Vincent van Gogh in het Thais”

 1. Rob V zegt op

  Leuk idee! 🙂
  Een “inburgerings cursus” maar dan eentje met zinvolle informatie, of op zijn minst geen zinloze informatie als “vrouwenbesnijdenis is strafbaar” .Waarom zou je dat als (Aziatische) migrant willen weten? Maar dat is wel één van de 100 vragen van de Kennis vd Nederlandse Samenleving (KNS) toets die op de ambassades wordt afgenomen.

  • hans zegt op

   Die Vincent deed aan andere vormen van besnijdenis toch..

   Maar vraagje, veranderen die vragen vaak of is het een kwestie van uit je kop leren en te downloaden.

 2. Rob V zegt op

  Lol.

  Die KNS vragen zijn er gelukkig maar 100. Die veranderen niet en kun/moet je in het Nederlands uit je hoofd leren. Dus je kunt zelfs de antwoorden leren zonder daadwerkelijk de inhoud te begrijpen. Je noemt het juiste antwoord en de spraak computer keurt het dan goed of fout. Dit is dus het makkelijkste deel van het hele 3 delig examen. De KNS vragen zijn ook op internet te vinden.

  Voor de overige 2 delen (TGN: Toets Gesproken Nederlands en GBL: Geletterd en Begrijpend Lezen) heb je wel studie materiaal nodig. Ook dit valt online te vinden, maar wordt het wat moeilijker, je moet toch een woordenschat van zo’n 1.000 a 2.000 woorden opdoen. Dan kan een betaald boek of cursus wel handig zijn.

  Het cursus materiaal van de overheid is knudde, al is het fimpje “Naar Nederland” wel aardig om een keer te zien, je wordt dood gegooid met stereotypen en (niet verkeerd bedoeld) ze gaan er toch van uit dat de migrant uit een achtergesteld (islamitisch) gebied komt. Alle “niet westerlingen” zijn natuurlijk maar eenvoudige lui die niets van het westen weten of begrijpen (*Kuche kuch*). Dat zie je ook weer terug in het kabinets praatje omtrent het immigratiebeleid.

  • TvdM zegt op

   Die 100 vragen zijn niet moeilijk, de antwoorden ook niet. Toch blijkt het nog knap moeilijk het juiste antwoord bij de juiste vraag te zoeken.
   Mijn vriendin antwoordde tijdens het samen oefenen op de vraag hoe lang de oorlog met Spanje duurde, in luid en duidelijk Nederlands: de burgemeester!

   • Rob V zegt op

    Dat is mijn vriendin een enkele keer overkomen. Van bijna alle vragen en antwoorden weet ze de vertaling maar dan gaat het toch wel eens fout. Als ik dan met een glimlach op mijn gezicht haar aankijk van “weet je dat heel zeker??” verbeterd zij zich bijna altijd. Helaas dat zo’n computer geen correctie toe staat.

    En ja de vraag “Krijgt u in Nederland een uitkering of moet uw partner voor u zorgen?” als zei zegt “mijn partner” reageer ik met “wat dag je van zelf te gaan werken???” . Maar dat soort vragen en antwoorden zegt wel een hoop over de wanvertoning (buiten de erg simplistische antwoorden…) die dit examen is. Natuurlijk krijg je geen gratis geld, natuurlijk hebben alle burgers dezelfde rechten etc. maar dat hoef je een moderne migrant niet te vertellen…

    De 100 KNS vragen kun je o.a. hier vinden:
    http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1662124.ece/100_examenvraqen

    Voorbeelden met de ook de antwoorden en de andere toets onderdelen(TGN, GBL) zijn ook op diverse sites te vinden maar ik wil geen reclame maken.

 3. Dirk de Noorman zegt op

  Daar heb je het weer;

  “Een groot deel van onze rijkdom uit Zuid-Oost Azië”. Nooit horen we hoe en hoeveel en waarom. Dat het “ons” revenuen bracht en dat er veel niet deugde is waar. Maar de uitdrukking “Indië verloren rampspoed geboren” is behoorlijk gelogenstraft door onze enorm gegroeide rijkdom na 1950 terwijl de paar overgebleven tropische gebiedsdelen alleen maar geld kosten.

  De veel gehoorde opvatting dat de rijkdom van Nederland voor het grootste deel uit de Oost kwam is al lang door historici betwijfeld. Toch blijft het idee bestaan, voornamelijk door culturele veranderingen, de ethiek van onze tijd en communistische propaganda destijds.

  De belangstelling van de Thai voor van Gogh is wat laat, als je het vergelijkt met die van de Japanners. Maar, beter laat dan nooit.

  • hans zegt op

   lees deze link maar is over de voc
   http://www.amsterdamcitywalks.com/stadswandelingen_amsterdam_ihvvdv.html

   • Dirk de Noorman zegt op

    Beste Hans,

    Leuke site hoor, maar waarom moet ik dat lezen?

    ( Ik had het niet over de VOC maar over de staat der Nederlanden en haar voorlopers.)

    Overigens, als je wat wil lezen over deze materie; “Zeevarend Nederland en zijn wereldrijk 1600 – 1800” Prof. Dr. C.R.Boxer. (Engelse hoogleraar, dus onverdacht.)

 4. Fluminis zegt op

  *off topic*
  John, de huidige Nederlandse rijkdom waar jij het in jouw stukje over hebt bestaat uit schuld, heel veel schuld die we nooit meer terug kunnen betalen dus svp wat meer intelligente opmerkingen maken hierover of je verdiepen in een stukje economie voordat je zulke opmerkingen maakt. Bedankt.

  • Dirk de Noorman zegt op

   Beste Fluminis,

   Misschien kun je vast beginnen je portemonnee om te keren en je bankrekening te schenken aan de “slachtoffers”.

   Of is het weer gratuite mea culpa?

 5. wiel palmen zegt op

  reactie op Van gogh ( website nog in constructie)

  Klachten over het Thaise onderwijs etc…
  Ik vroeg een maand geleden aan een paar nederlandse studenten of ze wel eens van Vondel gehoord hadden of van Gezelle en ik noemd een paar schilders.
  Nooit van gehoord. Tja, ook Goethe was niet bekend. En Spinoza dan?
  Ach, misschien hoort dat ook zo, om die mensen niet te kennen.
  Dus de Thaise studenten verkeren in goed gezelschap.

  wiel

  • Dirk de Noorman zegt op

   Dag Wiel,

   Afgezien van de representativiteit van je onderzoek, is het belangrijk te vragen naar het instituut van afstuderen.

   InHolland, Windesheim en nogal wat andere grote instituten waaronder ook universiteiten hebben er de laatste jaren een bende van gemaakt.

   Toch winnen ze nog glansrijk van vrijwel alle Thaise instituten.

 6. jogchum zegt op

  Rob V,
  Die hele ”inburgerings-cursus is door NL alleen maar in gevoerd om zoveel mogelijk de zg
  import-bruiden tegen tehouden. Nederland was het eerste land van de EU die dat in voerde.
  Voor heen was het ook al zeer moeilijk om een visum voor NL tekrijgen. Op een touristen
  visum moest je bv 7 maanden wachten….onder het mom van vouwen handel.
  Visum voor kort verblijf >>half jaar geldig <>laten zien op de Nederlandse Ambasade<<

  • hans zegt op

   En als je nou al getrouwd bent met een thaise en al een gezamenlijk kind hebt, moeten ze de thaise vrouw dan niet op basis van gezinshereniging binnen laten, anders kun je kind niet eens in nederland naar school doen zonder je vrouw achter te laten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website