Mijn goede vriend Doeke Bakker van Ameland is een aantal jaren geleden bij mij hier in Thailand op bezoek geweest en is dus geinteresseerd in alles wat met dit land te maken heeft.

Hij attendeerde mij op een documentaire van Frieslân Dok, dat gaat over een aantal Thaise vrouwen in het Friese gebied Het Bildt. Ik heb het bekeken, het is veel in de Friese taal, maar met ondertiteling. Ik vond het ontroerend mooi, afijn kijk zelf maar:

 

 

 

[youtube]http://youtu.be/HGQ10EiZILM[/youtube]

13 reacties op “Thaise vrouwen in Friesland (video)”

 1. Ben Janssens zegt op

  Heel mooi gedaan deze reportage. Zou ook een van de gewone Nederlandse zenders moeten komen.

 2. Sir Charles zegt op

  Heb ooit eens gelezen dat verhoudingsgewijs in Friesland vergeleken met de randstad naar het aantal inwoners veel Thaise vrouwen wonen.
  Weliswaar niet uit Het Bildt echter enkele van hen ken ik persoonlijk en kom ik regelmatig tegen.

  Thaise vrouwen die in de loop der jaren volkomen geïntegreerd zijn en zich thuis voelen, sterker nog die weinig of geen emotionele binding meer hebben met hun vaderland. Er zijn erbij die al langer dan 10 jaren niet meer in Thailand geweest zijn en daar ook zozeer niet meer de behoefte aan hebben alleen als er een noodzaak voor is.

  Zo sprak ik laatst een van hen die nog niet zo lang geleden in Thailand was geweest vanwege een sterfgeval in haar familie en er zodoende met haar Friese echtgenoot een vakantie er aan vastplakte.
  Zij voelde zich niet meer thuis, een buitenstaander die het sociale leven met al zijn hectiek daar ontwend was, niet alleen met haar landgenoten maar ook met haar familie- en voormalige dorpsleden.

  Ze was weer blij terug te zijn in dat ‘stugge saaie’ Friesland.

 3. Gerrit van den Hurk zegt op

  Wat een geweldige reportage. Heel erg leuk om te zien, hoe de Thaise vrouwen hier omgaan met de Nederlandse cultuur. En toch ook zich zelf blijven en hun cultuur naar Friesland brachten. In een woord “Geweldig”

  • Sir Charles zegt op

   Ja een leuke reportage waarin de bekende vooroordelen teniet worden gedaan zowel over de Thaise vrouwen alswel over de ‘wat de boer niet kent’ mentaliteit van de Fries.

   Inderdaad en toch ook zich zelf blijven, grappig dat ze dikwijls hun typische Thaise gewoontes blijven behouden.
   Denk aan het kussen of innig fysiek verstrengeld zich ophouden ergens in een openbare gelegenheid ook al is het met hun vriend/man, om over die 3 bekende kussen in de lucht die in Nederland zo gewoon zijn met kennissen, collega’s en met volstrekt wildvreemden maar niet te spreken, dat is helemaal uit den boze.
   Ook zullen ze zich niet in bikini op het strand begeven maar nog steeds ‘kuis’ gekleed gaan en zo zullen er wel meer voorbeelden zijn.

   Aan de andere kant moet het ook niet overdreven geidealiseerd worden alsof ze van een andere planeet komen, hoe graag ik dat ook zou willen.
   Ken ook vrouwen in en buiten Friesland die niet meer een harmonieuze relatie hebben, die het niet ‘gered’ hebben en bovenstaand betoog allang niet meer van toepassing is met enkele trefwoorden: gokken en drank.
   Ben zelf werkzaam in de gokwereld, kom zodoende daar dikwijls ook veel Thaise vrouwen tegen.
   Die bij hun man weg zijn en nu ergens bepaalde ‘werkzaamheden’ verrichten. Helaas zijn er ook Thaise vrouwen die daarmee hun best doen om vooroordelen jegens hen te bevestigen, spijt het me te zeggen

   Gelukkig gaat het meer goed dan fout dát vooropgesteld!

 4. Hendrik zegt op

  Gringo, bedankt voor de verwijzing naar de Friese documetaire. Ben een Fries die al meer dan 10 jaar in Thailand woont en om die rattenvanger in mijn moedertaal te horen spreken en bezig te zien op het land waar ik vandaan kom, gaf me een fijn gevoel. Leuk te weten dat er nogal wat Friezen zijn die een Thaise relatie hebben.

 5. Harold Rolloos zegt op

  Indrukwekkende documentaire, die eens een keer niet bol staat van de vooroordelen over Thaise vrouwen. Het laat zien dat deze vrouwen prima zijn geïntegreerd in de Nederlandse (Friese) samenleving en dat het een kwestie van geven en nemen is.

  Complimenten voor de makers om het zo te brengen 🙂

 6. jim zegt op

  geinige video.
  hilarische diner scene waar ieder zijn eigen eten naar binnen zit te werken 😀
  hij z’n aardappeltjes en zij haar thaise prak.

  ook leuk om te zien dat de ’thaise vrouwen zijn onderdanig’ mythe goed in stand wordt gehouden.
  ze hebben alleen niet in de gaten dat de heren in de garage zitten te wachten tot de dames klaar zijn met hun ritueeltje in het huis.

  wie is er nou onderdanig? 😀

 7. Roswita zegt op

  Geweldig mooie reportage, zo’n programma zou ook over de Thaise vrouwen in andere steden/provincies gemaakt mogen worden. Liefst nog met Thaise ondertitels zodat ik het aan mijn Thaise vriendinnen in Thailand kan laten zien.

 8. Johanna zegt op

  Leuke reportage.
  Hieruit heb ik geleerd dat ik schijnbaar ook wat thais in me heb.
  Ik vraag manlief ook wat hij wil eten en drinken en dat maak ik dan voor hem en breng het naar hem toe. En als hij het niet lekker zou vinden ( wat eigelijk nooit voorkomt) dan maak ik wat anders voor hem.
  Is dit “onderdanig ?” NEE, absoluut niet. Ik vind dit normaal.
  En ik denk dat veel nederlandse vrouwen zo zijn.
  Afijn, ook geweldig te horen hoe goed hun nederlands is.
  Echt knap.
  Maar toch lijkt deze reportage een verheerlijking van de Thaise vrouw en lijkt het allemaal rozegeur en maneschijn. Maar dat is mijn persoonlijke mening.
  Ik wens ze allemaal veel geluk toe.

  • kees zegt op

   Beste Johanna
   Dan is jou man een mazel kond. Wand als mijn vrouw eten voor mij maakt en ik vind het niet lekker dan heb ik pech gehad. En ze is een Thaise we zijn 35 jaar getrouwd en ze is beslist niet onderdanig. Als ze dat wel zou zijn is er in mijn ogen iets mis in de relatie.
   Er zijn verschillende redenen om onderdanig te zijn. En komt vooral voor in landen waar de vrouw onder drukt word. Goed of lief zijn voor elkaar heeft niets te maken met onderdanig zijn. Dat komt meestal voort uit angst.
   Voor mijn heb je gelijk Johanna

   Met vrg kees

  • Sir Charles zegt op

   Heb een leuke anekdote Johanna met een hele grote kwinkslag zeg ik met grote nadruk aansluitend op jouw reactie ‘is dit onderdanig?’ en ‘wie is er nou onderdanig?’ in een eerdere reactie van Jim om 15:38.

   Kom dikwijls bij kennissen in en buiten Friesland op visite die een Thaise vrouw hebben, die zonder uitzondering allemaal voordien gescheiden zijn.
   Vind het dan altijd amusant te constateren dat dikwijls juist de man ‘onderdanig’ is aan zijn Thaise vrouw, dat wil zeggen de rolverdeling veelal anders is geworden dan met zijn toenmalige Nederlandse vrouw.
   De mannen doen nu de klusjes wat ze voorheen overlieten aan hun ex-vrouw. De eenvoudige huislijke klusjes zoals de kliko aan de straatkant zetten, onkruid verwijderen, het toilet schoonmaken, stofzuigen en ja de vaatwas doen.
   Het koken wordt dan wel altijd aan haar overgelaten behoudens als er een typisch Hollandse maaltijd op het menu staat alhoewel de meeste Thaise vrouwen dat ook al gauw onder de knie hebben.

   Grappige tegenstelling is dan ook dat de mannen vervolgens zonder blikken of blozen verkondigen dat hun ex veel te geëmanicipeerd was geworden.

   Begrijp het niet verkeerd als hij maar gelukkig is daar gaat het om. Wil er ook geen waardeoordeel over doen en zeer zeker is het niet sarcastisch bedoeld maar toch valt het me op dat de Thaise vrouw vaak zo betutteld in de watten wordt gelegd door de man alhier.
   Gunstig van mijn anekdote is daarmee weer wel dat tegelijkertijd het bekende vooroordeel min of meer kan worden tegengesproken dat veel mannen een Thaise vrouw hebben omdat ze zonodig een altijd ja-knikkende gemakkelijke gewillige huishoudster in huis willen hebben.

   Rest mij nog te zeggen voor de niet goede verstaanders dat ik er beslist niet op tegen ben dat de man óók dergelijke klusjes verricht want vind eigenlijk dat er in een relatie geen specifieke rolverdeling plaats zou moeten vinden, dat niet alle huishoudelijke werkzaamheden bij voorbaat afgebakend dienen te worden alszijnde toebehorend aan de man of vrouw maar dat het in harmonieuze relatie in overleg bewerkstelligd kan worden zodat er van onderdanig zijn van ofwel de vrouw alswel de man geen sprake hoeft te zijn.

   (Alhoewel strijken beslist door de vrouw gedaan moet worden). 😉

  • Rob V zegt op

   Leuke docu, inderdaad jammer dat er geen Thaise ondertiteling is. Het geeft een (niet “het” , dat bestaat niet) beeld van Thai in NL/Friesland.

   Wat betreft de rolverdeling: laat mensen dat lekker zelf beslissen. Als beide tevreden en met het volle verstand tot een bepaalde taakverdeling zijn gekomen, wat heeft een buitenstaander daar dan over te zeggen? Al die cliches en gezeur ofdat de NL/TH/.. vrouw of man beter/slechter, zelfstandiger/onderdaniger botter/socialer is.. elk individu en koppel is weer anders. Laat de mensen inderdaad gewoon gelukkig zijn.

   Of althans tevreden. Er zijn helaas altijd wel stelletjes die op één of meer gebieden aan (foute) clichés voldoen (anders zouden we ook geen stereotype kennen). Zo was ik bij een kennis (TH NL koppel) op visite. Hij bijna 30 jaar ouder dan haar maar beide zeer gelukkig en oprecht. Echter was er ook een wel bekend stereotype gast aanwezig: Oudere man, dik, bot, veel zuipen (zou zomaar een Duitser of Rus kunnen zijn 😉 ), zijn vriendin ruim 30 jaar jonger. Ik vond hem maar een rare snuiter en haar ook (zij leek weer het typetje dat graag veel dure spulletjes wil hebben). Het verbaade me ook niet toen ik aan mijn Thaise kennis vroeg: “Zeg houden die twee van elkaar? Die man lijkt mij niet aardig en zij lijkt nogal van geld te houden. Ik voel geen liefde.”. De reactie “Ja, dat is waar. Zij hoopt dat opa snel dood. Dan her rich rich and can find younger sexy husband.”. Ik: “Waarom zoek zu nu geen leuke man?” “Omdat zij graag veel geld wil, en straks is opa dood.”. Ik: “Straks heeft ze pech en wordt hij over de 100…”.

   @Charles. Gelijk heb je! 😉 555

 9. jan maassen van den brink zegt op

  ja heel erg jammer voor mijn vriendin . geen thaise ondertiteling. dan kon zij er ook van genieten ..bedankt voor de mooie repotage


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website