Smartphone mee naar Thailand? Lees de bespaartips!

Een flinke telefoonrekening na je vakantie in Thailand kan je plezier aardig bederven. Vandaar een aantal tips hoe u op smartphone kosten bespaart tijdens uw vakantie in het ‘Land van de Glimlach’.

Iedereen weet dat het gebruik van een smartphone in het buitenland (met internet) behoorlijk in de papieren kan lopen. Maar voor sommige mensen is het vrijwel onmogelijk om het toestelletje thuis te laten. Toch zijn er manieren om ‘in the picture’ te blijven zonder dat er direct flinke rekeningen tegenover staan en u wordt afgestraft door data roaming toeslagen. Als u niet zonder technologie kunt, zijn hier een aantal tips om contact te houden met de buitenwereld terwijl u uw vakantiebudget binnen de perken houdt.

1. Zet data roaming uit
De eerste en misschien wel belangrijkste tip is niet vergeten direct uw data roaming uit te zetten zodra u in het vliegtuig naar Bangkok stapt. Op deze manier kunt u beslissen wanneer u online bent en er geen apps aangaan die uw datalimiet om zeep helpen naast uw zuurverdiende geld. Als u geen toegang tot internet wilt buiten een Wi-Fi hotspot dan kunt u data roaming activeren wanneer u dat wenst. Door uw online escapades onder controle te houden, houdt u uw smartphone kosten laag in het buitenland.

2. Maak van alles een screenshot
Als u Google maps nodig hebt om door Thaise steden te navigeren of wanneer u alleen een kopie van uw vluchtgegevens bij de hand wilt hebben, download dan kaarten en belangrijke documenten op uw mobiel voordat u van huis vertrekt of doe het ergens met gratis Wi-Fi. Maak er dan een screenshot van zodat u ze snel tot uw beschikking heeft wanneer nodig.

3. Vind gratis Wi-Fi
Het betaalt zich uit om de gratis Wi-Fi hotpots te vinden bijvoorbeeld in Bangkok. Internetcafés zijn een goedkope optie maar bibliotheken, cafés en hotels zijn ook goede plekken om geheel gratis en betrouwbaar internet te hebben. Gratis hotspots zijn ook de beste plek om foto’s te uploaden en al het nieuws, muziek, video’s en apps te downloaden. Dus zoek een gezellig café, bestel een latte macchiato en blijf op de hoogte wat er gebeurt in de wereld zonder een overweldigende rekening te krijgen wanneer u thuiskomt.

4. Wissel apps op uw thuisscherm
Wordt u ’s ochtends wakker en opent u instinctief Facebook en checkt u uw e-mails nog voordat u bent opgestaan? Dit vreet aan uw datalimiet en helpt niet bij het inperken van uw smartphone uitgaven. Dus zet uw email app op de laatste pagina van uw telefoon zodat u niet in de verleiding komt om er iets mee te doen.

5. Geef uw verloren of gestolen smartphones direct aan
Bent u uw telefoon verloren of is het toestelletje gestolen n het buitenland, licht dan uw provider direct in. Op die manier blokkeert men alle toegestane activiteiten en wordt u niet o kosten gejaagd door anderen die uw telefoon gebruiken. Zorg verder voor een inlogcode en een sim-lock op uw telefoon zodat het lastiger wordt om de telefoon zo maar te gebruiken.

6. Updaten en downloaden? Doe het handmatig
Automatisch updaten van apps en het downloaden van grote documenten jaagt uw tegoed er direct door heen. Zet daarom uw smartphone settings op handmatig (manual). Zo kunt u nog steeds updaten en documenten per e-mail ontvangen maar om dit te doen moet u gratis Wi-Fi connectie hebben. Dat bespaart geld.

7. Gebruik apps om contact te houden
De dagen met postduiven en een postbus zijn voorbij. Hoewel een telefoontje plegen met uw mobiel makkelijk lijkt, kunnen internationale gesprekken u nog steeds een fortuin kosten. Gebruik in plaats daarvan apps zoals Skype, Viber, Line of WhatsApp waarmee u sms’jes kunt sturen en naar huis kunt bellen voor niets als u tenminste gratis Wi-Fi gebruikt. Daarbij is het altijd leuk om een videogesprek te voeren, al is het alleen maar om iedereen jaloers te maken met uw gebruinde huid.

8. Simvrije GSM
Een makkelijke manier om data roaming toeslagen en smartphone uitgaven te temperen is door een goedkope, simvrije GSM te kopen met een Thaise prepaid SIM-kaart. U betaalt lokale tarieven en inkomende gesprekken zijn meestal gratis. Dat betekent misschien een paar dagen zonder internet, maar er zijn meestal genoeg computers in internetcafes, hotels en hotels te vinden waar u snel berichten kunt sturen naar vrienden en familie.

9. Laat thuis (!!!)
Een ander idee is: laat al deze dingen achterwege, laat het thuis! Dat lijkt misschien onmogelijk, om afgesneden te zijn van uw geliefde smartphone en de wereld gedurende enkele weken, maar hopelijk bent u zo druk en hebt u het zo naar uw zin dat u geen seconde denkt aan uw Inbox en wat er gaande is in de wereld. Misschien komt u er achter dat u niet zonder kunt, maar dat is dan in ieder geval bij een koel glas aan een zwembadbar in de zon.

10. Zet het vast
Sinds juli dit jaar moeten alle mobiele telefoonaanbieders uw maandelijkse roaming kosten houden op maximaal €50. (maximaal 45 eurocent per Mb). Elke netwerk heeft een iets ander quotum, maar wanneer u uw limiet bereikt, wordt u afgesneden van de roaming optie. U kunt het door u gewenste bedrag instellen met uw provider en een waarschuwing ontvangen voordat u de roaming optie kwijtraakt. Zo houdt u uw budget in de gaten en bespaart u kosten in het buitenland.

Bron: Skyscanner

Thailand goedkoop bellen tips

Wilt u goedkoop bellen in Thailand lees dan ook de onderstaande tips van de redactie van Thailandblog:

 • Schaf bij aankomst op het vliegveld een Thaise prepaid simkaart aan. Dit kan eventueel gekoppeld worden met een internet Prepaid bundel voor bijvoorbeeld 1 maand. U hebt o.a. de keuze uit Dtac, True move, AIS etc.
 • Wanneer u eerst landcode 004 intoetst, kunt u voor 5 baht (€ 0,13) per minuut naar Nederland bellen.
 • Internet kost gemiddeld 399 baht voor 1 Gb bundel (100 baht = € 2,58).
 • De kosten voor mobiel bellen binnen Thailand zijn erg laag. Met een beltegoed van 300 baht kunt u behoorlijk lang bellen.
 • Opwaardeerkaarten zijn overal te koop, bijvoorbeeld bij 7-Eleven. De instructie voor het opwaarderen is zowel in het Engels als in het Thai.

Heb jij nog een goede bespaartip? Deel het met ander lezers.

4 reacties op “Smartphone mee op reis naar Thailand? Lees de bespaartips!”

 1. Henk j zegt op

  004 voor het landnummer is bij Dtac.
  005 is bij ais en 006 is bij True.
  Dtac heeft ook de mogelijkheid om een abonnement af te sluiten.
  Hier benodigd paspoort en creditkaart.
  Is voor een maand of langer ook te doen

  Maak een dropbox account aan of een ever not en zet hier alle reisdocumenten in en paspoort copy.
  Ben je je smart phone of je papieren kwijt dan heb je altijd een back up.

 2. top martin zegt op

  Gewoon al je adressen op de Ned. SIM kaart kopieren en deze mee nemen naar Thailand. In MBK Bangkok (of elke GSM avond markt) ga je dan een namaak SAMSUNG GSM kopen voor ca € 40,-. Daar doe je je Ned SIM kaart in en kopier je alle adressen in de SAMSUNG memmory. Dan weer de Ned SIM kaart er uit en voor 50Baht een 1-2-call Thai SIM er in plaatsen. Nu kun je met je gehele Ned. adresse bestand via een Thai SIM goedkoop telefoneren. Terug in Ned. verkoop jij je Thai SAMSUNG gemakkelijk via Ebay of Markplaats voor het 3 dubbele. Wel even van te voren je adressen bestand uit de memmory deleten. top martin

 3. Johan zegt op

  Ga binnenkort 5 weken Thailand, verblijf op meerdere plaatsen Bangkok, Chiang Rai, Pattaya, Hua Hin, begrijp ik het goed dat Dtac zo’n beetje de beste dekking over heel Thailand heeft? Is er ook een internetnetbundel te koop voor een maand onbeperkt (zo ja welke is beste?) of zit er toch een datalimiet aan?

  • rebell zegt op

   De fa. 1-2-call hebben de meeste Thais. Het bellen tussen leden van 1-2-call is gedeeltelijk gratis. Een SIM kaart 1-2-call kost 50 baht met 50 baht vrij er op. Opwaarderen in elke 7-11 S-Markt mogellijk. De SIM kaart is in elke 7-11 te koop en die zijn 24 uur open. rebell


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website