(Redactionele bronvermelding: Rolf_52 / Shutterstock.com)

Hoeveel kan je afdingen in Thailand? Dat is een vraag die regelmatig voorbij komt.  Wie in thailand wat wil kopen op een markt of van straatverkopers moet kunnen afdingen. Dat is iets waar veel Nederlanders en misschien niet zo goed in zijn, omdat wij altijd vaste prijzen gewend zijn. 

Afdingen is een onderhandelingstactiek waarbij men probeert de prijs van een product of dienst te verlagen. Dit wordt vaak gedaan op markten, bij tweedehands verkoop, of in culturen waar prijsonderhandelingen deel uitmaken van het koopproces.

Hoeveel kan je afdingen in Thailand?

In Thailand, het afdingen is een algemene praktijk, vooral op markten en bij straatverkopers. Hoeveel je kunt afdingen hangt echt af van de specifieke situatie, maar het is niet ongewoon om te beginnen met het bieden van ongeveer de helft van de gevraagde prijs. De verkoper en koper werken dan meestal naar een compromis toe. Let op, het is belangrijk om respectvol te blijven tijdens het onderhandelen en te onthouden dat het vaak gaat om kleine bedragen voor de gemiddelde westerse consument, maar die kunnen een groot verschil maken voor de lokale verkoper.

Voor goederen en diensten waarvan de prijzen duidelijk zijn aangegeven, zoals in restaurants of supermarkten, is afdingen over het algemeen niet geaccepteerd. Ook kan het afdingen in high-end winkels of winkelcentra minder gebruikelijk zijn.

Tips voor afdingen in Thailand

In Thailand en Zuidoost-Azië is het gebruikelijk om te onderhandelen over de prijzen van goederen en diensten. Dit wordt zowel van buitenlanders, toeristen als de lokale bevolking verwacht. Maar het is belangrijk om te weten dat dit niet in elke situatie gebruikelijk is.

Als je in Thailand woont of erheen reist, zijn lokale markten, verse voedselverkopers en toeristische gebieden zoals Khao San Road in Bangkok doorgaans de populairste plaatsen om in het Thais te onderhandelen. Onderhandelen wordt in Thailand algemeen verwacht in winkels gerund door kleine ondernemers en op Thaise markten. Je kunt ook onderhandelen over lokale diensten zoals rondleidingen, vervoer en accommodatie. Als toerist is dit een vaardigheid die je goed van pas zal komen!

Wanneer je weet hoe je op de juiste manier in het Thais kunt onderhandelen, kan winkelen in Thailand flink wat voordeel opleveren. In dit artikel leer je de beste tips en trucs en de nodige vocabulaire en zinnen om goederen en diensten goedkoper te krijgen en zo wat geld te besparen!

Voordat je begint met winkelen en onderhandelen in het Thais, wil je leren hoe je de Thaise cijfers leest en uitspreekt. Dit kan je helpen om te zien wat de lokale bevolking betaalt in vergelijking met toeristen en geeft je een voordeel bij het onderhandelen. Ook is het handig om de Thaise valuta te kennen en bij je te hebben.

(Redactionele bronvermelding: Sareerat Phongsart / Shutterstock.com)

Tips en trucs voor onderhandelen in Thailand

 • Wees beleefd, begroet de verkoper en glimlach: Met groeten in het Thais kom je ver in Thailand. Thaise mensen reageren erg goed op een poging om Thais te spreken en waarderen een glimlach. Ondanks dat het jouw bedoeling is om te onderhandelen, hoef je niet onbeleefd of dwingend over te komen. Een dergelijke houding wordt niet gewaardeerd en zal ervoor zorgen dat je geen deal krijgt. Gebruik in plaats van veel lichaamstaal je glimlach en de Thaise taal om de verkopers te beïnvloeden. Vergeet niet om ‘khab’ toe te voegen aan het einde van elke zin als je een man bent en ‘ka’ als je een vrouw bent!
 • Bepaal eerst een redelijke prijs en begin lager: Het bepalen van een eerlijke prijs voor goederen kan eenvoudiger zijn dan voor diensten. vragen vaak tot 40% meer dan de marktprijs. Een goede start voor onderhandelingen is dus om te beginnen met bieden op 40-50% minder dan de gevraagde prijs. Voor diensten kan het een goed idee zijn om online rond te kijken. Vaak ligt de vraagprijs hoger dan waarvoor de dienstverlener bereid is te verkopen. Ze kunnen bereid zijn hun prijs te verlagen als je hen laat weten dat iemand anders dezelfde service voor minder aanbiedt.
 • Kijk rond: Kijk altijd rond. Als je iets ziet op de markt dat je leuk vindt, ga dan naar de volgende winkel. Veel winkels op een Thaise markt verkopen dezelfde goederen. Door naar alle prijzen te kijken, krijg je een globaal idee van een redelijke prijs.
  Begin dan met de verkoper die de laagste prijs vraagt en start met een lager bod!
 • Bied niet als eerste een prijs aan: Als artikelen geen prijskaartje hebben, is het geen goed idee om als eerste een prijs te bieden. Je kunt te hoog bieden en de verkoper zal daar graag op ingaan! Je kunt ook een te lage prijs bieden, wat de verkoper als onbeleefd kan zien, waarna hij je volledig kan negeren.
 • Wees niet te enthousiast: Ook al vind je iets heel leuk en wil je het hebben, laat dat niet blijken als je aan het onderhandelen bent. Te enthousiast of vrolijk doen, zal alleen maar verraden hoe graag je het wilt. De verkoper zal aannemen dat je bereid bent er veel voor te betalen. Doe een beetje ongeïnteresseerd en nonchalant. Ga dan verder naar de volgende winkels. Je kunt natuurlijk altijd terugkomen. Maar tegen die tijd heb je meer informatie.
 • Loop weg:  Dit klinkt misschien vreemd, maar het werkt! Op sommige markten kunnen verkopers wanhopig op zoek zijn naar een verkoop. Ook al heb je enige interesse getoond in hun producten, ze kunnen je achtervolgen als je wegloopt. De winkeleigenaar zal je waarschijnlijk terugroepen en lagere prijzen aanbieden voordat je zelfs maar een bod hebt gedaan! Van dat bod kun je nog meer afdingen om aan jouw bod te voldoen. Weglopen werkt ook als je op een dood punt bent beland en kan de verkoper ertoe brengen je een lagere prijs te geven. De tactiek van weglopen werkt echter niet altijd als de prijs al redelijk is. Ze roepen je dan niet terug.
 • Onderhandel niet om het onderhandelen: Voor de lol onderhandelen is geen goed idee. Mensen proberen hun brood te verdienen, en terwijl ze hun aandacht op jou hebben gericht, missen ze misschien een echte verkoop.
 • Koop meer om meer te besparen: Als je winkelt, zul je zien dat je kosten aanzienlijk dalen als je meer dan één artikel of in bulk koopt. Er zijn zelfs groothandelswinkelcentra, zoals die in de wijk Pratunam in Bangkok, waar je meerdere aankopen kunt doen. Als je bijvoorbeeld drie of meer artikelen koopt, dalen de prijzen automatisch met minimaal 25%. Deze ’truc’ werkt heel goed op alle soorten markten en zul je onderhandelingsvaardigheden verbeteren!
 • Blijf kalm: Soms kunnen onderhandelingen verhit raken als je je beleefdheden vergeet. Onthoud gewoon dat het geen zin heeft om te vechten om een paar baht, en dat iemand anders in de buurt hetzelfde product verkoopt, dus probeer in plaats daarvan met hen te onderhandelen.

(Redactionele bronvermelding: Rolf_52 / Shutterstock.com)

Hoe te onderhandelen over vervoer in Thailand

In Thailand kan je ook met een motobiketaxi, gewone taxi of Tuk-tuk onderhandelen over de prijs. Voordat je gebruikmaakt van vervoer in Thailand, moet je weten welke soorten er zijn, hoe ze heten en hoe je vervoer in het Thais kunt bestellen. Weet dat je niet kunt onderhandelen over het openbaar vervoer, zoals de BTS of MTS in Bangkok of de openbare bussen of boten. Je kunt ook niet onderhandelen over treinen, bussen of gedeelde ritten, omdat ze vaste prijzen hebben.

Je kunt wel onderhandelen over de kosten van taxi’s, tuk-tuks, songtaews of privéchauffeurs. Hoewel taxi’s geacht worden per meter te laden, weigeren ze vaak en proberen ze een vaste prijs vast te stellen. Je kunt ofwel uit de taxi stappen en de volgende nemen, of onderhandelen voor een betere prijs! Privéchauffeurs rekenen een vast bedrag per uur, halve of hele dag. Je kunt meestal een lagere prijs bedingen en tot een wederzijds akkoord komen, wat kan betekenen dat je minder stops maakt.

Tuk-tuks zijn de kleine driewielige voertuigen waarover iedereen, inclusief de lokale bevolking, moet onderhandelen om ze te gebruiken! Met tuk-tuks zijn de prijzen altijd hoog, dus afdingen is noodzakelijk om een goede deal te krijgen! Ze zullen altijd proberen toeristen belachelijk hoge prijzen in rekening te brengen. Als je een auto of motor huurt, geven sommige aanbieders kortingen voor langdurige verhuur.

Hier is een goede tip over vervoer. Betaal altijd pas nadat je op je bestemming bent aangekomen en nooit vooraf!

Wat zijn jouw trucs om af te dingen in Thailand?

11 reacties op “Hoeveel kan je afdingen in Thailand? Lees onze tips over onderhandelen over de prijs!”

 1. SiamTon zegt op

  Onderhandelen in Thailand.

  Het belangrijkste is naar mijn mening jouw psychologisch inzicht. Je moet kunnen aanvoelen of de verkoper te goede trouw is of niet. Zo maakte ik eens op de boulevard in Pattaya het volgende mee. Een straatverkoper van zonnebrillen sprak mij aan en bood mij een zonnebril aan voor THB 3.700. Maar hij wilde wel zakken tot THB 2.500. Ik woon al jaren in Jomthien, dus ik wist de prijs van zijn zonnebrillen. Die was THB 100. M.a.w. stel dat ik een toerist was geweest en een van de bovenste tips had opgevolgd van beginnen met ca. 40 – 50 % te bieden van de vraagprijs. Dan zou ik volgens deze tip wel ergens uitkomen op THB 1.500. Dat zou dan 15 keer te veel zijn. En zo kan ik meerdere voorbeelden noemen.

  De meeste straatverkopers zijn regelrechte oplichters. Dus koop niets van deze lieden en als je zo nodig dit toch wil doen, kijk dan eerst rond wat het artikel wat jij wilt kopen kost bij andere aanbieders. Zodat je een idee hebt van de waarde. Let wel: De meeste artikelen welke op straat worden aangeboden is rotzooi. Dus niet kopen.

  Vr.,gr.,
  SiamTon

  • hein zegt op

   Ik wordt beetje moe van altijd die verhalen over dat afdingen in Azie.
   Natuurlijk moet/mag je afdingen bij verkopers die vooral gericht zijn op producten en diensten voor de toeristen. Maar stop eens met het afdingen als normaal of als een soort sport te zien.
   Dat in het gewone dagelijkse (markt)leven van de Thai de lokale bevolking afdingt is iets heel anders.
   Maar moeten al die rijke toeristen er nu ook voor zorgen dat die kleine ondernemers nog minder verdienen.
   Er is al ongelijkheid genoeg in Thailand.
   Ik vind het een sneu gedoe

   • Keespattaya zegt op

    Ach ja, jij vind het waarschijnlijk normaal dat zo’n zonnebril verkoper 500 baht vraagt en krijgt voor een zonnebril die in de winkel 100 baht kost. In mijn ogen is de winkel eigenaar de echte ondernemer en NIET die verkoper op straat bij Mike shopping. Maar meningen mogen verschillen

   • Jean zegt op

    Als jij dit sneu vindt dan is het je recht om steevast teveel te betalen.

    Als ik met mijn vrouw naar de markt ga dan lopen we nooit samen. We weten ondertussen maar al te best als ze een farang zien de prijs met bokkensprongen omhoog gaat.

    Ik heb trouwens de neiging als de prijs niet vermeld staat ik er niet koop. En dit heeft niets met ongelijkheid te maken maar met afzetterij. En daar is de Thai goed in.

   • Marcel zegt op

    Beste Hein,

    Weet je wat ik sneu vind dat is het feit dat die ongelijkheid in bijna alle gevallen ten voordele is van de verkopers.

    Zelfs mijn Thaise dame weet heel goed dat, als ze voorafgaand aan bv. een taxirit, geen prijs afspreekt, ze ALTIJD veel te veel aangerekend wordt. En dan zwijgen we nog maar van de nietsvermoedende toerist.

    Ik ben wel akkoord dat je voor een tuk-tuk ritje van 100 Baht niet moet afdingen tot 50 Baht, dat is ongehoord maar er zijn heel wat oplichters die je maar al te graag in het zak zetten.

    En ja, mijn vrouw die onderhandelt ook wel over de prijs op haar lokale markt hoor, daar is toch niets mis mee zolang het binnen het aanvaardbare blijft.

 2. Rob Penders zegt op

  Dank je wel SiamTon!!

  Ik lees vrijwel alle artikelen op de blog ter voorbereiding op onze eerste reis naar . Ik ga met mijn gezin met twee kinderen 15 en 12 volgend jaar het avontuur opzoeken en wil goed voorbereid zijn. Tips zoals ‘straatverkopers’ zijn van harte welkom en zijn universeel voor de hele planeet; oplichters all over the globe.

  We zijn hard aan het sparen voor deze reis. Ondanks dat Thailand relatief goedkoop is wordt het toch een dure aangelegenheid. Effin,….tips zijn welkom!!!

  ทักทาย

  Rob

 3. Keespattaya zegt op

  Het klopt helemaal wat je zegt over die straatverkopers. Ga voordat je bij zo’n bandiet koopt maar eens bij een winkeltje kijken. Dan heb je meteen een richtprijs. Dat ze iets mogen verdienen is logisch, maar vaak is het wel heel veel. Die verkopers zijn over het algemeen Moslims uit Zuid Thailand. En ze staan vrijwel allemaal in contact met elkaar. Ik moet er vooral niet aan denken om viagra e.d. te kopen van die bandieten, terwijl ik dat toch veel mensen zie doen.

  • Wut zegt op

   Wat doet het ertoe of ze wel of geen moslim zouden zijn? En om nu alle straatverkopers als ‘bandieten’ te bestempelen, én meestal oplichters volgens SiamTon, vind ik behalve generaliserend ook vernederend. De ijsverkoper op het strand is ook een straatverkoper, logisch dat hij voor een ijsje wat meer vraagt dan dat je in de winkel zou moeten betalen. Heb met regelmaat bij een straat/strandverkoper iets gekocht, een cap, badlaken, een short, houten beeldjes, schilderijtjes, etc. Of ik daarvoor meer zou hebben betaald dan dat ik in een winkel kwijt was geweest zou best kunnen maar dat heb ik voor het gemak om niet zelf op zoek te hoeven gaan er ook voor over. Viagra zou je sowieso niet zonder doktersvoorschrift moeten aanschaffen.
   Overigens, bij best wel veel pharmacy winkels in Thailand hangen spandoeken waarop Viagra wordt aangeprezen. De herkomst van die pillen blijft gissen.

   • Keespattaya zegt op

    Nou Wut, het is slechts een constatering, géén waardeoordeel. Ik praat namelijk wel eens met deze bandieten. Zelf kunnen ze er hartelijk om lachen als ze weer eens iemand veel te veel hebben laten betalen. Ik hou natuurlijk wijselijk mijn mond als ze een horloge voor 2.000 baht aan iemand verkopen. Je moet jezelf absoluut nergens mee bemoeien als ze iemand aan het oplichten zijn.Ze wonen meestal ergens in de dark side, maar komen voornamelijk uit Zuid Thailand.

 4. Chris zegt op

  Er zijn verschillende typen straat- en marktverkopers. Ze zijn neit allemaal hetzelfde en ook niet allemaal bedriegers.
  Ik denk dat eigenlijk niemand afdingt op de prijs van koffie, fruit, ijs of vis/insecten en groente van de verkoper met een mobiel stalletje.
  Op Catuchak is afdingen een soort sport. Als je het niet doet, wordt de verkoper een beetje kwaad.

  Als ik een straatvekoper zie die zijn/haar eigen spullen maakt (en dat ook laat zien) zoals lollies, kleding, snuisterijen,telefoonhouders, oorbelen etc etc. ding ik ook nauwelijks af als IK de prijs redelijk vind.

 5. Peter zegt op

  Ik ben laatst met de taxi met meter naar tempel wat pho gereden ,Het kosten mij 67 bath ,Ik heb de chauffeur 100 baht gegeven omdat hij netjes de meter aanzetten , Maar op de terug weg tuk tuk gevraagd hoeveel het koste ,300 baht zei die, ik zeg 150 baht no no zei de tuk tuk chauffeur ,ben gelijk door gelopen taxi gevraagd die vroeg 200 ik zeg meter aan zetten dat deed die niet .stukje verder een taxi voor 150 bath terug gereden .laatst een telefoon houder gekocht in chinatown 350 bath .Ik zag de zelfde in tuccom liggen 990 baht ,dus als je daar de helft afdingt verdienen ze nog genoeg .En die die blauwe pilletjes verkopen zijn echte bandieten ,chinatown 10 strips (40 stuks) 400 baht en ze werken ,In pattaya gevraagd wat ze kosten 1 strip 300 baht ,ik zeg en 10 strips 1500 baht. Ik zeg tegen hem dat ik 10 strips voor 400 baht heb gekocht .Hij draaide zich om en weg was die.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website