Op een zonnige en hete woensdagmiddag bracht Emma Kraanen een bezoek aan ‘Baan Hollanda’ in Ayutthaya. Aan de oever van de Chao Phraya rivier en grenzend aan een prachtige oude scheepswerf trof ze een uitnodigend, warm oranje Hollands pand aan. Het museum over de Nederlands-Thaise betrekkingen in Thailand is een geschenk van Koningin Beatrix aan Koning Bhumibol.

Precies op deze plek bouwde de Nederlandse VOC ruim 400 jaar geleden een nederzetting. De fundamenten van het oude kantoor zijn nog zichtbaar en met een beetje inlevingvermogen zie je de oude schepen, gevuld met avonturiers, handelaren en gelukszoekers zo aan je neus voorbij varen. De rivieroever is een unieke locatie en de perfecte plek om een duik te nemen in de Nederlandse VOC-geschiedenis in Thailand. Dat kan op de eerste verdieping van het museum.

In een korte, overzichtelijke tour maak je kennis met de VOC, oude zeeroutes, met het koninkrijk Siam, met overzeese avonturen en met Joost Schouten, Jeremias van Vliet en Engelbert Kaempfer. De tekstuele rondleiding wordt verlevendigd met foto’s, landkaarten en snuisterijen uit de VOC-tijd. Naast een geschiedenisles geeft de tour ook een impressie van de relatie die er uit ruim 400 jaar betrekkingen is voortgekomen. Het is een compleet verhaal dat mede door de professionele uitstraling en de keurige afwerking van het begin tot het einde boeiend blijft.

Baan Hollanda

Op de begane grond is een temporele tentoonstelling te vinden over watermanagement, eveneens zeer overzichtelijk en leerzaam. Er staan een tweetal mooi beschilderde koeien en er zijn leuke souvenirs te koop. En om het geheel Hollands af te sluiten kun je in het modern ogende ‘Dutch design’ café of buiten op de houten vlonder een heuse bitterbal verorberen. Het is overigens ook een heerlijke plek om gewoon eens rustig van een kop koffie te genieten over de rivier uit te kijken, waar al die jaren geleden onze VOC-schepen voeren.

Baan Hollanda zorgt ervoor dat je even wordt meegezogen naar vroegere tijden en is daarnaast een stukje ‘thuis’ in Thailand. De ontvangst is hartelijk en de koffie wordt geserveerd met een glimlach. Het maakt mijns inziens alle verwachtingen van een mooi en kwalitatief museum waar!

Ingezonden door Emma Kraanen

Voor meer info: www.baanhollanda.org

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Baan Hollanda zuigt je mee naar vroegere tijden”

 1. NicoB zegt op

  Zeer sfeervol en uitgebreid verslag van je bezoek aan deze beslist mooie lokatie.
  Het besef dat hier 400 jaar geleden al Nederlandse handel werd bedreven maakt het extra interessant. Een bezoek aan Baan Hollanda is een aanrader.

 2. theobkk zegt op

  Nu precies 1 jaar geleden, heb ik met mijn zus en Thaise vrouw een bezoek gebracht aan Baan Hollanda. Men was nog e.e.a. aan het verbouwen, o.a. aan een waterkering. Het museum is inderdaad een bezoekje waard, maar wat ons opviel, dat de tekstuele uitleg bij de diverse stukken in het Engels en Thais was en niet in het Nederlands. Dus de bezoeker met weinig kennis van de Engelse taal, kan in hoofdzaak alleen plaatjes kijken. Dit vonden wij behoorlijk vreemd en dat voor een Hollands museum. Verder kan ik iedereen aanraden het een keer te bezoeken, want het is wel de moeite waard.

 3. Inge van der Wijk zegt op

  Hoi Emma,
  Wij waren er ook een paar weken geleden, ontzettend leuk en goed verzorgd;
  toen wij nog een kopje koffie dronken kwam er een schoolklas van de Internationale
  School. Nog even met een paar meisjes gepraat (jaar of 10) die perfect Engels spraken.
  Wij zijn nog even doorgegaan naar “Japanese Settlement” , een eindje verderop , langs
  dezelfde weg, heel mooi en indrukwekkend.
  Groetjes, Inge

  • Henry zegt op

   en hier in het Japanse museum kom je de Nederlandse invloed ook weer tegen.
   met namen dat er in Nederland een perfecte landkaart ligt.

   beide musea zijn de moeite waard, alhoewel ik Baan Holandia wel echt een uitblinker vind.

   diverse Hollandse lekkernijen, bitterballen, frikandellen etc.

   Henry

   • Rob zegt op

    Even verder naar beneden lezen… Baan Hollandia is dus niet meer wat het geweest is. Geen lekkernijen, geen souvenirs enz enz

 4. Anno Zijlstra zegt op

  Woon al bijna 16 jaar in Thailand, wordt tijd dat we er heen gaan, mijn zoontje van 9 is erg belangstellend in alles uit NL (meest voetbal) . Thailand blog verdient complimenten over het vele mooie info over Thailand , met dank.

 5. Danny zegt op

  Is het alweer open dan?

  Ik stond helaas op 16 november voor een dichte deur. Op de deur hing een brief met de mededeling dat de Baan Hollandia Foundation dit gebouw niet meer beheerd per 22 oktober 2017. In principe zou het gebouw in november weer open moeten gaan, maar dan is de Fine Arts Department, Ministry of culture de beheerder.

  Helaas werd dit niet vooraf op de website bekend gemaakt. Om telleurstelling te voorkomen, zorg dat je vooraf even belt..

 6. samee zegt op

  … is een geschenk van Koningin Beatrix …

  mag dat even vervangen worden door: is een geschenk van de Nederlandse belastingbetaler

  • Tino Kuis zegt op

   …… en niet aan koning Bhumibol maar aan de inwoners en toeristen in Thailand.

 7. Denis zegt op

  Inderdaad is de werkelijkheid in 2017 anders dan i het juichende artikel geschetst.
  Ik was er vandaag (6-12-2017) en werd binnen 20 minuten weer naar buiten gezogen.
  Geen ontvangst met koffie, maar 2 Thaise dames die nauwelijks over de grens spraken en al helemaal niets van Nederland wisten. Koffie was er niet, geen souvenirs meer en ook geen Hollands eten.

  Beneden een piepklein hoekje over watermanagement.
  De bovenverdieping werd met moeite opengemaakt en half in het donker konden we langs de panelen lopen. Wel aardig, maar opvallend veel engelse teksten en franse attributen.

  Helaas, ik had me er op verheugd.

 8. LOUISE zegt op

  OEPS,

  Had hier meer over gelezen en wilde nu een vraag stellen of iemand de coordinaten kent.Uren van de trip.
  VOC heeft toch wel een hele grote invloed gehad en zou het graag bezoeken.

  Is het waar dat alles gekelderd is in de loop der jaren??
  Zou zonde zijn toch?

  LOUISE

 9. Pieter zegt op

  Zelf ben ik er eind november 2018 geweest. Ik vond het de moeite van het bezoeken zeker waard. Geeft een aardig beeld van de Nederlandse historie in dit deel van Azië.

 10. Barry zegt op

  Ik was er in April 2018 toen mijn Thaise vrouw op een conferentie was in Ayutthaya, was de tweede bezoeker die dag. Was gewoon open, moest wel omrijden naar een andere ingang nemen via een zandpad bij een scheepswerf.

  Vond het zeer de moeite waard, een aanrader. Zag er allemaal goed uit.

  Barry


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website