Wanneer er één gedachte herhaaldelijk bij je opkomt tijdens het lezen van ‘Gekheid op stokjes’, dan is het wel ‘zo heb ik het eigenlijk nog nooit bekeken’. Het boekje is van de hand van Robert Jan Fernhout. Robert woont al ruim 16 jaar in Thailand en richt in dit uiterst vermakelijke werkje zijn vizier op Nederland én Thailand en de curieuze bewoners van deze twee landen.

Omdat de schrijver al zo lang weg is uit het door westenwinden gegeselde voormalige moeras, beschouwt Fernhout zijn vaderland met een uiterst frisse blik die achterblijvers vaak ontberen. Woke-ism, verpreutsing, klimaatproblemen, politieke correctheid, influencers, wappies, ‘air rage’ – de vliegtuigversie van ‘road rage’ – komen allemaal aan de orde en worden gerelativeerd en, waar nodig, gefileerd.

Denk niet dat de schrijver in dit boekje zijn vaderland en haar bewoners met een satanisch genoegen affikt. Integendeel. Hij bekijkt het tafereel alleen met de bril van een semi-buitenstaander en komt daardoor tot verrassende inzichten. Bijvoorbeeld hoe het toch mogelijk is dat de ‘influencer’ en ‘recalcitrante puber’ Famke Louise en Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, als gelijkwaardige gesprekspartners in een praatprogramma aan tafel zitten? Of hoe tijdens Gay Pride de deelnemers uitgedost in regenboogkleurige boerka’s in solidariteit met Moslims in bootjes door de Amsterdamse grachten dobberen, terwijl je Moslims van veel dingen kunt beschuldigen, maar acceptatie van homoseksualiteit staat zeker niet op dat lijstje. En ook als je wilt weten hoe de Hollandse moorkop eigenlijk een ode is aan allochtone drugsdealers, dan staat niets je in de weg om dit boekje aan te schaffen.

Over naar Thailand. De Thaise vriendin van de schrijver heeft een even simpele als ingenieuze manier ontwikkeld om muziek te rangschikken: ‘I born already’ muziek – goede muziek – en ‘I not born yet’ – kutmuziek, Robert’s muziek. Daarbij aangetekend dat Robert een verstokte fan is van Siouxsie and the Banshees.

Ik ga niet meer verklappen. Naast de vermakelijke schrijfstijl, vol puntige vondsten en woordspelingen zonder te vervallen in mooischrijverij of de drang om te ‘scoren’, geeft het boekje een interessante kijk op de bewoners van twee gekke landen die Robert duidelijk na aan het hart liggen. Al heeft hij wel een duidelijke voorkeur.

Ingezonden door Wim Rooijmans

‘Gekheid op stokjes’ is te bestellen bij alle boekwinkels in Nederland en Vlaanderen, en via de webwinkels zoals https://www.bol.com/nl/nl/p/gekheid-op-stokjes/9300000149873451/

4 reacties op “Recensie ‘Gekheid op stokjes’; een boek vol smakelijke verhalen uit Oost en West (lezersinzending)”

 1. Rudy zegt op

  Bedankt voor de leestip. Het is al besteld. Als Belg , met al 15 jaar een Thaise man als partner zal ik ongetwijfeld kunnen vergelijken met de sociale segregatie van het woke-isme en het hypocriete PC-denken in mijn land. Net zoals alle gekheid op stokjes in part time Thailand. Ben eens benieuwd.

 2. Erik Kuijpers zegt op

  Besteld. Voor de winteravonden als we die ooit nog terugkrijgen. Al eet de gemiddelde Thai meestal met lepel en vork. Ook de frietjes met mayo…

  • Erik Kuijpers zegt op

   Dat gaat snel tegenwoordig. Boekje is al binnen….

 3. Rene zegt op

  Had hem graag willen hebben, maar is niet als e-book te koop.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website