Stelling van de week: In Thailand is bijna alles eigenlijk nep!

Ik kan de stellig het beste illustreren met voorbeelden. Het volgende lijstje is – na 10 jaar ervaring -met gemak aan te vullen.

 1. De traditionele kleding van Thais op feestjes en partijen heeft niets met Thaise zijde te maken maar met plastic.
 2. De tentoongespreide rijkdom (luxe auto, pick-up, brommer) vraagt elke maand om een aflossing van de bank en elke maand is dat gedoe om het benodigde geld bij elkaar te krijgen, te schrapen of te lenen (bij loansharks).
 3. Zittend op het terras van Hotel Landmark in Sukhumvit Road in Bangkok zie je tussen 5 en 6 ‘s middags de mooiste vrouwen voorbij komen. Hoe groter en uitdagender de borsten, hoe groter de kans dat het een ladyboy is (zie foto boven).
 4. Wat vrouwelijk schoon betreft: haar (kleur en hoeveelheid), wenkbrauwen, neus, kin, borsten en nagels zijn zelden 100% echt natuur.
 5. In mijn omgeving is er elke zaterdagmiddag een monnik die spreekuur houdt onder een grote boom. Geruchten gaan dat het geen echte monnik is.
 6. Bij de lokale markt zit vaak een oud vrouwtje te bedelen. Op een regenachtige dag zag ik dat haar zoon (of kleinzoon) haar oppikte met een nieuwe ISUZU pick-up. Een uurtje later zag ik het vrouwtje vlakbij de Central bedelen. Niet echt arm als de straatstenen, denk ik dan maar: gewoon een baan die naar mijn inschatting meer opbrengt dan het minimumloon.
 7. Uit de eerste hand weet ik dat demonstranten (van rood en geel), de fans van Leicester City en ook van Wat Dhammakaya 500 Baht per dag ‘loon’ krijgen (200 Baht meer dan het minimumloon), naast gratis eten en drinken. Ze weten niet eens waarvoor ze precies op de stoep of een strandstoel zitten. Nou ja, voor het geld.
 8. De Edammer kaas in Thailand komt uit Australië.
 9. Het geld dat enthousiastelingen tijdens de voettochten in Bangkok in 2014 aan Suthep gaven was hen eerst uitgereikt met de mededeling het geld niet in eigen zak te steken (gerucht)
 10. Veel authentiek Thaise spulletjes op de Chatuchak markt zijn van Chinese makelij; de merkartikelen ook.
 11. Op Khao San road kun je tientallen ID-kaarten kopen met je foto, zelfs een kaart dat je FBI-agent bent.

Zou de regering wel bestaan uit echte generaals?

Heb jij nog andere voorbeelden van nep? Ben jij het eens met de stelling? Reageer!

No votes yet.

24 gedachten over “Stelling van de week: In Thailand is bijna alles eigenlijk nep!

 1. Ik ben het met de stelling eens. Toen ik voor het eerst in Thailand kwam, kreeg ik van veel vrouwen te horen dat ik een ‘handsome man’ was. Dat moet wel nep zijn…..

 2. Zelfs veel hier woonachtige buitenlanders liegen zichzelf voor hoe goed ze het hebben in Thailand…

 3. Dat de meeste relaties tussen farang en thai nep is, en uitsluitend speelt, voor het geld en aanzien.

  • De meeste relaties die ik ken, zijn wel echt.

   In Thailand is het volgens mij wel zo, dat vele vrouwen een farang willen voor hun geld en een betere status.

 4. De mens wil bedrogen worden wisten de Romeinen reeds. Wij farangs geloven alles uit de mond van een aantrekkelijke jonge Thaise vrouw: Farang: waarom neem je mij in plaats van een Thaise man van je eigen leeftijd?
  Thaise: Thaise mannen zijn onbetrouwbaar. Westerse mannen zijn lief en zorgzaam. Farang: Maar ik ben oud! Thaise: Ik val op oudere mannen! Wat moet ik met onvolwassen Thaise man? Farang: Ik heb bijna geen haar meer! Thaise: Scheelt een hoop roos op het hoofdkussen!

 5. Zelfs wij…, de zgn “toeristen..” zijn nep , want de grote meerderheid zijn verkapte emmigranten .die hier al jaren wonen ….

 6. Helemaal mee eens! Nog een paar:

  De strijdkrachten in Thailand zijn ook nep. Ze hebben weinig tot niets te maken met het verdedigen van Thailand tegen een vijand van buiten maar meer met het handhaven van de traditionele heersende klasse in het binnenland….

  Het hele onderwijssysteem is nep. Ze voeden niet op tot kennis en zelfstandig denken maar tot gehoorzaamheid en dankbaarheid. Kruipen en buigen is belangrijker dan kritisch denken.

  De Thaise pers ik eveneens nep. Wat ze niet kunnen of willen zeggen kan een extra editie vullen.

  Het hele rechtssysteem is nep. Met geld ontkom je vaak aan een veroordeling en zonder geld draai je meestal meteen de bak in.

  Alleen de gewone gemiddelde Thai is niet nep. Het system is nep.

  • Helemaal mee eens Tino. De Thai die ik ken zijn zo echt als het maar kan (en anders was ik al snel weg). Maar allerlei systemen zijn zo nep als het maar kan. Daar worden die Thai dan weer niet echt gelukkig van en ik ook niet.

  • Als je het leger nep noemt vertel dan ook dat de politici in Thailand behoorlijk nep waren. Deze politici hadden er reeds een grote puinhoop van gemaakt en met veel geweld en slachtoffers als gevolg . En dankzij het leger is er nu al een aantal jaen rustig en zijn er geen ernstige politieke misstanden en onlusten meer.

   nep-politici dus

 7. Zelfs in de wat en het Grand Palace is niet alles goud wat er blinkt. Veel wat goud lijkt is in werkelijkheid verf met een goudachtig kleurtje.
  Vele monniken zitten ook niet in de wat omdat ze geloven, maar omdat de familie dat zo wil, of om één of ander te ontvluchten.
  In Thailand is inderdaad heel veel nep, ook artikelen die vooral door toeristen worden gekocht.
  Iets wat je voor veel goedkoper dan ergens anders op de wereld koopt kan ook niet echt zijn.
  Iets van €100,- in Europa kost ook in Thailand rond de 4000 baht. Personeelskosten liggen iets lager, maar dat is vaak maar 4-5% van de totaalprijs. Transport is in Thailand vaak duurder dan in Europa, door inefficiënt werken. Zo kost alles wat je in de winkels koopt net zo veel als ergens anders op de wereld, of zelfs meer.
  Wat te mooi lijkt om waar te zijn is dat ook. Vaak namaak dus.

 8. Wij zijn ook nep. We willen wel een Thaise schone, maar niet mee betalen aan de ouderdomsvoorziening van de ouders, die op hun dochters aangewezen zijn.
  Horloges, tassen en andere nagemaakte merkwaren worden ook in grote getallen in Europa gemaakt en aangeboden. Veel spul komt uit Turkije, Egypte; in Thailand komen veel nepspullen niet uit Thailand maar uit Korea en China en deze worden over de hele wereld verkocht.
  Wat kleren betreft: ook weer uit China. Ik weet van Brazilië (waarschijnlijk ook vele andere landen) dat daar de markten overspoeld worden door garderobes uit China met twijfelachtige kunststof….
  Het merk Havaiana uit Brazilië (dat zijn de top- Braziliaanse flipflops) wordt hier ook verkocht, maar ook uit China en er werd al gewaarschuwd voor giftige stoffen in deze sloffen.
  Nep telefoons kun je in Dubai net zo goed kopen. Niet alleen Thailand.
  Hier in Thailand kun je als buitenlander klagen zoveel je wilt, maar je kunt wel voor je lieve geld een vrouw vinden die je ondanks je dikke buik neemt. Probeer dat in Japan of in India… probeer het in Nederland en kijk hoe ver je komt…. dus klaag alsjeblieft daar niet over.
  Niemand is gedwongen om hier zijn geluk te zoeken.
  In ALLE Aziatische landen gaat het in de eerste plaats om de sociale status en de verrijking van de familie. Liefde komt meestal niet eens aan bod. Alleen zien wij domme buitenlanders niet in dat deze normen voor de Thais anders zijn en noemen het al gauw nep.
  Dat er hier alles aan gedaan wordt om de status en de schone schijn omhoog te houden, is ook niet typisch Thai….dat vind je gemakkelijk over de hele wereld terug.
  Ga thuis je kinderen zeggen dat ze een normale telefoon hebben kunnen en geen iphone…. ze flippen uit. Op zijn minst moet het een Samsung van 800 Euro zijn….
  Ze hebben liever een nep-telefoon die er op lijkt dan een goede van een onbekender merk.
  Toen ik vroeger tassen en horloges van de nachtmarkten uit Thailand meenam, werden deze graag genomen…. men loopt in Nederland ook graag met een nep horloge rond en een namaak Gucci ziet er beter uit dan een tas van de Hema…

  Ja…. je kunt stellen dat hier veel nep is, maar doe nou niet alsof het iets “typisch” Thais is…. het is een typisch menselijke trek… je vindt het overal op de wereld terug.

 9. Niet te vergeten al die tempels en monniken .
  Gaat alleen maar om geld .
  In alle restaurants ( ook in Nederland ) zijn die
  Wiener schnitzels nep – een echte is van kalf vlees en niet van zwijn .
  Ook ik ben nep – ben een farang , maar niet rijk .

  • Ik ben een erg gelukkig en dankbaar mens en ben ook erg gelukkig met mijn Thaise vrouw, maar ook ik heb ervaren dat het meeste hier nep is. Geld ,geld en nog eens geld, dat is waar alles om draait. Je kan het de Thai niet kwalijk nemen, zij zijn hier opgegroeid in dit systeem en gehersenspoeld door de vele monniken met hun opzegversjes , wat zij weer geleerd hebben en dan die zg muziek, die je hersenen penetreert, een vorm van hypnose voor de lokalen. In de ruim vier jaar dat ik hier woon zijn er twee tempels gebouwd en maar of-showen en meer zieltjes trekken naar de rijkdom van de tempel, maar echt mensen in nood helpen, dat gebeurt weinig.Ik wil niet klagen, maar zie zoveel leed om mij heen in dit systeem, helaas zijn wij niet in staat om dit te veranderen, wij hebben gekozen om hier te leven en probeer lief te zijn voor mijn medemensen .

 10. In Thailand struikel je over de universiteiten. Gewone middelbare scholen bestaan niet denk ik niet. Elke school met vervolg onderwijs noemt zich universiteit. En bijna elke afgestuurde heeft een Master Degree.
  En dit terwijl het onderwijsniveau bedroevend laag, slecht, is vergeleken met andere landen, dit blijkt uit internationale testen.

  • Wat in Nederland een hogeschool wordt genoemd heet in Thailand nu eenmaal een universiteit. Daar kan ik ook niets aan doen. Samen zijn er daarvan minder in Thailand dan in Nederland. De studenten kennen heel goed de kwaliteit van een (Thaise) universiteit.
   Gewone middelbare scholen bestaan niet?? Hoe kom je daar nou bij?
   En bijna elke afgestudeerde heeft een Master’s Degree?? Hoe kom je daar nou bij?

   Dat het gemiddelde onderwijsniveau erg laag is klopt wel.

  • Hoe kan het dan dat mijn ex met drie jaar voortgezet onderwijs op een boerenschool in de Isaan binnen 7 jaar gemeten vanaf haar eerste taalles een MBO 4 diploma haalde richting financiele administratie Na 6 maanden taalles via MBO 1, MBO 2, en MBO 3 naar MBO 4…Ergo het Nederlands MBO onderwijs is ook wel flink nep of valt het met het Thaise onderwijs wel mee. Teste ooit haar nicht voor ze naar de universiteit ging om Engels te studeren met Nederlandse en Engelse intelligentietests. Die scoorde ondanks het slechte Thaise systeem hoger dan gemiddeld vergeleken met de normgroep VWO ers met diploma….WIe en waar is wat nep??

 11. Is het dan niet grappig dat al deze antwoorden op deze stelling zijn van mensen die Thailand vol neppigheid omarmen en liever hier wonen (of op vakantie gaan ) dan in het “echte” Nederland.
  Als je weet dat veel nep is ,dan is het eigenlijk geen nep meer en dat geeft misschien veel mensen een goed gevoel, want ze denken dan alles te doorzien en zien vervolgens een kans om mee te doen in het spel van list en bedrog om aan een rijbewijs, vergunning voor huis en een fooi aan oom agent te geven om een bon te voorkomen.
  Veel nep geeft dus veel meer mogelijkheden…..mooi toch ?
  goede groet van Danny

 12. Laten we vooral de gevangenis niet vergeten! Het voor frontje is keurig! Bloemenperken, alles verzorgd. Neem je de moeite er eens om heen te lopen op het gevangenis terrein, wat gewoon kan, ik heb dat al menigmaal gedaan, dan wordt het al snel minder. Een stinkende gracht eromheen bv een soort open riool. Hoe het er binnen is? Getuigenissen genoeg. Maar de entree is weer typisch Thais fleurig en keurig! Symbolisch voor de hele Thaise maatschappij? Achter de keurige facade? Shit!

 13. Bij de tempels zitten meestal vrouwtjes die vogeltjes verkopen om vrij te laten… achter de hoek zit de zoon, die fluit dan twee keer en dat vogeltje keert terug naar die kooi… hihihihih… (echt waar?)

 14. Punt 6 van de opsomming vond ik wel een aardige.
  Een bedelaar deed zo’n beetje de ronde inn het winkelcentrum, en voorwaar, het lukte hem aardig.
  Veel muntjes en briefjes van 20 baht werden door hem na ontvangst in een plastic tasje gedaan.
  Blijkbaar was het tijd om de lopen de opbrengst te tellen, hij ging op de trap zitten en begin te tellen.
  We konden alles prima zien, hij zat pal in ons zichtveld

  Beetje tellen, eerst de bankbiljetten.
  Rechts strijken, koppen en daarna tellen…..47 stuks van 20 baht en 9 van 100 baht.
  Hmmmmmmm………niet gek.
  Daarna de muntjes van 10 baht keurig in rijtjes van 10 stuks, 61 stuks.
  Muntjes van 5 baht 35 stuks.
  Kleinere waarde, ongeteld retour grote plastic tas.
  De getelde muntjes keurig gesorteerd in plastic zakjes, de bankbiljetten keurig in een grote portemonnee.
  Zeg zo’n 2700 baht?
  Niet gek, en het was pas 13:10.
  Klaar voor de volgende ronde.

 15. Moderator: Het artikel gaat over Thailand niet over Belgie.

 16. Het tarief dat de meter in de taxi-meter aangeeft is nep.
  Er is zoveel ” nep”, dat je dit niet meer als nep kunt zien, dat is wat het is, niet meer en niet minder. Door alle nep bomen zie je het nep bos niet meer, we gebruiken allemaal dat nep ook in ons eigen voordeel.
  Wil je zeker weten dat iets geen nep is, koop het dan elders, met risico op ontdekking bij nader onderzoek, dat het toch nep is.
  Maar is een heel duur Zwitsers merkhorloge gezien de prestaties daarvan, gewoon een horloge en niet meer dan dat, eigenlijk ook niet nep, alleen de extreme hoge prijs daarvan is al nep.
  Is het nu nep of niet? Ja, er is veel nep en toch ook weer niet, als het zo duidelijk nep is en je weet dat het nep is, dan kun je het geen nep meer noemen.
  NicoB

 17. Het is net als bij al die mooie huizen en appartementen en condoos die gebouwd en verkocht worden hier in Thailand .
  Van uit het eerste oogpunt lijkt het of je een paleis koopt .
  Later kom je er pas achter dat je een Holywood decor hebt gekocht .
  Zelfs de spaarlampen in Thailand zijn nep .
  Ik heb er vele in mijn huis en grondstuk van diverse merken en dat door de jaren heen ,goed voor 8000 branduren staat er op menige doos .
  De meesten halen nog niet eens de 100 branduren .
  Zelfs Philips gehad , op de doos stond made in China , en only for sale in Thailand .
  Oh ja kom niet met verhalen en adviezen dat de elektra niet goed is waar ik woon , die is goed .
  Koop eens een Honda bruschcutter wat staat er op een van de kleine stickers achter op de motor .
  Not certiefite for sale US – Canada – Europe – Aus .
  Zelfs mijn stiefdochter is afgestudeerd aan de Payap uni , jaren geleden Business and marketing
  Ik denk dat een middelbare school opleiding in Holland wat kennis aangaat een stuk hoger ligt .
  Thailand the show must go on .

  Jan Beute .

Reacties zijn gesloten.