Een grote berg afval aan het strand van Jomtien

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Pattaya, Steden
Tags: , ,
20 oktober 2017

Afgelopen maandag was het letterlijk een regelrechte puinhoop op het Jomtien strand ter hoogte van Soi 10.

Het afval van zondag wat bijeen gebracht was, maar niet weggehaald, was mede de oorzaak ervan dat een nieuwe lading vuil uit zee het strand opnieuw overlaadde. Niet alleen met plastic, maar ook met stukken hout waar spijkers inzaten.

Hoewel lokale strandbeheerders probeerden het strand schoon te krijgen, kwam nu een gevoel van overmacht over hen door de hoeveelheid vuil, die nu weer aanspoelde. Zware regen en overstromingen waren de hoofdoorzaak van deze grote vervuiling.

Ook lokale bootoperators zagen veel veel vuil in de nabijheid van de kust drijven en maakten er melding van. Een enkele toerist probeerde toch nog een plekje tussen de rotzooi te vinden. Maar de doorsnee vakantieganger hield het voor gezien.

Hopelijk dat het stadhuis het grote probleem onderkent en maatregelen gaat ondernemen om zo toch het gezicht van Pattaya als badplaats te redden.

22 reacties op “Een grote berg afval aan het strand van Jomtien”

 1. ruud zegt op

  Ik heb niet de indruk dat het stadhuis enige interesse heeft in afval of toeristen.
  De mensen daar hebben het te druk met megalomane projecten, die Thailand voor jaren in de schulden zullen steken.
  Ze zouden het geld beter aan een vuilverwerkingstinstallatie uit kunnen geven.
  Liefst een inclusief een verbrandingsoven en niet alleen vier muren en een dak, waar je twee maanden het vuil naar binnen schuift en dan de deur op slot doet met de mededeling, dat de verbrandingsoven stuk is.

 2. Cor zegt op

  Was met Sonkran 2017 eerst in Huahin en daarna met de veerboot naar Pattaya/Jomtien. Kom al jaren in Jomtien en deze keer was het echt schrikken…..Het strand was smering en onopgeruimd, het (zee)water was ronduit vies….bijna ondoorzichtig. Sommige oude strandstoelen stonken………………..Heb dit strand in 5 tot 6 jaren achteruit zien gaan en heb besloten dat dit de laatste keer was.
  Nu de strandstoelen/bedjes in Patong weer terug schijnen te zijn probeer ik het de volgende vakantie daar maar weer.

 3. andries zegt op

  Ik vraag me af waarom alle afval op het strand gedumpt moet worden, doe het in een zak en neem het mee, alle problemen opgelost. Dat is niet alleen op het strand maar overal wordt het afval neergegooid. En niet alleen in Thailand ook in Nederland en alle andere landen van deze aarde.

 4. fred zegt op

  Een van de redenen waarom ik nooit op een strand ga in Thailand. Behalve strand dat toebehoort aan dure resorts is een Thais strand één grote vuilnisbak.
  Maar het is uiteraard algemeen geweten dat Thailand weinig respect heeft voor zijn natuur

  • Hendrik S. zegt op

   Het zeewater kwaliteit blijft van hetzelfde niveau op een strand van een duur resort of een vrij strand.

   Kijk eens naar Scheveningen na een dag Hollands bakken. Je schrikt je kapot wat er achter blijft. Doet een Thai niks voor onder. Een aantal jaren geleden nog mijn voet open gehaald aan glas vlak onder de pier.

   Heb in Nederland nooit een emmertje gekregen bij mijn ligbed om mijn afval in te gooien. In Thailand op het strand automatisch. Het meeste komt dan ook vanuit zee aangedreven.

   De uitbater van het stukje strand waar ik meestal zit gaat dan ook regelmatig langs de kustlijn om plastic, hout, rubber, dode vis etc. weg te halen om het schoon te houden.

   Zijn buurman helaas niet, wat zich dan toch uit, ook voor Thaise zelf, in meer bezetting bij de strand meneer van ‘mij’ dan van zijn buurman, buitenom dat hij ook gewoon erg vriendelijk is en lekker eten heeft.

   Er zijn echt wel Thaise die goed willen qua milieu alleen zit het niet zo in ze om alleen de kar alleen vooruit te trekken daar dit tijd kost en tijd nu eenmaal kostbaar is en geld op dient te leveren om het gezin te onderhouden.
   Dat milieuvriendelijker werker is in hun ogen een uur of wat meer kwijt per dag aan iets waar geen inkomsten mee worden verworven.

   ‘Mijn’ strand meneer weet inmiddels wel beter 🙂

 5. Harrybr zegt op

  Hoe komt een Aziaat van zijn afval af ? Hij neemt het in de hand, strekt zijn arm, opent zijn hand en laat de zwaartekracht zijn werk doen….liefst boven een stuk grond van de buurman.
  En blijven de toeristen weg… dan worden wat wierookstokjes in de tempel gebrand om het slechte karma tegen te gaan. Eigen schuld, dikke bult.. ? ? Daar is nog geen Aziaat op gekomen

  • Hendrik S. zegt op

   Ook hier speelt geld weer een rol.

   Het kost geld om je afval af te laten voeren.

   Kies je voor eten of je afval laten afvoeren?

   Reden voor veel Thai om zelf hun afval dan ook te gaan verbranden.

 6. bob zegt op

  niet alleen jomtien soi 10 maar de hele dongtan beach was dagenlang een vuilnisbelt. Afgelopen woensdag is dan ook een ploeg aan het werk gegaan maar nadat zij weg waren was het er weer net zo vuil. dweilen met de kraan open…….

 7. Gerrit zegt op

  Tja,

  En het ministerie van Toerisme, maar toeteren dat er steeds meer toeristen komen.
  In een eerders stukje op Thailand blog las ik van een leeg strand in Hua Hin en nu weer, een vervuilt strand in Jomtien en op de TV nabij Krabi, zeer veel kwallen in zee. Gaat dus heel goed in Thailand (de verkeerde kant op)

  Volhouden Thailand, jullie komen er wel.

  Sterkte van Gerrit.

 8. Henk Keizer zegt op

  Actie op gestort/aangespoeld afval lijkt me urgenter dan de sigaretten peukjes jacht….

 9. Fransamsterdam zegt op

  Het ligt helemaal niet aan de Thai dat het op onder meer toeristische plaatsen wel eens een puinhoop wordt.
  Overal in Nederland waar dagelijks meer dan twee mensen op straat samenscholen, worden van gemeentewege zwerfvuilophaalwagens ingezet. De kosten daarvan, die dus alleen voor het zwerfafval zijn en niets met de reguliere huisvuilophaaldienst te maken hebben, bedragen zo’n 250 miljoen euro per jaar, voor 17 miljoen inwoners. En dan zijn er werkelijk nog honderden gesubsudieerde stichtingen en vrijwilligersorganisaties, scholen, werklozenprojecten, dagbestedingsadviesbureaus en overige instellingen van algemeen nut die zich hier onledig mee houden. Thailand heeft zo’n 68 miljoen inwoners, vier keer zo veel, dus er zou in Thailand voor de gemeenten een budget met een equivalent van 1 miljard euro beschikbaar moeten zijn.
  Dan willen de stadhuizen er vast wel eens naar kijken. Alleen moeten de belastingen dan zoveel omhoog dat de prijzen ook omhoog gaan en er in geen velden of wegen nog een toerist te zien is.

  • Peter V. zegt op

   Ik heb nog nooit een niet-Thai rotzooi zien dumpen. Het ligt dus wel aan ‘de Thai’.

   In Patong, Pattaya etc. zal mogelijk een ander slag volk komen, maar ik verwacht dat -zelfs daar- de rotzooi door Thai gemaakt wordt.

   • rob zegt op

    Dan heeft u niet goed gekeken. Let maar eens op wat niet – Thai dumpen en achterlaten op het strand of langs de weg. En vlak ook de westerlingen niet uit die er wonen en eveneens hun rotzooi dumpen op braakliggende stukjes grond in de stad, dorp of gehucht.

  • ruud zegt op

   De kosten van zwerfafval mag in Nederland misschien 250 miljoen kosten, maar het Thaise arbeidsloon is niet te vergelijken met dat van Nederland.
   Je moet dat bedrag dus niet vermenigvuldigen met 4, maar eerder delen door 4.

  • John Chiang rai zegt op

   Dat er ook in Nederland /Europa mensen zijn die het niet zo precies nemen met hun afval is een feit.
   Alleen gaat de gemiddelde Europees,uitzonderingen daar gelaten,veel bewuster met zijn afval om,als de meeste Aziaten.
   Omgang met afval,begint door eigen verantwoording,omdenken,en goede voorlichtingen aan de bevolking. Zover ik weet betaald in Europa iedere klant in een supermarkt geld voor zijn verpakking,en worden in plaats van plastictassen overal alternativen aangeboden.
   Veel mensen weigeren reeds plastictassen, gebruiken papier of stoftassen, of zorgen zelf voor een millieu vriendelijke oplossing.
   In Thailand gooien ze de klant half dood met plastic verpakking,en geen mens maakt zich zorgen waar deze uiteindelijk gedumpt worden.
   Bovendien wordt het drinkwater,anders als in Europa haast uitsluitend in plastic flessen geleverd,waarbij het woord recycling geheel vreemd is.
   De meeste aziaten die naar Europa komen,valt meteen op dat het qua afval, op de meeste plaatsen veel schoner is.
   Dat dit alles veel omdenken verlangt,en hier en daar ook zijn prijskaartje heeft, is een feit.
   Maar gewoon doorgaan,met deze verpakkings waanzin,zal uiteindelijk nog een veel hogere prijs hebben.

 10. Philip zegt op

  Het is niet enkel aan de kust van Thailand dit is de algemene regel in het ganse land,kunnen ze het niet verbranden dan dumpen ze het ergens aan de kant,laatst achter een schoolbus gereden het was een festijn om naar alle plastiek bekers en zakjes te kijken die door het raam werden gekiepert.Ik woon in Sakon Nakhon de dag na de overstroming was alle rommel verdwenen mee met de stroming naar god weet ik waar,alles was proper voor een week daarna kon je geen 20 m.fietsen zonder een stuk plastiek te zien,het is verloren moeite ,ik maak me geen illusie je hebt ook argeloze vakantiegangers die net zo handelen als de meeste Thais.Daarom het gezegde het Dierenrijk en het MensDOM,wij zullen ons eigen op korte of lange termijn vernietigen of er moet wereldwijd een mentaliteitsverandering komen,en met de steeds groeiende bevolking zie ik dat nooit gebeuren,daarom veeg voor uw eigen deur en toon hoe het wel moet en begin daarmee in uw eigen buurt,in het begin lachten ze me uit maar nu zie ik in mijn wijk sommige Thais ook hun afval sorteren voor de vuilniskar en beginnen ze stillaan ook hun tuin te onderhouden,zie ik afval voor mijn deur raap ik het op en stop ik het bij mijn afval onze straat begint proper te worden,zo zie je maar soms willen ze wel iets overnemen van een Falang.Nog veel plezier in Thailand en hou het proper.

 11. Alex zegt op

  Zoals in de inleiding staat: door de zware regenval en overstromingen, en daarnaast de windrichting en de zeestroom, een samenloop van omstandigheden… heeft niets te maken met het vervuilen van het strand door toeristen of lokale bevolking.
  Ik woon al 10 jaar in Jomtien en kom 2-3x per week aan het strand. En het is altijd schoon!
  En vergelijk met NL is helemaal onzin: kijk eens hoeveel riool-, huisvuil- en gemeentebelasting men daar betaalt. Dat kunnen Thaien niet opbrengen en als toeristen of expats dat moeten gaan betalen “is de wereld te klein”!!!
  Bij alle paviljoens waar ik altijd lig, heeft ieder zijn eigen prullenbak, asbak etc. Dus altijd schoon!
  En kijk eens naar de Noordzee,…dat water is zo vuil en zwart, daar kun je 10cm uit de kust de bodem al niet meer zien…
  Afgelopen week waren schoonmakenploegen bezig om het strand schoon te maken, en waar ze het net schoongemaakt hadden, spoelde 10 minuten later weer het e.e.a aan. En zo’n situatie maken we nooit mee.
  Overmacht!

  • Theo zegt op

   Over de “vervuiling en zwarte Noordzee” maakt u toch een fout. Bewezen is dat de Noordzee een van de schoonste in de wereld is. Het troebele water wordt veroorzaakt door onschuldig alg en andere micro-organismen.

 12. John Chiang rai zegt op

  Als ik dan terug denk aan het artikel betreffende het rookverbod,dan zijn die paar peuken nog het kleinste probleem.
  En dit probleem betreft helaas niet alleen het strand………….

 13. Rori zegt op

  Hmm ik woon aan de second road ter hoogte van soi10. Gelukkig hebben wij op de twee complexen ieders een eigen zoutwater zwembad. Hoef ik niet naar het strand. Ze hebben in pattaya twee zandzeef machines om het strand schoon te.maken. Schijnt zo te zijn dat niemand weet hoe die machines werken. Dus staan ze werkeloos stil.
  Trouwens het is ook veel belangrijker om het peukenverbod te gaan handhaven. Kunnen ze de argeloze farang een boete aansmeren van 100.000 bath.
  Laat ze beter beginnen om scholieren iedereen dag een stuk strand schoon te laten maken en milieu bewust maken. Of iedereen welke een zak met rotzooi inlevert 10 bath geven. Andere oplossing is om de stoelen verhuurders verplichten om links en rechts een stuk strand Van minimaal 50 meter schoon te houden.

  Als ik vanaf mijn woning richting langs de weg naar het immigratie kantoor loop en ik zie wat er dan allemaal aan rotzooi aan de kant van de weg ligt krijg ik een punt hoofd.
  Achter en naast ons complex loopt een bypass weg. Afgelopen nacht tussen 1.30 en 4.00 uur 6 trucks welke daar bouw afval kwamen lossen.

  Trouwens de chinezen en russen kunnen er ook wat van. Laten ook alles vallen waar ze staan of lopen.

  Maar ja als de belangstelling van de huidige regering ligt bij het kopen van vliegdekschepen, onderzeeboten dan schiet het ook niet op.

 14. Wil zegt op

  Wij hadden hier op Samui overal van die groene kliko’s langs de weg staan en allemaal nieuwe
  vuilniswagens.
  Nu na een jaar zien die wagens er niet meer uit en zijn plotseling alle kliko’s verdwenen. het is nu
  de bedoeling dat je het vuil in plastic zakken naast de weg zet (op bepaalde punten) en niet voor
  17.00 uur zodat sávonds de vogels ratten en honden ze kunnen open scheuren en je één grote
  stankzooi krijgt.
  Ik heb hier al eens eerder vermeld dat de vuilverbranding al jaren kapot is , mensen al jaren klagen
  en het vuil nu maar her en der in de bossen begraven wordt en bij een verkeerde wind stikt als de pest.
  Kijk eens op You Tube “KOh Samui Garbage”
  Dit ligt zeker ook a/d buitenlanders , ja natuurlijk want als die er niet waren geweest hadden we
  niet zoveel afval gehad , logisch toch ?

 15. Chris van het dorpje zegt op

  Ze hebben bij ons in het dorpje een grote spandoek opgehangen ,
  waar staat , dat je jou vuilnis niet meer maag verbranden
  wegens het milieu !
  Maar wat je dan moet doen met je vuilnis staat er niet bij .
  In de andere dorpjes in de buurt komt wel een vuilniswagen langs ,
  maar bij ons niet , omdat het 20 baht per maand kost
  en onzer dorpshoofd een klot…k is en daarom
  wordt het vuilnis gewon verder verbrand .
  En wat niet brand , neem ik me naar de Big C en gooi het
  daar in de vuilnis bak .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website