Internetcensuur Thailand toegenomen

Door Redactie
Geplaatst in Social media
Tags: , ,
23 december 2010

Veel internetgebruikers in Thailand stellen dat de online censuur in hun land dit jaar sterk is toegenomen. Dat wordt bevestigd door een pas gepubliceerd rapport.

De meeste bloggers en webredacteurs willen alleen anoniem praten. Anders wordt hun website gesloten, vrezen ze. Of nog erger. “Ik ben bang dat er iets met mij gebeurt, voor informatie die ik vier jaar geleden op een website heb gezet”, zegt een 32-jarige grafisch ontwerper uit Bangkok. “Het is niet veilig nieuwe politieke websites te openen.”

Media- en mensenrechtenactivisten stellen dat de internetcensuur toeneemt onder de huidige coalitie. Die is nu twee jaar aan de macht en wordt geleid door de Democratische Partij. “Veel internetgebruikers passen zelfcensuur toe”, zegt mensenrechtenactivist Pokpong Lawansiri. “Een aantal bloggers is opgepakt. De regering houdt het land in het ongewisse over het aantal arrestaties en de identiteit van wie opgepakt is.”

Straatprotest

Activisten zeggen dat de regering en het leger, dat de regering eind 2008 aan de macht bracht, politieke dissidentie op het internet het zwijgen willen opleggen. Ze zeggen dat die strategie vooral duidelijk werd na het gewelddadige straatprotest in april en mei dit jaar in Bangkok, toen meer dan negentig mensen omkwamen en bijna tweeduizend mensen gewond raakten.

Een pas gepubliceerde studie over internetcensuur in Thailand bevestigt dat. Steeds meer websites worden geblokkeerd omdat ze een bedreiging zouden vormen voor de nationale veiligheid. Sinds begin dit jaar hebben rechtbanken 43.908 internetadressen (url’s) en websites laten blokkeren. Daarmee komt het totaal op 74.686 geblokkeerde adressen sinds eind 2007, stelt het rapport Control and Censorship of Online Media through the Use of Laws and the Imposition of Thai State Policies. Het rapport werd onder meer opgesteld door Sawatree Suksri, docent aan de rechtsfaculteit van de Thammasat-universiteit in Bangkok.

Junta

Voor de blokkering maakt de overheid gebruik van de Wet op de Computercriminaliteit uit 2007.  Dat was de eerste wet die door het parlement gejaagd werd toen de militaire junta in 2006 aan de macht kwam, de achttiende staatsgreep in Thailand.

Ook het Centrum voor de Oplossing van de Noodsituatie (CRES) speelt een belangrijke rol in de censuur. Het centrum, dat geleid wordt door het leger, werd dit jaar opgericht om het protest van de zogeheten roodhemden tegen de regering in te dammen. “Een betrouwbare bron bij internetproviders zegt dat het aantal websites dat op bevel van het Centrum voor de Oplossing van de Noodsituatie is geblokkeerd, in de tienduizenden loopt”, zegt het rapport.

Sommige mediarechtenactivisten zeggen dat sinds april 312.000 websites zijn geblokkeerd. “Het nooddecreet heeft de rechtstaat geschorst en de censuurbevoegdheid aan het CRES overgedragen”, zegt C J Hinke, stichter van Freedom against Censorship Thailand (FACT), een mediarechtenorganisatie. “In de Thaise media hebben regeringsvertegenwoordigers het minstens zevenmaal gehad over de blokkering van 312.000 websites onder het nooddecreet.”

Bron: Mo.be

4 reacties op “Internetcensuur Thailand toegenomen”

 1. ThailandGanger zegt op

  Och In Europa komen ook allemaal wetten die het mogelijk maken om websites te blokkeren, activiteiten op gebruikerniveau vast te leggen en externe bronnen ontoegankelijk te maken. Kijk wat de afgelopen weken weer in Frankrijk is gebeurd en is voorgesteld. Kijk naar de ophef rond wikileaks. De verschillen tussen aziaatische en westerse landen nivelleren zo langzamerhand zou je bijna zeggen. De ontwikkeling belooft echter niet veel goeds.

 2. Kap Khun zegt op

  Natuurlijk is dit een negatieve ontwikkeling in Thailand maar is het in de EU of US anders?
  Misschien dat in Thailand het verschil met o.a. Nederland is dat het openlijk gebeurd en iedereen weet dat HET, ook weet iedereen daar dat Thailand niet democratisch is en dan weet je ook waar je aan toe bent.
  Het verschil met o.a. Nederland is dat men hier de schijn ophoudt dat dit land WEL democratisch zou zijn en men het zo laat overkomen.
  Was uit onderzoek niet gebleken dat Nederland de meeste telefoontaps per jaar van Europa toepast, hoeveel camera’s hangen er niet op openbare plaatsen, Internet en email-verkeer moet door de providers minimaal 1 jaar worden opgeslagen, pintransacties worden geregistreerd, men {kan) nagaan waar je bent geweest door middel van je GSM, de belastingdienst is hier een staat binnen de staat en zo kan ik nog wel even door gaan.
  Democratie heeft een andere betekenis gekregen, wat in heel veel landen ook betekend geen vrijheid en volledige controle door de overheid op het doen en laten van het volk.
  Onze toenmalige overheden in de jaren ’50-’60 en ’70 hadden veel kritiek en antipropaganda tegen de communistische landen indertijd, USSR (KGB) Oost Duitsland, Romania (Securitate) en meer landen toen in die tijd alles en iedereen werd gecontroleerd maar de toenmalige overheden en geheime diensten hadden graag de moderne apparatuur en middelen willen hebben die onze overheden nu tot hun beschikking hebben en ook gebruiken maar daar hoor je niets over.
  Dus mijn conclusie is: Dictatuur heb je in verschillende vormen het is maar hoe je het noemt, uitlegd en verkoopt aan het volk.

  • namphoe zegt op

   Ik sluit mij aan bij de opmerking van kap Khun, maar misschiem kent men het boek niet van Eric Blair, George Orwell 1984, zeer lezenswaardig. Het is destijds in 1949 al beschreven hoe de maatschappij zich ontwikkeld.

   Regelmatig wordt ook ik geconfronteerd hier in Th dat een website is geblokkeerd door het ministerie van ICT, het zijn gewone websites bv de NL ambassade, ook dit blog heb ik al meegemaakt.

   Helaas moeten wij ons er bij neerleggen, wij zijn hier gast.

   • Kap Khun zegt op

    Hoe lang zal het nog duren dat webblogs (als deze) waar ook kritiek op de Neder;andse overheid vermeld kan worden worden afgesloten (mede onder druk van de USA). Ik hoef maar 1 naam de noemen: Wikileaks en dan weten we al genoeg.
    Nu denken we misschien dat het in Holland wel los zal lopen maar over misschien pakweg 5 jaar beschouwen we het hier ook als “normaal”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website