Cambodja: visum en geld

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reistips, Reizen
Tags: , , ,
15 september 2019

Om aan alle onduidelijkheid een eind te maken; voor Cambodja heb je -ook voor een korte border run- een visum nodig. Tot voor kort moest je een formulier invullen waarna je bij aankomst op een vliegveld een zogenaamd ‘visa on arrival’ kreeg.

Persoonlijk bewaar ik daar geen al te beste herinneringen aan en herinner mij nog maar al te goed dat ik in Siem Reap ruim een uur moest wachten alvorens het visum geregeld was en door de douane kon. Toch even een diepe zucht geslaagd bij het zien van mijn koffer die eenzaam al een hele tijd onbeheerd bij de band stond.

Tegenwoordig kun je via internet een zogenaamd E-visa zelf heel simpel regelen. Via de site e-visums.nl/cambodja kun je geheel in het Nederlands het aanvraagformulier in enkele minuten invullen en de kosten ad € 54,95 per persoon o.a. per iDEAL of PayPal voldoen. Het visum krijg je uiterlijk binnen 3 dagen per e-mail toegezonden.

Voor het e-visum Cambodja geldt de regel dat je enkel op Phnom Penh International Airport, Siem Reap International Airport, Cham Yeam (Koh Kong), Poi Pet (Banteay Meanchey) of Bavet (Svay Rieng) het land binnen mag komen. Kom je via een andere port binnen, dan kunt je geen gebruik maken van het e-visum. Je mag wel via elke gewenste border-crossing het land verlaten.

Het e-visum kun je ook rechtstreeks aanvragen voor $40,- op www.evisa.gov.kh. Je dient dan wel over een creditcard te beschikken en de Engelse taal machtig te zijn voor de invulling van het aanvraagformulier en zodoende 15 euro kunt besparen.

Het visum voor Cambodja is een single-entry visum, waarmee je slechts één keer het land binnen mag. Het visum heeft een geldigheid van 90 dagen (vanaf de uitgiftedatum). Binnen deze periode dien je het land te betreden. Je mag dan maximaal 30 dagen in Cambodja verblijven.

Munteenheid

De nationale munteenheid van Cambodja is de Riel maar bijna overal rekent men in US-dollars. Een dollar heeft de tegenwaarde van 4000 riel. Met name in de grotere plaatsen zijn voldoende ATM-automaten waar je met je eigen bankpas dollars kunt opnemen.

Bij een opname van bijvoorbeeld 300 dollar wordt 5 dollar in rekening gebracht en hanteert jouw eigen bank een alleszins redelijke omrekenkoers. Als voorbeeld: zelf nam ik in september 2019 via een ATM in Phnom Penh 300 US-dollar op en dat bedrag werd door mijn bank (ABN-AMRO) in totaal verrekend met exact 280,11 euro.

Let wel op dat je van een ATM gebruik maakt met het cirrus / Maestro logo en zorg er voor dat jouw bankpas ook buiten Europa gebruikt kan worden. Dit kun je zelf vrij eenvoudig via de eigen banksite regelen.

14 reacties op “Cambodja: visum en geld”

 1. L.Burger zegt op

  Wat ik mij dan wel eens afvraag,
  Stel je maakt een visarun via een grenspost.
  Je verlaat thailand en krijgt je exit stempel.
  Daarna ga je je weer aanmelden bij de thaise arrival balie, zonder de cambodia stempels/stickers/kosten.
  Dat moet toch eigenlijk wel mogelijk zijn wat je hebt in principe thailand verlaten ???

  • RonnyLatYa zegt op

   Zal niet lukken vrees ik. Ze controleren of je de in/out stempels van het andere land hebt.

   Maar niets houd je tegen om het eens te proberen.

   • Joop zegt op

    Mee eens; gaat ook volgens mij niet lukken. Je wordt zo geleid met dranghekken e.d. dat je wel eest langs de Cambodjaanse immigration moet.
    Daarbij denk ik dat de Thai niet zullen meewerken aan een dergelijke listige poging.
    De visumkosten bedroegen bij mijn weten 1.000 baht; is dat verhoogd?

   • Co zegt op

    Dat klopt Ronny wat jij zegt. Je dient eerst een stempel te hebben dat je Cambodja verlaten hebt anders kom je Thailand niet in.

  • klaas zegt op

   Heb ik geprobeerd bij O smach een poosje geleden. Ik dacht een kort bochtje te maken en hups Thailand weer in. De cambodjaanse politie hield met staande en gaf een lange preek over het illegaal betreden van het land. Verwees me naar de balie voor een visum. Gelukkig geen bon van die politie!

  • Jasper zegt op

   Zolang je niet in een ander land bent gearriveerd heb je het land waaruit je vertrekt formeel nog niet verlaten. Het tussenliggende stuk heet niet voor niets “Niemandsland”.

   De Thaise beambten kennen hun “cheap-Charlies” wel, deze pappenheimers worden of lachend/bars teruggestuurd, of worden uitgenodigd “even in het bureautje te komen”.
   Daar kan het dan onder vriendelijke dreiging onderhands worden geregeld, tegen minstens (maar meestal meer) dan de kosten van een Cambodiaans visum.

   Ik zou het niet wagen. Ik voel mij bij de grensovergang Koh Kong al klein en bedreigd genoeg zonder te proberen de boel te tillen.

  • Peer zegt op

   Beste L,
   Juist, je gaat Thailand uit! Je hebt ‘t land verlaten, waarheen?
   Naar welk land?
   Cambodia dus, en dan heb je ‘n visum nodig! Want je kunt niet rondhangen op dat smalle stukje ‘niemandsland’
   Over land wordt je paspoort intens gecontroleerd.

 2. L.Burger zegt op

  Dat zou ik best wel eens willen proberen Ronny, maar ik doe al 6 jaar geen borderrun meer.

  Destijds heb ik geregeld teveel moeten betalen aan de cambodia grens beambten.
  Ze vroegen veel te veel baht voor een dollar-visum en dreigde dat ik verplicht cambodia moest bezoeken.
  Daarbij de handlangers die het papiertje ongevraagd in gingen vullen en de vele bedelaars, ik zou het best eens willen proberen.

  Is het wettelijk verplicht om stempels te hebben van je vorige land dan bij een grenspost?
  Via de luchthaven komen ook mensen binnen zonder stempelgeschiedenis.
  Als ik een retourvlucht malaysia neem en ik blijf binnen het immigratie-gebied dan kan ik thailand toch ook weer binnen.

  Tenzij het nergens staat beschreven moet het volgens mij toch mogelijk zijn want je bent tenslotte thailand uit geweest.

 3. David H. zegt op

  Kijk eens even eerst op de officiele website ! Prijs is aanzienlijk lager 36 USD in totaal , dacht toch dat 54 € een pak meer is dan 36U.S.D.

  https://www.evisa.gov.kh/

 4. Gerard Endenburg zegt op

  Ik ben zo’n drie jaar geleden de Thais – Cambodjaanse grens lopend gepasseerd.
  Had een taxi vanuit Ubon Ratchatani genomen die me tot bij de grenspost bracht, verder kon hij me niet vervoeren, zei de chauffeur.
  Daar in no time de Thaise grens lopend gepasseerd en halverwege in het niemandsland stond een overdekt loket met een paar ambtenaren.
  Daar een formulier of meerdere papieren ingevuld en een pasfoto plus twaalfhonderd Thaise Baht overhandigd. Binnen twintig minuten had ik mijn visum in mijn paspoort en kon ik de grens aan de andere kant passeren om daar weer een taxi ( of was het een privé auto die voor taxi speelde?) te nemen naar Siem Reap.
  In dat niemandsland stond ook nog een groot luxe ingericht gebouw dat als casino functioneerde, hoorde ik.
  Maar je kon er ook even plassen en je handen wassen.

 5. Co zegt op

  Ik vloog van Bangkok naar pnom phen en aldaar bij aankomst voor de douane een visa geregeld kosten 30 us dollar. Zorg wel dat je met gepast dollars betaald want ze zijn corrupt daar in Cambodja.

 6. Leo Th. zegt op

  De keren dat ik op Phnom Penh heb gevlogen geen gebruik gemaakt van een E-visum maar het goedkopere visum on arrival. Het daarvoor in te vullen document wordt in het vliegtuig uitgereikt, uiteraard in het Engels, en wanneer je dat al invult valt de wachttijd bij immigratie reuze mee. Overigens is het verschil tussen een E-visum aanvragen in de Nederlandse taal (€ 54,95) groter dan bij de Engelstalige site ($ 40) dan het door jou genoemde bedrag van € 15,=. De 40 dollar kosten ongeveer 35 á 36 euro dus het verschil is dan 19 á 20 euro en verreweg de meeste reizigers naar Cambodja (en Thailand) zullen toch wel genoeg Engels kennen om de vragen op het formulier te kunnen beantwoorden. Zij zullen de gesprekken toch ook doorgaans in het Engels voeren. En de meesten zullen toch ook wel over een creditcard beschikken. Een E-visum vooraf aanschaffen levert wellicht wat tijdwinst op maar een visum on arrival is dus het goedkoopst, voor zover ik weet momenteel op de luchthaven van Phnom Penh 35 dollar. Zorg wel voor een pasfoto en een nog geldig paspoort van minimaal 6 maanden.

 7. jacob zegt op

  Vlieg regelmatig naar Phnom Penh voor werk, 30 USD voor een visa, 15-20 minuten werk voor de immigratie
  Is sinds Maarrt een simpeler formulier als voorheen, geen foto meer nodig…

 8. maurice zegt op

  Controleer altijd de bankbiljetten goed die je uit de ATM trekt.
  Zelf enkele maanden geleden in Phnom Penh 2 valse biljetten van $100 gekregen.
  De bank (AGA) beriep zich op de strenge controle van de ATM biljetten.Maar n tuktuk chauffeur die zijn standplaats bij die bank had, zei dat er wel vaker problemen waren…..
  Er zijn steeds meer gevallen van vervalsing. Let dus goed op!
  De banken doen niets voor je en verbergen zich achter hun “strenge controle”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website