Thailand is een topbestemming voor toeristen en geldt ook als een uitstekende keuze voor mensen die op afstand werken. Dit is te danken aan verschillende factoren zoals uitstekende infrastructuur, snelle internettoegang, heerlijke keuken, een aangenaam klimaat en gastvrije lokale bewoners.

Werken tijdens je vakantie, ook wel ‘workcation’ genoemd, is een groeiende trend die het leven zowel eenvoudiger als flexibeler maakt. Thailand is een uitstekende keuze voor thuiswerkers die op zoek zijn naar een tropisch klimaat, rijke culturele erfenis, betaalbare levenskosten, levendige cultuur en entertainment, en een sterke infrastructuur die een goede balans tussen werk en privé mogelijk maakt.

Voor diegenen die Thailand voor het eerst als thuiswerkbestemming overwegen, zijn Bangkok, Chiang Mai en Phuket de populairste opties. Deze bestemmingen bieden een mix van een bruisend stadsleven, prachtige stranden of tropische eilanden, en weelderige groene landschappen met beboste heuvels en glooiende valleien. Al deze plekken zijn bovendien makkelijk bereikbaar.

Op elke locatie vind je een diverse groep van digitale nomaden en veel keuzes op het gebied van accommodatie en co-workingruimtes. Daarnaast zijn er uitstekende internetverbindingen beschikbaar. Dit alles maakt het ideaal om comfortabel en effectief op afstand te werken, te netwerken en samen te werken met een internationale gemeenschap van digitale professionals, en te genieten van een breed scala aan vrijetijdsactiviteiten.

Bangkok

De bruisende hoofdstad van Thailand, Bangkok, is een fascinerende combinatie van het oude en het nieuwe, van Oost en West. Schitterende tempels staan zij aan zij met moderne kantoorgebouwen, luxueuze winkelcentra en flitsende entertainmentcomplexen. Wat het culinaire aanbod betreft, kun je er alles vinden van gastronomische eetgelegenheden en Michelin-sterrenrestaurants tot overheerlijk straatvoedsel. Kortom, Bangkok biedt alles wat een toerist zich kan wensen.

Werken op afstand in Bangkok

Dankzij de groeiende zakelijke scene en de moderne infrastructuur zijn er in Bangkok tal van co-workingruimtes die geschikt zijn voor elk budget en alle professionele behoeften. Websites als Nomad List en Coworker bieden respectievelijk een overzicht van 576 en 168 co-workingplekken in Bangkok. Hier zijn enkele voorbeelden:

Pier Lab

Pier Lab is een creatieve ontmoetingsplaats voor tech-ondernemers, start-ups, freelancers en studenten. Het is gevestigd in het lifestyle-winkelcentrum Tha Maharaj aan de rivier en is makkelijk bereikbaar met de veerboot en de Chao Phraya Tourist-boot, die aansluit op het BTS Skytrain Sathorn Station. Meer informatie is te vinden op www.pier-lab.com.

Het Urban Office – L3, IDEO Q Chula-Samyan

Deze locatie biedt een mix van co-workingruimtes, virtuele kantoren en vergaderzalen. Het bevindt zich in de opkomende buurt Samyan, op de hoek van Rama 4 Road en Si Phraya Road. Het is gemakkelijk bereikbaar vanaf Silom en Sathorn en ligt op een steenworp afstand van het MRT Subway-station Samyan. Meer details zijn beschikbaar op www.theurbanoffice.com.

The Work Loft

Dit co-workingcentrum biedt gedeelde werkplekken, vergaderruimtes en privékantoren, aangevuld met een café-bar en gratis snacks en drankjes. Het is centraal gelegen, direct naast het BTS Skytrain-station Sala Daeng en op vijf minuten lopen van het MRT-metrostation Silom. Bezoek www.theworkloft.com/coworking voor meer informatie.

Chiang Mai: Thaise parel voor digitale nomaden

Chiang Mai, de tweede grootste stad van Thailand, is een populaire plek voor liefhebbers van cultuur en erfgoed. De stad staat bekend om haar betoverende Lanna-tempels, sfeervolle avondmarkten en smaakvolle lokale gerechten. Het biedt een ontspannen stedelijke sfeer en dient tevens als een startpunt voor avontuurlijke uitstapjes in de noordelijke regio.

Werken op afstand in Chiang Mai

Dankzij de lage kosten van levensonderhoud, uitstekend klimaat, diverse accommodatie opties en co-workingfaciliteiten, is Chiang Mai een aantrekkelijke basis voor een groeiende gemeenschap van digitale nomaden. De website Nomad List vermeldt 437 co-workingruimtes in de stad, enkele voorbeelden zijn:

Yellow Coworking focust zich op blockchain-technologie en biedt diverse werk- en vergaderruimtes, evenals faciliteiten speciaal ontworpen voor digitale nomaden en IT-expats. De co-workingruimte is gevestigd in de hippe wijk Nimman, beroemd om zijn eetgelegenheden, winkels en kunstgalerijen. http://www.yellowincubator.com/coworking

Punspace Tha Phae Gate is populair onder startende ondernemers en externe werknemers. Het is gelegen in de oude binnenstad, een gebied rijk aan cafés, restaurants en historische Lanna-bezienswaardigheden. http://www.punspace.com/coworking-space

De Brick Startup Space is gericht op het ondersteunen van lokale start-ups en wordt beheerd door de afdeling Technology Business Incubation van de Universiteit van Chiang Mai. De co-workingruimte ligt aan de Siri Mangkalajarn Road, omringd door diverse andere co-workingplekken, restaurants en cafés. https://www.facebook.com/thebrickspace

Phuket: Tropisch eiland voor werk en ontspanning

Phuket is een van de populairste en geliefde eilanden ter wereld, bekend om zijn tropische levensstijl. Hier vind je prachtige stranden en een breed scala aan activiteiten en attracties, geschikt voor elk soort reiziger.

Werken op afstand in Phuket

Met een grote expatgemeenschap en diverse co-workingruimtes, is Phuket een topbestemming voor mensen die op afstand werken. Nomad List noemt 44 co-workingruimtes in Phuket, en hier zijn een paar voorbeelden:

BAYACO is een ruime co-workingruimte, ideaal voor externe werknemers en start-ups. Het is gevestigd in de stad Phuket, slechts 10 minuten rijden van de oude binnenstad. https://bayacophuket.business.site/

Garage Society ligt op loopafstand van het bekende Patong-strand en biedt diverse werk- en evenementenruimtes voor digitale nomaden. http://www.thegaragesociety.com/thailand/phuket

Let’s Work is een co-workingruimte gelegen aan de Rawai-strandweg, met een indrukwekkend uitzicht op zee. http://www.letswork.co.th/

Al met al biedt Thailand een perfecte mix van werk en ontspanning, waarbij je de verschillende bestemmingen kunt verkennen, terwijl je gefocust blijft op je professionele doelen. Het enige wat je nodig hebt, is een laptop of smartphone om overal moeiteloos te kunnen werken.

Bron: TAT

21 reacties op “Ontdek waarom Thailand het perfecte toevluchtsoord is voor thuiswerkers en digital nomads”

 1. Chris zegt op

  Het is natuurlijk wel zo dat werken in Thailand, wat deze digital nomads doen, niet toegestaan is zonder werkvergunning en zonder een daarvoor bedoeld visum.
  De meeste digital nomads verblijven hier zeer waarschijnlijk op basis van een toeristenvisum dat voortdurend wordt verlengdof verniouwd (door het land te verlaten via border runs of een paar dagen vakantie elders). En een werkvergunning hebben ze niet.
  De situatie wordt door de autoriteiten gedoogd omdat deze nomads een economische impuls zijn voor de regio. Het gaat natuurlijk goed totdat het verkeerd gaat. En daarvoor is slechts het verkeerde gedrag van 1 digital nomad genoeg. In plaats van de regels aan te pasen zal men dan optreden tegen deze groep werkers. Dan verhuist men zeer waarschijnlijk naar Viertnam.

  • Petervz zegt op

   De noodzaak van een werkvergunning is nog maar de vraag. Als iemand ergens op het stand op zijn laptop of tablet bezig is met werkzaamheden die niet aan Thailand zijn gerelateerd, dan geen haan er naar kraaien. En de immigratie ook niet. Iedereen zit tegenwoordig constant achter een scherm en er is niemand die controleert waar eventuele inkomsten vandaan komen, zolang dat maar niet in Thailand is.
   Mijn jongste zoon heeft een “work from anywhere” contract met een VS multinational. Hij kan dus waar dan ook ter wereld zijn werk doen.
   Het wordt pas een probleem als de klanten en inkomsten in Thailand zijn.

   • khun moo zegt op

    E-residency in Estland

    Er zijn ook veel digital nomads die een zogenaamd e-residency in Estland aanvragen. In Estland is er namelijk een “Digital Nomad Visa” waarmee het als digitale inwoner van het land mogelijk is om locatieonafhankelijk te werken. Maar let op: dit klinkt soms aantrekkelijker dan het daadwerkelijk is. Veel landen (waaronder Nederland) hanteren de fysieke verblijfplaats als criterium voor het beoordelen of iemand is onderworpen aan de Nederlandse inkomstenbelasting. Inschrijven in Estland betekent dus niet per definitie dat je niet langer belastingplichtig bent in Nederland.

  • Ger-Korat zegt op

   Zie de politie al controleren op he laptop of het werk is wat je verricht op je pc ? Het gaat ze niets aan en ze mogen het niet eens weten want ook in Thailand gelden privacy-wetten en pas bij een strafbaar feit mogen ze handelen en niet bij voorbaat een ieder gaan controleren. En ik zie ze echt niet met een paar man op 1 persoon afstappen en de pc induiken, even los nog van de vreemde talen en andere zaken en apps, programmas, bestanden, inlogcodes en gebruikersnamen, emails om maar eens wat te noemen. Zelfs in Nederland is het alleen met toestemming van de Officier van Justitie bij verdenking van ernstig iets mogelijk om op de pc te kijken maar dan nog zoals gezegd als ze niet kunnen inloggen etc. en daarbij kunnen zien wanneer en waarmee je bezig was; niet aan te tonen of je werkt of niet. En zou er wel iemand lastig gevallen worden met een verzoek hebben ze gelijk een massa buitenlanders welke gaan klagen dat ze bijvoorbeeld privé gegegevens willen bekijken en dan hebben ze, politie, een probleem, nog even los van reguliere expats met een werkvergunning welke ook lastig gevallen kunnen worden.

   • Chris zegt op

    Leef jij in Thailand?
    Denk je dat de politie zich echt houden aan de regels van privacy, als de grote organisaties in de sociale media dat al niet doen?
    Gisteren een bericht dat 84% van de politiekantoren in Thailand de eisen van de NACC (de anti-corruptie club) niet halen…….

 2. Ruud zegt op

  Waarom? Omdat het goedkoop is om te leven hier… maar amper een paar zijn in orde met de Thaise wet en hebben een werkvergunning.

 3. khun moo zegt op

  Ik ben benieuwd hoe men als digital nomad aan een visum komt dat langer dan 2 maanden geldig is.

  Verder is de belasting wetgeving onduidelijk.

  • RonnyLatYa zegt op

   Khun Moo,

   “Ik ben benieuwd hoe men als digital nomad aan een visum komt dat langer dan 2 maanden geldig is.”
   Digital Nomads zijn bij voorbaat niet getrouwd met een Thai dus?

   • khun moo zegt op

    Ronny,

    ik zie de digital nomad als een jonge vrijgezel die geen verlichtingen heeft en geen gezin te onderhouden heeft.
    Dat zullen ook wel de meeste zijn.
    Maar wellicht moet ik mijn mening bijstellen.
    Het woord nomad slaat volgens mij op nomade, een persoon zonder vaste woon en verblijfplaats.

    Een farang die in thailand woont , getrouwd is en over het internet nog iets bij verdient , daar van weet ik niet of we die een digital nomad moeten noemen.
    Iemand die 6 maanden per jaar in Thailand verblijft en 6 maanden nederland , lijkt me meer iemand die 6 maanden belasting in nederland ontduikt.

    • RonnyLatYa zegt op

     Jij ziet een digital nomad als een jonge vrijgezel, maar is dat zo?
     Peter (redactie) zal het anders graag horen dat je in hem nog een jonge vrijgezel ziet. 😉

     Er zijn ook heel wat “oudere” die gedurende bepaalde periode vanuit Thailand werken voor hun bedrijf. Ze hebben enkel de mogelijkheid om er een jaar te verblijven omdat ze getrouwd zijn of zelfs omdat ze er een kind hebben. Een mogelijkheid die andere niet hebben dus mooi meegenomen. Maar niemand zegt dat ze daarom een jaar in Thailand moeten verblijven.

     Een nomade moet je trouwens niet letterlijk nemen, net zomin als dat hij zich verplaatst op een kameel. Elke digital nomad heeft ergens wel een officiële vaste verblijfplaats en dat daarvoor niet in Thailand is.

     En wat Nederland betreft en belastingen ontduiken.
     Volgens jouw zienswijze is sowieso dan elke digital nomad eigenlijk een belastingontduiker want dat is een persoon zonder vaste woon en verblijfplaats. Waar zou die dan belastingen betalen?

     • RonnyLatYa zegt op

      Misschien moeten we bepaalde groepen een wat moderne benaming gaan geven en dekt de naam “digital expat” beter de lading…. 😉

      • khun moo zegt op

       Ronny,

       Mijn broer werkt 5 maanden per jaar van november tem maart voor een reisbureau gevestigd in Belgie..
       Hij doet de winter reizen, zowel verzorgde bus reizen en vliegreizen.
       Hij is nooit op het kantoor in antwerpen maar werkt 40 uur per week vanaf zijn laptop in nederland , waar hij ook woont.
       Hij wil nu die 5 maanden per jaar In Thailand vanaf zijn laptop gaan werken en in die 5 maanden geen belasting betalen.
       4 maanden per jaar heeft hij een andere baan in nederland in de horeca.
       Volgens hem doet hij niet aan belasting ontduiking.

       • william-Korat zegt op

        Voor mij zou de toelichting van een fiscaal specialist toch wel enige verlichting geven.
        Je zal toch wel de combinatie werk, woonplaats kunnen hanteren of en waar je belasting moet betalen of een verlaging daarvan door bepaalde onderdelen niet te betalen.
        Mocht het een beetje knullig uit de verf komen zoals ik al zij ben geen fiscaal specialist, maar denk de meeste niet die reageren. Heb mijn tijd met werken voor een werkgever ook achter mij liggen, trouwens.
        Thailand zelf zal de laatste plek zijn waar ze vragen ‘Wat bent u aan het doen op die laptop’ zolang je niet op kantoor zit.

       • RonnyLatYa zegt op

        Een belastingexpert zal wel vertellen hoe het dan zit zoals william-Korat al zegt.

        Maar als hij geen belastingen wil betalen dan mag hij toch ook geen inkomen hebben.
        Hoe hij 5 maanden per jaar voor een reisbureau gevestigd in België gaat werken, van waar dan ook, zonder dat de belastingen zich vragen gaat stellen over zijn inkomen weet ik niet. Dat reisbureau gaat hem toch moeten betalen en dat is toch ook geregistreerd, of gaat dat allemaal via een zwarte boekhouding van dat reisbureau onder tafel gebeuren?

        Maar misschien heb je hier wat aan.

        https://grenzinfo.eu/nl/thuiswerken-voor-een-werkgever-in-het-andere-land

        https://www.hrpraktijk.nl/topics/loon-belonen/nieuws/4-fiscale-aandachtspunten-bij-remote-werken-het-buitenland

        In Thailand zijn werkzaamheden via internet uitvoeren zal op zich dan geen probleem zijn. Weinig kans dat iemand gaat vragen stellen wat hij aan het doen is denk ik.

        Maar verder heeft hij aan Thailand. Hij kan moeilijk daar ergens zeggen “ik heb 5 maand gewerkt maar zonder werkvergunning”

       • Lammert de Haan zegt op

        Dag khun moo,

        Jij doet er goed aan om jouw broer op andere gedachten te brengen, want zoals hij er nu tegenaan kijkt is fiscaal juridisch niet in de haak.

        Jouw broer werkt vanuit Nederland gedurende 5 maanden per jaar via z’n laptop voor een Belgisch reisbureau, nl. gedurende de maanden januari – maart en november – december. Daarnaast werkt hij nog 4 maanden in Nederland in de horeca.
        Dat betekent dat jouw broer fiscaal inwoner is van Nederland.

        Het verplaatsen van z’n activiteiten t.b.v. het Belgische reisbureau naar Thailand doet hier niets toe of af. Ook dan is hij nog steeds fiscaal inwoner van Nederland. Hij voldoet niet:
        a. aan de dageneis om te kwalificeren als onbeperkt belastingplichtige voor de Thaise Personal Income Tax en
        b. aan de dageneis van artikel 15 van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting.

        Zie voor de tekst van het Verdrag:
        https://wetten.overheid.nl/BWBV0003872/1976-06-09

        Zie ter verduidelijking tevens het volgende door mij geplaatste artikel in Thailandblog:
        https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/van-welk-land-ben-jij-fiscaal-inwoner/

     • khun moo zegt op

      Beste Ronny

      dat elke digital nomad eigenlijk een belastingontduiker zou zijn schreef ik niet.

      ik schreef

      Iemand die 6 maanden per jaar in Thailand verblijft en 6 maanden nederland , lijkt me meer iemand die 6 maanden belasting in nederland ontduikt

      • RonnyLatYa zegt op

       Ik schreef “volgens jouw zienswijze is sowieso dan elke digital nomad eigenlijk een belastingontduiker want dat is een persoon zonder vaste woon en verblijfplaats. ”
       want dat is toch wat je zegt daarvoor “Het woord nomad slaat volgens mij op nomade, een persoon zonder vaste woon en verblijfplaats.”

       Ik reageer niet op die 6 maand want er zijn wel meer landen in de wereld dan Nederland en waar andere voorwaarden gelden.

 4. RonnyLatYa zegt op

  Een Smart visa is in bepaalde gevallen een oplossing en heb je geen workpermit nodig.

  “Smart Visa holders will be granted maximum 4-year permission to stay, exemption from the work permit requirement and entitled to additional privileges.”

  https://smart-visa.boi.go.th/home_detail/general_information.php

  Maar een workpermit is in dit geval geen verplichting. Zelfs gepensioneerde komen in bepaalde gevallen in aanmerking .
  Geef het maar mee ter info want het heeft zijn voorwaarde natuurlijk en of dat op de grote groep van digital nomads van toepassing zal zijn betwijfel ik.

  • Als ik een digital nomad zou zijn (oh, dat ben ik eigenlijk ook) zou ik een Tourist visa multiple entry nemen. Die 60 dagen verlengen met 30 dagen, dan het land uit voor een weekje naar een buurland en dat dan weer herhalen. Dan kan je het wel even uithouden. De meeste digital nomads gaan toch binnen een jaar weer terug naar hun thuisland.

   • RonnyLatYa zegt op

    Dat is wat de meeste ook doen.
    Visa exemption of tourist visa.
    Of zelfs retired.
    Geeft allemaal geen oplossing voor het work permit maar who cares?

    Heb je ook nog een deel die gewoon getrouwd zijn zoals ik al zei.
    Probleem van de borderruns is daarmee al opgelost.

 5. Erik Kuijpers zegt op

  Ik hoop dat de internetbedrijven in Thailand versneld snellere verbindingen gaan aanleggen. In de periferie is de snelheid zwaar onder de maat.

  Daar komt bij dat perifeer de elektriciteitsvoorziening nog langs lantaarnpalen loopt met trafo’s op de hoek van de straat die gevoelig zijn voor blikseminslag en zwaar weer. Nou, daar gáát je bestaan als digiwerknemer of -ondernemer!

  Wat de fiscaliteit (inkomsten- en omzetbelasting) betreft, dat zal vooreerst afhangen van de zetel van de opdrachtgever en daarna van internationale verdragen en nationale regels in Thailand. Daar heb ik geen kijk meer op, eerlijk gezegd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website