Pita Limjaroenra (Redactionele bronvermelding: SPhotograph / Shutterstock.com)

In de NRC van vandaag staat een artikel van Saskia Konniger over de politieke situatie in Thailand: Staat het militaire regime in Thailand de macht wel af? Konniger beschrijft de huidige situatie aan de hand van 4 vragen.

Twee maanden na de verkiezingen in Thailand is er nog geen nieuwe regering, ondanks een ruime meerderheid voor pro-democratische partijen. Pita Limjaroenrat, leider van de Move Forward Partij, heeft een coalitie samengesteld van acht partijen, die samen de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. Desondanks blijft generaal Prayut Chan-ocha, die in 2014 bij een coup de macht greep, een demissionaire regering leiden.

Een regering in Thailand kan alleen worden gevormd door een minister-president die door een meerderheid van alle afgevaardigden wordt aangewezen, van zowel het Lagerhuis als de Senaat. De keuze hiervoor vindt plaats op 13 juli. De kans op een militaire coup is nog steeds aanwezig, aangezien het leger de democratische hervormingen kan dwarsbomen via juridische wegen.

Mocht Limjaroenrat niet tot minister-president gekozen worden of op een andere manier door het leger worden gedwarsboomd, dan is er een grote kans dat veel Thai opnieuw de straat opgaan in protest.

Lees hier het artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/07/06/staat-het-militaire-regime-in-thailand-de-macht-wel-af-a4169119

8 reacties op “NRC: Staat het militaire regime in Thailand de macht wel af?”

 1. Chris zegt op

  Ik ga het artikel lezen maar deze posting wemelt al van de fouten en misinterpretaties.

  1. het militaire regiem is niet aan de macht, niet de jure niet de facto. De huidige (demissionaire) regering ka worden betiteld als conservatief. En van zulke regeringen zijn er honderden op deze wereld.
  2. De minsiter-president wordt op 13 juli gekozen, na de verkiezingen van 14 maart, en een definiteve uitslag van de verkiezingen in juni. Alles bij elkaar een acceptabele termijn. “Nog geen nieuwe regering” is dus niet op zijn plaats. Nederand en Belgie doen er langer over om een regering te vormen.
  3. “Desondanks blijft Prayut…..” De regering Prayut is tot stad gekomen na de VERKIEZINGEN in 2019, en niet na de coup van 2014.
  4. De kans op een militaire coup is de bekende dooddoener maar absoluut onrealistisch, met de verkiezingsuitslag in het achterhoofd. (en een regering die nog niks gedaan heeft)
  5. Het leger waarvan een deel ook op Pita heeft gestemd, zal Pita niet dwarsbomen, de conservatieven ( en de grote bedrijven) waarschijnlijk wel.
  6. De MFP heeft gezien dat de straat op gaan de oplossing niet is voor de problemen. Er volgen waarschijnlijk andere acties en geen demonstraties.

  • En jouw interpretaties kloppen wel?

   • Chris zegt op

    Ik denk dat de mijne meer kloppen dan van de NRC journalist.

  • Jos zegt op

   Je vergeet gemakshalve even te zeggen dat alle middelen toegestaan en gebruikt zijn om partijen te verbieden of tegenstanders uit te sluiten van de verkiezingen.

 2. Soi zegt op

  Beste Chris, ik ben het enkel wat punt 2 betreft met je eens. De Thaise Grondwet neemt 60 dagen tot aan de definitieve benoemingen van de MP’s (member of parliament) en vervolgens dient een voorzitter van het “lagerhuis” te worden benoemd. Allemaal netjes afgehandeld. Een eerste taak van de nieuw benoemde voorzitter is het bepalen van een datum waarop de PM (prime minister) wordt gekozen. Die datum is 13 juli as geworden.
  Ad 1- De huidige regering is een absolute voortvloeisel van de coup van mei 2014. Lees https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Thai_general_election en gebruik de in de tekst verwijzende links. De lijst van ‘references’ moge je ervan te overtuigen dat het artikel nauwkeurig te nemen is.
  Ad 3- Als jouw eerste punt niet klopt, dan dit punt ook al niet. Kijk maar eens kritisch naar hoe de aanloop naar/verloop van de verkiezingen van 2019 zijn geweest.
  Ad 4- Vooralsnog ziet het ernaar uit dat Pita het gaat redden: https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/2607758/mfp-predicts-pm-nod-for-pita
  Ad 5- ‘Forbes Thailand’ heeft onlangs een lijst met de 50 rijkste Thais van het jaar vrijgegeven. https://www.forbesthailand.com/forbes-lists/thailand-richest
  Het totaal aan vermogen van alle 50 vermelde personen is met bijna 15% toegenomen tot $ 173 miljard. Zelfs met zo’n bedrag valt ‘geen land te bezeilen’. Met wat goede moed kunnen die 50 guppies komend jaar er weer een paar procentjes bijtikken.
  https://www.nationthailand.com/thailand/economy/40029140
  Ad 6- We zullen zien wat gaande is d.d. 13 juli. Er zijn nog 2 vervolgdata geprikt. Afgaande op het Thaise weer kun je niet zeggen dat het kan vriezen of dooien maar dat er gemoederen verhit raken lijkt me duidelijk.

 3. Chris zegt op

  ad 1.Wikipedia als bron. Laat me niet lachen. In goed ediscussies is Wikipedia als bron verbden, ook in de academische wereld. De huidige regering mag dan een voortvloeise zijn van d coup, die reging is wel tot stand gekomen via VERKIEZINGEN, via de stem van het volk.

  Het bedrijfsleven in Thailand, met name de meer oligopolistische, heulen met de conservatieve machthebbers, maar zijn ook bereid te switchen als hen dat commercieel beter uitkomt. Er is heel weinig integriteit. Zoals ik al vertelde, is nummer 10 geen voorstander van voortzetting van een conservatieve regering, en de business bazen weten dat maar al te goed.

  • Moderator: te veel typefouten

  • Soi zegt op

   Wikipedia als bron, en zeker de door mij opgevoerde Engelstalige versie, is prima te doen. We zijn niet bezig met academisch delibereren. En inderdaad, ook in 2019 zijn er verkiezingen gehouden. En natuurlijk is opportunisme een drijfveer. Er zal eieren voor hun geld worden gekozen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website