De komende vijf jaar beloven een periode van zowel uitdaging als mogelijkheid voor de economie van Thailand. De prognoses suggereren een gemengd beeld, met voorspelde groei die enerzijds gestimuleerd wordt door overheidsstimuli en toerisme, maar anderzijds gehinderd door structurele zwaktes en externe economische druk.

De Thaise economie staat voor significante uitdagingen en onzekerheden als we naar de komende jaren kijken. De economische groei van Thailand wordt door verschillende factoren beïnvloed, waaronder binnenlandse en internationale dynamieken. In 2023 werd de groeiverwachting door analisten naar beneden bijgesteld naar ongeveer 2,3% tot 2,5%, veelal als gevolg van een zwakkere prestatie in het derde kwartaal en vertragingen in overheidsuitgaven. Ook de politieke onzekerheden en een controversieel digitaal portemonnee beleid droegen bij aan deze voorzichtige voorspelling​ (Bangkok Post)​.

De Wereldbank heeft ook haar groeiprojecties voor Thailand verlaagd naar 3,4% voor 2023 en 3,5% voor 2024, grotendeels vanwege verminderde wereldwijde vraag die de Thaise export beïnvloedt. Bovendien zorgt een trage vorming van een nieuwe regering voor vertragingen in zowel publieke als private investeringen​ (Bangkok Post)​. Desondanks heeft de Bank of Thailand haar verwachting voor 2024 op een optimistischer 4,4% gehouden, mede dankzij overheidsstimulansen die de economie zouden moeten stimuleren​ (Bangkok Post)​. Dit toont een duidelijk contrast in de economische vooruitzichten afhankelijk van binnenlandse beleidsmaatregelen en externe economische omstandigheden. De inflatie, die in 2022 een piek bereikte, wordt verwacht te vertragen naar 2-3% in 2023 dankzij dalende energieprijzen en overheidsmaatregelen om de kosten van levensonderhoud te drukken​ (Bangkok Post)​.

Voor de lange termijn, kijkt Thailand aan tegen mogelijke lage groei over de komende 20 jaar als er geen belangrijke economische hervormingen worden doorgevoerd, vooral vanwege een verouderende bevolking en afnemende privé-investeringen​ (Bangkok Post)​.

Economische groeivooruitzichten

De Bank of Thailand en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben beide hun groeiprognoses voor Thailand aangepast. De Bank of Thailand voorspelt een groei van 4,4% in 2024, geholpen door stimuleringsmaatregelen van de overheid en een heropleving van het toerisme​ (Bangkok Post)​. Dit is in lijn met de bijgestelde voorspelling van het IMF, dat nu een groei van 3,6% verwacht in 2024, tegenover een eerdere schatting van 3,2%​ (Bangkok Post)​. De Wereldbank daarentegen, heeft haar groeiverwachtingen naar beneden bijgesteld naar 3,2% voor 2024, voornamelijk vanwege een vertraging in de export en fiscale consolidatie​ (Bangkok Post)​.

Structurele hervormingen en lange termijn uitdagingen

Een cruciaal aspect voor Thailand is de noodzaak van structurele hervormingen. De Thaise economie kampt met diepgewortelde problemen zoals een verouderende bevolking, ongelijkheid in inkomen, en een gebrek aan investeringen in hoogwaardige technologieën​ (Bangkok Post)​. Deze structurele zwaktes belemmeren de lange termijn groeipotentieel en maken de economie kwetsbaar voor externe schokken.

Investeringen en infrastructuur

De Thaise overheid heeft plannen aangekondigd om economische corridors in het zuiden en noordoosten te ontwikkelen, die naar verwachting investeringen zullen aantrekken en economische ongelijkheid zullen verminderen​ (Bangkok Post)​. Deze initiatieven zijn van cruciaal belang om de binnenlandse economische basis te versterken en de afhankelijkheid van toerisme en export te verminderen.

Risico’s en onzekerheden

Ondanks deze positieve vooruitzichten zijn er significante risico’s en onzekerheden. De geopolitieke spanningen, vooral in relatie tot de handelsrelaties met China en de VS, kunnen een negatieve invloed hebben op de Thaise export​ (Bangkok Post)​. Bovendien blijft de politieke stabiliteit in Thailand een punt van zorg, wat investeerders kan afschrikken.

Conclusie

Thailand staat op een kruispunt. De komende vijf jaar zullen bepalend zijn voor de richting die het land economisch inslaat. Met gerichte investeringen in infrastructuur, technologie en onderwijs, samen met noodzakelijke structurele hervormingen, kan Thailand een stabiele en duurzame groei realiseren. Het negeren van deze cruciale gebieden zou echter kunnen leiden tot een periode van economische stagnatie of zelfs recessie, zoals sommige analisten vrezen​ (Bangkok Post)​​ (Bangkok Post)​. Het balanceren van kortetermijnstimuleringsmaatregelen met langetermijnstructurele hervormingen zal cruciaal zijn voor de toekomstige economische gezondheid van Thailand.

11 reacties op “Opinie: Thailand op een tweesprong, uitdagingen en kansen voor economische groei”

 1. Johnny BG zegt op

  Thailand heeft wederom een afslag gemist en kent t.o.v. van andere landen een bijzonder slechte opleving van de economie in post corona tijd.
  De oorzaken zijn al tientallen jaren bekend, maar er zijn waarschijnlijk nog steeds belangen te verdedigen die noodzakelijke veranderingen tegen houden. This is Thailand is niet voor niets een vaak gebezigde term. Wat simpel lijkt is verheven tot onmogelijk en andersom.
  We kijken er naar en zien de kwaliteitsgroepsreizen vanuit India, China en Rusland het land bezoeken waarbij de grootste vraag mag zijn of er ook iets aan de Thaise strijkstok blijft hangen. Massa is kassa denkt men snel en dat getuigt van kortzichtigheid.
  Als het klopt binnenkort veranderingen in het kabinet en lekker doormodderen. Wat een poppenkast, maar de democratie heeft gesproken….

  • Erik Kuijpers zegt op

   Johnny BG, ‘belangen te verdedigen die noodzakelijke veranderingen tegenhouden’ en dat wijt je aan ‘democratie’? Dat begrijp ik niet. Het is juist de top van het land die veranderingen tegen houdt uit angst dat de geldstroom eerlijker verdeeld gaat worden. Overigens, die ’top’ vind je ook in de buurlanden en Vietnam waar de strijkstok immens is en aan de hardwerkende burger voorbij gaat.

   Voor ieder land geldt dat politieke stabiliteit investeerders aantrekt. Aan die stabiliteit heeft het decennia lang ontbroken in Thailand. Laten we hopen dat de uniformen een tiental jaren in de kazernes blijven, dat zal al veel schelen.

   • Johnny BG zegt op

    Ik heb het uiteraard over de huidige nep democratie en de ondemocratische manier hoe zaken momenteel in het land geregeld worden zoals de Thaksin soap en zijn nepobaby praktijken.
    De dooddoener en de eeuwige angstzaaierij dat stabiliteit investeerders aantrekt klopt gewoon niet in het geval van TH. Japan, Singapore, VS, HK, China zijn de grootste investeerders en NL is de grootste EU investeerder. Toch geen landen die niets in de wereld betekenen.
    En een coup meer of minder zorgt niet eens voor echte afkeuring uit die landen en alles gaat gewoon weer verder, want er zijn wel andere dingen te doen dan binnenlands gezeur.
    Ik noem het express gezeur want het maakt echt niet uit of een militair of gekozene aan de macht is. Beide groepen pakken de echte problemen niet aan en dat is educatie en heel ouderwets werkethiek. Ik zie nu al mensen van 25 om mij heen die geen ruk kunnen en met hun 40e met pensioen willen. Vind je het dan gek dat de geldverdieners liever niet willen delen als werkschuw volk de toekomst is?Binnenharken zoveel je kan is ook het credo bij de middenklasse, want je kan het maar hebben en de rest is dan simpelweg niet echt belangrijk meer.
    Voor mensen uit een calvanistische omgeving is het allemaal pijnlijk, maar zoals vaker gezegd vind ik ’s lands eer ’s wijsheid benadering van meer respect getuigen dan het koloniale vingertje. Dat laatste vinden Thai helemaal irritant.

 2. Tino Kuis zegt op

  Citaat: “Structurele hervormingen en lange termijn uitdagingen
  Een cruciaal aspect voor Thailand is de noodzaak van structurele hervormingen. De Thaise economie kampt met diepgewortelde problemen zoals een verouderende bevolking, ongelijkheid in inkomen, en een gebrek aan investeringen in hoogwaardige technologieën​ (Bangkok Post)​. Deze structurele zwaktes belemmeren de lange termijn groeipotentieel en maken de economie kwetsbaar voor externe schokken.”

  Ik denk dat het aanpakken van de grote verschillen in inkomens en bezit voorrang moet krijgen. Het gemiddelde huishoudinkomen is in Bangkok 45.000 en in de Isaan 20.000 baht. De ongelijkheid in vermogens is nog groter, één van de grootste ter wereld. Het zijn deze verschillen die verdere ontwikkeling tegenhouden.

  • william-Korat zegt op

   Gemiddeld slaat als een tang op een varken, beste Tino.
   Mediaan zou beter kloppen om een indruk te krijgen wat men zoal verdient.
   Neemt niet weg dat de ongelijkheid wel verminderd kan worden door salaris verhogingen bij de werkende man/vrouw.

   Geografische ligging heeft Thailand een al heel lang een stevig voordeel, de stap van de theedoek naar het tafellaken, zoals mijn werkgever vroeger altijd wist te vermelden, ligt moeilijk in Thailand.
   Zonder de ligging van Thailand hadden vele al lang de andere kant uit gekeken.

   De omliggende landen van Zuidoost-Azië zal ook in de stroming omhoog mee getrokken moeten worden en dat ligt moeilijk.

   Ik zie bij veel Thailanders weinig verschil in mentaliteit wat de ’top’ betreft en de ‘gewone’ man/vrouw.
   Geld is er om op te maken het liefst veel en meer als voorradig.
   Democratie, natuurlijk kunnen ze overal over praten zolang ze het laatste woord maar hebben.

   Voor de buitenlandse investeerders zou politieke stabiliteit niet alleen belangrijk zijn, maar ook dat wettelijk eens wat duidelijker maken, wat van wie is en waarom.

   De obsessie om 80 miljoen toeristen hier te krijgen is kortetermijnpolitiek doet mij denken aan zuidelijk Europa politiek in de vroegere jaren.
   De bomen groeien nu eenmaal niet tot de hemel.

   Mooi verhaal ‘expat’ bedankt, maar er zal nog wel wat water door de Thaise rivieren stromen voordat het een en ander een feit is.

   • Tino Kuis zegt op

    Citaat: “Gemiddeld slaat als een tang op een varken, beste Tino.
    Mediaan zou beter kloppen om een indruk te krijgen wat men zoal verdient.”

    Vertel, william-Korat, wat is het mediaan inkomen in Thailand en voor de diverse regio’s? En hoe verschillend is dat van het gemiddelde inkomen? Mediaan huishoudinkomen in Thailand is 22.000 baht maar ik kan geen gegevens vinden voor de regio’s. Jij wel?

    (Mediaan inkomen: 50 procent heeft een hoger en 50 procent heeft een lager inkomen. Dat geeft een beter inzicht, maar voor vergelijkingen tussen regio’s in een gemiddeld inkomen ook best wel nuttig.)

    • william-Korat zegt op

     Zelfs het minimumloon is verschillend zoals je wel weet Tino.
     Dus ………………..

     https://wageindicator.org/salary/minimum-wage/thailand

     Euh om antwoord op je vraag te geven, NEE

     Kwam nog wel een stukje tegen waar de belastingschijven en zwartwerken [het niet betalen van belasting over je inkomen] nogal als populair in Thailand wordt opgemerkt.
     Bijgewerkt: 18 maart 2023
     Veel verdienen moet je hier ook niet te koop mee lopen.

     https://nl.indeed.com/carrieregids/salaris/gemiddeld-loon-thailand

     • Tino Kuis zegt op

      In Nederland zijn de verschillen in inkomen tussen provincies niet zo groot:

      Gemiddeld inkomen per persoon in euro
      Rijkste provincie Noord-Holland: 32.000
      Armste provincie Friesland 25.000

      Steden
      Rijkste Bloemendaal 49.000 (grote uitzondering)
      Amsterdam 36.000
      Den Helder 28.000

      • Johnny BG zegt op

       Ik dacht altijd dat je niet van vergelijken met NL hield maar goed het is vergeven hhh
       Bangkok inwoners huren veelal en de eenvoudige levenskosten zijn simpelweg hoger. Voorbeeld: groente komt uit Isaan en gaat naar Talad Thai in Rangsit en vervolgens naar Talad Klong Toei. Iedereen doet er 30-60% bovenop ex. transportkosten van 10 baht per kg.
       Bij de bron tevens tijdens Covid een veilige haven vanwege afbetaalt bezit kost eten 30 baht/ kg en in BKK een veelvoud. Met 20.000 kan je daarom als gezin in Isaan veel meer doen dan in BKK en is daardoor 45 k voor 3 personen ongeveer gelijk.
       Het is een andere benadering over wat eerlijk is en blijkbaar is de keuze gemaakt dat landbezit en ook al zit het geld in het bezit en niet in cash, ook een serieuze waarde heeft. Met niets doen eet je de waarde op en met arbeid behoud je het. Het lijkt NL wel met die AWBZ bijdrage.

 3. Marnix zegt op

  Welk land staat niet op welk moment dan ook voor een tweesprong? Welk land is niet bezig met economische groei en herkent om die reden uitdagingen en kansen? Thailand niet in ieder geval. Schrijver refereert aan een achterhaald artikel in de Bangkok Post van 12 oktober 2023, waarin de Bank van Thailand (BOT) een groei voorspelt van 4.4%. Vreemd, want tegelijkertijd worden nadien talrijke artikelen opgevoerd die daling van dat percentage en die groei opsommen.
  Laten we wel wezen: sinds oktober 2023 gaat het helemaal niet goed met Thailand’s economie. Verleden week d.d. 11 april jl. haalde Bangkok Post Thaise economisten aan, verbonden aan een USA-denktank, die waarschuwden voor een absolute neergang van Thailand’s nationale groei naar slecht 3%. https://ap.lc/tUCVH

  Thailand staat niet op een kruispunt. Dat durft ze niet. Thailand gaat slechts door op een jaren geleden ingeslagen weg van conservatisme en nepotisme. Ondanks lessen uit de voorgaande periode 2014-2023. Om te beginnen werd de uitslag van de mei 2023 verkiezingen genegeerd, en tot op heden worden er manoeuvres ingezet om het democratisch proces te dwarsbomen.
  Belangrijk blijft ouwe jongens krentenbrood. https://ap.lc/CtwYO

  Wil Thailand meekunnen in de economische vaart der volkeren, dan staat het land maar één ding te doen, en dat is het democratiseren van alle lagen van de bevolking. In mei vorig jaar was er zo’n kans, maardie is vervolgens om zeep geholpen. Thailand staat er wereldwijd niet zo best op. Tot in het begin van vorige eeuw kent het land voortdurend terugkerende militaire coups, gepaard met het wegzetten van gekozen leiderschap, hoge particuliere schuldenbergen, een laag opleidingsniveau, aanhoudende schandalen rondom corruptie, en een eenzijdige focus op toerisme. Broodnodige buitenlandse interesse en investeringen blijven dus uit, infrastructurele werken idem, zo ook een sociaal-economische maar vooral mentale opleving van haar bevolking. Ondertussen geeft huidige PM toe dat in de afgelopen 7 maanden niet veel bereikt is. https://ap.lc/wFyus

 4. Chris zegt op

  Ik wil hier, naar het voorbeeld van Joop den Uijl, twee dingen over zeggen:
  1. we zouden beter moeten kijken waar deze inkomens (gemiddeld of modaal) vandaan komen. Een minderheid van de Thais heeft reguliere arbeid met een arbeidscontract, verzekeringen e.d.en een maandelijks salaris. Vastigheid dus hoewel je nog dezelfde dag je werkt kunt verliezen en uitkeringen zijn er niet. De meerderheid is ‘zelfstandig ondernemer’, ‘zzp-er’ of krijgt zijn inkomen van elders. Elders is dan vooral van kinderen of familieleden die in het buitenland werken. Voor de rijken geldt dat pa en ma in alle behoeften van de kinderen en kleinkinderen voorzien. Waarom zou je werken?
  2. We moeten af van het denken in termen van economische groei. De revenuen van deze economische groei gaan onevenredig naar de rijken, de aandeelhouders, de bezitters van roerende en onroerende goederen,de speculanten en de werkers krijgen een grijpstuiver. Thailand zou veel beter af zijn als de Thais hun consumptie zouden matigen (resulterend in een negatieve groei) en meer goederen en diensten zelf zouden maken en ruilen, eventueel gesteund door een lokale munt. Afstand nemen tot het bestaande economische systeem (zeker nu Thailand zo zwak staat) en inzetten op geluk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website