De nucleaire ambities van Myanmar

Door Erik Kuijpers
Geplaatst in Opinie
Tags: ,
22 oktober 2022

Kerncentrale in Frankrijk (Editorial credit: Leitenberger Photography / Shutterstock.com)

Wordt Myanmar een gevaar voor de regio? Dit is de bewerking van een opiniestuk. 

Myanmar is een republiek in zuidoost Azië; buurland van kernmachten als India en China en voorts buurland van Bangladesh, Laos en Thailand. De banden met Thailand zijn warm, met name door toedoen van Generaal Prem, destijds de belangrijkste adviseur van Koning Rama IX.

Het land gaat gebukt onder een militaire dictatuur sinds februari 2021. Het leger, een staat in de staat, zette de gekozen regering af en handhaaft een schrikbewind jegens de eigen bevolking. In de jaren daarvoor, met name in 2015-2017, zijn meer dan een miljoen Rohingya het land uit gejaagd naar Bangladesh, een actie waar de toen zittende regering van Aung San Suu Kyi aan heeft meegewerkt. Hierover loopt een klacht bij het Internationaal Strafhof, ingediend onder meer door Gambia. 

Myanmar ligt ten westen van Thailand, is een 30% groter dan Thailand en heeft naar schatting 56 miljoen inwoners.

Non-proliferatie; en nu?

Myanmar tekende in 1995 het non-proliferatie verdrag tegen het produceren, het gebruik, etc, van kernwapens. Dat houdt in dat kerncentrales voor vreedzame doeleinden (kracht, medische toepassingen) toegestaan zijn.  Maar vanaf 2009 neemt de geruchtenstroom toe dat Myanmar een kernwapen wil, en/of er al aan werkt. In 2014 komt naar buiten dat N-Korea Myanmar wil helpen bij de ontwikkeling van een kernwapen.

De nucleaire vrijage met Rusland

In september van dit jaar werd een overeenkomst getekend in Vladivostok, Rusland. Het doel is de bouw van een kernreactor in Myanmar. De junta benadrukt dat kernenergie gaat dienen voor kracht en medische toepassingen. De wereld is bang dat Myanmar de plannen gaat doorzetten en kernwapens gaat produceren. 

De junta is een van de hardst optredende machten ter wereld tegen eigen burgers; met straaljagers worden dorpen beschoten. Nota bene, op 30 juni 2022 maakte een straaljager van het leger van Myanmar een ‘rondje’ voorbij de grens met Thailand waardoor mensen gedwongen werden de schuilkelders op te zoeken. Zie https://www.youtube.com/watch?v=efryncu5cAE met beelden van een school in Thailand.

Het lijvig opiniestuk (in het Engels) van Eurasiaview gaat in op de geschiedenis van de nucleaire verlangens van Myanmar. Gezien het dreigen met tactische kernwapens elders in de wereld groeit de ongerustheid dat Myanmars brute legerleiding niet zal aarzelen kernwapens in te zetten tegen eigen burgers. Maar wat gaat men doen bij grensconflicten zoals die er zijn met Bangladesh? Moet heel zuidoost Azië rekening houden met een aanval met kernwapens?

Opinie van Eurasiareview op 20 oktober 2022; Myanmar’s Direct Nuclear Threat To Cambodia, Thailand, Malaysia. Link: https://www.eurasiareview.com/20102022-myanmars-direct-nuclear-threat-to-cambodia-thailand-malaysia-oped/

Over Rohingya, zie de bijdrage van Gringo: https://www.thailandblog.nl/achtergrond/wie-zijn-de-rohingyas/

Bewerkt door Erik Kuijpers.

1 reactie op “De nucleaire ambities van Myanmar”

  1. Khun moo zegt op

    Myamar wordt zwaar beïnvloed en gesteund door China,wat zijn invloed in z.o. Azië wil vergrote. Hong Kong en Taiwan zijn recente voorbeelden van toenemde invloed en expansie
    De Vietnam oorlog ,waarbij China de noord Vietnamezen militair ging ondersteunen tegen de regering die in het zuiden van Vietnam gevestigd was en een meer westerse koers varen De hedendaagse nvloed van China in Cambodja. Kernwapens niet direct in China stationeren en dus aan afspraken voldoen ,maar in vazal staten lijkt de toegepaste techniek.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website