Wie zijn de Rohingya’s?

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
11 mei 2015

Met de recente ontdekkingen van massagraven in het grensgebied van Thailand en Maleisië, waarbij het kennelijk gaat om Rohingya vluchtelingen, is deze minderheidsgroep weer volop in het nieuws. Niet voor het eerst trouwens want de Rohingya geschiedenis is een aaneenschakeling van vervolging, onderdrukking, discriminatie, verkrachting, moord en vluchtelingenkampen. Wie zijn de Rohingya’s eigenlijk?

De Rohingya’s zijn een islamitische minderheid die voornamelijk in de staat Arakan in Myanmar (Birma) leeft. Daar wonen nu nog ongeveer 800.000 Rohingya’s, de populatie van dit volk bedraagt wereldwijd tussen de 1,4 en 3 miljoen mensen. De meerderheid van de Rohingya’s belijdt de soennitische vorm van islam en spreekt ook een eigen taal.

Er bestaan twee theorieën over de oorsprong van dit volk:

 1. Het is een autochtone bevolking van de Birmese Staat Rakhine (voormalig Arakan)
 2. Het is een migrantengroep die oorspronkelijk in Bangladesh leefde en tijdens de Britse overheersing naar Birma zijn gemigreerd.

De Birmese overheid heeft de voorkeur voor de tweede theorie en ziet de Rohingya’s als ongewenste vreemdelingen die niet toebehoren tot de minderheden van Birma en ook niet tot de volkeren die in Birma leven. Volgens de Verenigde Naties zijn de Rohingya’s één van de meest vervolgde minderheden ter wereld. Door het racistisch en religieus geweld tegen dit volk zijn in de loop der tijden honderdduizenden gevlucht naar Bangladesh en andere nabijgelegen landen, waaronder Thailand.

Geschiedenis

De eerste moslims die zich in Arakan vestigden kwamen rond 1430 mee met de boeddhistische koning Narameikhla (Min Saw Mun), die in ballingschap in Bengalen (Bangladesh) had geleefd. De islamieten werden als adviseurs en hovelingen in zijn hoofdstad verwelkomd. Deze koning en de ook de latere Arakanese koningen modelleerden het land naar de islam, zelfs met behulp van islamitische titels voor hun militaire en gerechtelijke ambtenaren. Die groep van moslims groeide uiteraard gestadig, maar hoeveel er het geweest zijn is niet bekend.

Brits Indië

In 1785 werd Arakan door het boeddhistische Birma veroverd. De veroveraars verdreven of doodden alle islamitische Rohingya’s mannen die ze konden vinden; een deel van hen, waarschijnlijk zo’n 35.000 in aantal, vluchtte naar Bengalen, toen een deel van de Britse Raj in India.

In 1826 namen de Britten de controle van Arakan over na de Eerste Anglo-Birmaanse Oorlog (1824-1826). Boeren uit Bengalen, zowel Rohingya’s die oorspronkelijk in het gebied hadden gewoond en inheemse Bengalen werden aangemoedigd naar het grotendeels ontvolkte Arakan te verhuizen. Die plotselinge toestroom van immigranten uit Brits Indië leidde tot een sterke reactie van de meestal boeddhistische Rakhine mensen die op dat moment in Arakan leefden. Het was zaaien van het zaad van de etnische spanningen die tot op de dag van vandaag opgeld doet.

Tweede Wereldoorlog

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak trok Groot-Brittannië zich uit Arakan terug in het aanzicht van een Japanse invasie. In de chaos, die hierdoor ontstond, laaiden de gemoederen tussen de islamitische en boeddhistische bevolking dusdanig op dat er vele bloedbaden werden aangericht. Veel Rohingya rekenden op bescherming van Groot-Brittannië en dienden ook als spionnen achter de Japanse lijnen voor de geallieerden. Toen de Japanners dit verband ontdekten werden Rohingya’s op grote schaal door de Japanners gemarteld, verkracht en vermoord. Tienduizenden Arakanese Rohingya’s vluchtten opnieuw naar Bengalen.

Militaire junta in Birma

Tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en generaal Ne Win’s staatsgreep in 1962, werd er door Rohingya’s gepleit voor een aparte Rohingya staat in Arakan. Toen de militaire junta de macht overnam in Yangon, werd het idee volledig gekraakt en werd het Birmaanse burgerschap van de Rohingya’s ontkend. De Rohingya’s werden gedefinieerd als stateloze Bengalen. De Rohingya’s zijn een volk zonder burgerlijke rechten en worden van tijd tot tijd onderworpen aan willekeurig geweld.

Internationale gemeenschap

Ondanks de wreedheden die de moslims van Arakan systematisch ondergaan, heeft de internationale gemeenschap tot nu toe niets ondernomen om deze mensen te beschermen. De moslimgemeenschap in Birma, dat nu Myanmar wordt genoemd, zijn vluchtelingen in hun eigen land. De wereld maakte enigszins kennis met deze mensen na de gewelddadige aanvallen en daden van brandstichting in 2012. Van de grootmachten en de lidstaten van de ASEAN zijn geen sancties tegen Myanmar te verwachten. Myanmar, heel lang een gesloten gemeenschap, opent zich langzaam voor de buitenwereld en kritiek of sancties tegen de huidige regering ten aanzien van de Rohingya’s zouden de economische belangen en de nog altijd tere commerciële relaties kunnen schaden.

Tenslotte

Ik heb aan de hand van een aantal websites getracht een beeld te schetsen van de geschiedenis van de Rohingya’s. Het is zeker niet volledig en ik ga ook niet in op de actuele problemen met bootvluchtelingen en de massagraven in het zuiden van Thailand. Vast staat, dat het tijd wordt, dat de wereld (Verenigde Naties?) ingrijpt, zodat er een eind komt aan het afschuwelijk drama dat de Rohingya’s door de eeuwen heen hebben ondergaan.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Wie zijn de Rohingya’s?”

 1. rob zegt op

  Prima gedocumenteerd artikel, bedankt. Zal moeilijk worden hier iets aan te doen, Myanmar is een lappendeken van volkeren.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Niet leuk om te lezen, maar wel interessant.
  Had werkelijk nog nooit van Rohingya’s gehoord.

 3. Arend Hart zegt op

  Dat er in Myanmar geen einde lijkt te komen aan het lijden van de Rohingya’s is een gegeven dat de boeddhistische gemeenschap daar zichzelf moet aanrekenen. Het is immers Boeddha zelf geweest die als kernboodschap naar voren heeft gebracht: “Moge alle levende wezens verlost worden van het lijden en de oorzaken van lijden.” Dit heeft hij als boodschap gegeven aan alle monniken die hem wensten te volgen.Het blijken in de praktijk echter juist extremistische boeddhistische monniken in Myanmar te zijn die tot haat voor deze groep mensen aanzetten.
  In feite zijn zij er ook de werkelijke oorzaak van dat de voorpagina’s van de Bangkok Post de laatste dagen gevuld zijn met berichten over massagraven in het zuiden van Thailand.

 4. Henry zegt op

  Hoe erg en onrechtvsardig hunnlijden ook is, men mag niet vergeten dat ook zij niet vies zijn van geweld. Vooral in de dorpen en gemeenschappen waarczij de meerderheid vormen. 1 van de redenen waarom Thailand heel weigerachtig is, om hen een vluchtelingenstatus te geven. Zeker gezien de reeds precaire toestand in de 4 zuidelijke provincies, waar ook uiteweken Rohinyas een rol in spelen.

 5. Lekky zegt op

  Thanks Gringo, zeer mooi verhaal. Ode aan mensen als jou die de moeite nemen iets uit te zoeken, Jammer dat men niks voor die mensen kan doen. Wereld leiders interesseren zich blijkbaar hier niet voor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website